Üllatusi pakkunud valimised

Äsjalõppenud Riigikogu valimised pakkusid parasjagu üllatusi ning tõid esile uusi teemasid ja nägusid. Valimised võitis Reformierakond 34 kohaga Riigikogus, sama kindlalt kogus Keskerakond 26 ning Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 19 kohta.

Keskerakond kordas enam-vähem valimistulemust, mis tal oli ka eelmistel parlamendivalimistel nelja aasta eest. Siis koguti 24 protsendi valijaskonna toetus, seekord saadi 23 protsenti. Reformierakonda toetas 28 protsenti valijaist, mis on vaid ühe võrra rohkem kui 2015. aastal, kuid kohtade jaotamise süsteem andis seekord neile neli mandaati rohkem.

Suurima tõusu tegi EKRE, mis lisas eelmisele korrale lausa 12 kohta. Senise 8 protsendise toetuse asemel on ekrelastel nüüd ligikaudu 18-protsendine toetus ning kokkuvõttes ligikaudu 100 000 valijat. Veel pääses parlamenti 12 Isamaa ning 10 sotsiaaldemokraatide esindajat.

Suurima isikliku häältehulga sai Reformierakonna juht Kaja Kallas, kes kogus Harju- ja Raplamaal 20 073 häält. Järgnesid Mihhail Kõlvart Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita ringkonnas 17 150 ning Keskerakonna esimees Jüri Ratas Harju- ja Raplamaal 9703 valija toetusega. EKRE liider Mart Helme võttis Pärnumaalt kaasa kokkuvõttes neljanda tulemuse 9170 häälega.

Keskerakonna ridadest võtsid isikumandaadi veel Raimond Kaljulaid Põhja-Tallinnas, Kristiines ja Mustamäel 7303 ning Yana Toom Ida-Virumaal 6195 häälega. Suure valijate toetuse pälvisid veel Kadri Simson Pärnumaal 5735, Taavi Aas ja Lauri Laats Mustamäel ja Nõmmel vastavalt 3925 ja 3251, Tarmo Tamm Valga-, Võru- ja Põlvamaal 2824, Mihhail Stalnuhhin Ida-Virumaal 2653 ning Aadu Must Tartus 2370 häälega.

Valimisringkondadest oli Keskerakond edukaim Ida-Virumaal, kus teda eelistas 50 protsenti valijaist. Sotsiaaldemokraatidel oli seal 14 protsenti ning Reformierakonnal samuti 14 protsenti toetajaid. Keskerakonda saatis edu ka Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosa ringkonnas 37 protsendiga. Reformierakond sai seal 26 ning EKRE 10 protsenti. Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosa ringkonnas võitis Keskerakond 30 protsendiga Reformierakonna 29 protsendi ja EKRE 11 protsendi ees. Mustamäe ja Nõmme linnaosa ringkonnas jäi Keskerakond teiseks 24 protsendiga Reformierakond 32 protsendi järel. Eesti suurimas, Harju- ja Raplamaa valimisringkonna võitis Reformierakond 38 protsendiga, EKRE sai 18 protsenti ning Keskerakond 15 protsenti häältest.

Võidud tulevad

Valimisjärgsel ööl Saku Suurhallis peetud kõnes ütles Keskerakonna esimees Jüri Ratas, et see on olnud väga võimas sõit, mis on kestnud palju kauem kui valimiskampaania. „Keskerakond on teinud läbi aegade kõige aktiivsema kampaania, ja seda olete eranditult teinud teie kõik koos meie meeskondade ja perekondadega.“

Ratas märkis, et ka kaotada tuleb osata ja pärast kaotusi sünnivad alati võidud. „Meie ülesanne on hoida neid väärtusi, neid põhimõtteid, seisukohti, mida me oleme lubanud oma valijatele. Ja meie valijaid ei ole mitte vähe üle Eestimaa. Ja me kindlasti jätkame seda suunda… Ma tänan neid inimesi, kes tulid sellel korral valima, ja ma loodan, et järgmine kord on neid üle Eestimaa palju rohkem,” avaldas Ratas lootust.

