Tanel Kiik: Keskerakond ei vaheta oma aateid poliitiliste tõmbetuulte mõjul

Tanel Kiik

Loen huvi ja kohati mureliku muigega viimasel ajal ilmuvaid arvamusavaldusi, mida kõike Eesti Keskerakond teisiti tegema peaks. Küll erakorraliselt kongressile kogunema, küll esimeest vahetama, nüüd juba oma maailmavaatest ja nimest loobuma. Pidage vähe hoogu, seltsimehed unetud!

Keskerakond on Eesti poliitikas, et jääda ning me ei vaheta oma aateid poliitiliste tõmbetuulte mõjul. Meil on olnud kergemaid ja raskemaid aegu, kuid Keskerakonna vajalikkus ja olulisus pole kuskile kadunud. Täna peame ühiselt pingutama, et opositsiooniliidri roll võtta ning oma kandepinda ühiskonnas laiendada. Jah, me oleme teinud vigu ning järjestikused kriisid on mõjunud erakonnale negatiivselt, kuid vajadus hooliva ja inimkeskse poliitika järele on praegu suurem kui kunagi varem.

Seisime ligi kuus aastat valitsuses õiglasema riigi eest, kuid nüüd on oht, et paljud meie saavutused pööratakse tagasi. Viisime ellu madala ja keskmise sissetulekuga inimesi toetava maksureformi, eraldasime lisaraha kohalikele omavalitsustele, põllumajandusele ja taristuinvesteeringuteks, kehtestasime tasuta maakondliku ühistranspordi, panustasime märkimisväärselt lisaraha solidaarse tervishoiusüsteemi tugevdamisse, seadustasime kolm erakorralist pensionitõusu, arendasime riigikaitset ning tõstsime teadus- ja arendustegevuse rahastuse 1% tasemele SKP-st. Seda kõike polegi nii vähe.

Loomulikult on töövõitude kõrval ette tulnud ka tagasilööke. Venemaa kohutav sõda Ukraina vastu vähendas selgelt meie toetust nii eesti- kui venekeelsete valijate seas. Samuti oleme juba aastaid pidanud tegelema varasemate finantsvaidluste ja kohtuasjade lahendamisega, mis on võtnud meeletult aega ja energiat ning vähendanud meie valimiskampaaniate mahtu. Kindlasti oleme nende aastate jooksul teinud ka vigu ja valikuid, mis tagantjärele õiged ei tundu, kuid poliitikas ega elus pole eksimatuid.

Praegused rasked ajad ei tähenda, et peaksime erakonna saavutused maha vaikima ja oma põhimõtetest loobuma. Vastupidi, meil tuleb seni tehtule tuginedes ehitada tugevamat erakonda ja õiglasemat riiki. Seda nii kohalikes omavalitsustes kui Riigikogu opositsioonis oma programmiliste väärtuste eest seistes. Keskerakonna valijad ootavad meilt üheskoos tegutsemist, mitte erakonda lõhestavat võimuvõitlust.

20 kommentaari
  1. Seega 1 aasta ago
    Reply

    Kremli teenimine jätkub. Ega koostöölepingutki ole lõpetatud/tühistatud, see vaid hetkel ajutiselt KAHJUKS ei tööta.
    Nagu võib ka aru saada, tahaks Tanel ise keskbande põhja lasta. Kuigi on pakutud ka Tootsi Jaani, kes selles meister.

    • Toots teab täpselt 1 aasta ago

      Jüri Ratasele meeldib väga olla erakonna esimees, aga erakonnale peab vähemalt sama palju meeldima, et ta esimees on.

    • Kongressi pole vaja 1 aasta ago

      Kongressi pole vaja mitte Keskerakonnal, vaid tundub, et delfi.ee-l. Iga hinna eest pinnib Vilja Kiisler seal Kõlvartilt välja vastuseid, et te ju kandideerite, et Ratas teeb asju valesti jne ja rõhutab Kiisler samas, kui suur ikka kaotus olevat jne.Naljakas, kuidas järsku delfi, kes keskerakonda on alati põlanud, nüüd järsku suurt muret keski tuleviku pärast tunneb.Tegelik meedia eesmärk on demoraliseerida ja lõhestada keskerakonda! Keskkerakonnale on vaja, et lõppeks refi huvide teenimine meedia poolt ja lõppeksid e-valimised.

