Taavi Aas kutsus ühtsusele Eestis

Tallinna keskerakondlasest linnapea Taavi Aas võttis tavapäratult sõna kommunaalteemadest erinevas valdkonnas, kutsudes Kertši väina kriisi ajal Eestis ühtsust säilitama.

“Esimest korda peale Minski rahulepingute jõustumist näeme pingete tõusu Euroopas sellisele tasemele nagu nüüd, Kertši väina kriisi ajal. Kahe riigi vastuolud on otsesed ja varjamatud. Need on väga ohtlikud arengud. See on aeg, mil Euroopa Liit peab otsima enda sees ühtsust, aga veelgi enam peame meie siin Eestis otsima enda sees ühtsust,” kirjutas Aas esmaspäeval sotsiaalmeedias.

“Praegune hetk pole sobilik sisepoliitiliseks punktivõitluseks, tülideks ja lõhestamiseks. Praeguses seisus on oluline hoida Eesti riik juhituna ja anda valitsusele tugi Eesti esindamiseks ja juhtimiseks. Me oleme seda ajaloo jooksul olulistel hetkedel suutnud, suudame ka nüüd,” lisas Keskerakonna juhatuse liige Aas

Peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas mõistis ööl vastu esmaspäeva hukka Vene relvajõudude tegevuse Kertši väinas, kus Vene sõjalaevad pühapäeval ründasid ja hõivasid kolm Ukraina alust. Venemaa tegevust on kritiseerinud ka välis- ja kaitseminister ning mitmed opositsioonilise Reformierakonna poliitikud.

Esmaspäeval koguneb riigikogu täiendavale istungile, et arutada Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ja Keskerakonna saadikute esitatud avaldust ränderaamistikuga ühinemise toetuseks. Dokumendi arutelu kandus riigikokku, kuna valitsus ei võtnud Isamaa vastuseisu tõttu selle suhtes seisukohta. Reformierakonna ja Vabaerakonna saadikud on teinud avaldusele parandusettepanekud, millega annaks riigikogu ränderaamistikuga ühinemise otsuse uuesti valitsusele.

Enne riigikogu istungit kogunes Eesti konservatiivse Rahvaerakonna kutsel Toompeale mitusada meeleavaldajat, kes süüdistasid sotsiaaldemokraate ja valitsust ränderaamistiku osas rahva arvamuse eiramises.

BNS

9 kommentaari
  1. Väga 6 aastat ago
    Reply

    õige! Peame tunnustama Venemaa ülemvõimu Krimmis ja selle ümbruse veealal ning kõik Venemaa kallaletungid naaberriikidele heaks ja õigeks tunnistama. Saaks aga Tallinnas mutukate hääli!

  2. Miks peame leppima ühepoolse infoga? 6 aastat ago
    Reply

    Oma seisukoha kujundamiseks tahaks kuulata ka Venemaapoolseid põhjendusi. Igas normaalses kohtus käib süüdistaja-prokuröri ja kaitsja – advokaadi vaheline vaidlus kus selgub tõde. Miks pakutakse meile ainult ühe poole arvamust?

  3. Kahjuks 6 aastat ago
    Reply

    pole veebis ette juhtunud kaarte nende Ukraina laevade liikumise kohta, kuid kuulasin, kuidas vankad õigustavad Ukraina laevade ründamist: ukrainlased tulid meie territoriaalvette ja meil on õigus mis tahes terrorismivastase võitluse käigus neid kinni pidada ja vajadusel ehk mitteallumisel rünnata.
    Selline lausung on mereseaduses sees. Nüüd selle varjus ennast õigustada püütaksegi. Kuidas on aga lugu kaardile vaadates?
    Riikidevahelises suhtluses kehtib veeala määratlemisel võrdse kauguse põhimõte. Seda sel alal, mis jääb välja tugijoontest mõõdetud 12 miili joont. Selline ala on Krimmi idaosa ja Kaukaasia ranniku vahel olemas. Seega, kui Ukraina laevad liikusid liialt itta ehk Kaukaasia ranniku lähedale, siis nad tõesti venemaa veealla sisenesid.
    Kuid siin loos on asi teine. Vaevalt keegi hakkab lõbu pärast sellist liigset konksu tegema. Need 3 laeva pidid läbima väina vanakade ehitatud silla alt, mis on üleilmseks liikluseks avatud. vajalik on vaid laevaliikluse korraldajatele eelnevalt teatada andmed oma laeva ja kavatsuse kohta. Ma ei kahtle, et seda ka tehti, see on enesestmõistetav toiming üle ilma. Kuid asi võis olla hoopis poliitiline. Sest kui Venemaa anastas ja liitis Krimmi, siis lisas ta ka tolle veeala enda omasse ehk Ukraina laevad ei tohtinud enam liikuda Krimmile liiga lähedalt nagu tavaliselt. Oletan (sest ametlikku teavet ja kaarti pole), et Ukraina laevad lõikasid röövitud veeala (mis riikidevahelise õiguse järgi nende oma ongi) ja vanka sai vihaseks “misa raisa ahholl tungid minu veealla, aga sa nüüd alles saad”. Ja vakad on meistrid nõrgemaid endale allutama ja karistama. See pidi olema nn näidispoomine. Samuti harjutada välisilma harjuma, et röövitud Krimm koos veealaga on Venemaa seaduslik ala ning seda tunnistama ja tunnustama.
    Eks me peagi saa täpsemalt teada, kuidas tegelikult asjad olid. 99% Ukraina laevad õiguslikult Venemaa veealale ei tunginud ja tegu on vaid suurte musklitega vankade omavoli kehtestamisega.
    Samuti saame varsti näha ja kuulda ja lugeda, kuidas Tšernogorova Jaana, Kõlvarti Kimm ja teised kaagutajad kukuvad vankade tegevust õigustama. Aasa Taavi juba kutsub pead liiva peitma.

