27. märts 2019

Koalitsioonikõneluste teemad muutuvad tõsisemaks

Keskerakonna alustatud kõnelused koalitsiooni moodustamiseks Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja Isamaaga on jõudnud tõsiste teemade juurde. Lähinädalal on näha, kas jõutakse üksmeelele põhilistes majandus- ja sotsiaalelu küsimustes. Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb ütles, et Keskerakonna juhatus otsustas alustada esialgseid konsultatsioone EKRE ja Isamaaga just seetõttu, et näha, kas kolme erakonna vahel on üleüldse kokkupuutepunkte. „Kui neid ühiseid arusaamu vajalikul määral ei ole, on erakond valmis minema opositsiooni. Nii eesti kui ka vene emakeelega inimesed saavad sellele võimalikule liidule oma hinnangud anda kohe, kui on olemas koalitsioonileping, mida tulevane valitsus saaks täitma asuda. Suure osa ühiskonna välistamine juba praegu ei vii meid edasi ega anna meie erakonnale mingitki võimalust täita valimistel pälvitud usaldust,“ kirjutas Korb erakonnakaaslastele saadetud kirjas.

JUHTKIRI: Keskerakond teel valitsusvastutuse võtmisele

Valimistulemused on selgunud. Iga partei põhivalikuks on nüüd valitsusse kaasatuse otsustamine. Keskerakond on valinud valitsusvastutuse kujundamises kaasalöömiseˇ, ja teinud õigesti. Koalitsioonid sünnivad konkureerivate, ühilduvate ja välistavate kaalutluste põrgutules. Poliitiline kultuur nõuab, et esikohale seatakse nn maailmavaatelistel valikutel põhinevad valimislubadused. Mõni neist on n-ö punaseks jooneks. Parteilisest dogmast nn punase joone tekitamisel on läbikukkumine kindlustatud. Keskerakonna sõnastuses on koostöö lähtekohaks ühiskonna parema sidustatuse teenimine. Iga valitsuse moodustamise järgmiseks kitsenduseks on n-ö valitsemistehnilised kaalutlused. Rusikareegli kohaselt on valitsuse koostöösuutlikkus ja ajaline kestvus pöördvõrdelises seoses koalitsiooni liikmete arvuga. Kolmest partnerist koonevad koalitsioonid on üldiselt töökindlad.

Tiit Madisson: Ülesklopitud hüsteeria lõhestab ühiskonda ja õõnestab Eesti riiki

Paari viimase aastakümne jooksul on üles ehitatud prokommunistlik-reformierakondlik Süsteem, kus valitseb ringkaitse, kus mitte keegi mitte millegi eest ei vastuta. Nagu tõestasid kujukalt 17 aastat, kui Reformierakond oli võimul ja “suunas juga”, kui kujundlikult väljendada. Reformierakond on tuntud oma suuremahuliste rahaafääridega (Siim Kallase 10 miljoni dollari riigiraha “kaotamine”, VEB-fondi 32 miljoni dollarine vargus, Autorollo afäär, Tallinna sadama ning Eesti Energia Jordaania ja Iowa rahavarguse projektid jne, jne). Kui Süsteem ka samasuguse eduga edasi toimib, mätsitakse kinni ka mitmeid pankasid haaranud hiiglaslik, ca 250 miljardi suurune rahapesuafäär, kus teadjate arvates kuulus 1% “kontrollijate” suu pidamise ja silmade sulgemise tasuks.

