Jüri Ratas arutas Poola ametikaaslasega piirkondliku koostöö ja piirikaitse küsimusi

Foto: Raigo Pajula)

Riigikogu esimees Jüri Ratas kohtus täna Poola Seimi marssal Elżbieta Witekiga, kellega arutati piirkondliku koostöö võimalusi ning räägiti pikemalt Euroopa Liidu ja liikmesriikide piirikaitsega seotud teemadel.

„Eesti ja Poola on lähedased liitlased ja ka meie ajalugu on sarnane,“ kinnitas Ratas kohtumisel. „Oleme mõlemad Euroopa Liidus ja NATOs ning jagame samu väärtusi.“ Ratas meenutas, et kahe riigi diplomaatilised suhted on kestnud sada aastat ja majandussuhted põhinevad kindlatel alusel, mille kinnituseks on see, et Poola on Eestile olulisim ja suurim väliskaubanduspartner Kesk-Euroopas.

Ratas tänas Poolat panuse eest piirkonna julgeoleku kindlustamisel. Ta ütles, et nii Eesti kui Poola on aktiivsed Atlandiüleste sidemete tugevdamisel ning meie omavaheline kaitse- ja julgeolekupoliitiline koostöö on tugev.

Kohtumisel peatuti pikemalt olukorral regiooni riikide piiridel. Pooled leidsid, et olukord liikmesriikide piiridel on väga muutlik ja tegutseda tuleb koostöös kiiresti ja paindlikult.

Poola marssal märkis, et järjest sagedamini jõuab ka Poola piirile Valgevene kaudu saabuvaid illegaalseid immigrante ning abi vajavad ka Afganistanist saabuvad põgenikud. Poola piiri on ebaseaduslikult sel kuul ületanud üle 1500 inimese ja riik on otsustanud saata piirivalvuritele appi ka sõjaväelased.

Ratas tänas Poola marssalit osalemise eest Eesti eestvedamisel suve hakul toimunud esimesel Kolme mere algatuse (3SI) parlamentaarsel virtuaalfoorumil ning avaldas lootust, et Poola jätkab traditsiooni ja organiseerib järgmise kohtumise. „Koostöö Eesti ja Poola vahel Kolme mere algatusese raames on olnud suurepärane, oleme paljudes küsimustes mõttekaaslased ja mõlemad pühendunud algatuse õnnestumisele.“

Witek nõustus Ratasega, et tegemist on väärtusliku koostöövormiga mitte ainult põhja-lõuna telje ühenduvuse suurendamiseks, vaid ka positiivse platvormina Atlandi-ülesele koostööle, Hiina mõju tasakaalustamisele ja seeläbi Euroopa Liidu ühtekuuluvuse ja vastupidavuse tugevdamisele.

4 kommentaari
  1. Suri oli 19-aastane lootustandev jalgpallur 3 aastat ago
    Reply

    Esmaspäeval hukkus mitu afgaani, kes Afganistanis Kabulis USA transpordilennuki C-17 õhkutõusmise ajal lennuki küljes rippusid.

    Üks neist oli 19-aastane lootustandev jalgpallur Zaki Anwari. Ta oli lennuki teliku peal ja avastati teliku seest surnuna, kui lennuk Qataris maandus, vahendab Daily Mail.

    Noor sportlane oli üks paljudest, kes rippusid lennuki õhkutõusmise ajal lennuki küljes. USA õhujõud otsustasid õhku tõusta vaatamata sellele, et inimesed lennuki küljes rippusid.

  2. Valeria Novodvorskaja pöördumine 3 aastat ago
    Reply

    Kallid eesti sõbrad, te üllatate meid. Leidsite ka aja sõlmida piirileping Venemaaga: täpselt selle aja, kui Venemaa ärapööranud Föderatsiooninõukogu näol, ärapööranud Riigiduuma ja diktaatori näol näitas oma täielikku lepinguvõimetust, kui nad pööravad kummuli kõik tänapäeva maailma poliitilised alused. Kui nad sülitasid Budapesti lepingule, millega lubati Ukrainale, et tuumavabasse tsooni mineku eest garanteeritakse tema territoriaalne terviklikkus. Kui ilma igasuguse ettekäände ja ilma mööndusteta lähevad nad Hitleri ja Stalini teed, hõivates Ukraina kogu maailma silme all, leiate teie, et kui te nendega lepingu alla kirjutate, siis see garanteerib teile midagi. See ei garanteeri teile midagi ja võtke teadmiseks, et teie olete järgmised. Sest kui Ukraina ei suuda selles võitluses vastu pidada ja Lääs teda ei aita, kui Lääs ta maha jätab, aga tegemist on ju päris suure riigiga 46 miljoni elanikuga, siis pole midagi lihtsamat kui alla neelata väikesed Balti riigid või vähemalt nende alad, millised kuulutavad endid venekeelsete või õigemini nõukogudekeelsete reeturite sidusaks asualaks ja hääletavad selliste projektide poolt “referendumitel”. Kui NATO osutub võimetuks kaitsma juba suurt Euroopa riiki, siis missugune on garantii, et NATO hakkab ponnistama kolme väikese pärast. Praegu peate te kõrgeimal tasemel kogunema – Eesti, Läti ja Leedu juhid – ja vastu võtma otsuseid nagu Balti keti ajal, siis kui taotlesite oma iseseisvuse taastamist. Peate Europarlamenti ja Euroliitu sundima vastu võtma reaalseid sanktsioone Venemaa suhtes, võib olla lahti ütlema Venemaa naftast ja gaasist. Venemaa tuleb välja heita ÜROst ja kõigist Euroopa struktuuridest. Venemaa peab mõistma, et tal ei lubata enam edasi minna ja siin peate teie olema algatajad, sest oht, mis teie kohal ripub, on suurem kui kellegi teise kohal. Kahjuks olukord Venemaal on kontrolli alt väljunud. See ei ole enam tagurlus, vaid otsene hullumeelsus, see on langemine avalikku hitlerismi, avalikku stalinismi, see on valmisolek minna kas või kolmandasse maailmasõtta. Kui praegu teete näo, et kõik on korras ja et Venemaa on lepinguvõimeline, kiirendate lihtsalt oma hukku.

  3. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Ratas sekkub teiste riikide siseasjadesse kuigi temast ei olene midagi. Poolat tuleks korrale kutsuda hoopis kuna see riik on pahatahtlik.Kaitsta pole piire vaja sest keegi ei kavatse rünnata isegi USA mitte.

  4. Ohoo 3 aastat ago
    Reply

    Ratas on olnud sisepoliitikas väga tubli aga välispoliitikas ajab tühja tuult taga. Kas sellest veel ei aita et välisminister tegeleb selliste asjadega mis üldse temasse ei puutu. Muidugi peavad olema teiste riikidega sõbralikud suhte aga tegutsema peab oma riigi huvides sõlmides meile kasulikke majandus-ja kultuurilisi sidemeid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.