Jüri Ratas: lahkuva valitsuse puudulikud toetuspaketid jätavad Eesti ettevõtted ebavõrdsesse olukorda või lausa konkurentsist välja

Jüri Ratas

Lahkuva valitsuse puudulikud toetuspaketid jätavad Eesti ettevõtted ebavõrdsesse olukorda või lausa konkurentsist välja võrreldes teiste Euroopa riikidega. Keskerakond on korduvalt püüdnud valitsusele selgeks teha, et ettevõtete käekäik on otseselt seotud meie kõikide hakkama saamisega. Külma kätte jätmine ja ainult piitsa laksutamine ei saa olla õige valik, vaja on ka präänikut ja hoolt. Ettevõtted on samuti maksumaksjad ja nende toimetulek on riigi asi.

Eestist vähem toetas oma inimesi ja ettevõtteid eelmisel aastal ainult 5 Euroopa Liidu riiki, kõik ülejäänud toetasid enam. Esmaspäeval, 13. veebruaril avaldatud Euroopa Komisjoni värske majandusprognoosi kohaselt langes eelmisel aastal majandus ainult ühes riigis – Eestis, kõikidel teistel Euroopa Liidu riikidel majanduskasv jätkus.

Samuti näeme seda, et teised Euroopa riigid annavad toetusi. Näiteks Saksamaa riigi toetusmeetmed olid eelmisel aastal 7,4% SKPst, Eestil 1%. Võime küsida, et kas Saksamaa on läbi kukkunud ja Eesti on õigel teel, aga numbrid räägivad teist keelt! Saksamaa majanduskasvu hinnangut korrigeeriti selleks aastaks 0,8% võrra paremaks, Eesti oma 0,6% võrra kehvemaks (Euroopa Komisjoni sügisprognoosiga võrreldes). Sellega ei saa ju ometigi rahul olla!

Aasta kokkuvõttes oli Eesti inflatsioon ka Euroopa Liidu kõrgeim. Piisava toe puudumisel kandus energiahindade järsk tõus väga kiiresti teistesse hindadesse. Kõige valusamini tabas see meie ühiskonna kõige nõrgemaid. Elukalliduse kiire kasv suurendas ebavõrdsust.

Riigieelarve olukord pole samuti eeskujulik. Eelmise aasta hoogne hinnakasv suurendas maksutulude laekumist ja puudujääk kujunes selle najal planeeritust väiksemaks, kuid väita, et see oli kuidagi taotluslik, on lihtsalt silmakirjalik. Eesti Pank toob oma detsembriprognoosis välja, et 2023. aastal suureneb eelarvepuudujääk hüppeliselt 4,6%ni SKP-st ning järgmisel kolmel aastal püsib puudujääk üle 3% SKP-st. Pidev eelarve puudujääk ilma plaanita sellest välja tulla ei saa olla vastutustundlik.

Seni lähtusime kirjutamata reeglist, et laenu võetakse vaid investeerimiseks või erakorralisteks kuludeks. Viimases Euroopa Komisjoni hinnangus Eesti 2023. aasta eelarvele on aga selgelt viidatud, et Eesti ekspansiivne eelarve hoiak ei tulene mitte ajutistest.

4 kommentaari
  1. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Reformistlikule valitsusele pole võimalik midagi selgeks teha sest nad ei hooli meie inimeste elujärje parandamisest. Isamaa erakondlasrel on küll ilusada sõnad aga selle taga on tükjus sest nad on reformierakondlaste käsutäitjad ja vaid selleks valitsuses et arvuline tasakaal oleks. Sotsi on samas olukorras. Meie riigi võib päästa vaesuset vaid Keskerakond ja EKRE aitaks kaasa.vaevalt et Isamaa liitub Keskerakonnaga sest tubli ja ainuke isamaalasest poliitik Seeder pole enam erakonna esimees. Kui palju parem oleks meie elu kui oleks pidevalt keskerakondlik valitsus.

  2. robert 2 aastat ago
    Reply

    Kui Keskerakond tahab elu edenemist peab ta jutupaunik Mõlderi suukese kinni kleepima Kui sellel hullukesel õnnestub metsa ja puidutõõstus põhja lasta on niigi nigel eksport tuksis Jüri kui korvpallur neid asju ju ei jaga Poleks paha Keskerakonnal leida juhiks mees kes julgeb esineda mitte suud mulgutada

  3. vastus eelmisele 2 aastat ago
    Reply

    Metsa ja puidutööstus tulebki põhja lasta, sest eksport tingib vaid raiuda,raiuda,raiuda ja otsida lõputult uusi turge.Iga tootmine, mis on muutunud kahjulikuks, kuigi seda kohe ei märgata ja ollakse harjunud, tulleb likvideerida ja toota midagi muud.
    Kahjuks kipub HARJUMUS ENNAST TÕEKS KUULUTAMA! Te lagastaksite ja tassiksute laiali terve maa kui see vaid teie rahakotile mõnus on.

  4. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Valitsus, riigikogu ??? Viivad nad majandust edasi, loovad töökohti, sidemeid jne. – vastupidi : järjepidevalt on lõhutud, hävitatud olemasolevaid võimalusi – transiidirahadest ei tasu rääkidagi.
    Ükskõik keda valime- nad tegelevad raha ühe riiulinurgast teise tõstmisega ( omal ajal pandi üks pankur selle eest vangi).
    Võõraste huvide teenimise (teenendamisega ) viivad meie endi rumalad sohu. Kes reaalselt elu edasi viivad -neil üha keerulisem asju ajada . Mis kord hävitatud -see jäädavalt kadunud. Maailm on väike ja tühi koht asendatakse kiiresti.
    Eriline kiitus meie rumalatele, kes on nõudnud naabrile kõikvõimalikke sanktsioone. Ei kuku enam tema magusad viljad meie maale. Teised võtsid endid kätte ja panevad oma elu muu progressiivse maailmaga edasi. Või Borell Euroopa aed, muu maailm džungel. Teadmiseks Borell : Džunglis omad reeglid, aga aed vajab hoolitsemist see Euroopa on käest ja umbrohi , taimehaigused võtavad võimust,

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.