Ratas kõneles Hispaania kolleegiga Euroopa julgeolekust, pandeemiast ja rohepöördest

Foto/allikas: Erik Peinar/ Riigikogu kantselei

Riigikogu esimees Jüri Ratas kõneles kohtumisel Hispaania parlamendi esindajatekoja esimehe Meritxell Batet Lamañaga ühiskondade toimetulekust pandeemiaga, Euroopa Liidu ees seisvatest ülesannetest kliimamuutuste mõjudega võitlemisel ning Euroopa Liidu ja NATO ühisest vastusest Venemaa agressiivsuse kasvule.

„Praegu on reaalse ohuga silmitsi terve Euroopa, mitte ainult Ida-Euroopa või Ukraina,“ ütles Ratas. „Oht tuleneb Venemaa katsetest lammutada Euroopa julgeolekuarhitektuuri.“ Ratase sõnul tuleb Euroopal nüüd püsida kindlalt ja selleks on vaja täielikku kooskõla oma Atlandi-üleste partneritega ning omavahelist ühtsust ja otsustavust. „Peame keskenduma Ukrainale ja kahekordistama oma jõupingutusi nende toetamisel,“ ütles Ratas. „Ukraina on sõjalise ja poliitilise surve ning tugeva majandusliku sunni all. Just nüüd peab Euroopa Liit Ukrainat toetama.“

Riigikogu esimees tänas kohtumisel Hispaaniat panuse eest Läänemerepiirkonna julgeolekusse ning esitas Hispaania ametikaaslasele küllakutse Eestisse.

Hispaania parlamendi esindajatekoja esimees väljendas mõtet, et parlamendid võiksid teha rohkem koostööd digitaalsete lahenduste edendamiseks.

Riigikogu esimeest visiidil saatnud Eesti-Hispaania parlamendirühma esimees Raivo Tamm tutvustas parlamendirühma tegevuse plaane. Riigikogu liige Sven Sester rõhutas vahetute rahvusvaheliste kontaktide olulisust üldiselt ja eriti digitaalsete lahenduste laiemal levikul.

Kohtumisel Hispaania keskkonna- ja asepeaminister Teresa Riberaga kõneldi digitaliseerimisest ja kahe riigi võimalikust koostööst, sealhulgas Eesti kogemuste kasutamisest. Arutati ka kliimaneutraalsuse saavutamise võimalusi ja tulemusteni jõudmise viise, mis aitaksid kaasa riikide majandusarengule.

Delegatsiooni kohtumisel Hispaania parlamendi väliskomisjoni esimehe Pau Mari Klose ja teiste eri fraktsioonidesse kuuluvate parlamendi liikmetega räägiti julgeolekuolukorrast Euroopas, võimalustest Ukrainat ja Idapartnereid poliitiliselt, majanduslikult ning kaitsevaldkonnas aidata. Sõnavõttudes peeti oluliseks Euroopa Liidu üksmeelt agressorile vastamisel.

Hispaania kolleegid tundsid huvi Eesti kogemuste vastu ühiskonna integratsiooni vallas. Ühiselt tõdeti head koostööd missioonidel Malis ja Mosambiigis ning Frontexi raames.

Pärastlõunal esines Riigikogu esimees digipöörde teemalise ettekandega Madridi äriülikoolis IE University, tutvustades e-riigi teenuseid ja jagades Eesti kogemust e-teenuste arendamisel.

9 kommentaari
  1. Sõda tuleb 3 aastat ago
    Reply

    Macgregor selgitab, kuidas Venemaa kavatseb likvideerida Ukraina senisel kujul, neutraliseerides Lääne geopoliitiliseks relvaks muudetud naaberriigi. Macgregori hinnang ühtib Patrick Buchanani arvamusega, mille kohaselt Läänel pole võimekust ega tahet, et peatada Venemaad, mis kavatseb pärast aastakümneid tehtud hoiatusi asuda lõpuks tagasi rullima Lääne militaarstrateegiliste positsioonide tungimist Venemaa piiridele.

    • Julgus tagatud 3 aastat ago

      Venelastes tekitas hämmingut Vene president Vladimir Putini eilne külastus Peterburi Piskarjovi kalmistule seoses Leningradi blokaadi aastapäevaga.

      Nimelt asetas Putin lilled, aga need viidi samas kohe minema, nagu on allolevalt videolt näha. Inimestes tekitas küsimusi, kas Putinil on kavas neid lilli veel kasutada või kuhugi mujale viia.

      Siis tekitas hämmingut asjaolu, et kalmistu tühjendati leinajatest ja blokaadi üle elanud inimestest selleks ajaks, kui uus tsaar käis lilli panemas. Inimesed, sealhulgas vanainimesed pidid ootama sel ajal aia taga. Samal ajal olid kõrvaloleva maja katuse peal snaiprid.

    • Kes armastas venemaad? 3 aastat ago

      Eesti kommunistid ja tänaseks valitsejad!

