Jelena Frunze ei kujuta ette elu ilma heategudeta

Fotol: (Vasakult) Jelena Frunze, Galina ja Natalja Gavrilova 

Missioonitundelise tartlanna Jelena Frunze arvates võiks ühiskonnaelu juhtmõtteks olla „Märka inimest“. Sellisele mõttele on teada viinud erinevate heategevusprojektide eestvedamine ja paljude inimeste kaasamine nende elluviimiseks.

Tartu linnavolikogu keskerakondlasest liige Jelena Frunze arvab, et heategevus peaks olema elementaarne ja igapäevane. „Väiksemaid heategusid saab igaüks teha igapäevaselt. Suuremate, mis rohkem organiseerimist ja majanduslikku panustamist eeldavad, on tarvis koostööd ning ühistegevust,“ ütles ta.

Paar aastat tagasi selgus, et lõppstaadiumis neerupuudulikkust põdev tütarlaps Katerina, kellele siirdatud uus neer vajab jätkuvalt kallihinnalist ravimit Soliris. Vastasel korral tekkinuks oht uuesti haigestuda. Seda teada saades tegi Jelena Frunze üleskutse oma Facebooki kontole üleskutsega Katerina heaks annetada. Ta kaasas selgitustöösse erakonnakaaslased Keskerakonnast, koostööpartneriks heategevusliku ettevõtmise korraldamisel tuli ka Tartu abilinnapea Mihkel Lees.     Annetusi oli vaja väga palju, sest  raviplaani põhjal kuulus Katerina tervise taastamiseks 78 600 eurot. „Katerina lähedastega suheldes kuulsin, et haigus on võtnud pöörde paranemisele ja ravimi soetamist on asunud toetama ka Haigekassa,“ märkis Jelena.

Jelena Frunze heasüdamlikkust ja abivalmidust teadvad inimesed on pöördunud ikka tema poole, kui keegi ligemese toetust vajab ja tarvis on leida lahendus keerulisele olukorrale. Mitmed inimesed tundsid muret elu keerdkäikudesse sattunud ja oma kodust ilma jäädes bussi elama asunud tõsise tervisepuudega viiekümnendates aastates mehe Edmundi saatuse vastu. Südant valutas ka Tartu kesklinnas asuva kingakaupluse juhataja Natalja Gavrilova, kes jagas oma muret Jelenaga. „Kellele ma siis veel kirjutan. Tean, et Jelena tahab ja oskab selliste juhtumite puhul otsustada ja tegutseda.“

Edmund elas oma bussis Tartus Supilinnas.  Et aga mootori öine põristamine kohalike elanikke häiris, viisid politseinikud bussi lauluväljaku parklasse. Kujunes  abistamisvõrgustik, mille tulemusena hoolitseti selle eest, et Edmundil oleks kõht täis ja korralikud rõivad seljas. Talle õnnestus saada ka Tartusse elamispind. Küll aga arvavad abistajad, et paremini tuleks Edmund toime mõnes temale sarnaste inimeste jaoks loodud kogukonnas. „Edmundi abistamine on eeldanud ka oskust temaga suhelda. Omavalitsuse sotsiaalvaldkonna ametnikele ütles ta algul abist ära, põhjendades et saab ise hakkama. Meie leidsime aga temaga ühise keele,“  rääkis Jelena. Tema sõnul motiveeris abistava käe  ulatamist ka teadmine, et Edmund on varem töötanud ja tal on olnud hobisid, näiteks meisterdamine ja joonistamine. See pani uskuma, et loomult pole ta enda suhtes ükskõikne ja suudab oma olukorra paremaks muutmisel ka ise tegus olla. Jelena sõnul vajab Edmund ka psühholoogilist ja juriidilist nõustamist. Õigusnõu saamise  osas on valmis kaasa aitama ka Riigikogu liige Oudekki Loone.

Jelena Frunze algatatud ettevõtmistes on tubliks ja energiliseks kaasa lööjaks ka taksojuht Galina . „Kindlasti on palju inimesi, kes on valmis osalema heategevuses ja soovivad seda ka ise algatada. Olen nõus nendega oma kogemusi jagama,“ ütles Jelena.

Pedagoogilise ja muusikalise haridusega Jelena Frunze on rajanud Tartusse tantsukooli. Praegu töötab ta Annelinnas asuva lasteaia Kelluke majandusjuhtajana ja pühendab end aktiivselt Keskerakonna edendamisele Tartu linnas. „Ma arvan, et järgmise aasta kohalike omavalitsuste valimistel võikski üks avalikkusele välja kuulutatud põhimõtteid olla „Märka inimest“, ütles Jelena Frunze.

Jaan Lukas 

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.