Julianna Jurtšenko: üleminek eestikeelsele õppele võib lõppeda katastroofiga

Julianna Jurtšenko

Trahvid kuni 9600 eurot

Valitsuse plaan viia sellisel kujul haridussüsteem üle eesti keelele võib lõppeda totaalse katastroofiga nii nende jaoks, kelle kodukeel on midagi muud, kui ka nende jaoks, kelle kodus räägitakse eesti keelt.

Vaatame praegust seisu ja tulevikku. Koolides ja lasteaedades ei ole piisavalt õpetajaid. Praegu on Eestis puudu 700 õpetajat, seda eesti- ja venekeelsetes haridusasutustes kokku. Haridussüsteemis töötab ca 1500 õpetajat, kes lähiaastatel suunduvad pensionile. Need kaks fakti moodustavad juba iseenesest Eesti haridussüsteemi jaoks praktiliselt ületamatu väljakutse. Uue lähenemise järgi võib Eestis päevapealt töö kaotada umbes 2300 õpetajat, sest neil ei ole C1 keeleoskuse kategooriat. See toob kaasa olukorra, et mõnda kooli ei jää enam üldse õpetajaid.

Risk, et see pilt saab mõne aja pärast reaalsuseks, on suur, sest eelnõu näeb ette kuni 9600 euro suuruseid trahve. Lihtsam on otsida endale varakult uus töö, kui hakata riigile laste õpetamise eest peale maksma. Igal aastal tuleb loomulikult õpetajaid ka juurde, kuid paraku mõned kümned ei kata vajalikke tuhandeid. Eelnõus on aga sellele lahendus: “õpetajaks sobib ka keskharidusega inimene, peaasi, et eesti keelt valdab”. Kas see on see hariduse kvaliteet, mida Eesti inimesed tahavad?

“Enam-vähem” saab olema olukord nendes koolides, kus juba praegu toimub õpe suuresti eesti keeles. Põhikooli-ja gümnaasiumiseadusest tulenevalt on põhiharidus Eestis kohustuslik, mis tähendab, et kõik õpilased suunduvad nendesse koolidesse, mis esimesed tormid üle elavad. Selle tulemusena saavad eestikeelsete koolide õpetajad ja õpilased uue väljakutse. Sellise reformi tulemus on väga lihtne: nõrgemad haridusasutused praktiliselt hävivad, tugevamad elavad pikalt kriisis ning mõlemas kannatab tugevalt õppekvaliteet.

Toimiv projekt lõpetati

Aastal 2018 käivitas haridus- ja teadusministeerium Mailis Repsi algatusel uusi programme koolide ja lasteaedade jaoks. Koolides said õpilased C1 tasemel keeleõpet, tegid seejärel eksami ja said ka vastava kategooria. Lasteaedades ja koolide algklassides sai alguse pilootprojekt “Professionaalne eestikeelne õpetaja vene õppekeelega rühmas”. Kui haridusministri ametikoha täitis Reformierakond, tehti koolide programm maatasa. Nende väide oli, et raha läks raisku, tulemusi ei ole ja programm lõpetati.

Lasteaedade õpetajatega on olukord veelgi huvitavam. Lepingud õpetajatega kehtivad augustini 2023. Selgelt pole välja öeldud, kuid haridusministeerium annab siiski vihjeid, et projektile rahastust enam ei tule. Kui suhelda lasteaedadega, mis pilootprojektis osalesid, siis kõik on suures mures. Lasnamäe pilootprojektis osaleb näiteks kaheksa lasteaeda, kokku sai uusi õpetajaid 26 rühma. Tänu täiendavatele õpetajatele saavad lapsed igapäevaselt nendes rühmades õppida eesti keelt ning loomulikult tutvuda Eesti traditsioonide ja tavadega.

