Valitsus otsustas algatada tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamise

Valitsus otsustas neljapäevasel kabinetiistungil alustada tselluloosttehase eriplaneeringu lõpetamisega alustada.

“Ma olen algusest peale rõhutanud, et valitsus ei soovi juba eos nullida ettevõtjate initsiatiivi,” ütles peaminister Jüri Ratas pressikonverentsil. Ratase sõnul peab valitsus võtma eriplaneeringu kehtestamise osas arvesse kohaliku kogukonna arvamust.

“Peamine küsimus on, kas asjaolud, mis takistavad eriplaneeringu elluviimist või teevad selle praegusel kujul tulevikus võimalikuks, on juba saabunud,” märkis Ratas. Valitsuse otsuse kohaselt on elluviimist takistavad asjaolud saabunud ning selleks on kogukonna täielik vastasseis, mida ilmestavad ka mitmed kohtuvaidlused. Sellest tulenevalt otsustas valitsus alustada puidurafineerimise tehase eriplaneeringu lõpetamist.

“Selle protsessi käigus räägime ettevõtjatega läbi ka uue olukorra, et kuulata ära, kas neil on ka teisi mõtteid asukoha osas,” lisas Ratas.

Riigihalduse ministri Janek Mäggi sõnul peeti tänasel nõupidamisel kõiki ajaolusid arvestades vajalikuks toetada riigi eriplaneeringu koostamise lõpetamist. Lõpetamise menetlust alustab rahandusministeerium. “Selle protsessi käigus suhtleme ettevõtjatega, et otsida võimalikke lahendusi,” ütles Mäggi, kelle sõnul eeldab see ettevõtjate kokkuleppeid kohalike elanikega.

Riigi eriplaneeringu lõpetamise kohta teeb valitsus otsuse pärast lõpetamismenetlust, milleks praeguste hinnangute kohaselt võib kuluda mitu kuud.

Valitsus algatas Tartu- ja Viljandimaal riigi eriplaneeringu ja keskkonnamõju strateegilise hindamise võimaliku puidurafineerimistehase püstitamiseks ja selle toimimiseks vajaliku taristu rajamiseks möödunud aasta 12. mail.

TALLINN, 21. juuni, BNS/Kesknädal

6 kommentaari
  1. Algusest 6 aastat ago
    Reply

    peale on selge olnud, et peipsi valgalale EI TOHI reostustööstust ehitada! Miks Jurka seda ikka püüdis vältida? Kas ärikad talle lubasid MIDAGI sulas? Või Jurka nii otsustusvõimetu ongi?
    Jurka ja rehvide ärikad võivad ehitada 3 pisemat tehast Läänemaale ja Pärnumaale,s eal metsa küll, ka on ligi kohale vedada. Kaasata saaks ka Harjumaa ja Raplamaa metsa, osalt ka idapoolt.

  2. Irene 6 aastat ago
    Reply

    Ketserlik mõte tuli …
    Kas nüüd võib loota, et tehast ei tule kusagile Eestis??? Või veel parem üldse mitte kusagile?
    Sest TEHAS VAJAB TOORAINET, PIDEVALT = SELLEKS ON EESTI METSAD. Või mujal metsad.
    Ükskõik kus ta ei asuks, õgib ta metsa. Paari kuuga teeb ta asukoharajooni Kalifornia lagemaaks mürgiste põldudega. See sünnib praeguse trendi järgi ja “Targa ” talupojamõistuse järgides ka ilma tehaseta, küll veidike aeglasemalt.
    METS KAITSEB VETT, LOOB MULLAD, ON LOOMA KODU, KAITSEB EROSIOONI EEST. Eeestis on näha küllalt kohti, kus künkad raiutud metsast paljaks…Erosioonimustrit selgitati nõukaaal juba 4.klassis.
    See, et Viru-Nigula lausa küsib tehast oma maadele ,et anda tööd 200 inmesele, ei ole mingi argument. Maa ja mets on meie KÕIGI OMA, hoolimata isegi sellest, kui keegi sealt hektareid endale ostis, sest riigi seadused (sealhulgas looduskaitselised ja loomakaitselised, samuti põhiõigus on ülimuslikud) 200 töökoha pärast ei saa lagastada ,hävitada loodust. Tuleb ajud taskust välja võtta ja tööle panna mingi muu töövõimalus või siis toimetulek, mis on kokkuvõttes Eestile kasulikum. Pealegi on sealkandis vist mingid erilise reziimiga looduskaitsealad ja loomade taastumisalad.
    Tartu teadlased muidugi ei lasknud endale nina peale istuda. Oleks kena kui nad v’õtaksid vaevaks kaitsta ka ülejäänud Eestit jne. Ja soovitaksid V-Nigulale muid elatusvahendeid peale metsaraie, loomakasvatuse ja põllunduse.,kuna seal teadlaste linna pole ja elanikud valmis palga nimel milleks tahes.
    Kena oleks, kui teadlased leiaksid Eestile ka muid tootmisvõimalusi ,peale agraarsete – loomakasvatuse ,põllunduse , võsaröövlite, jahinduse, metsaraie. SEISUND KOHUSTAB. Midagi peentehnoloogia, robootika, invatarvete leiutamise-tootmise vallast jms.
    Ei ole usutav, et saadav tulumaks korvaks kahjud. Pealegi ei ole me osanud tulumakse eriti kätte saada vägevatelt pankadelt jms.,nagu kirjutatakse tihtilugu ? On see tõsi?

