Jaanus Karilaid: riigireform tuleb teha ennaktempos

Õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid

Olen nõus Jüri Raidlaga, kes väitis ühel riigikogu riigireformi toetusrühma koosolekul, et eelnõu 181 OE suur üldisus ja vähene konkreetsus võimaldab riigikogul kujundada sellest eelnõust tõeline riigireformi alusdokument.

Kõikide kaalukamate erakondade, sh riigikogus esindatud viie erakonna allkirjad on riigireformi memorandumi all. Ka see peaks olema lisagarantii. Eesmärk on püsiv – et riik ja kohalik omavalitsus suudaksid teenuseid korraldada kvaliteetselt ja efektiivselt.

Leiame sadu näiteid selle kohta, et arengupidurid on just bürokraatia masinavärgis sees ning poliitiline juhtimine ei vii tulemuseni või kujuneb sellest avalikkusele vastaseis ametnikkonna ning poliitiku vahel. Alates terviseameti vastuolulistest sõnumitest kuni pikale veninud detailplaneeringuteni Tallinnas. eriplaneeringute üüratutest tähtaegadest pole mõtet rääkidagi.

“Investeeringute ligitõmbamiseks peaks asjaajamine Eestis olema aga lihtne, kiire ja läbipaistev.”
Ettevõtluse arendamisel on oluliseks takistuseks kujunenud erinevate lubade arv ja nende andmise pikad menetlustähtajad. Investeeringute ligitõmbamiseks peaks asjaajamine Eestis olema aga lihtne, kiire ja läbipaistev. Pikemad menetlusajad võrreldes teiste riikidega, eriti meie naabritega, on saanud takistuseks Eesti ettevõtluse arengule ning regionaalsele ja ülemaailmsele konkurentsivõimele.

Üks suuremaid edulugusid halduskoormuse (regulatsioonide) vähendamisel, millest Eesti riigireformi raames eeskuju võtta, on Holland. Hollandil õnnestus aastatel 2003–2007 vähendada ettevõtjatele seatud halduskoormust mahuliselt 25 protsendi võrra ja rahaliselt nelja miljardi euro võrra.

Mida teha, et ettevõtjad ja kodanikud ei süüdistaks poliitikuid kiusamises ja arengu takistamises? Vastus: riigireform ennaktempos. Eelmine võimuliit tahtis seda venitada pika laine peal, jõulist lepet ei tulnud ei ajateljel ega sisus. Nüüd loodan, et Reformierakonnaga ei korda me seda viga.

Riigireform tuleb konsensuslikult “tõlkida” arusaadavasse keelde. Näiteks: menetlustähtaegade lühendamine kaks korda, kus see vähegi võimalik on, probleemist lahenduseni või selge vastuseni ei saa minna mööda pikki kohtuteid, digihüpe riigilt inimesele, võrdne kohtlemine ja inimese tunnetus – riik, see on minu oma – peabki sisalduma reformi sisus.

Riigikogu rolli tõstmine ja presidendi otsevalimine jäävad samuti eesmärkidena püsima. Esimese täitmine tundub olevat nüüdses situatsioonis usutavam.

Eelmine valitsus andis 181 OE abil raamid, nüüd on aeg see sisuga täita. Praegu on riigireformi teemal 101 arvamust, see oleks vaja ühiselt taandada ühele. Aeg veereb.

10 kommentaari
  1. robert 3 aastat ago
    Reply

    Hiljuti oli vaja üht dokumenti Ametnik kes seda korraldas teatas minu suureks imestuseks et ma olevat poissmees Omateada eluaeg Eestis naisega 53 aastat elanud ja lapsi lapselapsi terve kari Nii palju siis meite itinduse tõõkindlusest Üks ministrist asjamees küüditas majatäie haritud geolooge pealinnast Rakverre Lõhkus inimeste elu ja pered Rakvere sellest ei võitnud karvavõrdki Kui ka edasi seda riigireformi nii tehakse on tulemus teada Reformierakonnal pole eriti mõistusega hiilata aga keskerakonnas pole mõistuseraasugi jäänud

  2. Almar Glustsenko 3 aastat ago
    Reply

    Enne, kui siin riigireformi mantrat kuulutada , tuleb ikka veenduda taas, et Reio Laurits ja Meelis Kaldalu, valimisliidu „Südamega Tartu” asutajad on taas pooleks aastaks Pätsi puhkekodusse või Patarei kultuurikatla filiaali poliitvangi pandud.

