Ratas: koalitsioonilepe tuleb üsna konkreetne

Jüri Ratas

Kui mitmed poliitikavaatlejad on arvamas, et Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Isamaa koalitsioonilepe kipub tulema väga üldsõnaline, siis Keskerakonna liider Jüri Ratas kinnitas, et võimuliidu lepe tuleb üsna konkreerne.

Ratase sõnul täidavad läbirääkijad paralleelselt ka eelarvelise fookuse tabelit, kus pannakse edaspidi muuhulgas paika, kui palju suudab riik suurendada piirkondlike politseinike arvu või tõsta lastetoetusi.

Ratas tõdes, et kui on soov kolme partneriga leppeni jõuda, siis on oluline, et iga läbirääkija peab suutma säilitada oma väärikuse. “Poliitika on alati kompromisside ja kokkulepete kunst, kuid me pole teinud protsentuaalset statistikat, kui palju keegi on midagi kaotanud,” rääkis Ratas laupäeval Toompeal pressibriifil.

Ratase sõnul on läbirääkijate fookus leida ühisosa, et Eestis oleks sidus ühiskond.

EKRE liider Mart Helme nimetas jutte üldsõnalisest koalitsioonileppest vaenulikuks propagandaks. “See on väga konkreetne lepe ja saab olema kindlasti kõigile udujutu ajajatele suureks pettumuseks,” märkis Helme.

15 kommentaari
  1. Miks 5 aastat ago
    Reply

    ma seda valet ei usu? Sest see ongi vale! Olen kindel, et see kolmikkamp ei esita mustvalgel kindlat kava, et pedeseadus tühistatakse mais, koostööleping Puutini bandega samuti mais, rahvale antakse õigus oma raha üle otsustada juunis jne. Ninf et selle eest vastutab see ja kui ei tee, siis kaob prügikasti. Vaat selline on kindel tegevuskava, mitte mingi lillu-lallu rahva üle irvitamiseks.

  2. Arne Maadväli. 5 aastat ago
    Reply

    Kas jälle mõni Pajuotsast Potsataja või?

  3. Ele. 5 aastat ago
    Reply

    Igatahes on selle kolmiku lepped paremad kui Reformierakonna omad sest tule taevas appi enam vaesemaks riiki teha ei saa. Nende valitsemise ajal vaesus aina kasvas, majandus seiskus, arstiabi saamise võimalus kohapeal likvideeriti ära, linnades tekkisid suured järjekorrad, pensione ega abirahasid ei tõstetud kordagi jne jne.Mitte midagi ju õigesti ei tehtud. Reformierakondlased ei saanud hääli töötulemuste vaid inimeste mõjutamise eest laimu ja valedega mida võimendas veel peavoolumeedia. Keskerakond teeb muidugi kõik mis võimalik estimaalaste heaks ja ehk taltub ka EKRE just vihavaenu osas vemelaste vastu sest praegused venelased pole meile midagi halba teinud ja Isamaa erakondlased mõistavad et Venemaa ei kavatse meid rünnata ja suunavad relvastuse ja võõrvägede peale kuluv raha meie rahva elatustaseme tõstmiseks.

  4. Valest 5 aastat ago
    Reply

    otsast on alustatud seda valitsuse moodustamist. Va oleks olnud alustada just vastuolulistest põhimõttelistest küsimustest. Kas loobuda eesti vabariigi aladest venemaa kasuks, kas seadustada pederastid riiklikult, kas meelitada mutukaid rohkem sisse, kas annetada umbkeelsetele Eesti vihkajatele kodakondsust, kas jätkata sotsialismiehitamist, kas lasta haridusel veelgi manduda jne. No pole neid küsimusi arutatud. ikka mingi ebamäärane üksmeel, et tõhustame, soodustame, toetame. Kuid ei midagi täpselt. Kes vastutab ja millega? Kas läheb petis vabasurma või pageb kambast kaugemale? Kas ikka loodetakse, et Mart ja Helir lähevad ahnusest nii kaugele, et kusevad oma valijate peale?
    Äkki oleks arukas kohe see selgeks teha ja see näitemäng lõpetada.
    Põhiseaduse §89 näeb ette, et võltspresident esitab võltspeaministri kandidaadi, kes peaks võltsvalitsuse ka kokku panema. Võltspresident Kersti on sellise ettepaneku juba teinud Kajale. Aeg saab varsti täis ja Kajal pole mingit valitsuse koosseisu Kerstikesele esitada. Siis peab Kersti tegema uue ettepaneku teisele sahkerdajale. On selleks Assinovski Ženka, Jurka või Seedri Helir, on juba Kersti otsustada, mida talle Brüsselist ette kirjutatakse. Mart on loomulikult välistatud, seda vassisti ei taha isegi Verhovnõj Štatt.
    Mis edasi. No teeb Kersti ettepaneku valitsus kokku panna Ženkale. Edasi ei jahu, põhiseadus kirjutab ette, et siis läheb võltspeaministri sokutamisõigus üle võltsriigikogule. Kui ka need võltstegelinskid ei saa ülesandega hakkama, tuleb välja kuulutada uus võltsriigikogu võltsvalimine, nüüd juba erakorralise nime all.
    Oletagem, et just sinna seekord jõuamegi. Kellele oleks uus võltsvalimine kasulik või kasulikum? Kindlasti konservantidele, kui nad ei astu tagasi oma põhinõuetest. Konservantide taha asub ka märgatav osa keskbande pooldajatest, sest Jurka on nõrk juht ja teenib ikka kremli huve. Koha või kaks kaotab ka isamaareeturite bande. Teised kasu eeldatavalt ei saa, sest nii pedesotsid ja muutustevihkajad kui ka kremli taldulakkuv Эстония99 on end juba praeguse lehmakauplemise ründamises täis sittunud. Эстония99 taas mäeotsa ei saa, teised kaotavad kohti erineval määral. Siiski konservandid ka erakorralist valimist veel ei võida, ikka jääb kohti puudu, kuid nende hääl tugevneb kõvasti. Ja tants algab uuesti. Kuid siis peab Jurka juba oma praegusi vigu parandama hakkama. Siit küsimus: aga miks mitte kohe? Mileks venitada erakorralise valimiseni, et endale veelgi enam kahju teha?
    Ütlesin juba ette, et majandus jääb keskbande hooleks, poliitilised ja rahvuslikud küsimused konservantide ja isamaareeturite otsustada. Nii tehakse võltsvalitsust!

