Riigihalduse minister motiveeris jõgevamaalasi suurelt mõtlema

Jõgevamaa visiidil tutvus minister Mäggi Saksa kapitalil põhineva ettevõttega Kitzinger-Progress, mis toodab tööstusikke pesumasinaid jm.

Jaan Lukas

Külaskäigul Jõgevamaale tutvus riigihalduse minister Janek Mäggi siinsete piirkondade, kordaminekute ja valuküsimustega, huvitus juba elluviidavatest ja alles teoksil olevatest projektidest.

Põltsamaa vallamajas võtsid riigihalduse ministri vastu vallavolikogu esimees Andres Vään, vallavanem Margus Möldri jt vallajuhid. Näidati filmi Põltsamaa valla tulevikuvisioonidest. Muu hulgas tutvustati Kuningamäel ekstreemspordi arendamise plaane ja teemapargi Kosmopark rajamist.

Arutelul jäi kõlama mõte, et Põltsamaa on alati silma paistnud edukate ettevõtete ja ettevõtlikkuse poolest. Ühte neist – roostevabast terasest toodete valmistamisele ja metallitöödele spetsialiseeruvat aktsiaseltsi Kitzinger Progress (loodi 1992) külastas ka minister koos oma nõunikega.

Tutvumiskäigul Põltsamaa lossihoovi ütles minister, et Põltsamaa lossikompleksile uue elu andmiseks tuleks leida niisugune lahendus, kus tuuakse välja nii selle rajatise ajalooline omapära kui ka püütakse leida tänapäevaseid funktsioone. Üllatusideena käidi välja mõte – tuua riigiasutus Muinsuskaitseamet Põltsamaale. Lossi tulevikust räägiti ka kohtumisel Põltsamaa Ettevõtjate Liidu liikmetega.

„Janek Mäggi julgustab suuri ja huvitavaid ideid välja pakkuma ja ellu viima. Loodetavasti leiavad sellised ideed ka paremini riikliku toetuse. Kui käia välja mitu, , näiteks kuus, head ideed siis kõiki neid ei pruugita toetada, kolme aga ehk ikka,“ arutles OÜ Eltor juhataja Leo Tõnson.

Kohtumisel Jõgeva riigimajaks kutsutud hoones märkis riigihalduse minister, et tegelikult on Jõgevamaa võimaluste poolest märksa rikkam kui mõnigi teine Eestimaa piirkond. Tema sõnul on Tallinnast vaadates vaid mõned maakonnad väga selge identiteediga. Need on näiteks Saaremaa ja Võrumaa, aga ülejäänud peaksid mõtlema, kuidas nende omalaadsus paremini väljapoole paistaks.

Rahandusministeeriumi regionaalhalduse Jõgevamaa talituse juht Taivo Tali avaldas arvamust, et Jõgevamaal on kolm märkimisväärsete iseärasuste ja tugevate arengueeldustega omavalitsust – Jõgeva, Mustvee ja Põltsamaa vald. „Oluline on see, kuidas hakatakse tegema koostööd turismiettevõtluses ja teisteski majandusharudes , erinevates eluvaldkondades.

Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse juhataja Marve Millend kinkis Janek Mäggile plakati, millest selgub, et Jõgevamaa naised on Eestimaa noorimad sünnitajad, maakonnas on kõige rohkem kiiruisutajaid, kasvatakse kõige rohkem küüslauku ja ravimtaimi ning on palju muudki ilusat ja toredat. Veel kinkis ta riigihaldusministrile kartuli, teatades: see on sordist „Jõgeva kollane“. Mäggi tänas ja esitas omakorda viktoriiniküsimuse: Milliselt maalt kartul on pärit? (Õige vastus: Peruust Lõuna-Ameerikas.)

Eesti Taimekasvatuse Instituuti tutvustas riigihalduse ministrile ETI direktor Mati Koppel. Ringkäiku alustati projekti „Eesti 100 teraviljapõldu“ tutvustava väljapaneku juurest. Käidi vaatamas põlde, kus tehakse sordikatseid.

Mõttevahetusel oli kõneaineks ka oskustööliste puudus, mis eriti oluline seos spoonitehase rajamisega Viruveresse. Teemakohastest probleemidest rääkis Töötukassa Jõgevamaa osakonna juhataja Liina Võsaste jt. Arutlusel olid ka noorte perede raskused pangalaenu saamisel oma kodu rajamiseks.

Jõgeva vallavanem Aare Olgo avaldas kohtumisel ministriga arvamust, et üldine asjaajamine oleks kiirem ja tulemuslikum, kuid omavalitsused saaksid suhelda riigi keskametkondadega ilma vahelülideta, vahetult. Mäggi sõnul väärib see küsimus edasist vaagimist.

KENA Jõgevamaa esinaine ja Jõgeva vallavolikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Heli Raevald kutsus mõttevahetusel ministriga mõtlema rohkem sellele, kuidas ühiskonnas oleks rohkem positiivsust, empaatiavõimet, hoolivust.

„Janek Mäggi on otsekohese jutu ja julgete mõtetega mees. Teretulnud on tema asumine riigihalduse ministri ametisse ja ühinemine Eesti Keskerakonnaga,“ nentis teenekas Põltsamaa kooliõpetaja ja omavalitsustegelane Riho Laanes. Ta kutsus ministrit külastama enda loodud raadiomuuseumi Põltsamaal.

Kuna ministri üheks hobiks on luuletamine, kinkis ta kohtumistel osalejatele ka oma luuleraamatu „Hinge pealt ära“.

Põltsamaa vallavolikogu esimees ja Keskerakonna Jõgevamaa piirkonna esimees Andres Vään tänas riigihalduse ministrit ja tema nõunikke Jõgevamaa külastamise ja sealses elus ilmnevatele teemadele kaasamõtlemise eest

1 Kommentaar
  1. Suured 6 aastat ago
    Reply

    mõtted vajavad suurt raha, seda aga Mäki Janek ei anna kuskilt. Seega selgelt kena tühi jutt. Muide, just valitsus oli see, mis hävitas sordiaretusjaama.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.