  2. Eve 1 aasta ago
    Reply

    Keskerakond on sisepoliitikas palju head teinud ja parandanud neid tohutuid vigu mida on teinud reformistlik valitsus.Aga nõe imet kuskilt ilmus välja veel üks erakond toeks reformierakonnale ja sai kohe palju hääli. See on nii kahtlane. E-valimised oleks tulnud juba 4-ja aasta eest õra kaotada nagu tegid seda paljud riigid. Ei ole võimalik et meie inimesed valivad neid kes pole meie riigile ega rahvale midagi head teinud. Sotsidest ja Isamaa erakonna tegelastest pole mingit kasu sest nad on reformierakondlaste käsualused, on olnud vaid kohatäiteks. Midagi head meid ees ei oota.

  3. robert 1 aasta ago
    Reply

    Mugandumine on iga erakonna lõpp Mis aated on broilerist pojukesel kes lasi alluvatel miljoneid maksvad ravimid sulada sest keegi tahtis jaanipäeval pidu panna Jutumehi on keskerakonnas hulgi ja püksid teevad püüli nende seas Olin aastaid keskerakonna valija aga kui unustati astmeline tulumaks ja anduti e pimikuvalimiste pooldamisele hakkasin mõtlema Vastik kui üks napoleonike vahetas ukselukkusid kesknädalast sai armetu erakonna bülletään ja Jüri hakkas tantsuvihtuma Poliitilist sõnumit aga pole kuskilt otsast

  4. Jane 1 aasta ago
    Reply

    Olen alati valinud keskerakondlasi aga nüüd on mulle hakanud meeldima EKRE. Mart ja Martin Helme on väga targad mehed, julged , ei poe kellegi ees ja räägivad kõik õigesti.tervitan neid ja soovin edu. Nad võitlevad tõe ja õiguse eest.

  5. Nojahja 1 aasta ago
    Reply

    Muidugi on Keskerakonnas väga palju tublisid inimesi ja seda imelikum on et nad nii vähe hääli said. Mingi põhjus peab ju olema.Peavoolumeediast midagi teada ei saa mis tõsi on sest peavoolumeedia on reformierakonna mõju all. Kunagi oli ju Ilves ka vaid nende president. Kuidas küll reformierakondlased oskavad võimu haarata mitte midagi tehes meie inimeste heaks.Varem said nad võimule lükates valesüüdistustega kõrvale segajaid võimule peamiselt keskerakondlasi. Keskerakondlased saavad hääli ausal teel ja töö eest mida teevad meie rahva huvides aga miks nii vähe hääli said on suur üllatus.

  6. Nii 1 aasta ago
    Reply

    ega ratasel pole kerge olnud olles erakonna esimees ja riigikogu esimees. Erakonnas laabus ju töö hästi. Mulle isiklikult ei meeldinud et välispoliitikas käitus Savisaar nagu välisminister muidugi mitte nii julmalt kui Reinsalu kes oli nagu puurist väljalastud tige lävi aga tahaks teada mitu kasulikku lmajanduslepingut ta sõlmis mei riigi kasuks ta on või oli ikka meie riigi minister.Arusaamatu on Ratase külaskäik kloun Zelinski juurde kes nõuab ikka uusi surmarelvi oma rahva tapmiseks. Kui väljaspoolt poleks relvi antud ja poleks olnud ässitamist poleks ka sõda.ja kõik oleks samaks jäänud.Peasüüdlane on Biden kes on ise huvitatud Ukrainastja peamine on Venemaa vastane tegevus kasutades ära Ukraina sõda.