  5. Kas 5 aastat ago
    Reply

    ÜSNA konkreetne on sama nagu NATUKE rase?

  6. Ja 5 aastat ago
    Reply

    kui hispaanlasest natoka lastud raketist leiti üles 95%, miks seda suurt osa siis pole näidatud?

  7. Stakan K. Butõlkin 5 aastat ago
    Reply

    Lp.Jüri Ratasele küsimus ka: millal visatakse erakonnast välja Raimond Kaljulaid kelle tegevus on räigelt vastuolus erakonna põhikirjaga ning töötab aktiivselt vastu KE koalitsioonikõnelustele?

  8. Stakan K. Butõlkin 5 aastat ago
    Reply

    Eelmisele kommentaarile lisan need punktid KE põhikirjast mida R.Kaljulaid(kelle vastu minul igasugune lugupidamine puudub) rikub:

    Keskerakonna liige kohustub:

    2.4.1 juhinduma Keskerakonna põhikirjast ja programmist ning erakonna nimel tehtud otsustest;
    2.4.2 hoiduma Keskerakonna mainet kahjustavatest tegudest ja avaldustest ning austama poliitilise kultuuri üldtunnustatud põhimõtteid;

  9. to JÜRI /Veiserik, ole hea, kanna sellest komment. ette Jürile ,meie ,mullast madalamad ju tema jutule ei pääse 5 aastat ago
    Reply

    ÄRA PENSIONÄRE REEDA !!!
    EKRE EI PEA MEID VIST NAGUNII INIMESTEKS, SEST ME EI VILJU EGA TEE KA TÖÖD ENAM ?
    MEID ON SIISKI 300 000 VANADUSPENSIONÄRI JA ÜLE POOLTE NEIST ELAB 300.- euriga !!!
    100 ooo ELAB IHUÜKSINDA / koera ülalpidamiseks puudub vara / EGA OLE NEIIL KELLELTKI ABI VÕI HEAD SÕNA LOOTA.
    KOV-ide BÜROKRAADID NEID EI ABISTA ROHKEM KUI TOIMETULEKU PIIRES JA SINNA EI KUULU LOOMA RAVI, JÄRELMAKS KODUTEHNIKALE EGA UUED JALATSID.
    OLEKSID SA PENSIONE TÕSTNUD ENNE VALIMISI, POLEKS SUL VAJA KELLEGAGI KOALITSIOONI TEHA.
    SEE 100 ON LIIGA VÄIKE SUMMA,ET SELKEGA KATTA KA VEEL LISAKOORMISED MAJADE RENOVEER. JA ARMETUSE TÕTTU EI SOBI SEDA KA ERAKORRALISEKS NIMETADA, ERITI KUNA SUUREMA PENSIONI SAAJAD SAAVAD SEE 100 JA VÄIKSEMA SAAJAD IKKA VÄHEM _KUIGI ON ELUAEG VÄHEMAGA LEPPIMA PIDANUD:
    AGA REFORM EI ANNAKS SEDAGI JA EKRE KA. ÄRA SIIS MEID UNUSTA, ! MUIDU PEETRUS SIND TAEVAVÄRAVAST SISSE EI LASE…