Sõna sekka siseturvalisuse teemal

Riigikaitseseaduses on seetõttu ette nähtud riigikaitseliste töökohustustega ameti- või töökohtade sisseviimine mittesõjalise iseloomuga valdkondadesse. Need ametikohad ei kuulu täitmisele tegevväelastega. Uute õiguslike regulatsioonide eesmärgiks on tagada tsiviilametkondade töö jätkumine kriisitingimustes. Ulatusliku kriisi või sõjaolukorra tekkimine nõuab riigilt ühiskonna igapäevase toimimise põhjalikku ja operatiivset muutmist. Selleks ettevalmistumine on tsiviilkaitse põhifunktsioon. Tsiviilkaitset peetakse riigikaitse lahutamatuks osaks. Tagalas tuleb tagada kord, vältida kaost, majandustegevus peab jätkuma, eluks vajalikud teenistused peavad toimima, tarbimine tuleb korrastada vastavalt võimalustele, tagada vajalikud materiaalsed varud ja töökohustusteks ette valmistatud inimreservid. Elanikkonda tuleb ette valmistada, et vältida suuri inimkaotusi, reguleerida muutunud olukorras isikute õigusi ja kohustusi, ette valmistada varjendite või varjete süsteem, lahendada elanikkonna informeerimise küsimused ja palju muud. Lühidalt – elu ei tohi välja surra.

Demokraatlike väärtuste nurka surumise aeg

Kui jälgida paari viimase nädala Eesti ajalehti ja kogu meediat, siis tundub, et usk Eestisse kui demokraatlikku riiki hakkab kaduma. Või õieti tahetakse demokraatlikud väärtused nurka suruda. Koalitsioonikõnelused (veel mitte koalitsioonileppe läbirääkimised) on sattunud enamikus meediavahendeis erakordselt raevuka ja põhjendamatu rünnaku alla. Keskerakond, EKRE ja Isamaa esindavad valdava enamiku Eesti valijate toetust ja poolehoidu. Kui seda vaidlustatakse, siis on tegemist katsega valimistulemusi või läbirääkijaid kukutada. Seda veel enne mingi lõpptulemuse sündimist. Isegi Vabariigi President on asunud valimistulemusi seadma kahtluse alla, kinnitades, et tema pakub IGAL JUHUL valitsuse moodustamise Kaja Kallasele. Rääkimata Kaja Kallasest, kes lubab hakata saadikuid üles ostma. Huvitav, mis summa eest? Kas poleks siiski õigem oodata, mis tulemusele käimasolevad läbirääkimised viivad!? Seda enam, et Reformierakond ise põletas sillad mingi muu koalitsiooni loomiseks.

Midagi on mäda Maarjamaal?

Meie kahetaolised valimised, mis maailmas senitundmatud, näitasid sotsiaalse enesekaitseinstinkti nõrkust – rahvuse püsimisele eelistati unistusi individuaalsest toimetulekust. Samal ajal ei olda tulemustega rahul. Miks nii läks? Kes kallutaks meid tõe ja inimlikkuse suunas? Eesti ettevõtlikkuse tee alguses seisab „Tõe ja õiguse“ Andres, kelle kasvav enesekesksus tegi pere elu põrguks. Kohtus õiguse saamine nõudis valetamist ning sellesse ise uskumist. Kui Mari soovis, et Andres oleks Pearuga erapooletum, peksis mees naist vemblaga täiest jõust ja Indrek hoidis nuttes ema külmadest jalgadest. Tammsaare negatiivsed tegelased oma moraalses õiguses ei kahtle. Kirjanik nägi maailma julma ja alatu võitlusena elu ja surma peale. Mari jäi eetiliste ja olmeliste vaevade tõttu vähki ning suri poja poolt abistatud enesetapu tulemusel. Peremees oli halva tuju väljaelamiseks naist ja lapsi peksnud, vahel ähvardanud kodunt välja ajada. Tema omanikutundele oli valusaim laste lahkumine vihatud Vargamäelt, mida Andres oli noorena lootusrikkalt Krõõdale kaugelt näidanud.

Kõigest pikemalt ja palju muud huvitavat 27. märtsi Kesknädalas.  www.kesknadal.ee veebilehel ilmuvad Kesknädala paberlehe artiklid nädala jooksul. Lisaks avaldatakse veebilehel olulisi uudiseid igapäevaselt.

