Janek Mäggi: Madison näitab poliitikutele, kellel oma erakonnas kitsas – „Eesti poisid, tulge üle! Saate kõhud täis ja jõuluks koju!“

Janek Mäggi

Jaak Madisoni tulek Keskerakonda on värske õhk mitte ainult Keskerakonnale, kelle jaoks see tähendab märkimisväärselt soodsat trendimuutust, vaid ka Eesti valijatele. Keskerakonda hakkavad tagasi koonduma eestimeelsed ja eestikeelsed tipp-poliitikud, kes jagavad konservatiivset-tsentristlikku maalilmavaadet.

Keskerakonnal on Euroopa Parlamendis nüüd kaks esindajat, mis on sama palju kui Isamaal ja sotsiaaldemokraatidel, kui mitte arvestada, et ka Jüri Ratas ja Sven Mikser on endised keskerakondlased ning läbinud Edgar Savisaare legendaarse poliitikakooli – kuue kuuga Boroditšiks-Rataseks-või-kelleks-iganes. Selgub, et ainult Keskerakond on suutnud toota Euroopasse kõlbavaid ja Euroopa tasemega välispoliitika eksperte.

Keskerakond kui parlamendi idufirma

Loomulikult on Jaak Madison noor mees, kes saab aru, et poliitikas läbi löömiseks on vaja reaalset rahva toetust. Keskerakonna ca 13%-line toetus on meeletu platvorm, arvestades, et enamus tipp-poliitikute toole on vaatamata suurele toetusele Keskerakonnas vabad – Keskerakonnas on kõige rohkem ruumi karjääriks ja edu saavutamiseks.

Need, kes tormavad täna Reformierakonda, jäävad järgmisest riigikogust välja, sest Reformierakonna ca 17%-line toetus ei luba säilitada 38 kohta parlamendi järgmises koosseisus. Pigem 25 ringis, kui olla tubli. Keskerakond on täna Eesti parlamendi idufirma, mille toetajate arv järgmistel riigikogu valimistel võib olla reaalselt kolm korda suurem kui praegu parlamendis kohti. Täna on 7 kohta, toetus lubab 13, kuid Madison toob 8 kohta juurde ja ongi 21 koos.

Madison annab kõigile neile poliitikutele, kellel on oma erakonnas – olgu Reformierakonnas, sotsides või Isamaas – selgelt kitsas, ühese signaali: „Eesti poisid, tulge üle! Saate kõhud täis ja jõuluks koju!“.

Peaministriks?

Kuna täna valmistuvad kõik poliitikud järgmisesse parlamenti pääsemiseks ja paljudel on küll hea nimi, aga vilets erakond (loe: kehv toetus), siis näitab Madison kõrvaletõrjututele Põhjanaela: tahad parlamenti, tule Keskerakonda!

Madisonist õhkub soovi ja meelekindlust rühkida ka peaministri portfelli suunas. Tal on sõpru tänaseks mitmes erakonnas ning nagu Reformierakonnas tavaks, et kogu erakonna ladvik valmistub peaministriks saama, ei puudu see marssalikepike ka Jaagu paunast.

Rääkigu mõned tema häälekad konkurendid mida tahes, Jaak Madisoni tänane käik suurendab oluliselt võimalust, et Isamaa, Keskerakond, Parempoolsed ja EKRE on need, kellest vähemalt kolm on järgmises valitsuses.

Keskerakonna võimalused suurenevad eriti kohalike omavalitsuste valimisega, sest Mihhail Kõlvarti häältega volikokku ja riigikokku pääsenud reeturid jäävad tühjade pihkudega ja muutuvad hääletuks.

8 kommentaari
  1. Eluvaatleja 2 päeva ago
    Reply

    On mõni ajaloolane ka uurinud, millega see nende kõhutäitjatest ülejooksikute jaoks ka lõppes? Said nad siis ka kõik kõhud korralikult täis ja õnnelikena oma elupäevade lõpuni kodus elada, olgu siis kust poolt rindejoont nad parasjagu tulema või minema juhtusid? Või oskab mõni öelda seda tänapäevaste ülejooksikute kohta? On nende kõigi elu nüüd tõesti sellisena realiseerunud nagu nad kunagi unistasid? Kõigi ülejäänute jaoks reeturitena siis, kui keegi neile seda sõna parasjagu targu ka otse näkku ei paiska.