Pilootprojekti tulemused olid fantastilised, kuid projekti tuleviku kohta paraku infot ei ole ning lepingud täiendavate õpetajatega lõpevad järgmise aasta augustis. Suurem osa neist ei jää nendesse lasteaedadesse, sest üks asi on olla kolmas ehk lisaõpetaja, kes õpetab keelt, aga teine asi on olla teine koosseisuline õpetaja, kes sama palga eest peab tegema kõike ja lisaks veel õpetama keelt. Milleks?

Kas siiras soov või poliitika?

Vaadates eelnõuga kaasnevaid riske ja ministeeriumi otsuseid, tekib kahjuks mõte, et otsustajaid ei huvita, kas lapsed hakkavad rääkima eesti keeles paremini ja rohkem. Neid ei huvita, kuidas muukeelsed lapsed ja nende pered suhtuvad Eestisse, ei huvita ka eestikeelsed koolid ega eesti emakeelega pered. Paraku ei huvita neid ka üldine hariduse kvaliteet.

Huvi on vaid vastu võtta poliitiline otsus, et Eestis on haridus vaid eestikeelne. See, et haridussüsteem ei ole valmis ja variseb ilmselt mõne aja pärast selle tõttu kokku, on juba mõne teise valitsuse ja uue riigikogu mure.

3 kommentaari
  1. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Kui vene ajal ei tohtinud suud avada ja sellepärast hambaid raviti tagumiku kaudu,siis tänane tants eestikeelse õppe ümber on peaegu sama.
    Küsimus pole niipalju vene keeles,kui tahtmises näidata kõikide teiste slaavi riikidega venevastasust,aruandmata,et toimuvas pole süüdi vene keel vaid käib võitlus kahe maailmakorra vahel !

  2. huvitav.... 2 aastat ago
    Reply

    …et venelasel on konstruktiivse ja ettepanekuid tegevate tegevuste asemel, ALATI tagataskus ÄHVARDUS. Kas siis otsene, kutse vägivallale või siis “hoiatus”, et riigikeele oskuse nõude elluviimine lõpeb kindlalt katastroofiga. Kui inimene tahab selles riigis elada ja ilmselt tahab, keegi ju venelast siin vägisi kinni ei hoia, (tuleks häämeelega Moskva rongile järgi lehvitama), siis ongi elementaarne osata antud riigi keelt. Eestlase jaoks aga kestab teie vägivaldne okupatsioon edasi, kui mina eestlasena pean teilt pätsi leiva ostmisel, vene keelt oskama ja teie lärmavalt ebameeldivat käitumist ühisruumis taluma. Euroopa riigid, kaasa arvatud Türgi on teie ebaväärikast käitumisest nii häiritud, et turistid paluvad võimalust elada hotellis, kus venelasi ei ole. Nii juba kujunevadki välja venelaste lõugamiskohad ja teiste normaalsete inimeste puhkekohad. See on ülbus, domineerimissoov, mis murendati Eesti iseseisvusega, vallutaja viha vallutatute vastu, kes ei taha oma kukil (mentaalselt) enam vägavallatsejat taluda. Jumala eest, kui halb siis koju, seal ei survestata teid tüütu riigikeele ja teile vastuvõtmatute põlisrahvastega.

  3. see tädi ei saa aru millest räägib 2 aastat ago
    Reply

    on erinevad tahud keeleoskusel: 1. keeleoskus igapäevaselt, 2. eesti keele õpetaja – tema õpetab igapäevase ja edaspidiseks vajaliku – pedagoogiks, arstiks jms. , alused. See tähendab, et alati võib lõpetaja anda ka kõrgema kat. oskuse. C1 tänitamine- see on laiskuse kvalif. tänases Eestis sündinuile ja sündinuile ka peale 1985.a.
    Seega on need sündinud – iseendale katastroofiks ja seda ei maksa väljaelada mustvalgele – kiita kui ….. võib olla.
    Kõige hullem ongi see helbekeste ralli ja tarkusega ilutsemine

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.