20. augusti ja EV100 suvise peonädala tähistamine

Eesti juubeliaastal saab tähistada taasiseseisvumise aastapäeva suvise peonädalaga. 17.–25. augustini pakuvad ühised suursündmused võimaluse kokku saada ja endale külla kutsuda.

Suvine peonädal algab 17. augustil esimese Eesti üldluulepeoga Rakveres ja lõpeb 25. augustil muinastulede ööga üle Eesti. Nädala üheks tipphetkeks on 19. augustil toimuv üleilmne üheslaulmine, mis toob rahvast maailma eri paigust kokku, et üheskoos laulda armastatud laule. Suvenädal on ka õige aeg teha Eestiga tutvust juubelimatkadel ja kümmet linna hõlmaval rattasõidufestivalil Tour d´ÖÖ.

Peonädala üheks tähtsündmuseks on üheslaulmine 19. augustil kell 19. Üheslaulmine on ainukordne muusikaline suursündmus, sest kõigile tuntud ja tähenduslikke laule saab kaasa laulda nii Tallinna lauluväljakul kui ka Eesti Televisiooni või interneti vahendusel mistahes külaplatsil, linnaväljakul või kodudiivanil kogu maailmas. Muusikalise suursündmuse esimeses osas „Laulu võim“ lauldakse eeslauljate juhendamisel 100 minutit järjest. Sellele järgneb „Sajandi sumin“, kus saab kaasa laulda koos mitmete armastatud Eesti bändide ja artistidega.

20. augustil kell 17 tähistatakse Tallinnas Raekoja platsil taasiseseisvumispäeva suure ühiskontserdiga “ÉIREESTI 1988–2018”. Esinevad rahvamuusikud Iirimaalt ja tuntud Eesti muusikud: perekond Johansonid, Celia Roose, Indrek Kalda. Kell 18.45 astub üles Birgit.

Iirimaa suursaatkond koostöös Culture Irelandi, Tallinna Linnavalitsuse ja Tallinna Kultuuriametiga ning Iiri ja Eesti rahvamuusikutega kingib Eestile 100. sünnipäevaks ühiskontserdi ÉIREESTI 1988–2018, mis ühtlasi tähistab 30 aasta möödumist 20 Iiri rahvamuusiku esmakordsest visiidist Eestisse ning samal aastal toimunud Eesti muusikute ja kultuuritegelaste vastukülaskäigust Iirimaale.

Tallinna Teletornis toimub 20. augustil juba traditsiooniks kujunenud taasiseseisvumispäeva perepäev. Teletorni õuele oodatakse kõiki, keda huvitavad Eesti iseseisvuse taastamise sündmused ning riigi ja kodu kaitsmisega seonduv.

Tasuta perepäev toimub ka Vabaduse väljaku ääres asuvas Rahvarinde muuseumis. Tegevust jagub nii noorematele kui ka vanematele: ülipõnev robootikatöötuba kogenud õpetaja juhendamisel, sama põnevad lood elust ENSV-s (kannab ette poeet Jaan Keskel), animafilm “Naksitrallid”, lasteraamatute laat.

Taasiseseisvumispäeval on kell 13-18 külalistele avatud ka Pika Hermanni torn. Kesklinna valitsus kutsub linnarahvast hümni ühislaulmisele Harjumäele, 20. augusti väljakule täpselt kell 23.03 – hetkel, mil 27 aastat tagasi kuulutas parlament Eesti riikliku iseseisvuse taastatuks.

Peonädal lõpeb 25. augustil, kui üle Eesti süttivad taas muinastuled. Riigi juubeliaastal toimuva Muinastulede öö raames süttivad tuhanded lõkked on leegitsev kulminatsioon suvisele peonädalale.

1 Kommentaar
  1. e l e k t r i t s a a b t a s u t a . b l o g s p o t. c o m 6 aastat ago
    Reply

    Ilus on jah. Ei leidu vast ilusamat kultuuri kus nii palju lauldakse.

    Kuid,Eesti laulude sõnumeid tuleb muuta.
    Mulle lapsepõlve meeldis Mustlase valss aga nüüd kus olen elanud aastaid kui mustlane pean ütlema,et selle laulu sõnum on väga vilets. Pole kellegi rõõm elada mustlase kombel kohvrite otsas,kolida ühest korterist teise ja elada pead-jalad koos.
    Ma vihkan seda laulu.

    Ka meie armsa HU lauluke Absoluutselt võiks olla positiivses võtmes. Oleks tore kui mõni rokibänd mängiks selle maha.Nii lahe oleks kui kahe bassikitarri saatel tugeva mehe häälega solist laulaks laulusõnu:” ja ma vaatan sind,absoluutselt ja ma tahan sind,absoluutselt,ja ma helistan sulle iga kell ja ma messin ka iga päev jne”

    Eesti kõige rõvedamat laulu esitati Eurovisioonil Gerli Padari esituses :”Partners in Crime”.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.