Aas: tasuta ühistransport ei kao kuhugi

Foto: TASUTA ÜHISTRANSPORT, SCANPIX

Majandus- ja taristuminister Taavi Aasa sõnul on tasuta ühistransport tulnud, et jääda ning riik läheb edasi ühistranspordi optimeerimisega, et mitte maksumaksja raha asjatult raisata. 

Aas kohtus esmaspäeval ühistranspordikeskuste esindajatega, et leida võimalusi, kuidas tagada inimestele vähemalt head liikumisvõimalused 2022. aastal.

“Tasuta ühistranspordi tulekuga on riik suurendanud ühistranspordi rahastamist ligi poole võrra, seda eelkõige uute bussiliinide loomise tõtu. Oleme üle veerandi võrra uusi bussiliine juurde loonud, samal ajal vähendanud survet reisija rahakotile,” ütles Aas.

“Jõudsalt laienenud liinivõrku saab kindlasti optimeerida ning ühistranspordikeskused peaksid tühjade liinide asemel pakkuma nõudetransporti. Tasuta ühistransport on tulnud, et jääda, aga see ei tähenda, et võime käitada maksumaksja kulul tühjasid bussiliine,” lisas ta.

Keskelt läbi 5 protsenti kõikidest maakonnaliinidest on andmete järgi hetkel tühisõidud, kus oleks Aasa sõnul mõistlikum ja odavam pakkuda ühistranspordikeskustel nõudetranspordi teenust.

Näiteks selle aasta novembris oli ühes ühistranspordikeskuses liin, kus igal väljumisel oli 0,27 sõitjat ehk igal neljandal väljumisel sõitis bussiga 1 inimene, teistel kordadel sõitis buss tühjalt. Üle Eesti oli novembris kokku üle 6000 väljumise, kus ei olnud bussis mitte ühtegi sõitjat.

Ühistranspordikeskused taotlesid järgmiseks aastaks 54,2 miljonit eurot toetust bussitranspordile. Esialgselt oli riigieelarves ettenähtud summa bussitranspordile 50,2 miljonit eurot.

Kuna ühistranspordikeskustel rahaline soov 2022. aastaks oli suurem kui riigieelarve võimaldas, oli transpordiameti ettepanek vaadata korraldajatel üle enda kavandatud liinimaht, et katta kuluindeksite tõusu ja riigieelarve toetuse summa vahe.

Kuluindeksite tõus, mis sisaldub bussiveo avaliku teenindamise lepingutes ja koosneb kütuse, palga ja tarbijahinnaindeksi muutustest, on tõusnud kokku keskmiselt 9 protsenti, sealhulgas kütus 17,5 protsenti.

Puudujäägi osaliseks katmiseks leidis ministeerium juurde 2,5 miljonit eurot. “Alles jäänud puudujäägi katmiseks tuleks vaadata ühistranspordikeskustel üle liinivõrk, luua mõnele kaugliinile piletihind ning võimalusel kaasata kohalikke omavalitsusi panustama enda elanike liikumisvõimalustesse,” märkis Aas.

“Tasuta ühistranspordi tulekuga hakkasid reisijad rohkem bussiga sõitma ning saime piduri peale reisijate vähenemisele. Järgmiseks väljakutseks on muuta ühistransport atraktiivseks nende seas, kes seni pole bussi tulnud,” ütles minister.

7 kommentaari
  1. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Kui oleks Ansip peaminister siis oleks tasuta transport kindlasti kadunud sest tema valitsemise ajal läks kõik allamäge. Oleks Liimetsa teha kaoks ka tasuta transpost sest tema loobib raha teistele riikidele ja las meie inimesed kiratsevad vaesuses. Keskerakonda ta ei sobi sest keskeskerakondlased püüavad teha eestimaalaste elu paremaks aga välisminister annab meie raha teistele ehkku vajame ise abi.

    • Kuda teisiti? 3 aastat ago

      Neegreid peab aitama. Muidu lähevad tööle.

  2. ?????????????? 3 aastat ago
    Reply

    KAS TE TAHATE EPIDEEMIATE AJAL, MIS ILMSELT EI KAO, BUSSID VEELGI ROHKEM TÄIS LÜÜA ???
    TASUTA TRANSPORDI VASTU POLE MUL MIDAGI, SEST PENSIONE POLE JU TÕSTETUD. HINDU AGA KÜLL.
    OMETI EI TOHI SEE TÄHENDADA KONTAKTIDE TIHENDAMIST SELLISTES KOHTADES NAGU TRANSPORT!!!
    KÕRTSUD ON ISEASI. NAKKUSKARTLIKUMAD st. VANEMAD INIMESED SEAL EI KÄI, POLE RAHA EGA RIIDEID.