  3. Viru-Nigula 6 aastat ago
    Reply

    isegi sobiks. Olen seakandis elanud ja tean, et reovesi voolab ruttu Soome lahte, lähiümbrust reostamata. Koha üle võib vaielda, kas Kunda või Malla juurde, kindlasti mitte idapoole Pada ja Sonda kanti.
    Kuid see tehas peaks olema kavandatavast 3 korda väiksem, siis oleks mõttekas samasugune lisaks rajada ka Pärnumaale Kilingi-Nõmme ja Surju kanti.
    Küsitav on, kas tingimata tsellukas, pigem pooldan paberit ja mööblit. Araabia ja Hiina laevad käivad juba praegu üle ilma paberit kokku ostmas.

  4. Irene 6 aastat ago
    Reply

    3 väikest tehast on sama mis üks suur, sest tooraineks on EESTI METS.
    Hiina turg on liiga suur meiesuguse mikromaakese jaoks. See läeb kui kihulane krokodilli lõugade vahele ja ajab teda sinna Rehepapi Ahnus.
    Mis sünnib Aafrikas ?!
    On ükskõik, v.a. rahaline külg, kas see VÄÄRINDATAKSE või MITTE, sest TOORAINEKS ON IKKA METS- MEIE KÕIGI METS. MULLAD, VEED, LOOMAD.Ja koosmõjude tulemina inimesed. Mis ongi viimastele õiglane kui nad pole tahtnud kaitsta KAITSEMISVÄÄRSET.
    TEADLASTEL on viimane aeg LEIDA EESTILE UUDSEID TOOTMIS-ja TEENINDUSALASID, kui me ei TAHA OLLA AGRAARMAA ja piinustada peaministreid, kel POLE KUSAGILT MUJALT RAHA VÕTTA ja pensionäre, kelle sissetulekud on NAERUVÄÄRSED ja KOGU MAAILMA LADVIKULE TEADA. Millised tegelikud suhtumised naeratava diplomaat. kihi all.??? Häbi hakkab, oleks pidanud hakkama ammugi.
    Eesti saab muidu tuntuks maana, kust saab osta kõike ja teha kõike ,mis lustib. Välja elada kurjust, agressiooni, alatut saamahimu .Kus lindude, loomade hinged sahkerdatakase
    maha veel enne, kui nad kodumaale tagasi jõudnudki + pesakohad, toidukohad.
    Mina olen siin pakkunud mikrotehnoloogiat, robootikat, invatarbeid – nende väljamõtlemist ja tootmist (ei vaja palju toorainet) TEADLASED olete ju teie seal kusagil Tartu linnas jm. KÄITUGE TEADLASTENA, LEIDKE VÕIMALUSED .

  5. Kalluta aga 6 aastat ago
    Reply

    Pooletoobiste kisakõride ja populistidest poliitikute võit….

    • Populistid 6 aastat ago

      on rahvamehed, sest seisavad oma rahva huvide eest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.