    Peale seda kui nad ametlikult edukalt ja sisuöiselt haldusreformi vaidlustasid ja olid vaheldumisi parajasti üks ühte ja teine teise asutusse saadetud, et mittest vaidlustusest sisulisi järeldusi teha ja et ammugi mitte ei peaks sellele vaidlustusele vastama.

    ega ma ei saa seda alati Riigikogu eest ise üle kontrollida ja peaministrile sellest teatada, nagu ma seda 29.12.2018 tegin.

    Aga imelik on muidugi seda artiklit lugeda, kui just Riigikogu on juba 15 400 000 000 eurot ESM-i varastanud, et nagu sellest ei jätkuks, et soetada endale pilet palju teile meeldivamale ja omasemale tõotatud-reformitud maale, Palestiinasse, millest ma siin ennist Aasa artikli all kirjutasin.

    • a 3 aastat ago

      PARANDUS:

      …sisulisi järeldusi…

      …et riik ei peaks neile vastama järelepärimisele….

    • Almar Glustsenko 3 aastat ago

      IKKA:

      …sisuliselt haldusreformi vaidlustasid…

  3. Need 3 aastat ago
    Reply

    kutid-mutid ei saa isegi aru, mida nad teha tahavad ja millist tulemust saada. Üks ahv pildus õhku riigireformi ja kõik hakkasid äkki vahutama, aga oma asja.
    Riigireform oleks reform siis, kui muutuks kõigepealt võimu kuuluvus: näiteks lähks võim üle kurjategijate bandedelt rahvale. Et rahvas saaks hääletada paarisaja elukorralkduse aluse üle ning selle põhjal paneks erapooletu vahekoda kokku põhiseaduse, mille järgi peavad järgmised valitsused rahva huve ja tahet teenima. Kes ei järgi rahva ettekirjutisi, saab kohe rahvakohtult otsustava sõnaga ametikeelu, esimene kord 10-ks aastaks, järgmine 20-ks, rohkem pole vist vajagi.
    Seega: vajame RAHVAvõimu! Mitte aga sitanikerdisi kurjategijate sadade koosolekute tulemusena.

  4. Almar Glustsenko 3 aastat ago
    Reply

    Muidugi tundub Süldikogule usutavam oma rolli tugevdamine

    (proovige sügavkülma mõnes TEIE POOLT “covid-19”-OOTUSES teie poolt rahastatud ja hiljemalt 2019 juurde tehtud surnukuuris),

    peale seda, kui te 6,5 aastaga olete 15 400 000 000 Eesti lisandväärtuse tootjate raha ESM-i “unustanud” ja nüüd seda juudi-vabamüüri ülesele “covid”-majanduspandeemia-2010 Rockefellerile/Rottsildile/Gatesile/Hodorkovskile/ADL-Foxmanile koos endiga kandite.

    Aga ei maksa loota, et te kõiki Gatesi UV-vaktsiini /juudi-ID-kaardi/totaal-GPS-tuvastusega taas vangistate ja keegi enam SIONISTI ja 7 600 000 teie poolt TULNUKAOSTJA, Tarmo Soomere PRESIDENDIKS OLLA TAHTMISE (loe: oma ilgete rahvusvastaste kuritegude tüttu, rahvuslaste eest, sunnitud politseinike relvade taha, nende kaitse varju peitu)

    VASTU,

    kõrgeima võimu (rahva) POOLT oma Riigivanemat ei vali.

  5. Tohoh 3 aastat ago
    Reply

    Ansipi ja Rõivase valitsemise ajal polnud isegi raame. Ehk K.kallas on nõos sisuga neid täitma sest unistus võimule saada on täitunud ja las keskerakondlased rahmeldavad ja täidavad nad pole vastu. Nüüd pole enam vaja ka valesüüdistusi välja mõelda saab hinge tõmmata aga Tallinna tahaks ikka ka üle võtta keskerakondlaste käest sest see on olnud kauane unistus. Mõned ajakirjanikud kes varem keskerakondlasi laimasid on nüüd üle läinud Tallinnas tehtu kritiseerimiseerimisele. Aga alati on meeldiv näha Karilaidi ja ludeda tema artikleid. Ta on tark, õiglanr, töökas ja nüüd patstab et ka diplomaat.

  6. Reformiga lihtne. 3 aastat ago
    Reply

    Keskerakonnast plats puhtaks ja reform tehtud.

  7. Saan 3 aastat ago
    Reply

    aru, et kõik tuleb ruttu põhja lasta.

  8. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Vaatan siin meeldivat nägu ja meelde tulevad ka teised tõelised keskerakondlased. Kahjuks siin näeb neid harva.Olen palju aastaid tellinud ajalehte Kesknädal aga nüüd enam mitte. Karilaid sobiks hästi Keskerakonna esimeheks , ka peaministriks või isegi presidendiks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.