  10. Lõpetage 5 aastat ago
    Reply

    parem see kolmikliidu jama ära, sellest ei tule midagi head. Vaevalt et konservante valinu tahab halli keskpärast bandet nagu on teised rahvast petvad banded. Kaabud oleks kohe 1. päeval pidanud lauale panema mõned põhinõuded, milles nad järeleandmist ei tee ehk kui neid pole Heliri ja Jurka bande vastu võtnud, mingeid edasisi läbirääkimisi ei tule. Aga AHNUSEST on kaabud läinud libedale teele ega taipa, et senine on olnud ainult nende masseerimine talutavamaks, et ahnusest ehk loobutakse vastu oma nõuetest.
    Suund tuleb võtta hoopis erakorralise valimise poole. Isamaareeturid ajavad tuksi liidu Kaja+Helir+Ženka ja Jurka teeb võimatuks liidu Kaja+Jurka. Ja kohe keeldub Mart liidust Kajaga, olgu siis 3. kes tahes.
    Konservandid saaks erakorralise valimise järel juurde 4…5 kohta, kuid AINULT siis, kui nad loobuvad poris püherdamisest ja näitavad end põhimõttekindlate tegelastena. Need kohad tuleks aga teiste arvelt, sest kerge on näidata süüdlastena just neid. Mis sest et konservandid ei saa lahinguvõitu, kuid uutes oludes peab Jurka juba järeleandlikumalt käituma.

  11. Jeruusalemma_troll 5 aastat ago
    Reply

    Miks mulle tundub, et Jurka on asunud mängima kavalat mängu, et praegu avalikkuse ette paisata temale sobivad põhimõtted ja siis see kolmikliit põhja lasta. Siis aga teha liit ikkagi kajakese bandega, kuid sel juhul oleks juhtohjad juba Jurka käes: rahvas võttis sellised otsused vastu ja ega teilgi midagi üle jää. Jurka ise jääb küll Kajakese toapoisiks (nt majandusministri kohal) nagu oli Edgar rehvide bande võimutsedes, kuid mitte päris mudas. Samuti jätkaks ta lolluste tegemist, kuid vahetult enne järgmist valimist puhuks üles tehisliku vastuolu ja lahkuks valitsusest. Siis jääks mandunud Kajake juba pika ninaga ja järgmisel valimisel enam ei võidaks. Sellepärast ongi praegu Jurkal hea mängida, sest kolmikliitu pole tal mõtteski. Lahku on kerge lüüa, sest see kuradi pederastide nunnutamisseadus on kohe kena põhjus konservantidele koht kätte näidata. Isamaareeturid peaks nurgas naeru kinni. Ja ehkki nad samuti valitsusse ei pääse, saavad nad oskusliku tegutsemise järel järgmisel valimisel vähemalt samapalju kohti välja petta.

  12. Vello 5 aastat ago
    Reply

    Ratas on täpselt nagu need omaaegsed saksa poliitikud, tänu kelle ulatatud käele Hitleril üldse võimule õnnestus saada. Ja kui ta arvab, et seekord ise valitsusjuhi toolile istudes suudab ta olukorda kontrollida, siis kahtlen tõsiselt tema võimetes sellega ka tegelikult hakkama saada. Pigem uus kavandatav valitsus üksnes kiirendab juba selletagi käimas olevat Keskerakonna marginaliseerumist, avardades samas aga tänu Ratasele oluliselt EKRE väljavaateid oma paljuski enam kui äärmuslike eesmärkide saavutamisel.

    • to Vello 5 aastat ago

      Sa ei tunne üldse Ratast ja on kohatu enne munemist kireda. Koalitsioonilepe pole veel koos, aga juba antakse hinnanguid.
      Stakan Butõlkiniga igati nõus, R.Kaljulaid tuleks erakonnast välja arvata. Ta mustab erakonda igas võimalikus kanalis, ega suuda leppida juhatuse enamuse otsusega. Tehku seda väljapool erakonda kui see 100 tuhat eestimaalast talle nii vastumeelsed on.

    • Vello 5 aastat ago

      Ratas ei ole mingi tundmatu uustulnuk poliitikas. Tema senistest tegemistest või tegematajätmistest nagu ka saavutustest või ebaõnnestumistest nagu kõigest muustki mis temaga seotud on võimalik soovi korral nii mõndagi välja lugeda ja pealegi avab iga uus päev meile aina uusi ja varem ehk mitte nii nähtaval olnud Ratase isikuomadusi.

  13. Ei 5 aastat ago
    Reply

    taha sellist nuditud kolmikliitu, kus ükski ei saa oma. Pange parem oma soovid ja lubadused loosi. Erapooletu laps võtaks ja nii ka otsustataks, et selles vallas läheb käiku see ja tolles too. Poleks vaja mingit vaidlust ega hea näo tegemist. Kõik saaks selgeks poole tunniga.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.