EV100 valitsuskomisjon: juubeliaasta on jõudnud Eesti inimesteni

Eesti Vabariik 100 valitsuskomisjon tõdes, et juubeliaasta on edukalt jõudnud Eestimaa inimesteni. EV100 programmis on juba üle 2700 sündmuse ning uuringu järgi on 86% küsitletutest sünnipäevasündmuste senise korraldusega rahul.

„Meie ühine sünnipäev on jõudnud enamikuni Eesti inimestest – 86% küsitletutest on rahul juubelisündmuste korraldamisega. Eriti rõõmustab mind aga see, kuidas inimesed on tulnud juubeliaasta sündmustega kaasa ja sellesse panustanud – praeguseks on programmis juba 2766 sündmust Eestis ja välismaal,“ ütles valitsuskomisjoni juht peaminister Jüri Ratas.

Valitsuskomisjon sai ülevaate juubelisuvel toimunust. Suvel jõudis lõpuni algatus „Eesti 100 tamme“, mille raames istutati laste poolt kasvatatud tammetõrudest üle 30 juubelitammiku, samuti toimusid suvekuudel mitmed just EV100 puhul Eestisse toodud suursündmused. „Juubelisuve kulminatsiooniks oli suur peonädal, mis tõi üle Eesti enam kui 200 rahvasündmust,“ ütles Ratas.

Rahvusvahelisel muusikapäeval lõppes ka neli aastat kestnud EV100 algatus „Igal lapsel oma pill“, millega said üle 400 kooli, muusikakooli, huvikooli ja orkestri kasutamiseks ligi 3000 uut pilli. „Pillide kogumaksumus on 1,8 miljonit eurot, nende soetamist toetasid nii omavalitsused, kui ka eraannetajad,“ märkis Ratas.

Suurt huvi on eestlastele ja külalistele pakkunud EV100 juubelimatkade sari, mille raames on toimunud üle Eesti enam kui 200 matka. Ülimenukaks osutus ka EV100 kunstiprogramm koos Michel Sittowi näitusega KUMUs. „Kõikide sünnipäevasündmuste puhul on oluline ära märkida ettevõtete toetus, ilma milleta poleks Eesti juubeliaasta see, milliseks ta on praegu kujunenud,“ ütles Ratas.

EV100 sündmused on jõudnud ka Eestist välja meie lõuna- ja põhjanaabrite juurde, Suurbritanniasse, Ameerika Ühendriikidesse, Jaapanisse ning laiemalt üle maailma. „Märkimist väärib maailma ajaloo seni suurim prügikoristusaktsioon Maailmakoristus, mis sai alguse just Eestist,“ märkis Ratas.

Veel sai valitsuskomisjon ülevaate Eesti Vabariigi 100. aastapäeva kavandatavatest sündmustest tänavu oktoobrist kuni järgmise aasta veebruarini. Tänavu novembrist alates keskendub suur osa sündmustest Eesti Vabadussõja 100. aastapäeva tähistamisele.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamise koordineerimiseks on moodustatud valitsuskomisjon, mille juht on peaminister ning kuhu kuuluvad haridus- ja teadusminister, kultuuriminister, välisminister, kaitseminister, justiitsminister, riigisekretär ja Vabariigi Presidendi esindaja.

Kesknädal.ee

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.