  7. Reform ringkonnad taas ründamas? 1 aasta ago
    Reply

    Nn peavoolu (ek siis Reformierakonna huve teeniv) meedia üritab praegu keskerakonda lõhestada, näidata esimehe kohale alternatiivse kandidaadi olemasolu suure-suure probleemina. See on meedia poolt ilmselt teadlik, ei tohi ennast sellest mõjutada lasta.
    Teine tunne, mis tekib, on kerge kahtlus uuringufirmade parteide valimsjärgse toetusuuringu osas – tavaliselt pärast valimisi kaotanute populaarsus tõuseb, seekord püsib nii Keskerakonna kui EKRE kui Isamaa toetus madalal. Miskipärast tõuseb müstiliselt E200 toetus – mida on viimane teinud? Või kui eeldadagi, et E200 oma tõuseb, siis peaks ta tõusma justkui reformi arvelt. Aga reformil toetus ei lange. Või on siis tõesti nii plahvatuslikult kasvanud paremliberaalsete vaadetega valijate mass?
    Seega peksab peavool opositsiooni ka peale justkui oma lemmikute võitu edasi. Või oli see ikka “võit”? – e-valimiste usaldusväärsus pole kunagi nii palju kahtlusi tekitanud kui seekord…

  8. Reformi Ringkonnad Taas Ründamas? 1 aasta ago
    Reply

    *vabandused mõne trükivea pärast.

    Kokkuvõtteks tahan öelda, et hea oleks omadus vastase trikke ja kavalusi läbi näha. Ja teiseks – ei tohi karta ja alla anda. Olgugi, et kunagi pole Eesti demokraatia olnud nii suures ohus kui praegu, sest reformipartei võim on kasvanud veelgi.

  9. Jah 1 aasta ago
    Reply

    Reformierakonnal on ründamine selge aga kuidas juhtida nii et meie elu läheks paremise poole seda tuleks veel palju õppida.Lubadusi nad oskavad anda aga täita ei viitsi. Ansip ütles kunagi saades võimule et viib meie riigi elatustaseme viie parema hulka aga viis hoopis viie vaesema riigi hulka.Aba näe omet saadi nüüd palju hääli ei tea kas inimesed ikka veel loodavad imet, on nad nende propaganda mõju all, hoolimatud või ikka toimud pettus e-valimiste teel. Väga paljudes riikides ju selliseid valimisi pole. Paneb mõtlema et miks ei ole. Imelik on küll ja veel omelikum on et uustulnuk sai palju hääli tuli vaikselt reformierakonnale toeks aga et ta midagi paremini teeks ei tasu loota.Üks seltskond kõik ja midagi head pole loota.Mida küll valijad loodavad ei mõista.

  10. siia sinna-tore minna 1 aasta ago
    Reply

    kunas on poliitikutel aated olnud? 1918.a. ehk…? Pauks lahti selegitada aate ja eetika võrdelisus.
    viisite ellu -ja siis? mllie poolest elu paremaks läks? Põhimõtteliselt ,TEGELIKULT PAREMAKS. LAUSA HEAKS JA MURETUKS??? 20 euri ja 7 euri… ise saad ka aru mis räägid? kas see kõrgemate riigiteenistujate palk kerkis 1600 euri???
    valimiskampaania viksite üldse ära jätta. see käib ka teiste erak. kohta. näopildi pärast ei hakka keegi valima ja
    vihastav on leida voldikuid lolli ümmarguse mölaga postkastist, millede tarvis on metsa maha raiutud!
    aga jah, lolle on meil rohkem kui puid metsas.

  11. Soo 1 aasta ago
    Reply

    Elasin kunagi Raplas aga nüüd tulin tuttavale külla ja imestasin et hiljutu oli siin väga libe nagu mulle räägiti aga nüüd on lastepark oksi täis jne. No pole ka imestada sest siin võitis suurelt reformierakond ja seega pole midagi head loota. Raplamaalastele arvatavasti meeldib et meil on palju vaeseid või on nad nii mõjutatavad reformierakondlaste ja nende hääletoru meedia valedest ja lubadustest mida nad ei täida. Olen pettunud.Kui kunagi tuleb parem valitsus siis on tohutult palju tööd et parandada kõigepealt reformierakonna poolt tehtud vigu ja suus edasi minna.