Ta lubas töötada ka selle nimel, et teha nii juhatuse kui ka volikogu tasandil tõsised analüüsid, mis läks hästi ja mis läks halvasti. „Üks on selge: me peame õppima paremini kõnetama neid valijaid, kes soovivad oma valikuid teha e-teel. On selge, et seda potentsiaali, mis meil oli, ei suutnud seekord piisavalt ära kasutada,“ nentis Ratas.

Ratas lubas töötada selle nimel, et Keskerakond saaks olla järgmises koalitsioonis. „Keskerakond läheb tugevalt ja ühtselt edasi. Meil on võimas meeskond ja me seisame oma põhimõtete eest,“ lõpetas Ratas.

Aivar Jarne

 

 

10 kommentaari
  1. Sellest 5 aastat ago
    Reply

    Aivar millegipärast ei kirjuta sõnakestki, et sellel võltsvalimisel moonutati hääle kaalu 64,6% ning nii said ühed kasu 16,15 (4. ringkonnas) ja teised kahju 41,7% (7. ringkonnas). Seda petmist võrdsustades saaks Kaja häältest 17283 ehk ta sai tänu vigasele ning põhiseadusevastasele valimisseadusele vahelt 2790 häält. Jaana sai aga lüpsta 2587 häälega.
    Need petuhääled kanti aga üle Eesti laiali ning kokku see 64,6% pettust tuligi. Miks Auvar selle pettuse maha salgab, kurat teda teab. Juu on ta käsu kätte saanud, et “tõlgendame” kõik seaduslikuks, täna saime tappa, homme petame jälle meie. Selline on ÕIGUSriigis valitsev mõtteviis!

  2. Suur bluff 5 aastat ago
    Reply

    Kas KE ja KN ei mõista, et need valimised olid järjekordne suur bluff?Kuidas on võimalik, et siin suht tundmatu Brüsseli bürokraat saab nii palju hääli?Kas varem e-valimiste suhtes mõistuslikel seisukohtadel olev Kesk ei saa aru, kust Reform need tohutud hääled võttis?Nüüd nutab Kesk, et peaks ikka e-valimistele rohkem tähelepanu pöörama, aga nutab valesse patja.E-valimised tõestasid järjekordselt oma valskust.
    Ja kui eesti rahvas tõesti nii ülekaalukalt Reformipetturite poolt hääletaski, siis pole sellisest rahvast mõtet lugu pidada-nii nagu reformi-dopingusuusatajatest.Kõik on läbinisti võlts.
    Kui nüüd Kesk läheb Reformiga ühte valitsusse, reedab ta paljud oma veel järelejäänud põhimõtted.Valimiste kaotuses on Kesk aga ka ise süüdi-ta reetis rahva nii oma Rail Balticu, rändepakti kui ka pedenduse ja perekonna üle irvitamise toetamisega.Miks isegi paljud venelased teist ära pöörasid?
    Aga eestlased reetsite te Ida-Virumaal.Repsi peaksite te oma kambast välja heitma-see pole eestlane.

    • Bluffile lisaks 5 aastat ago

      mindki teeb üliärevaks kasvõi seegi, et nii suurt ülekaalu Kallase ja Ratase vahel ei ennustanud mitteükski uuringufirma. Isegi Kantar Emor oma kõige viimastes prognoosides ei prognoosinud RE 47% võitu, see oli 12% väiksem Ja küsimuste küsimus minu jaoks on olnud see, miks üks reformierakonna poolt hääletaja seab üha enam oma sammud ka eelhääletusele. Sellel puudub igasugune loogika. Iga kord kui suureneb e-valimistest osavõtt, siis paralleelselt suureneb ka eelhääletanute hulk ja sealgi triumfeerivad oravad. Minu mõistusesse ei mahu, miks peaks reformierakonna valija, kes on peamiselt nende enda väitel haritum, mobiilsem ja rikkam valija, minema nii massiliselt veel jaoskonda ja seda enne õiget tähtaega. E-valimisi ja eelhääletust tuleb komplekstselt jälgida. Võib olla duubeldamise koht kui seda tehakse väikese vahega, ehk siis hääletatakse e-serveri kaudu ja minnakse samal päeval ka eelhääletama. Kas keegi KE-st võib käsi südamele panna ja väita, et selline variant on välistatud. Olen interneti avarustest lugenud kommetaare sellest kuidas inimesed räägivad et on nii teinud. Ja veel, miks võttis seekord e-valimiste tulemuste avaldamine sedavõrd kaua aega. Need andmed olid ju kõik olemas, aga tuli oodata nende avaldamist vist poolteist tundi peale jaoskondade sulgemist. Miks loetakse eelhääli koos 3 märtsil toimunud häältega. Isiklikult kahtlen ka valimisaktiivsuse manipuleerimisega kuna ajavahemikul 16-20 oli valimisaktiivsus samasugune nagu keset päeva. Olen elanud pikalt valimisjaoskonna läheduses(enam küll mitte), aga võin kinnitada, et õhtul langeb valimisaktiivsus trastiliselt(inimesi lihtsalt ei käi seal enam nii palju). Konkreetselt nende valimiste kohta ei oska öelda, need tähelepanekud on pärit varasematest aegadest. Minu sõnum KE-le on pigem see, et usalda aga kontrolli. Me ju uskusime ka Andrus Veerpalu, aga paraku täna tuleb välja hoopis vastupidine.Mõtlemisainet küllaga.

