Minister Kiik: miinimumpalgaga tagame inimeste minimaalse heaolu, aga meie eesmärk peab olema kõrgem

Tanel Kiik. Foto: Scanpix

12.10.2019

Reedel toimunud Eesti Ametiühingute Keskliidu VIII kongressi avamisel avaldas sotsiaalminister Tanel Kiik head meelt, et koostöö sotsiaalpartnerite – ametiühingute ja tööandjatega  – on hästi käivitunud ning regulaarselt ühise laua taga kohtudes on võimalik arutada tööturu osapoolte jaoks olulisi küsimusi. Minister tunnustas ühtlasi ametiühinguid järjepideva panuse eest töötajate õiguste eest seismisel ning tööturu arengute osas kaasa rääkimisel.

„Loodan, et ametiühingud ja tööandjad jõuavad kokkuleppele ka alampalga küsimuses. Seejuures ei tohi unustada, et alampalk on Eestis elamiskulude suhtes oluliselt väiksem kui paljudes Euroopa Liidu riikides. Meil tuleb enam pingutada, et jõuda järgi riikidele, keda peame endale majanduslikus ja sotsiaalses plaanis eeskujuks. On oluline, et alampalk tõuseks järjepidevalt ning võimaldaks ka Eestis väärikat äraelamist. Toetan meie töötasu alammäära kujundamise traditsiooni, kus just tööturu osapooled lepivad selle omavahel kokku,“ sõnas sotsiaalminister Tanel Kiik.

Kongressi eel kohtus minister ka Euroopa Ametiühingute Konföderatsiooni peasekretäri Luca Visentiniga. Kohtumisel arutati Euroopa Komisjoni presidendi ametisse asuva Ursula von der Leyeni ideed üleeuroopalisest miinimumpalga raamistikust, mis tagaks väärika elustandardi kõigis Euroopa Liidu riikides. Väljendati ootust, et uue Euroopa Komisjoni ametisse astumisega panustame Euroopa Liidu tasandil veelgi enam inimeste heaoluga seotud valdkondadesse ning tähtsustame sotsiaalvaldkonna rolli konkurentsivõime kasvatamises.

Lisaks tõdeti, et ametiühingute roll ühiskonna sidususe toetajana on kahtlemata oluline, mistõttu tuleb väärtustada kollektiivläbirääkimiste tavasid ning seista selle eest, et töötajate õigused oleksid kaitstud. Selleks soovis minister edu ka uueks ametiajaks Eesti Ametiühingute Keskliidu juhiks valitud Peep Petersonile.

8 kommentaari
  1. Tanel 5 aastat ago
    Reply

    ajab taas mullikesi välja. Kus on ARVUD? Millise suhtega eelarvesse peaks alampalk ajaga kaasas käima? Kui 600€ kuus, siis võiks ju määrata kindlaks, et igal aastal on see eelarvest 1/19300000. On ülejärgmisel aastal eelarveks 13 miljardit (täpselt), siis oleks alampalk 673,57€ kuus. Kuna kõik käib meil pankade kaudu ehk raalitsi, siis pole vaja ka sente täiseuroks ümardada.
    Miks Vahu-Tanel seda ei tee? Kui Jurka ei lase, vaheta see tagurlane välja!

  2. olematu 5 aastat ago
    Reply

    Käisin eile turul ja nägin 85 a. ehk vanemaidki mutikesi TÖÖL. Müüvad tööstuskaupu. HÄBI tuleb kallale kui vaatad. On nemad na väsinud olemisega. Selge see,et vanainimene tahaks pikali visata, uinaku teha, tasapisi oma lõbuks tatsata kohvikusse või aeda vms. Aga ju pole neil raha sugugi, renoveerivad ju nemadki KÜ nõudel
    ja laenud ja maksud kaelas või elavad suvilaonnis,mvõi muidu remontimata pinnal. Ja t saatuseks töölt otse VAESTEMAJJA e. Hooldekodusse. Sageli ühishauda.
    Ei Kiige Tanel ehk mõtleks ka nendesuguste peale -see ENAMAT- käiks ka nende,mitte ainult elujõuliste tööeas inimeste kohta.

  3. to Harry 5 aastat ago
    Reply

    Ja ometi on ka sellel kõigel mõte, sest öeldud on, et Jumal ei kiusa kedagi.
    Ja Btddha on õpetanud ja hinduism pajatab, et kõik, mis teeme siin Maajas, on vajalik tagajärgede mõistmiseks ja arenguks hingele, on vaja südames tunnetamiseks ja äratundmise valuks, et osata Headust hinnata ja armastada ja mõista nende vajalikkust kõigele Elavale.
    Kuigi meri ei saa täis meie nägemustes ja päike tõuseb ja loojub ja inimpõlved vahetuvad.Ja nii näib, et kõik on tühi töö, aga Jumal töötab ja see on meile hoomamatu.
    Sestap käige Headuse järel ja armastust teenides oma pisikeses elus ja tillukeses ajas …
    Sest kuri hävitab teid rutemini ega loo Lootust, milleta hing hukkub.

  4. oleme sunnitud vabandama sic 5 aastat ago
    Reply

    Miks ei kirjuta lugupeetud sajanimeline siin, et”…kõik pensionärid on önnelikud keskerakonna enneolematu pensionitõusu üle, sest reformierakond ei tõstnud iial pensione…nüüd on hea elada…”jne?

  5. uskmatu-toomas 5 aastat ago
    Reply

    Tagab mitte äraelamise vaid vaevalise vegeteerimise ! Tänase elukalliduse juures peaks üksiku inimese pension olema maksuvabalt 850 € kui sinu tööstaaz on 40 + aastat kuna niipalju maksab normaalne hooldekodu kuus .Sest nende aastatega oled sa jõudnud riiki piisavalt nuumata !
    Teine asi on hoopis töötava pensionäri maksustamine ?

  6. to uskmatu toomas 5 aastat ago
    Reply

    ÜKSKI HOOLDEKODU EI OLE NORMAALNE.
    ERITI EESTIS MITTE!
    MIS PUUTUB ÄRAELAMISSE, SIIS PEAKS JAH 850.-OLEMA KA SIIS KUI POLE 40+ .VAID VÄHEM, VANADUSPENSIONÄRIL. VÕIB-OLLA RÜGAS END TÕBISEKS ENNE JUI 40+ TULLA SAIGI. KÕIK POLE JU ÜHESUGUSE TERVISEGA, AGA KÜLMUMISIEMPERATUUR JA TOIDUVAJADUS ON KÕIGIL ENAM-VÄHEM SARNANE.
    JA KUI SA JUST NII KANGESTI VAHET TEHA TAHAD, SIIS PEAKS INIMEST HINDAMA SELLE JÄRELE, MILLIST KESKKONDA TA ENDA ÜMBER TEKITAB – HEADUST JA HOOLIVAT KÕIGI ELUSOLENDITE VASTU VÕI VASTUPIDI, RÜGAB TÖÖD JA LASEB VÄLJA MUSTA TOSSU KURJASTI, VÕIMUTSEB, IRISEB JA MÕISTAB KOHUT- “PEAB KORDA”

  7. järg to Toomas 5 aastat ago
    Reply

    RÜGAB KESKKONNALE JA TEISTELE ELUSOLENDITELE KAHJULIKKU TÖÖD .
    PINGESTAB KESKKONDA.
    TRAMBIB NÕRGEMATEL.
    AHNITSEB ,AJAB TAGA OMAKASU.

  8. to vabandaja sic 5 aastat ago
    Reply

    Võta üks ja viska teist .Ühed mustad kõk.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.