  2. Sergei 3 aastat ago
    Reply

    Hispaania võttis ka Leningradi blokaadi korraldamisest osa ja oli sõja lõpuni fašistidega koos. Ukraina toetamine on
    uus fašistliku riigi toetamine. SO. 1930a. järgse natsi Saksamaa peegelpilt. Või Skripallid, Hadarkovski, Navalnõi- Eestis pruukisid inimesed mingit märjukest ja 58 surnut. Mingit palagan Venemaa vastu. Mida teevad 15-16
    USA keemia laborit Ukrainas, lisaks Gruusias, Kasahstanis ja veel teistes naaber maades. Mis õigusega hävitatakse teisi riike ja nende juhte . Liibüa, Iraak, Kuuba , Nikaraagua , Vietnam ( saatsime sinna lapsepõlves pliiatseid) Jugoslaavia , Süüriast ikka pole USA lahkunud -pumpab ühest nurgast naftat ja toetab terroriste. Kes tekitas põgenikke ? Millal see okupant lahkub Euroopast. Ukrainas tapetakse ajakirjanikke, suletakse meedia kanaleid, Natsi rongkäigud, natsid iidoliteks – Kogu NATO blokk, ehk endine natsi koalitsioon vaikib. Ei erine USA tegevus endisest natsi Saksamaast -nende juhtide sõnavõtud – nemad jumalad … . Keelavad avalikustamast oma vastust Venemaa AVALIKULE nõudmisele – kas soovivad mingit salajast pakti sõlmida ? Saksamaa välisminister käis Moskvas Tundmatu Sõduri haual ja tunnistas oma sõnadega Saksamaa kuriteost NSVL- rahva vastu. Vladimir Putin juba aastaid tagasi ütles : pole praegune Saksamaa rahvas süüdi oma esivanemate kuritegudes. Tolvanitelt ( ka minult ) Olin IME (isemajandava Eesti) toetaja . meilt võeti Venemaa ära. asemele anti Väär väärtused : homod, sõja põgenikud, ahnus ,teisele ära tegemine, russofoobia – USA ja uusfašistliku sugemete toetamine . Vladimir Putin isiklikult : Teeme ühise radari kompleksi Iraani eest endi kaitseks-.- Ei teie kõik valetate ( pätikari)ja teete Venemaast selle ,kes ta on . Ärge hõõruge Venemale Lõuna Osseetiat, Krimmi, ja ka Donbassi ninale- see on teie töö pätikari

  3. Sergei 3 aastat ago
    Reply

    Pühas kirjas öeldud- Kellele püha -kes pilastab seda raamatut., aga mäletamist mööda ilma erilise eksimuseta:
    Kui otsust kuriteo kohta ei tehta, kasvab inimlastel julgust kurja teha.
    Mõistke igal hommikul õiget kohut, ärge loopige tuliseid nooli , et ei süttiks minu …… viha teie kurjade tegude pärast
    AK UUDISED – Venemaa süüdi gaasi hindades jne. sama saade mõni minut hiljem ärimehed : gaasi hinna määrab .. Norra Börs . Jah Vili , Metall , kõik kütused jne. BÖRS määrab- AGA miks russofoobset valeinfot ja nii päevast päeva ajakirjandus, poliitikud igas valdkonnas -.
    Minul on siiber USA ja tema väär demokraatiast. EL teatakse väga hästi -kui palju on kahju EL -le USA tekitanud- ,aga holopid ei julge eriti suud lahti teha- vaid nokitakse vaikselt tatti. USA topib oma tanki ronte meie piirile- EL toodetakse tanke mis on Abramsist etemad-. Ka selles valdkonnas USA käpa all.

  4. to Sergei 3 aastat ago
    Reply

    Ää arva, Sergei, ega rahvas nõnna loll põle, et kõike ka usuvad. Ei usu. Räägitagu kustahes ja AK vm.

  5. ei keegi 3 aastat ago
    Reply

    herr Ratas jääb juba ajast veidi maha, inertselt korrutades Baideni jutupunkti kohe-kohe algavast Vene rünnakust, mida ei usu enam isegi pres Zelensky, öeldes, et „tema on Ukraina president, tema on riigis kohapeal ja tunneb olukorda paremini kui ükski teine president“
    https://www.err.ee/1608482582/zelenski-pidev-sojaohust-raakimine-kahjustab-ukrainat

  6. Tohoh 3 aastat ago
    Reply

    Ja mis sellest kõnelusest kasu on. Meist ei olene midagi. Mõned lihtsalt tahavad sõda ja ja topivad oma nina teiste riikide siseasjadega. Eetist ei olene midagi, lihtsalt ajaraiskamine. Praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud ja tähtis on vaid et sõda ei tuleks. Aga sõjaõhutajaid on palju ja arusaamatu on miks USA sekkub. Ehk ta väsinud rahust. Kui Biden võimule tuli läks kohe Süüriat pollitama. USA on pommitanud mitmeid naftariike. hea et meil naftat pole. Brüsseli tegelased võiksid raha panna näiteks ravimite avastamiseks ja mitte sõjatehnikale millega tapetake Ukrainas venelasi. Rohepööre on kauges tulevikus ehk võimalikki kuid praegu on tähtsam elektrohinna alandamine. Venemaalt saaks odavat elektrienergiat aga vihavaenu õhutamine on tähtsam kui inimeste heaolu.Sellist Eestit küll ei tahtnud. Kahju et Ratas on läinud vooluga kaasa ja välisminister in päris arust ära. Ratas teeb vähemalt head tööd sisepoliitikas.

  7. uskmatu-toomas 3 aastat ago
    Reply

    Kui pidevalt korrutad üht ja sama siis juhtubki see,et hakkad ise ka seda uskuma ?Zelenskõi ei usu,Lavrov eitab aga Biden peksab sõjatrummi ja toapoisid karjas rõõmsate nägudega järel !
    Aastakese pärast käib kõik 180 kraadi vastupidi ja meie paneme rõõmsate nägudega kaasa,unustades kõik eelneva !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.