 

2 kommentaari
  1. Arvan 5 aastat ago
    Reply

    samuti, et opositsioon on keskbandele ehk parimgi. Sest siis ei pea oma punaseid jooni ületama nemad ega konservandid. isamaareeturitele on pohhuj.
    Valitsuse sokutaks siis kokku Kaja rehvibande, Ženka pedebande ja Heliri isamaareeturite bande. 56 kohta on piisav, et rahvale soppa kaela keerata. Kuid tulemus on lihtne – isamaareeturit kaoks pildilt, peded häbistaks end veelgi enam ja sama käib ka rehvipetiste kohta. Vaevalt et 4 aasta jooksul muutusi tuleb, kui Kaja kummalegi kaabakale piisavalt altkäemaksuks pakub. Kõigepealt kasvõi võrdse arvu ministrikohti nagu Jurka tee lahti tegi. Kindlasti hoiab sellest nõudmisest küüntega kinni hale isamaareeturite bande. Kuid Kajal pole väljapääsu.
    Kõige vähem kaotavad konservandid. Neile jääb kena võimalus ka edaspidi lõugu laiutada, eriti kui kolmik teeb üha rohkem rollotavaid vigu. Juba 2 aasta pärast omavlitsuste võltsvalimisel saaksid nad oma toetuspinda tugevdada ja laiendada, kui asuvad kohe tööle ja oskuslikult lõikavad propat.
    Teine võimalus keskbandele on liit Kaja bandega, kuid siis alandataks Jurkat nagu Edgarit rehvide võimutsemise ajal.
    Kolmandat võimalust katsetatakse nüüd, kuid Jurka munad on sahtli vahel ja kui Mart liiga kõvasti pigistab, siis Jurka peab arukamaks sellest kolmikliidust lahti öelda, ehkki praegu on eesmärgiks rehvidele ära panna.

  2. häbi kuubis 5 aastat ago
    Reply

    VENE BABUSKAD.DEDUSKAD VAJAVAD JU SAMUTI TUGEVAT,VÄGA TUGEVAT PENSIONITÕUSI JA KOHE- EGAS KÕIK SÕJAVÄELASED POLNUD JA KAPTENIST ALATES . VENEMAA MAKSAB 700 EUR OMA KUNAGISTELE KAPTENITELE VÄHEMALT JA MAJORIST JULGE MÕELDAGI. AGA NEED LIHTSAD PAGARID, ARSTID, KINGSEPAD jne. KES OMA TÖÖ EESTISSE PANUSTASID, SAAVAD SAMA NIRU PENSIONI KUI EESTLASEDKI. JUHTUVAD ÜKSINDA KA VEEL OLEMA ON PENSIONIAEG NAGU SURM ISE. PIKALDANE JA PIINAV.
    NIISUGUST HÄBI KUI 300 EURI JA ABI EI KUSAGILT, HUVI EGA HOOLIVUST EUROOPAS EI TUNTA.
    JAANA TOOMI ON OMAENESE VAESE MINEVIKU NII ÄRA UNUSTANUD KUI OLEKS LOBOTOOMIAT SAANUD.
    ÜTLES TÄNA HOMMIKUL, ET VANEMAD INIMESED ON ASTUNUD KESKERAK.VASTU, SEST SEE LÕHENEB.
    PRAEGU, JAANA,POLE ÕIGE AEG LÕHESTASA. EI MÄLETA ET SA OLEKSID ÜHEGI HEA SÕNA EAKATE ELUJÄRJE PARANDAMISEKS ÖELNUD: NAGU MINGI VENE REFORMIST VÕI ? JAGUNEBKI SIIS KESKPARTEI
    VENE ÄRIKATE PARTEIKS JA SELLEKS TEISEKS _EI TEA JU PRAEGU,MIS SELLEST TULEMAS ON:
    SELGE ON SEE, ET SELLINE EBAVÕRDSUS KÜLL RIIGI MAJANDUST EI KASVATA EGA SUHTEID ÕILISTA.
    AITAB SELLEST TEERULLIGA RAGINAL ÜLE KONTIDE PRAKTIKAST.
    JÜRI SUURIM VIGA OLI, ET EI TEKITANUD ERAK.PENSIONITÕUSU, KUI VEEL TEMA AEG OLI. ALATES KÕIGE VAESEMATEST JA MITTE 100 eur VAID 300,. NEILE KÕIGE VAESEMATELE ,ÜKSIKUTELE. 500 saav pensionär aitab 100 kõll.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.