Riigikogu kiitis heaks kodakondsusseaduse muutmise

Riigikogus võeti täna vastu seadus, mille tulemusel muutuvad Eesti kodakondsuse saamise tingimused senisest paindlikumaks.

Senimaani lubas kehtiv seadus sarnasel põhimõttel Eesti kodakondsust lastele vaid juhul, kui mõlemad tema vanemad on halli passi omanikud. Seadusmuudatuste jõustumise järel on võimalus saada kodakondsus ka lastel, kelle üks vanematest või esivanematest omab halli passi ja elas Eestis alates 1991. aasta 20. augustist, mil Eesti riik kuulutati taas iseseisvaks.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimehe Andrei Korobeiniku sõnul on tänane otsus üks olulisemaid algatusi kodakondsusseaduses esinevate probleemide lahendamisel. „Kahtlemata on tegu edasiminekuga kodakondsuspoliitikas. See ei kaota hallide passide probleemi küll täielikult, kuid vähemalt kaotab nende taastootmise,“ ütles Korobeinik.

„Eestis elab üle 70 tuhande halli passi omaniku – seda on rohkem kui elab Pärnus inimesi. Vaatamata sellele, et Eesti on nende kodumaa, tunnevad paljud neist end kõrvalejäätuna, justkui riik ei vajaks neid ning see ei peaks nii olema,“ ütles Korobeinik, avaldades lootust, et lihtsustatud korras kodakondsuse saamine aitab noortel paremini ühiskonda sulanduda.

Riigikogu liikme sõnul on kahetsusväärne, et reformierakondlased ja sotsiaaldemokraadid, kes on väidetavalt isikuvabaduste poolest liberaalid, näitasid seaduseelnõule suurt vastumeelsust. „Ilmselgelt oli tegu poliitilise valikuga, kuid samas näitasid nad oma tegevusega, et nende arvates ei väärinud need lapsed Eesti kodakondsust,“ ütles Korobeinik.

Kodakondsuse seaduse muutmise seaduse eelnõu poolt hääletas 65 Riigikogu saadikut, vastu oli 26 Reformierakonna saadikut.

Lisa: Andrei Korobeiniku sõnavõtt

Head kolleegid!

Täna on meil võimalus võtta vastu seadus, mis annab Eestis sündinud lastele Eesti kodakondsuse. Meil käib pidevalt debatt selle üle, kes elab Eestis aastate pärast ja mis põhjusel tulevad need inimesed meie riiki või jäävad siia elama. Tavaliselt keskendub see debatt migratsioonipoliitikale. Kus, tõepoolest, võiks Eesti riik näidata rohkem läbimõeldud strateegiat.

Kuid minu meelest peame alustama siiski Eestis sündinud inimestest. Meil on täna üle 70 tuhande halli passiga elaniku – seda on rohkem kui näiteks Narva või Pärnu linnas elanikke. Need inimesed usuvad, et Eesti on nende kodumaa. Vaatamata sellele, et nende passi peale kirjutas Eesti riik inglisekeelse sõna “võõras”. Teist kodumaad neil ei ole.

Maailmas on paarsada riiki ja enamus neist on aru saanud, et peamine vara on täna inimesed, mitte kuld või nafta. Suurim konkurents käib täna talentide nimel ja just meie saame otsustada, kui konkurentsivõimeliseks jääb Eesti 21. sajandil. Me võime ja ilmselt ka peame otsima talente välismaalt, kuid alustada võiks siiski enda inimestest.

Mul on kahju, et Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid, kes on väidetavalt isikuvabaduste poolest liberaalid, hääletasid teisel lugemisel sellele eelnõule vastu. Jah, tõepoolest, see oli teie poliitiline valik – teie arvates ei väärinud need lapsed Eesti kodakondsust. Ma ei tea ja ega mind väga ei huvita ka, mis oli teie ajend hääletamisel, ilmselt mingi järjekordne poliittehnoloogiline mäng.

Aga täna saate siiski järele mõelda ja näidata, et olete piisavalt eestimeelsed. Siin ja kohe saame kõik koos otsustada, et Eestis sündinud ja terve elu siin elanud lapsed ei ole meile võõrad. Need on Eesti lapsed. Ma usun teisse. Aitäh!

4 kommentaari
  1. Kena 5 aastat ago
    Reply

    näide, kuidas konservandid on muutunud peavoolu ohvriks ehk süvariigi kodanikeks. Nimelt poleks tohtinud lähtuda 1991. aastast, vaid oleks tulnud jääda 16.06.1940.a juurde. Nii reetsid suured rahvuslased konservandid Eesti vabariigi!

  2. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Väga õige otsus. Mind paneb imestama et sotsid vastu on sest nad pole nii negatiivsed oma otsustes olnud nagu seda on reformierakondlased.

    • njah 5 aastat ago

      väga sogane kirjutis, koalitsioonil ei ole 65 häält, seega, pidid ju opositsioonist veel osad saadikud poolt hääletama. Kusagilt lugesin, et sotsid seda ka tegid, siin alguses väidetakse, et sotsid olid vastu, aga tegelikult vist ikkagi ei olnud vastu.

  3. Andreile 5 aastat ago
    Reply

    Loe ja saad aru,et sul võiks juba korrektne olla
    https://sonaveeb.ee/search/est-est/detail/j%C3%A4tma/1

    Ja teiseks – te pole saanud ikka hakkama põhilise hädaga- lapsed , kes sündisid peale 1992.a. ning on lõpetanud Eesti keelse kooli vähemasti 8 klassi, peaksid olema automaatselt soovi korral Eesti kodakondsed, siia lisanduvad veel üks hulk juhtumeid-kus vanemad olid hallipassi omanikud, kuid surid ja laps kasvas nö. sugulaste juures või hooldaja juures aga käis läbis Eestikeelse kooli ja on siiani nt.1994.a. sünd. mitteeestlane- venekeelt ei oska sõnagi:) ja pidevalt peab taotlema elamisluba-tööluba kui dokumendi vahetuseks aeg. ….Kas pole näotu? Dokumente peab aga vahetama tihedamalt kui riigi kodanik:) ja on hind suurem… Sind süüakse ja hävitatakse selles riigis!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.