Kõrgetasemelisel poliitikafoorumil on kõne all digitehnoloogia tervishoius

Sotsiaalminister Tanel Kiik paneelvestluses.

Täna, 21. novembril toimub Kopenhaagenis OECD kõrgetasemeline poliitikafoorum, kus on kõne all digitehnoloogia ja terviseandmete kasutamine inimeste parema tervise huvides. Foorumil esinenud minister Tanel Kiik andis ülevaate Eesti e-tervise süsteemi ja personaalmeditsiini arengust.

„Digitehnoloogia peab toetama tervisepoliitika peamisi eesmärke – et meie inimesed elaksid kauem tervena ning saaksid vajadusel õige abi õigel ajal õiges kohas,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik.  „Eesti e-tervise süsteem on viimase paarikümne aasta jooksul teinud läbi kiire arengu alates elektrooniliste tervisekaartide ja digiretsepti kasutuselevõtust kuni ravimite koostoimete andmebaasi, e-kiirabi ja e-konsultatsiooni teenuste ning viimati käivitunud üleriigilise digiregistratuuri juurutamiseni.  Selleks, et tehnoloogia, sealhulgas näiteks tehisintellekti ja nutiseadmete kiire arenguga, aga ka tervisesüsteemi kasvavate vajadustega sammu pidada, peame oma teenuseid pidevalt edasi arendama.“

Minister Kiik tõi näitena Eesti geeniprojekti, mille eesmärk on juba käegakatsutavas tulevikus võtta igapäevameditsiinis ühe lisa andmeallikana kasutusele ka inimese geeniandmed. „Eesti ühiskonnas on suur toetus personaalmeditsiini arendamisele ja sellest nähakse kasu. Praeguseks on geenivaramuga liitunud juba üle 200 000 geenidoonori, mis moodustab ligi 15% kogu elanikkonnast. See annab võimaluse pakkuda tulevikus efektiivsemat ravi ja ravimeid, kuid ennekõike avab see täiesti uued võimalused terviseriskide hindamiseks ja haiguste ennetamiseks,“ ütles Tanel Kiik.

Kogutud geeniandmete põhjal on praeguseks käivitatud kaks kliinilist uuringut, mille eesmärk on töötada personaalse geneetilise eelsoodumuse põhjal välja rinnavähi õigeaegse avastamise mudel ning südame-veresoonkonnahaiguste riskipõhine ennetusplaan. Tulevikus peaks see võimaldama arstil neid haigusgruppe tänasest varem diagnoosida ja nõustada patsiente terviseprobleemide ennetamisel. Lisaks on loomisel lahendus, mis võimaldab arstil ravimi väljakirjutamisel saada automaatseid hoiatusi, kui patsiendi geneetiline eelsoodumus mõjutab ravi, et määrata geeniinfost tulenevalt inimesele sobivamaid ravimeid.

Eesti riik panustab aastatel 2018-2020 geeniproovide kogumiseks ja kogutud proovide põhjal geenikaartide koostamiseks 9,3 miljonit eurot. Samuti rahastatakse Euroopa Liidu vahenditest 5 miljoni euro ulatuses geeniinfol tuginevate teenuste arendamist.

Ministri sõnul on endiselt väljakutseks tervishoiu- ja sotsiaalteenuste omavaheline integreeritus. „Oleme Eestis käivitanud mitmeid projekte tervishoiu ja sotsiaalvaldkonna paremaks integreerimiseks ja erinevates süsteemides tekkivate terviseandmete omavaheliseks sidumiseks. Kokkuvõttes võimaldab see liikuda ennetava ja patsiendikesksema tervishoiu- ja sotsiaalsüsteemi suunas, hoida kokku ressursse ning muuta teenused inimestele kättesaadavamaks,“ lisas minister Tanel Kiik.

OECD kõrgetasemeline poliitikafoorum „Health in the 21st Century: data, policy, digital technology“ toimub Kopenhaagenis täna, 21. novembril.