  2. ei keegi 2 päeva ago
    Reply

    Oli esikoha nimel heitlev Kesk, kolmikjõuk lõi noa selga! Oli 25-28 protsendi künnisele küündinud EKRE, jälle löödi nuga selga. Kõik võimule vähegi ohtlikuks saanud nullitakse muruni. Ja selle viimase sigaduse soodustajate seas oli ka hr Madison. Et tema töötab nüüd Keski üles? Ärge ajage naerma! Parim, mida ta teha saaks, oleks panna Kesk ja EKRE koostööd tegema.

  3. Jaak 2 päeva ago
    Reply

    Keskerakonda tulevad üle need poliitikud kes tahavad meie elu paremaks muuta ja lahkuvad Keskerakonnast kes tahavad vaid raha endale. Kõige hullem on minna valitsevatesse erakondadesse sinna kus ei tehta meie heaks mitte midagi. Siiski tehakse küll kuid ainult halba.

  4. Eve 2 päeva ago
    Reply

    Keskerakond on ka praegu parim erakond. keskerakonna poliitikud on alati tahtnud meie elu paremaks muuta.Valitsuserakonnad seevastu teevad küik et meie elu halvemaks muuta. No ega need nupule vajutajad kes kiidavad heaks reformierakondlaste otsuseid mis teevad palju halba muidugi ei astu Keskerakonda. Kergelt kuigi alatult saadud raha on neile meelepärane. Väga alatult võeti üle valitsemine pealinnas. Kõlvart oli tubli linnapea ei saa võrreldagi Ossinovskiga kes pole meie riigi ega rahva heaks midagi teinud. rahva arvamus meil ei loe.

  5. robert 2 päeva ago
    Reply

    Keskerakonna lammutas Jüri Ratas kel ei jätku poliitilist vastutusvõimet ega inimlikku julgust Isamaale ta midagi juurde ei anna Tallinna volikogus tuleb teha põõre EKRE ja Keskerakonna liit on eluliselt vajalik Tõõd tuleb teha meeletult Esimese asjana tuleb taastada Kesknädal sellisele tasemele nagu ta oli Savisaare ajal Praegu on ta lihtlabane parteibülletään mitte rahvaleht Uued Uudised on kõvasti huvitavam ja rahvalikum

  6. Nojah 2 päeva ago
    Reply

    Paremat erakonda pole kui on Keskerakond ja EKREäga nad sobivad kokku küll. Edgar Savisaare juhitud Keskerakond oli parimast parim Kuid teist sellist erakonda polnud mollega ühineda.Ratas võttis juhtimise üle kuid ei kaitsnud Savisaart kui Savisaare tervist rikuti ebaõiglaste süüdistustega.Ratas tegi õigesti moodustades valitsuse koos EKRE-ga. Isamaa oli kohatäiteks nagu nad sotsidega on alati olnud.aga Ratas ajas selle valitsuse laiali ja ühines Reformierakonnaga kuid mitte kauaks sest see erakond vajab neile sõnakuulelikke poliitikuid.reformierakondlased kasutasid oma lemmik valesüüdistust. jutud käisid et Ratasele taheti see esitada ja ta oma naine kaitsmiseks ajas laiali parima valitsuse. enesekaitse. nüüd mitte nähes perspektiivi oma rahakoti jaoks läks Isamaa erakonda ja sai tasuva ametikoha. tema tegevus on ikka enda kasuks

    • Eluvaatleja 1 päev ago

      Eks igal oinal tule oma mihklipäev, tuleb see kindlasti ka Ratasel ning vist polegi tähtis, kuidas täpselt, peaasi, et tal selle hirmus nüüd igapäevaselt elada tuleb.

  7. vader 1 päev ago
    Reply

    Jaagu mõttetega nõus.Kui iseloomustada nüüd olnud EKRE,KESKi ja IRli valitsust siis see oli üle hulga aja parim,häda oli selles,et Jüri värises ja isamaa oli nabanööriks.Seega ega EKRE ei saanudki paljutki ka ära teha kuid midagi paremaks siiski.Isamaast on positiivsemana välja paistnud ainult Seeder.Keski allakäik algas kui jõuga võeti maha keski vaimne juht.Seal võis olla kaks eesmärki.Kas arvati et ilma Savisaareta saadakse parketikõlbulikuks nagu neile lubas reinuvader või siis arvasid,et päästavad Savisaare elu.Ei tea ja ehk keegi teab?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.