Ratas: aitame Afganistanil stabiilsust ja julgeolekut tagada ning inimeste elujärge parandada

Foto: Riigikantselei

Kabul, Afganistan, 7. oktoober 2019 – Peaminister Jüri Ratas kinnitas kohtumisel Afganistani presidendi Ashraf Ghanī ja valitsuse liikmetega Eesti jätkuvat tuge, et tagada Afganistani stabiilsust ja julgeolekut ning seeläbi ka inimeste elujärge parandada.

Peaminister Jüri Ratase sõnul panustab Eesti NATO suurimal operatsioonil osalemisega piirkonna julgeolekusse ja stabiilsusse. „Meie kaitseväelased aitavad ühes liitlastega Afganistanil inimestele turvalisemat elukeskkonda luua, et nad saaksid oma kodusid hülgamata rahus elada. See on panus ka meie enda ja Euroopa julgeolekusse,“ lausus peaminister.

Ratas ja Ghanī kõnelesid Afganistani rahuprotsessiga seonduvast ning septembri lõpul toimunud presidendivalimistest. Ratas pidas oluliseks, et Afganistan suutis tagada presidendivalimiste julgeoleku, mis võimaldas anda hääl riigi tuleviku eest. „Kõik jõupingutused, mida tehakse rahu saavutamiseks ja leppimiseks on väga olulised. Sellesse protsessi peavad olema kaasatud kõik osalised, et neil tekiks vastutustunne. Lõpuks on rahuläbirääkimised päriselt ainus viis kestva rahu saavutamiseks,“ sõnas peaminister.

„Paljud Afganistani inimesed on kahjuks elanud terve oma elu sõjaolukorras ning ei ole näinud rahuaega. Kuid siiski vaatamata keerulisele julgeolekuolukorrale on paranenud tervishoiu kättesaadavus ja vähenenud laste suremus. Üldharidust saavate laste, sealhulgas tüdrukute arv on kasvanud peaaegu üheksa korda ning koolide arv ligi viis korda,“ sõnas Ratas.

Afganistan on Ratase sõnul olnud pikaajaliselt Eesti riigi sõjalise, tsiviil- ja arengukoostöö prioriteetne partnerriik. „Eesti on pööranud arengukoostöös erilist tähelepanu just haridusele, naiste ja laste olukorra parandamisele ning IT-võimekuse tõstmisele, eriti infotehnoloogiaalase kõrghariduse ja digitaalse identiteedi vallas. Oleme lähtunud ennekõike kohalike inimeste vajadustest ning abistame Afganistani ka tulevikus,“ sõnas peaminister. Eesti on toetanud Afganistani riigi ülesehitamist alates 2009. aastast 11,3 miljoni euroga.

Peaminister Jüri Ratas ja kaitseväe juhataja Martin Herem kohtusid täna Kabulis veel NATO väljaõppe- ja nõustamismissiooni ülema kindrali Austin S. Milleri ning NATO kõrgeima tsiviilesindaja Sir Nicholas Kayga.

8 kommentaari
  1. muhamed prohvet 5 aastat ago
    Reply

    paranda oma maa pensiomäride elujärge !!!
    ühine Euroopa Sotsiaalhartaga täielikult !

  2. Jääb 5 aastat ago
    Reply

    aga küsimus, kelle vastu seal Ahvanistaanis Jurka võitleb? Kas mitte väikse kliki poolt ja rahva vastu? Miks ei lasta pustudel jt seal ise oma saatuse üle otsustada? Piir 5-ks aastaks kinni, ei toitu ega relvi, las kehtestavad sellise korra nagu tahavad. Kes üle piiri tuleb, kohe kohapeal auk pähe. Kes sinna läheb, pole enam meie asi ehk iga lol otsustab oma surmapaiga üle ise.

  3. Jah 5 aastat ago
    Reply

    Meist ei olene seal midagi. Ei olene ka meist Ukrainas toimuv ehkki reformistlik valitsus saatis Ukrainale kolme aasta jooksul kui ma ei eksi siis 6miljonit, aga ei tea mille eest. Meie peaminister peaks hoopis juhtima Töid mis on vajalikud et parandada neid tohutuid vigu mida tegid Ansipi ja Rõivase valitsused. Ega õigesti ei tehtudki midagi. keskerakondlik valitsus on juba palju head ära teinud aga tuleks lõpetada sekkumine teiste riikide siseasjadesse kuna meist ei olene midagi nagunii.

  4. Palju head!? 5 aastat ago
    Reply

    …keskerakondlik valitsus on juba palju head ära teinud …
    Anna kannatust!Kas pead silmas 7-eurost pinsitõusu?No see on tõesti sajandi heategu!Aga Tallinna TV kinnipanek?See on aastatuhande heategu, on ju, KE toapoiss?

  5. Eve 5 aastat ago
    Reply

    Õnneks meil pole vaja karta julgeoleku pärast sest keegi ei kavatse meid rünnata aga Afganistasin ei saa üks väike riik midagi teha . Inimeste elujärge tuleb parandada oma riigis. Vaesuse kasv eelmiste valitsuste ajal oli tohutu ja reformistlikud valitsused sellest ei hoolinud. Kuigi Keskerakondlik valitsus püüab aidata parandada ka inimeste elujärge kordub see mõttetu välispoliitiline tegevus kuhu küllap läheb ka raha mis peaks kuuluma meie rahvale.. Siiani olime ise üks vaesemaid riike elatustaseme poolest viimaste hulgas. Muidugi on praegu tunda elatustaseme tõusu ja lootused on suured aga jätkem teised riigid rahule. Me vajame ise abi. muidugi ainult majanduslikku.

  6. Ete 5 aastat ago
    Reply

    Reformierakondlaste käepikenduseks olnud peavoolumeedia ei valgusta seda head mida on teinud keskerakondlik valitsus meie rahva heaks vaid otsib aina vigu. Pensione tõstetakse kondlasti palju rohkem lähemal ajal. Minu teada on raha antud põllumajandusele, teadusele, meditsiinile jne. Aga seda oleks veel vaja sest Ansipi Ja Rõivase valitsused ei andnud midagi, ei tõstnud kordagi pensione ja ei teinud üldse midagi õigesti. Minu tütar läks peale ülikooli l’petamist õpetajana tööle ja sai riigilt kohe kingituseks 6000 krooni elu alustamiseks ja õpetajate palka on ka tõstetud.Muidugi on veel üalju vaja teha ja kõigepealt eelmiste vigu parandada. See võtab aega aga välisriikide abistamine tuleks ära jätta Ja üldse sekkumine teiste riikide siseasjadesse.

  7. Ete 5 aastat ago
    Reply

    Kui vigade paranduseks on läinud siis mina parandan ka oma vead–peab olema kindlasti, lõpetamist, palju.

  8. uskmatu-toomas 5 aastat ago
    Reply

    Siiani on küll purustatud,tapetud,invaliidistatud elanikke sh.naisi lapsi ja nüüd järsku abistame ? Kas peaministri keelevääratus ?
    Kogu selle operatsiooniga on tõestatud-meie suur kaitseorganisatsioon pole muud kui jänkide käepikendus oma geopoliitiliste huvide elluviimiseks euroopa maksumaksja raha eest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.