Valitsus tõstab pensionide maksuvabastust ning suunab raha pensionitõusu

FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsioon jõudis täna kokkuleppele riigi eelarvestrateegia 2020-2023 osas. Muu hulgas tõstetakse maksuvaba tulu pensionäridele 50 euro võrra ning teise pensionisamba vabatahtlikuks muutumisel suunatakse vabanevaid vahendeid erakorraliseks pensionitõusuks.

Peaminister, Keskerakonna esimees Jüri Ratas sõnas, et valitsus hoiab riigi rahanduse korras ning jätkab tasakaalu põhimõtet. „Selleks jätkame riigireformiga ning riigihalduse tõhusamaks muutmisega,“ tõi Ratas välja ning rõhutas, et bürokraatia vähendamine on koalitsiooni üks olulistest prioriteetidest. Samuti tõstetakse peaministri sõnul teadus- ja arendustegevusse minevaid vahendeid, et tagada konkurentsivõimelise hariduse tagamine ning targa majanduse jätkuv toetamine.

Ratas sõnas, et Keskerakonna jaoks on kahtlemata oluline, et koalitsioon toetas ettepanekut tõsta pensionide maksuvabastust 50 euro võrra. „Keskmine pension ületab juba järgmisel aastal üldise tulumaksuvaba miinimumi, mistõttu tulnuks keskmist pensionit saavatel eakatel maksta riigile tulumaksu. See poleks meie hinnangul õiglane. Maksuvaba tulu tõstmisega eakatele tagame, et aastatega oma tööga välja teeninud keskmiselt pensionilt ei võta riik ka järgnevatel aastatel tulumaksu,“ selgitas Ratas.

Sotsiaalminister Tanel Kiik lisas, et Keskerakonna jaoks on kahtlemata oluline erakorraline pensionitõus, et tõsta Eestimaa eakate heaolu ja hakkama saamist. Ta tõdes, et riigi eelarvelised võimalused ei võimalda koheselt erakorraliselt pensione tõsta, kuid koalitsioon jääb otsima võimalusi selle teostamiseks esimesel võimalusel. „Mul on hea meel, et oleme esmajärjekorras saavutanud kokkuleppe tõsta eakate maksuvaba tulu 50 euro võrra ning ühtlasi otsustanud, et teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmisel suunatakse vabanevaid vahendeid erakorraliseks pensionitõusuks,“ ütles Kiik.

10 kommentaari
  1. Vaagija 5 aastat ago
    Reply

    Kui suur oleks riigi eelarve kokkuhoid, kui lõpetame ebausaldusväärsete e-valimiste kaotamisega valimiste topeltfinantseerimise?

    • Siis 5 aastat ago

      oleks kulu suurem, sest ainult veebihääletus oleks igatpidi odavam. Elad ikka 20.sajandi 40ndates. Tule 21. sajandisse, sm vaagija!

    • Vaagija 5 aastat ago

      Valejuttu ajad – seda saad väita ainult siis, kui kõik valimisjaoskonnad üle riigi lukku keerad, praegu on tegemist valimiste mõttetu ja kuluka topeltfinantseerimisega.

    • Lihtsalt 5 aastat ago

      vaakuja, oled vanavõitu ja vanameelne rumaluke, sinusuguseid ei ole enam võimalik muuta ja polegi vaja, sest teist peagi ei sõltu mitte kui midagi. Palun ärge oma juraga risustage pidevalt õhku. Kurbust teiesugustele stagnantidele/burešinlastele edaspidi ja vigisege vähem.

    • u. 5 aastat ago

      Hariduse kvaliteedi allakäik on sünnitanud neid “lihtsaid”, kellele algklasside aritmeetika üle jõu käib, kellel aruteludes osalemiseks igasugune analüüsimisvõime puudub. Neid kvaliteedi puudujääke kompenseeritakse kommentaariumites verbaalse pasandamisega, eesmärgiga igasugune mõistlik arutelu lollustega summutada

  2. Tegemist 5 aastat ago
    Reply

    on järjekordse sõnnikuhunniku ilustamiskatsega. Vaja on süsteemi, mitte sitanikerdamist! Igasugustele abirahadele tuleb eraldada kindel osa eelarvest ja see käib nii kaasa igal aastal iga eelarvega. Mitte aga mängida.

