MKM asub tühjenevaid elamuid kaardistama

Foto allikas: MKM

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium kuulutas välja hanke, et kaardistada elamute kasutusest väljalangevuse ja tühjenemise mustrid.

„Elanikkonna vähenemine väljaspool suuremaid asulaid muudab keeruliseks tühjenevates piirkondades asjakohaste ja tõhusate investeeringute tagamise, mida nii kohalik omavalitsus kui riik peavad tegema sealsete elanike elukeskkonna kvaliteedi hoidmiseks,“ lausus majandus- ja taristuminister Taavi Aas. „Tühjenemise mustrite analüüs aitab planeerida tegevusi, toetusmeetmeid ja investeeringuid, mis arvestavad kahanemisega kohanemise vajadusega.“

Hankega tellitava üleriigilise uuringuga soovib MKM koondada Eesti kahanemise ja elanike liikumisega seotud alusandmed, et analüüsida korterelamute ja väikeelamute asustatust kohalike omavalitsuste, asulate ja elamute täpsusega ning hinnata nende tühjenemise põhjuseid, trende ja riske.

Kahanemise trendide ja tühjenemise mustrite põhjal koostatakse valimisse jõudvate kohalike omavalitsuste ruumilise kahanemise stsenaariumite analüüs 2040. aastani ja tehakse ettepanekud elukeskkonna kohandamiseks. Lisaks tuleb välja pakkuda kahanevate piirkondade elukeskkonna kohandamise juhtimiseks sobivad digitaalsed tööriistad koos nende rakendamise põhimõtetega.

Hankedokumendid on avaldatud riigihangete registris. Pakkumiste esitamise tähtaeg on 28.04.2021.

6 kommentaari
  1. Kole lugu Brasiilias 3 aastat ago
    Reply

    Kuigi algul oldi arvamusel, et koroona väikseid lapsi ei mõjuta, on Brasiilias hakanud koroonasse surema lapsed. Praeguse seisuga on Brasiilias koroonasse surnud ligi 1300 beebit.

    Ühe hiljutise juhtumi puhul keeldus arst üheaastast last kontrollimast, kuna ei uskunud, et lapsel võib olla koroona. Kaks kuud hiljem suri laps koroonaviiruse tüsistuste tõttu, vahendab BBC.

    Lapsel ilmnesid palavik, nõrkus ja hingeldus. Arst ütles, et lastel koroonat ei esine, kirjutas lapsele välja antibiootikumid ja saatis koju. Ent peale 10-päevast antibiootikumi kuuri oli lapsel jätkuvalt nõrkus.

    Kuigi lapse ema kahtlustas koroonat, ütlesid sugulased, et ta on lihtsalt paranoiline ja ta lõpetaks uudiste vaatamise, lapsel ei saa olla koroonat. Ema aga teadis, et lapsega pole kõik korras, kuna ta ei hinganud normaalselt.

    See oli 2020. aasta maikuus. Laps muutus üha unisemaks. Ema tahtis lapsega haiglasse minna, aga abikaasa oli vastu ja ütles, et hoopis haiglas võib nakkuse saada. Lõpuks hakkas laps 3. juunil oksendama ja siis teadis ema, et midagi tuleb ette võtta. Naine läks kohalikku haiglasse ja lasi lapsele koroonatesti teha. Lapse vanaema, kes töötas samas haiglas, edastas kurva teate, et lapsel on koroona.

  2. Need 3 aastat ago
    Reply

    mahajäätud elamud on ehitatud kenal nõukogude ajal. Igavesed lahmakad, aastaid remontimata, tuleohtlikud, asuvad kehvas kohas. Keskused on ju ära kolinud.
    Leian, et need sarad tuleb maha lammutada. Tööturaha asemel tuleb töötud just neid lammutama panna ja maksma raha ainult töötamise eest. 800€ kuus piisab töötule kenasti. Samuti saab ta ise oma tööaega sättida, töötab millal tahab või saab.
    Kuid saaksime ka tondikatest lahti.
    Kui aga keegi tahab maale kolkasse elama minna, peaks kasutama uusi palkmaju. Viiakse veokiga kohale ja kraanaga tõstetakse maha. Ühendatakse elektriliiniga ja kaevuga. Elamine olemas. Ja kerge mujale viia, kui tekib vajadus ära kolida.

  3. to need 3 aastat ago
    Reply

    Oled palkmajade tootja?

    • Seda 3 aastat ago

      mitte, kuid elan nende ehitajate lähedal ja näen, kuidas neid asju aetakse. Väga kiire ja odav viis omale maja saada.

  4. Matilde 3 aastat ago
    Reply

    Hea on olla keskerakondlane. Nii tore et Taavi Aas mõtleb taas oma erakonnakaaslaste peale. Jube palju aega kulub kui internetist ja kuulutuste peale otsida maatükke ja maju mida saaks odavalt kokku osta. Maakleritele läheks ka suur tasu. Aga keskerakond teeb selle turuuuringu juba ennem ära. Varsti saame Taavi Aasa vahendusel paremad pakkumised keskerakonna kirjaposti.

  5. põhjused igal pool sarnased 3 aastat ago
    Reply

    Põhjused on vilets pension ja teenuste puudumine omav. poolt.= inimene ei suuda ise remontida,sest raha pole ja omav.ei aita ega aja lunestki teed puhtaks kui ei taha -ütleb,et oled liiga kulukas. kasi vanadekodusse.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.