3 kommentaari
  1. oh jah,õige kõik 5 aastat ago
    Reply

    Tavainimesele jääb see kättesaamatuks.Nagu tõesti võimekad arstid enamasti ja nende süvenemine., tahe süveneda su tõbedesse.
    Saad rohu ja ole vait. Järgmine visiit ,kui ise algatad, 6 kuu pärast. ROHUD EI RAVI. Leevendavad sümptomeid.
    Perearstidest parem ei räägigi. Aru saada tuleb HAIGUSE KOGU SÜSTEEMIST SU ORGANISMIS, RAVIDA SEDA VÄÄRASTUNUD SÜSTEEMI, KÕRVALDADA SELLEST HÄIREID ESIÖEKUTSUVAD HÄIRED, TEADA, MILLEST NEED TULEVAD.
    Muidugi, suunad on üllad.Ehk see kõik KORD TULEB -teievanuste jaoks. PRAEGU EI SAA GEENIDOONORIDKI TEADA VIST ÜLDSE VÕI KÕIKE OMA HAIGUSTE VÕIMALIKKUSEST. KÕIK EI OLENE KA VAID GEENIDEST, VAID KESKKONNAST,NII ET KESKENDU;INE AINULT GEENIDELE VÕIB TÄHELEPANUTA JÄTTA MUUD HAIGUSED.
    Kui rumal või pahutsev kiirabi / kuna tal ei lastud magada / kirjutab südamehäire puhul,et sul on ärevushäire, siis võtab järgmine kiirabi seda tõena ja kõik arstid,keda külastad. Kuigi ei ole ärevushäire,vaid temperament selline või siis on loomulik,et ärevus tekib, kui sul on paha olla, oled üksi ja su vastas seisab RUMAL arst, kes pole inimesenagi veel nii arenenud, et haigega norm.rääkida, teda kuulata, mõista suuta, vaid hakkab noomima, käsutama või üleolevalt suhtuma.
    Kaadrit pole valida, sest arste pole.
    Huvitav, lähen mina neuroloogi uksest sisse, veidi ärevust, ehk segi palju ., muidugi, sest tasakaaluhäired pole nali ja TEMA KOHE TEAB, ET ÄREVUSHÄIRE. Kirjutab antidepressandi. Ja mitte taimse, sest ainus taimselt mõjuv depress.mis väga hästi mõjub, enam ei toodeta, sest hävitati ära see väikefirmagi mis tootis, sest mõjus suurfirmade tasku peale.Ükski teine arst pole seda veel taibanud…, kelle uksest sisse astun, et ärevushäire. Kui on, vahel ongi, siis ON SEE TAGAJÄRG, MITTE HAIGUSHOO VALLANDAJA, niipalju ennast ikka tunnen.Professionaalne “idiotism” ,vabandage,on selline mõiste meie keeles, annab end ikka tunda, mida lähemale psühholoogidele jt.

  2. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Ansipi valitsus kaotas arstiabisaamise võimalused kohapeal. Suuremates linnades tekkisid suured järjekorrad. Uuringuid teha ei saa ja ravi hilineb. Mina isiklikult läksin raha eest eriarsti juurde. Ta katsus jalga vestles minuga aga seda teemat ma juba teadsin. Ta soovitas kuidas saaksin haigust leevendada. Ma vihkan seda sõna sest ma ei taha leevendust vaid ravi.Mulle tundub et ega eriti ravimeid polegi kuigi palju. Kui on kuskil valu siis minu meelest ei pea valu leevendama vaid ravima seda mis valu tekitab. Mitmeid uuringuid tuleb teha et saada aru mis haigus inimesel on. Muidugi meil napib arste sest selle asemel et ravida oma rahvast on nad läinud oma rahakotti paksemaks tegema. Aga kus on siis arsti eetika. Meditsiinis on nii palju arusaamatuid asju ja paljud ravimid avastamata. Eks sõjahüsteeria võtab ka omajagu raha ära mida võiks hoopis anda meditsiinile.Reformierakondlased oma valitsemise ajal andsid kuus miljonit Ukrainale ainult on arusaamatu mille eest.Eks me oleme teisigi riike abistanud, tanke ja muud sõjavarustust ostnud, maksame EL-u raha peame õleval NATO-t Venemaale hirmuks jne. Kõik see raha oleks võinud minna meie rahva heaks.

  3. Meie 5 aastat ago
    Reply

    terviseandmed sõltuvad rottidest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.