  3. Ele 5 aastat ago
    Reply

    Inimesed uskusid reformierakondlaste valesid, laimu, vihavaenu õhutamist. töötulemusi neil pole ju olnud. Nende valitsemise ajal vaesus aina kasvas. Nende prioriteet ei ole kõigile inimestele inimväärne elu. Nende lubadused on naeruväärsed sest oma pika valitsemisaja jooksul pole nad kordagi pensione ega abirahasid tõstnud, tuhanded lapsed olid näljas ja vaevalt see nende valitsemise ajal muutub. Nendel on muud huvid. nad e saa hääli töötulemuste eest ja milleks siis pingutada. Peavoolumeedia ei valgusta seda tööd mida keskerakondlased on teinud lühikese aja jooksul vaid otsib puudusi, aitab valetada ja vassida. Kergeusklikud inimesed usuvad neid sest muud informatsiooni neil pole. Neid valivad veel rikkad kes kardavad jääda ilma mõnest eurost vaeste kasuks ja vene rahvusest inimesi vihkavad alaväärtuslikud inimesed. Reformil on ka tagatuba kus töö asemel vorbitakse valestsenaariume tublide inimeste kohta, urgitsetakse, otsitakse süütõendeid mida tegelikult pole. Selles toas ollakse väljaspool ohtu karistust saada.

  4. Ott 5 aastat ago
    Reply

    Olen kindel, et keskerakondlased said vähem hääli kuna väga paljude lemmikpoliitik ja häältemagnet aeti minema tipp-poliitikast. See on arusaadav, et keskerakondlased ei saanud teda hiljem kaitsta tapmiskatsete eest mida talle tegid vastased, sest siis oleks ise sattunud löögi alla. Kas see siis polnud tapmiskatse kui surmavast haigusest paranev inimene istudes ratastoolis vaatas kuidas kapo ta kodu rüüstab. mitu aastat otsiti talle süüdistusi–ega ausale inimesele pole kerge neid leida. Terve meeskond oli tegevuses sellega ja said selle eest veel palka. Kui oli selge, et tervis oli nii vilets Savisaarel et oli kindel et ta poliitikasse ei naase lasti ta vabaks. See oli koletu protsess mis aitas reformierakondlastel nüüd rohkem hääli saada. Kõige suuremad kurjategijad ongi need kes laimavad keskerakondlasi, rikuvad nende tervist eesotsas E.N.Krossiga kellel on palju patte hingel. Kui poleks Reformierakonda oleks meie elu õiglasem, inimväärsem ja edukam. Kindlasti oleks elatustase kõrgem ja kõik eestimaalased saaksid hästi omavahel läbi.