  3. saite kuskina matti! 5 aastat ago
    Reply

    Valitsus ajas praegused pensionisaajad tülli pensioniks raha kogujatega selle asemel, et pensionärid vaataks valitsuse poole ja küsiks, et miks te pensionit ei tõsta.Et valitsus saeb sellega tulevikuusku ja usaldust riigi vastu, pole vist otsustajatele oluline. Sai alles kaval vimka keeratud ja teiste rahaga pakutud rahastamise allikas leitud justkui jänese kübarast väljatõmbamisega. On see vast alles trikk.

  4. Aasa Kaldmets 5 aastat ago
    Reply

    Pension ei ole mingi tulu, vaid elatisraha. 50 euro kaupa tulumaksust vabastamine on sama pensioniraha ümberjaotamine pensionäride vahel. Riik peseb käed puhtaks nõrgematele, ehk siis sotsiaalset pensioniabi saajate abistamise. Seda teevad need pensionärid, kes on kümme higi valanud, et tulla oma elu jooksul toime nii õppimistega kui ka laste kasvatamisega ja töörügamisega. Nüüd siis tuleb jälle jagada nõrgematele? Kus on riigi sotsiaalraha abivajajatele?

  5. to kuskina matt 5 aastat ago
    Reply

    Teiste rahaga rahastamise allikas , tulevikuinimese pensioniraha – ära aja mula, TEID TEISI ON PIDEVALT NUUMATUD PENSKARITE ARVELT- ÄRA OSTETUD, !!! NENDE OSAST VÕETUD !KUI NÜÜD PENSKARITELE MIDAGI LUBATAKSE – TÄITUB SEE KÜLL ALLES 100 a pärast…
    artikkel algab ilusti, et juba tuleval aastal, artikli lõpus teatab Kiik aga, et otsitakse alles vahendeid.
    Kumb siis udu ajab – Kiik või Ratas???
    Mette es soa aru.
    Ja mis see KESKMINE PENSION ON ? ,et seda peab juba tulumaksu eest kaitsma. Minu teada enamus saab ikke alla KESKMISE. Tahate öelda, et KESKMINE on 500 !?
    KESKMIKUD KOOSNEVAD SAMAL VIISIL VALGUST JA VEEST KUI KEHVNIKUD KA KÜLMUMISTEMPERATUUR ON KA SAMA.
    Kuna mõni lõugab õiglusest ja õigusest, tegelt siis OMAÕIGUSEST, meenuaksin kena aforismi sajandite tagant
    et vähegi “loomastunud” /loomi ma ei võrdleks ajulääbikutega /

    EHK KÜLL SA ÕIGUST NÕUAD, MÕTLE SEDA, ET ÕIGUSE TEEL LUNASTUST EI NÄE MEIST MITTE ÜKSKI :
    ARMU PALUME JA SAMA PALVE JUHATAB MEID KA ARMUTEGUDELE. /Shakespeare/
    /See käib nn. õigluse kohta ka,mis sageli liiga .vaid Omaõigusest tuleb.
    See on ,mille najal maailm eksisteerib. Mitte et ma siin sinusuguse käest armu paluksin, sest sinus polegi seda.

  6. Kui 5 aastat ago
    Reply

    pinss käiks kaasas eelarvega, oleks nüüd saanud iga surmaeelik kuus juurde keskmiselt 13€. Kasvas eelarve 11,6% aga pinss 8,4%. Kuhu kantis Jurka vahepealsed 3,2%, mis 400€ juures teeb kuus 12,8€? Sellele Jurka ja Martin ei oska või ei taha või ei tohi vastata.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.