  3. dumat nado 3 aastat ago
    Reply

    KAS TE TAHATE EPIDEEMIATE AJAL, MIS ILMSELT EI KAO, BUSSID VEELGI ROHKEM TÄIS LÜÜA ???
    TASUTA TRANSPORDI VASTU POLE MUL MIDAGI, SEST PENSIONE POLE JU TÕSTETUD. HINDU AGA KÜLL.
    OMETI EI TOHI SEE TÄHENDADA KONTAKTIDE TIHENDAMIST SELLISTES KOHTADES NAGU TRANSPORT!!!
    KÕRTSUD ON ISEASI. NAKKUSKARTLIKUMAD st. VANEMAD INIMESED SEAL EI KÄI, POLE RAHA EGA RIIDEID.

  4. mitte ei mõista 3 aastat ago
    Reply

    HUVITAV, MIKS ÜHELGI MAAL POLE VÕETUD ÜHISTRANSPORDIS KASUTUSELE VENTILATSIOONI, MILLES ÕHK LÄBIB UVA KIIRGUSE JA PUHASTUB NII VIIRUSTEST? SEE POLE JU NII ÜLE MÕISTUSE MEIE AJASTUL, KUS
    SÕGITAKSE JA TAPPA OSATAKSE FANTASTILISTE RELVADEGA JA KIPUTAKSE ASUSTAMA TEISI PLANEETE
    MEIE INIMESTE VARAANIAJULIKE ARUSAAMADEGA JA TEGUDEGA TEISTE ELUSOLENDITE JA ÜKSTEISE VASTU.
    TORU, MIS IMAB SISSE ÕHU, MILLES ON PUHASTAVAD UVA LAMBID JA KUST ÕHK SURUTAKSE SALONGI?
    SAMUTI IMATAKSE SALONGIST VÄLJA ÕHKU JA SUUNATAKSE ÕUE. KUIDAGI PEAKS SEE JU VÕIMALIK OLEMA. VÕI ON MÕNEL MAAL SEDA TEHTUD? NEED KAELAVÕRUD, MILLEL PESUMASINA HIND, OLE JÕUKOHASED VAESEMALE PENSIONÄRILE, KES JUST KÕIGE ROHKEM SEDA KAITSET VAJAB. RIIK VÕIKS NEID TASUTA JAGADA VAESEMATELE EAKATELE – KUI MUIDUGI ÜLDSE TAHETAKSE EPIDEEMIAST LAHTI SAADA. SENI POLE MÄRGATA KÜLL ÜHELGI MAAL – IKKA ON MAJANDUS JA KÕRTSUDE LAHTIOLEK OLULISEM.

  5. kommijatele 3 aastat ago
    Reply

    lugedes ,vaatad -lolle küllaga.
    Kas ÜT luuakse üheks päevaks ? Ei saa neist kirjutajatest aru, ÜT nö sissesõitmine võtab aega, sest vahepeal oli kadunud paljudes kohtades, teiseks -pandeemiad ei jää ja kolmandaks- ei tea ühtki maailma riiki, et pandeemia ajal oleks ÜT ärakaotatud, tuleb hoopis reegleid täita

  6. ilma jõulurahuta 3 aastat ago
    Reply

    TULEVAD UUED PANDEEMIAD, SEST MAAILM GLOBALISEERUNUD.
    VÄGA VALE, ET PANDEEMIA AJAL NIGRITSETAKSE , NATUKE KINNI SIIS JÄLLE LAHTI. ÜKSKÕIK KUI KAUAKS ÜHISTRANSPORT LUUAKSE VÕI LOODUD ON, PEAB PANDEEMIA AJAL OLEMA BUSSIS MAX 5 INIMEST -SUURES BUSSIS. VEEL PAREM ON KULLERTEENUSED KÕIGIST APTEEKIDEST,POODIDEST. JA TRANSPORTI ÜLDSE POLE. JA ENNE EDA JA PEALE SEDA TRANSPORDIS JA KÕIGIS ÜHISK. KOHTADES UV LAMPIDEGA
    PUHASTATUD ÕHK. KINDLASTI ON VEEL VÕIMALUSI, AINT KEEGI EI MÕTLE NEID VÄLJA,EI RAHASTA, EGA LEVITA,EGA RIIK EI TOETA NENDE TASUTA KASUTUSSE ANDMIST VAESEMATELE. MITTE MIDAGI EI TEE
    PEALE VAKTSINEERIMISE.
    VIIRUSELE ON OLULINE SAADA KONTAKT INIMESEGA.KUI SATUB VAKTSINEERITUD ETTE, VIIRUS KAS VÕIDAB VÕI AAPIKKU KAOTAB. AGA VAHEPEAL TA LEVIB IKKAGI , SEST KONTAKT ON SELLEL VIIRUSE SAANUL TEISTE INIMESTEGA.
    KUI KÕIK KONTAKTIVÕIMALUSED ÄRA VÕTTA PIKAKS AJAKS NII ÜLE AASTA = TÄIESTI ISOLEERITUD INIMESED – SIIS VIIRUSEL POLE KUHUGI MINNA, TA HÄVIB VÕI LÄHEB LOOMADESSE. KUNA MAAILM ON GLOBAALME JA ÕUDSELT DEMOKRAATLIK, IGA MAA OTSUSTAB ISE JA MAJANDUSE KASUKS EI TULE SEST MIDAGI VÄLJA.
    LOLL OLED ISE , FEDJA.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.