Linnajuhid süüdistavad Tallinna maine languses teineteist

Aivar Riisalu Keskerakonna kongressil

Tallinna atraktiivsuse vähenemise põhjusi esmaspäeval Postimehe otsestuudios lahanud linnajuhid süüdistasid selles üksteist. 

Tallinna linnavolikogu aseesimehe, Isamaa liikme Mart Luige sõnul on probleem selles, et Keskerakond ei ole tegelenud venekeelsete koolide probleemiga ja eesti keelt emakeelena rääkivaid inimesi on pealinnas vaid 50 protsenti. «See on nüüd peegeldus, sest eestikeelsed inimesed tunnevad ennast Tallinnas ohustatuna ja ohustatuse tunne kandub võõristavasse suhtumisse teiste riikide elanikesse,» ütles Luik.

Ta nimetas seda Keskerakonna süüks, sest nemad on alates 2005. aastast olnud Tallinnas ainuvõimul. Ta ütles, et ainuvõim on demokraatlikus riigis probleem. «Paratamatult kuritarvitavad võimu kõik erakonnad, kes laiutavad üksi kõikidel postidel,» sõnas ta, kuid möönis, et kunstlikku koalitsiooni tekitada pole mõtet – nagu tegi Keskerakond Tallinnas rohelistega. «Kõik said aru, et see on fiktsioon,» kritiseeris Luik.

Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu Keskerakonnast vastas Luigele, et eestikeelsele õppele minnakse üle järk-järgult, sest probleemi kese seisneb õpetajate puuduses. «Meil ei ole varsti eesti koolides enam õpetajaid, kelle keskmine vanus poleks pehmelt öeldes üle 50 eluaasta. Kui meil ei ole vene kooli panna eestikeelseid pedagooge, ei ole meil mõtet tekitada rumalusi ega rumalaid lapsi,» ütles Riisalu.

Samas kinnitas Riisalu, et tema hinnangul on Tallinn parim paik elamiseks ja et välismaalased, kes küsitluses osalesid, pole viimase aasta jooksul koroonapandeemiast tingitud piirangute tõttu Eestis üldse käinud.

Riisalu pidas vajalikuks vastata Luigele torkega valitsuskoalitsiooni pihta, mille liige Isamaa on. Riisalu ei ole enda sõnul tihti nõus selle poliitikaga, mida valitsuses aetakse. «Retoorika, mis tuleb tänasest valitsusest, eelkõige EKRE ja Isamaa suunalt, ei julgusta mitte ühtegi natukenegi teise nahavärviga inimest ennast Eestis tervikuna turvaliselt tundma,» sõnas Riisalu.

Abilinnapea hinnangul on meil aga mujalt tulijaid vaja, et majandust püsti hoida. «Eestile on vaja, et inimesed siia tulevad, sest meil ei ole piisavalt tööjõudu. Mina arvan, et kohalik kogukond annab endale väga selgelt aru, et ilma välismaalasteta me oma majandust püsti hoida ei suuda,» ütles ta.

Tallinna turismisektori eest vastutav abilinnapea ütles, et kui turistid Eesti valitsuse poliitikast kuulevad, ei pruugi nad tahta ülepea siia tulla. «Võõraviha on praegu peaaegu et riiklik poliitika,» ütles Riisalu. «Keskerakond ja Isamaa on suhteliselt mõistlikud erakonnad, aga suhteliselt jõulise retoorikaga EKRE kodutunnet ei tekita.»

BNS

4 kommentaari
  1. Üks 4 aastat ago
    Reply

    kidlamaid maine allakiskujaid on just Aivar. Ülikäpardlik tegutsemine ilma midagi põhjendamata ongi taolise suhtumise tekitanud. Isegi Kimm paistab Aivari taustal nunnuna. Kuigi tema ei saagi nii lühikese ajaga seniseid vigu parandada, mida Aivar on võimendanud. nagu kakaduu suled puhevil ja pabulad taga.

  2. Petserimaa ja Jaanilinna alad kuuluvad Eestile. Viiendale kolonnile paras paik elamiseks.
    Putin kutsus vene elanikkonda tagasi Venemaale.

  3. Triin 4 aastat ago
    Reply

    Miks Tallinn müüb maad ja kinnisvara Venemaa venelastele? Kas neid umbkeelseid “vabastajaid” on ikka veel vähe? Tulebki ükskord püstitada küsimus; “Kas eestlased on valmis “majanduse” laiendamise nimel, kaotama oma kodumaa võõrastele? Ehk peaks piisama sellest majandusest, mis on konkreetselt vajalik selleks, et siin ainsal eestlastega tuhandeid aastaid asustatud maalapil jääksime me ka ellu ja ka meie järeltulevad põlvkonnad saaksid rääkida oma keeli ja arendada oma kultuuri, et meile peale pastelde ja kandle ka Laulupidu alles jääks, et me ei peaks vägisi sinna pressima “Katjušat” või “Allah akbari!”. See on juba põhimõtteline küsimus ja sellega lõputult viivitada ei tohi. Õppige Islandilt, kuidas elada hästi ka 300000 elanikuga riigis. Et Riisalu hästi elab, on pildilt näha.

  4. Triin 4 aastat ago
    Reply

    Riisalu lubas , et võtab järgmiseks vene naise. Pahane, et valitsus ei lase pealinna Malmöks muuta. Muide sm. Riisalu kui veel te ei tea, siis EL, i riikidest “inseneride” siiatulekupiiramist ei ole. Häda on selles, et need ei taha siia tulla, sest palgad väikesed ja neid hoitakse väikesed justnimelt nendesamade slaavlaste massilise kasutamise tõttu, kus peale palkade “külmutamise”, kannatab ka töökultuur. Ka ei taha EL, i ajuhiiglased tulla siia ka sellepärast, et meil on madal teeninduskultuur, tänu slaavlaste arusaamisele teeninduskultuurist, lärmakas ja räpane avalik ruum, kus joodikud ja narkomaanid töllerdavad ja üle kõige on slaavlaste kisa. Ka võiks Riisalu teada, et tohutu mainekahju, mille kadumisest oravad soivad, ooli tekitatud just TÄNU neile, sest nemad lasid ligi 12 aastat siin vene musta ,verist raha pesta. Ja jätke lõpuks jutt mingist “eduloost”—seda oli näha, kui vägev on meie digiriik, kui ei oldud EL, i eesistumise ajal tagada isegi normaalset sidet. Michal räägib mingist aususest—kas see inimene üldse teab selle sõna tähendust? Ilmselt mitte ja Riisalu ongi kui kelgunöör sellisele “ämmakapile” kaasa noogutamas. Olen pettunud N:Raua saates “Tallinna Kodanikud”, sest ka tema ei suuda jääda eetiliselt erapoolikuks. Järelikult meil lihtsalt polegi ajakirjandust selle heas tähenduses, on ostetavad, müüdavad propagandistid. Olen pettunud, sest ilmselt ootasin liiga palju Rauast.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.