  4. Elo 6 aastat ago
    Reply

    Seni kuni tegutseb Reformierakond oma valede ja vassimisega pole ühtsust meie riigis. Sellesse organisatsiooni on kogunenud halvem osa meie rahvast.

  5. Nüüd 6 aastat ago
    Reply

    võib Taavi rõõmustada, tema peremehed said võltsriigikogult loa tegutseda edaspidi kremli käskude järgi.

  6. Mis.... 6 aastat ago
    Reply

    …on “ühtsus” punaste kremlimeelsete kesikute meelest? Kas see, et kõik alluksid vastuvaidlematult teie nõudmistele, teie poolt kehtestatud venemeelsele ja keelsele asiaatlikule riigikorraldusele, kas hakkate nüüd Kremli eeskujul teie
    mõistes “Marurahvuslasi” kokkuleppel Venemaaga (teil ju leping taskus soojas) Siberisse saatma, või kaevate kraavid valmis? Teie ega Linnavalitsus liigutanud kulmugi, kui imperialist Toom vedas läbi oma korteri üle 3000 Ukraina Donbassist Eestisse vene separatiste, kas keegi kontrollis, ega nende käed pole mitte ukrainlaste verega määritud? Teie andsite sissekirjutised, mille abil saadi elamisload, teie linna trügitakse jätkuvalt Venemaalt—-sest siin saab vene keelega hakkama, teile alluvas linnas vohab vene keel aina pealetükkivamalt, teie volikogu kommunistist liige sai väljaspool järjekorda oma kgb, e papi hooldushaiglasse , teie linna volikogu esimees on endine kriminaalkurjategija, teie linnas vohab korruptsioon ——ja siis tulete rääkima ühtsusest. Täpselt nagu Venemaa–lööb Ukrainale noa sügavalt selga, pöörab veritsevas haavas ja siis ajab silmad suureks, miks küll Ukraina on solvunud.

    • Eks 6 aastat ago

      Putin ja Ratas ju koostööd teevadki. Kõik mis eestile kahjulik, tuleb ausse tõsta ja vaikselt järgida iga õõnestavat tegevust ja ettepanekut. Valdavalt on koostöökaaslased ka pedesotsid ja enamjaolt ka isamaareeturid. Seedri üksikud tõmblemised on valimiseelsed enesenäitamised,s est muidu taas mäeotsa ei saa. Kuid seni oldi 2 aastat nagu kuulekad marionetid Jurka ja Ženka talla all.

  7. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Seni kuni Ukraina loob järjest uusi intriige Venemaa vastu pole ühtset arvamust kuskil loota. Muudkui kiidame Ukraina tegevust, kes meelega provotseerib Venemaad. ukrainal polnud õigust siseneda loata Venemaa vetesse. Ta tegi seda selleks, et Ukrainas ei toimuks valimisi sõjaseisukorra tõttu.Ukraina president teab, et teda enam tagasi ei valitaks, kuna ta on palju halba teinud ja ka vaeseid tuli aina juurde.

  8. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Kommentaatorid Miks ja Eks saage enne kaineks ja siis hakake kirjutama. Või olete hullumaja kandidaadid, sest normaalne inimene sellist lolli loba ei kirjutaks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.