Lauri Laats: suur palgalõhe näitab, et meil on kaks Eestit

Lauri Laats

Keskmise palga 2000 euro piiri ületamine võib esmapilgul tekitada rahulolu, kuid statistikasse süvenedes tuleb tõdeda, et Reformierakonna valitsuse tegevusetuse tulemusel ebavõrdsus Eestimaal üha süveneb, ütleb Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Lauri Laats.

“Maakondade palgavahe näitab selgelt, et meil on kaks Eestit,” nendib Keskerakonna saadik. “Kui Tallinnas on keskmine palk 2339 eurot, siis Valgamaal, Hiiumaal ja Saaremaal pisut üle 1500 euro. Paraku palgakäärid aina suurenevad ja praeguste trendide jätkudes ei ole kaugel aeg, kus Tallinna tööinimene teenib kaks korda rohkem kui ääreala elanik.”

Lauri Laatsi sõnul palkade kasv majanduslanguse tingimustes tähendab ettevõtjate jaoks sunnitud käiku, mis nõrgestab oluliselt konkurentsivõimet ning toob paratamatult kaasa mingi hulga ettevõtjate jaoks tegevuse lõpetamist. “Praeguse valitsuse planeeritud maksutõusud panevad väga keeruliste valikute ette just selle teise Eesti, mis seisab niigi silmitsi halvema konkurentsiolukorraga võrreldes Harju- ja Tartumaaga. Keskerakond on pidanud alati vajalikuks regionaalse ebavõrdsuse vähendamist ning palgakaart näitab ilmekalt, mis juhtub kui sellega piisavalt ei tegeleta,” märkis ta.

Lauri Laatsi hinnangul tuleb kiiremas korras asuda tegelema regionaalsete erisuste loomisega, et ka teistes piirkondades peale Harju- ja Tartumaa oleks üldse mõistlik ettevõtlusega tegeleda. “Just seda oodatakse sotsidelt valitsuses, mitte aga juttu sellest, kuidas alampalga tõstmine on võluvits meie kõikide probleemide lahendamiseks. See on väga lühinägelik vaade majanduspoliitikale stiilis “kui palgad ei kasva, siis võtame vastu seaduse, et need kasvaksid”. Eesti majandus on olnud üheksa kvartalit järjest languses, mis tähendab, et olukord ekspordisektoris on kehv ja tarbijate kindlustunne äärmiselt madal,” rääkis Lauri Laats.

2 kommentaari
  1. EV toimub jama 4 päeva ago
    Reply

    Vormsi uus vallavanem sai koheselt 1000.- palgatõusu , nagu eelmine mahavõeti
    Vormsil elab 400 registris inimest ja kõik on pensionärid :).
    Miks on üldse Vormsi eraldi vald , peaks olema Haapsalu osavald . Sest Vormsil on hea parseldada veel.
    ………………………
    Eesti palk – isamaalased , vahet pole , olgu parempoolsed – aga näotu , et kirevad – pensionid külmutada .
    Külmutama peaks küll aga teisti , alates keskmisest palgast suuremad – peaksid minema astmeliselt TM alla , 24% ja alates 10000.- 32% .
    kõik alla keskmist palka pensionid peaksid olema maksuvabad , see on ebanormaalne – elatusmiinimum on tegelikkuses 1200.- ligidal , ja üle 44 aasta töötanud saavad alla 800.- pensioni ning maksavad sellelt TM , kusjuures töötades summeeritakse koos töötasuga ja maksad veelgi rohkem.
    Pealegi on kadunud OKTOOBRI üksikpensionäri 1*tasu . Üksikpensionäridel tuleb kolida norm m2 elamispinnalt tänavale ?
    Samas Kaja olles valitsuses tegi ca 700 kohta ametitetesse juurde , toetuste summasid piiratakse aga jaotajaid võetakse juurde ?

  2. tulu 3 päeva ago
    Reply

    Kaks Eestit on kogu aja olnud.Esimene Eesti,kes elavad Toompeal ja teine Eesti,kes elavad alllinnas:)Kõige suurem häda seisneb selles,et rikutakse EV.Põhiseadusesse kirja pandud Valimisseadust millest kõik see häda ja viletsus jõudu kogub ja vähetõenäoline,et nüüdne valitsev koalisatsioon oma võimust on nõus loobuma. Teine,seekord teisejärguline häda on selles,et Tulumaksu ei rakendatta normaalsemalt nagu seda on rakendatud nn.arenenud Euroopa riikides.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.