  5. Ei 5 aastat ago
    Reply

    saa aru üllatusest. See ju polnud üllatus, et Кристина bande jäi välja. Kõikumine 3-6% ja tulemus 4,4% on täiesti kooskõlas, sest küsitluste täpsus jätab meil kõvasti soovida ja ulatuslikumale ehk täpsemale ei taheta raha kulutada, siis jääks vaheltkasum väikeseks, kui üldse.
    Et Kaja Jurkat võidab, oli viimane kuu juba oodata. Väike üllatus oli siiski see vahe, mille vigane valimisseadus andis – 8 kohta. Eeldada võis 2-3 kohta. Kuid eks keskbande ole ju Tallinnas samuti võimul olnud valimistulemuste moonutamise tulemusena, sest võrdelisust arvestades poleks ükski kord üle 50% tulnud.
    Mardi bande tulemus oli oodatust isegi väiksem, oodati ju kuni 24 kohta. Kuid viimased kuud olid terrorivabad ja uut toitu ei saadud.
    Pedestajate 10 kohta oli isegi üle ootuste hea, sest vahepeal maadeldi ka ebaseadusliku 5%-ga. Kuid taas saadi lisakohti kõhklejatelt, kes muidu oleks oma hääled andnud EKRE-le. Эстония99 röövis küll pedekatelt 2-3 kohta ja keskbandelt kuni 2 kohta, seega oleks assinovskite tulemus võinud olla veelgi parem.
    Isamaareeturid said kohti juurde tänu teiste tegevusetusele ja terroripausile Euroopas, nii et 3-4 kohta tuli EKRE poolt hääletajatelt, kes kõhklesid. Üldse võis kõhklejate osakaal ulatuda 15-20%-ni.
    Üldse ei räägi ajuvabadest ja elurikkujatest ja rohekatest, nende ettevõtmine oli ette 0.

  6. Toon 5 aastat ago
    Reply

    ka tegeliku esiviisik pärast häälte kaalu võrdsustamist:
    1. Kaja Kallas 17282
    2. Kimm Kõlvart 16771
    3. Mart helme 9088
    4. Jaana Toom 8782
    5. Siim Kallas 8540

    Viimane viisik:
    1095. Asko Sirp 4
    1096. Teho Paulus 3
    1097. Jürgen Post 2
    1098. Alar Tinnus 1
    1099. Ando Kuura 1

    Kõige rohkem said tänu kehvale ringkonnale petta:
    1. Jaana Toom 2587
    2. Miša Stalnuhhin 1107
    3. Katri Raik 882
    4. Kalle Laanet 498
    5. Helle-Moonika Helme 476

    Kõige rohkem said tänu soodsale ringkonnale kasu:
    1. Kaja Kallas 2789
    2. Jüri Ratas 1348
    3. Henn Põlluaas 1026
    4. Urmas Paet 939
    5. Marina Kaljurand 764

    Loomulikult on see kõik matemaatiline, ehk seda tuleks igati vältida, kuid siis saaks ka kogu häälte ülekandmise vigu vältida.

  7. Arvutasin 5 aastat ago
    Reply

    ka välja, milline oleks bandede seis, kui oleks järgitud põhiseaduse nõuet võrdelisuse järgi.
    Banded oleks jagunenud kohtadega nii:
    29 Kaja, sai 5 kohta pettuse tõttu kingiks
    24 Jurka, sai 2 kohta kingiks
    18 Mart, jäi ilma 1-st kohast
    12 Helir, seis sama
    10 Ženka, seis sama
    4 Кристина+Прийт+Лаури+Игорь
    2 Sussu+Anu
    1 Artur
    1 Juku-Kalle
    Vaat milline pull oleks tulnud seaduslikult!

  8. Vähe 5 aastat ago
    Reply

    sellest, et peteti isikuti, peteti ka ringkondades. Tallinn1 eraldati 10 kohta, anti 11, Kagu-Eestisse lubati 8, anti 10 kohta. Et kuskilt tuli vastu petta, siis valiti neiks harjumaa+Raplamaa 13 kohaga, pidi olema 15. Ida-Virumaale lubati 7, anti 6 kohta. Nii peteti tervelt 4 ringkonda. Seadust tuli ju rikkuda. Rahvas on aga vait nagu võhikust kuulekas võltspresident Kersti rukkis.

  9. Maali Maalt 5 aastat ago
    Reply

    Seekord reffid keerasid oma häkid üle. Kahjuks servereid kontrollida ei saa, sest nad on hävitatud, sest seal on digiallkirjad puudu. Serverid voisid ka lombi taga olla. See läks reffid ikka miljoneid maksma
    Nüüd peaks valededektoril hakata Krossi ja Rosimannust pigistama. Iga kuritegu tuleb ükskord välja, nagu dopingu saagagi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.