Lisapuhkepäeva ei tule: koalitsioon hääletas maha Keskerakonna ülestõusmispühade teise püha eelnõu

Vadim Belobrovtsev

Koalitsioon ei toetanud tänasel Riigikogu istungil Keskerakonna fraktsiooni poolt algatatud eelnõu muuta riigipühaks ülestõusmispühade teine püha, mis fraktsiooni aseesimehe Vadim Belobrovtsevi sõnul on enamikus Euroopa Liidu ning ka paljudes teistes riikides riigipüha ja puhkepäev ning Eesti võiks ka selles osas kuuluda Euroopa kultuuriruumi.

“Ka meie lähinaabrid Soome, Rootsi, Läti ja Leedu tähistavad igal aastal ülestõusmispühade teist püha, kokku tehakse seda rohkem kui sajas riigis. Euroopa Liidus on erandiks vaid Eesti, Malta ja Portugal, kus ülestõusmispühade teine püha on tavaline tööpäev,” lausus Vadim Belobrovtsev. “Eesti kalendris tähistatakse ülestõusmispühade esimest püha ja nelipühade esimest püha alati pühapäeval, seega ei saa neid puhkepäevaks pidada. Seega oleks üks lisapuhkepäev ülestõusmispühade teise püha näol igati kohane.”

Antud muudatusele on igakülgset toetust avaldanud ka Eesti Kirikute Nõukogu. “Selle sammuga lihtsustuks ka paljude ettevõtete olukord, kes peavad oma töös igapäevaselt suhtlema teistes riikides asuvate ema- või tütarettevõtetega ning välismaa partneritega,” märkis Keskerakonna saadik. “Lisaks tugevdab lisapuhkepäev peresuhteid, kuna vanematel ja lastel tekib võimalus veeta rohkem aega koos, ja annab tööinimestele rohkem puhkamisaega, et taastada jõuvarud.”

Paraku hääletas 48 koalitsiooni esindavat saadikut eelnõu tagasilükkamise poolt, mille järel langes see menetlusest välja. “Kahetsusväärsel kombel ei pea Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Eesti 200 seda muudatust oluliseks,” nentis Vadim Belobrovtsev. “Eriti kummaline on just sotsiaaldemokraatide käitumine, kuna 2011. aastal, kui sarnane eelnõu oli samuti parlamendi menetluses, nemad seda aktiivselt toetasid. Tollane erakonna esimees Sven Mikser märkis, et uus vaba päev vähendaks stressi ja mõjuks hästi inimeste tervisele. Paistab, et nüüd, kui sotsid on koalitsioonis Reformierakonnaga, on ka see lähenemine muutunud.”

Vadim Belobrovtsev lisas, et kui eravestlustes on mitmed koalitsioonisaadikud seda ideed igati toetanud, kuna see pole poliitiline ja kindlasti oleks populaarne ka Eesti tööinimeste seas, siis täiskogu istungil jätkati teerullipoliitikat – opositsiooni ettepanek hääletati tuimalt maha. “Kahjuks nägime täna jälle, et parlamentaarne kultuur on Eestis väga madal, sest koalitsioon käitub kummitemplina ega isegi süvene eelnõu sisusse,” lõpetas Vadim Belobrovtsev.

6 kommentaari
  1. Mis 7 päeva ago
    Reply

    ajast on meil riigiusk? Põhiseaduse järgi see nii küll pole.
    Seega tegelevad kesikud millegi põhiseaduse vastasusega. Oleks aeg ka eestlastele koht kätte näidata.

  2. Jaak 7 päeva ago
    Reply

    Keskerakondlased ei tegutse kunagi põhiseaduse vastaselt. Seda teevad pidevalt reformierakondlased. Keskerakondlased tegutsevad selle nimel et meil oleks inimväärne elu seevastu meie valitsus teeb kõik et meie elu läheks halvemaks .

  3. Soo 7 päeva ago
    Reply

    Milleks valitsuskoalitsioonile vabbu päevi. Neil on neid niigi palju. Istungitelt puuduvad paljud, vajutades nupule nõusoleku märgiks nad puhkavad niigi aga raha tuleb.

  4. Looduse seadus 6 päeva ago
    Reply

    Mis puutub nüüd nn.ülestõusmis pühadesse siis meil on ju usk vabatahtlik ja seega ei ole õigust kellegile peale suruda mingeid religiooseid rituaale.Võtame näiteks kellegite poolt väljamõeldud uskumusi milledel ei ole mingisugust reaalsust tõestavaid fakte.Loogiliselt võttes saab uskuda seda mida saab käega katsuda,silmaga vaadata ja mõistusega selgitada,muu kõik on üks luulu.Usk on ka üks ärisid,ta on ka üks psüholoogiline tööriist inimeste üle valitsemiseks.Kõik olendid sünnivad ja surevad selline on Jumala poolt loodud loomulik,looduse eksistentsi ringkäik.Ei lähe keegi taeva ega põrgu ja ei tõuse ka ülesse sest kui kõik ükskord ülesse tõuseksid siis maapeale küll nad ära ei mahuks?:)Täitke Looduse-Jumala seadusi ja ärge ajage mingit utopistlikku jama.Öeldakse,et Jumal lõi kõik õigesti aga inimese loomisega äpardus ja see on tõesti ka nii.Inimese eksistents on hävituslik aga teised olendid elavad loodusega kooskõlas

    • Eluvaatleja 5 päeva ago

      Kes sulle midagi peale surub? Kui meil midagi peale surutakse, siis on selleks vaid riiklik propaganda. See aga millega keegi oma usupühadena kalendris märgitud töövabu päevi täidab, on küll igaühe oma asi. Erinevalt nõukogude ajast, kus inimesi rohkem või väheem sunni korras ka pühade ajal igasugustele propagandistlikele üritustele aeti. Nüüd vähemalt seda ei tehta enam, ilmselt tahavad kontrollijad, valvajad, ajajad ise ka oma propagandast vahel natuke puhata!

  5. Taara 4 päeva ago
    Reply

    Mina eestlasena näeks eestluse toetuseks eestlaste maal,tähistada riiklike pühadena Tartu Rahu sõlmimise aastapäeva,Võidupüha ja Jaanipäeva,Jüriöö Ülestõusu päeva meie orjastajate vastu kes tule ja mõõgaga oma ristiusku vägivaldset pealesurusid ja meie esivanemate Maausu Pühapaikade rüüstamiste ja hävitamistega tegelesid.Ristiusust on välja kasvanud sadu usu liike nagu satanism jne.Ristiusu vaste on muhameedlus.Üldse ei pea õigeks kellegil oma usku teistele rahvastele peale suruda ja nagu meie esivanemad siis oli nende uskumus looduse austamises ja nende pühapaigad olid Pühad Tammikud mitte nagu ristiusulistel kulla ja karraga ehitud pompöösed rituaalide toimetamisteks kirikud.Arvatakse,et nn.ameer.avastamisega hävines 65milj.indiaanlast ja nende kultuur mis asendatti vägivaldselt ristiusuga….

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.