  12. Sergei. 1 aasta ago
    Reply

    Ka sinul suus Venemaa kohutav sõda Ukraina vastu. Anglosakside sõda mis alustati peale NSVL lagunemist slaavlaste vastu- ka meie vastu- kuigi meie kaabakad pundis. Nüüdseks on kogu endise natsi bloki esindajad Ukrainas- juudiniru ( kelle vanaisa võitles fašistidega) kätt surunud- sh. Jaapan !!! USA aitas Natsi Saksamaal tõusta -hiljem imiteeris võitlust tema vastu. Hävitati tsiviil linn Dresden, aga objekte ,mis tootsid relvi NSVL hävitamiseks ei puudutud ?!
    Teadmiseks :Natsidega olid kõik Euroopa riigid pundis ka neutraalne Rootsi varustas maagi ,seadmetega, Isegi Türgi maavaradega !!!
    EI lase endast fašisti kasvatada.
    Eestis kummardatakse satanistide maad- pole ka USA kained mehed toimuvaga rahul. Nende riigijuht Biden kurjategija , kes nõudis 24 a. tagasi Jugoslaavia hävitamist . Uusjumal liputas (Colin Powell) ÜROS pesupulbri purgikest ja tormati Iraaki hävitama, Liibüa hävitamine. Saatanad pole Süüriast lahkunud- varastavad ühest riigi nurgast naftat . KÕIK NEED RIIGID olid heal elu järjel.
    Ukraina rahvast kasvatati fašiste- kogu Euroopa ja nende tallalakkujatest riigijuhid on fašiseerunud.
    UUSJUMALAST. USA-s 3 kuu jooksul olevat juba 128 massi tulistamist . Üks näide :Naine pidas end meheks , läks kooli automaat relvadega ,tappis seal lapsi ja täiskasvanuid. Pederassia ei lähe ka seal paljudele tõsistele peale .
    Ühiskond seal radikaliseerub.
    Mõnede väljend Keskbande . Ei lasta ka Keskbande mokkadel teisi arusaami öelda-
    Eesti on okupeeritud ja sõltumatut poliitikat, vastuolus rahvuslikule huvidele, ei saa ajada . Lisaks kõik on mugavdunud või lihtsalt rumalad, lühinägelikud. Ajakirjandus , poliitikud , rahvas. Talumehe ütlus : Pasas on hea hulpida, olgugi ,et seal haiseb, aga seal on soe

  13. Sergeile 1 aasta ago
    Reply

    SEE ON TALUPOJA TERVE MÕISTUS ! Võib-olla traditsioon, tava, mida tuleb väärtustada nagu hülgepüük ja
    seatapp. Nii, et ära võta siin sõna midagi, võõramaalane.

  14. Sergei. 1 aasta ago
    Reply

    Ikka toetus USA okupatsioonile-
    Jugoslaavia pommitamine uraaniga rikastatud ja grafiidi pommidega tsiviil elanike vastu.
    Iraagi hävitamine-eelnevalt ÜRO-s pesupulbri topsiku liputamisega ( väidetav keemiarelv) mida ei leitudki !!!
    Liibüa hävitamine -Hillari õel irve kuis riigipead tapetakse.
    Afganistani jm. vägiteod – Assange paljastuste eest vangis
    Süüria hävitamine- USA varastab tänini ühest riigi nurgast naftat.
    Ukraina on pikk projekt Fašistliku riigi ehitamine. Tapetakse ajakirjanikke ,poliitikuid isegi kirikute kallal …. Täis russofoobia süstimine juba varem…..ja seda on väga paljud tunnistanud- isegi Soros.

    Nad peavad jääma häbisse. sest nad on teinud jäledat!
    Veel nad ei häbene sugugi, ei tunne piinlikkust!
    Seepärast nad langevad langejate hulgas.
    Oma karistusajal nad komistavad
    Jr 6.15.

  15. V.I.Lenin 1 aasta ago
    Reply

    USK ON OOPIUM RAHVALE /keda tarvis ajada kuhu tarvis/ SEST SIS NAD LOODAVAD JA EI MÖLISE.

  16. Jura Koffimassin 1 aasta ago
    Reply

    Muidugi ei muuda kesikud oma aateid – ehk siis põhilised on varastamine ja korruptsioon.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.