Käsirelvad meie käes

Foto on illustratiivne. TOOMAS HUIK/SCANPIX

Relvadest ja relvaseaduse muutmisest on vahetevahel kirjutatud. Rohkem küll välismaal toimunud intsidentide tõttu. Mures oldi pärast Anders Behring Breiviki massitulistamist ja palju on kurbi juhtumeid Ameerikas, kus rahval käes palju relvi. Negatiivne roll on ka action-filmidel, kus antakse automaatrelvadest tuld nii, et kõik sädeleb  nagu säraküünlad, aga tagaaetav ikka jookseb ega saada pihta. See tekitab väärarusaamu tulirelvadest ja kunstliku ohutustunde. Võib-olla see ongi ka üheks koolitulistamiste põhjuseks.

Eesti relvaseadus annab täpsed juhised nii relvade omamisel kui ka nende ohutul hoidmisel selleks ette nähtud relvakapis või muus kättesaamatus kohas. See käib käsi- ja jahirelvade kohta. Automaatrelvad on lubatud vaid kaitseliitlastele ning nende kohta kehtivad ka eriseadused ja ohutusreeglid.

Eraisikute käes olevad tulirelvad on politsei range kontrolli all. Mitte igaüks ei saa relvaluba. Tuleb läbida vastav koolitus ja saada ka tõend tervisliku seisukorra kohta.  Relva ja laskemoona tuleb kanda avalikus kohas varjatult, keelatud on see alkoholijoobes, narkootilise või psühhotroopse aine mõju all. Samuti  on keelatud relvaga ilmuda  pidustusele ja teistele avalikele üritustele.

Kõiki neid relvakandmise eeskirju rikkus Sõnajalgade perepoeg Taavi. Tulirelv on mõeldud elule ja varale otsese ohu ärahoidmiseks. Siin aga selgus vastavalt prokuröri infole, et mingi kõrtsitüli käigus läks Taavi Sõnajalg õue oma auto juurde ja võttis sellest relva, tuli tagasi ja  tulistas oma tülikaaslast. Sõnajala kaitsja, advokaat Sven Sillar püüdis kohtunikule väita enesekaitsemotiivi, kuid see ei pea paika vastavalt süüdistatava toimingutele, kes läks tülipaigast eemale, et relva tuua, ja seda ka kasutas, olles ise narkojoobes. Siin polnud tegu enesekaitsega. Ei mingit kautsjoni; Taavi Sõnajalg on kaheks kuuks vahistatud. Tegemist oli vägivaldse käitumisega, mis võib korduda. Lõpliku lahendi selles kriminaalasjas teeb kohus.

Kahjuks peavoolumeedias leidus juhtunu õigustajaid. Mitte küll palju. Kurb on, kui sõna võtavad need, kes pole relvaseadust lugenud ega mõista hukka joobeseisundis relva kasutamist. Seekord lõppes kõik suhteliselt õnnelikult, vaid kehavigastusega. Sellele peaksid netikommentaatorid mõtlema.

Kesknädal

4 kommentaari
  1. Oleks 6 aastat ago
    Reply

    kena küll, kui eraisikute käes tulirelvi poleks üldse. Kuid siis on ka oht jääda relvituks, kui Ühtne Venemaa tungib Eestile kallale ja koos keskbandega teeb Eestile kööga. Mitte keegi ei saaks siis ennast kaitsta ja kaitstes ise surma saada või ka vaenlasi surmates.
    Meil polegi seda küsimust lahendada püütud. Tungib ju Venemaa Eestile kallale ööl vastu laupäeva ja hilissügisel. Siis on varakult pime ja sõjaväelased saadetud vanaemade juurde moosi ja saia sööma. Relva neile koju kaasa aga ei anta.
    Ja kui dessandlennukid kalduvad kursist kõrvale, siis maanduvad nad 10 minuti pärast sm Mere lennuväljal, iga 2 minuti järel iga järgmine lennuk. Meil pole Ülemistel aga õhutõrjetki!
    Ja kui kiiresti saab inimene kätte oma relva, kui hommikuks on Eesti sõlpunktid vallutatud ja paksud ja hädised kaitseliitlased oma relvaladudest ära lõigatud?
    Seega on inimesed siis täiesti relvitud ning neile jääb vaid üle vankadele ja keskbandele kui 5.-le koostöökolonnile vaikselt alluda. Mõni klikkar oskab ehk põgenedagi, enamik aga on valmis mängima nukuvalitsust nagu rahvas võttis kuulekalt vastu nõukogude võimu 1940ndal.

  2. ainult loll 6 aastat ago
    Reply

    võib niimoodi arvata. Meie riigi esmane kaitse on Kaitseliidu käes ja neil on kahurid kodus! Siis rivistub Eesti armee ja lennuvägi ja annab venelasele nii,et see sureb.
    Ütles seda teile kõrge offitsiir.
    Vaenlane sureb juba Talinas!

    • Ainult loll 6 aastat ago

      võib nii mõelda ja öelda. Kes on meie kaitseliitlased täna? Pole andmeid, kuid kõrvaltki vaadates on paljud vanad, kel tervis vilets ja kes pole suutelisedki kuskile jooksma, jälitama või põgenema. Ammugi puu otsa ronima või koobastes roomama. Kaasajal ei tee midagi ka üksi metsas, sest soojuskiirgus annab ta ruttu välja, ala piiratakse ümber ja kangelaslik tundmatu laip mitte asja eest juures.
      Tulirelvadel on ka see puudus, et pidevalt tulistades kahaneb padrunite arv ja kui otsa saavad, mis siis?
      Oleme hoopis teises ajas, kus palju 2MS relvad ja võitlusviisid on aegunud. me ei suuda nagunii Venemaa erivägedele vastu seista, meie ainus väljapääs on pärast vallutamist hakata tegema õõnestustööd. Et siinoleks muutuks kalliks ning mõttetuks. Kuid ka siin on suur takistus – need mõni tuhat ei suuda katta sadade tuhandete argust ja pugejalikkust, ja kuna meid pidevalt kutsutakse üles ka üksteise peale koputama, siis ülimalt suur arv on ka koputajaid.

  3. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Praegu ERR levitab BBC filmi, kus matkiti venelaste invasiooni Lätti Daugavpilsi. Alguses oli BBC-l soov teha propa film, kuidas venelased tungivad Narva, aga meie valitsus keelas selle ära. Filmis NATO kindralid ja tegelased ei jõua kuidagi ühtsele kokkuleppele, kas rünnata Venemaad tuumarelvaga või mitte. Selle SÕJAHÜSTEERIA filmi kohta ütles A.Laaneots, et BBC mmõttemängud on kas purjus või rikutud fantaasiaga seltskonna väljamõeldis. To Oleks on propast päris segaseks läinud – lausest VENELASED TULEVAD. Tundub, et te olete samal tasemel, kui NATO kindralid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.