Värvitu vene kaart

Foto: LIIS TREIMANN/SCANPIX

Poliitikud võivad ju vaielda ja leppida-kakelda, kuid vene rahvus ja lihtrahvas selles küll süüdi ei ole.

Raul Rebane, kes ennast meediatundjaks peab, räägib kõlavate pealkirjadega Vikerraadio päevakommentaaris vandenõuteooriaid, mille levik Venemaa avalikus ruumis olevat kasvamas. Praegu, kus jällegi tuuakse vene kaart valimiseelsetes debattides esile, oleks kasulik korraks kõik algusest peale veelkord läbi käia.

Eesti vabanes Vene riigist tänu Tartu rahulepingule 2. veebruaril 1920. Rahulepingu alusel tunnustas Venemaa SFNV: „”ilmtingimata Eesti riigi rippumatust ja iseseisvust, loobudes vabatahtlikult ning igaveseks ajaks kõigist suveräänõigustest, mis olid Venemaal olnud maksvad Eesti rahva ja maa kohta riigiõiguslise korra, kui ka rahvusvaheliste lepingute põhjal, mis nüüd siin tähendatud mõttes edaspidisteks aegadeks maksvuse kaotavad.”“ Eesti vabanes kõigist kohustustest Venemaa ees ja sai Venemaa kullafondist 15 miljonit kuldrubla ehk 11,6 tonni kulda.

Samas ükski lääneriik ega Vene valgete võimukandja ei olnud 1920. aasta algul nõus tunnustama Eesti Vabariigi sõltumatust, kuna Eestit peeti enesestmõistetavalt Venemaa osaks.

Lenin on Tartu rahu kohta öelnud, et “see järeleandmine ei ole tehtud igaveseks”, olles kindel, et kohalikud töölised kukutavad siiski Eesti valitsuse ja loovad Nõukogude Eesti.

Raul Rebane peaks aru saama, et Eesti on pisike ja Venemaal on allpool ja idapool palju suuremaid teemasid, millele keskenduda. Vähem paranoiat!

Samuti soovitas ta üheksa kuud hiljem Venemaa Revolutsioonilise Sõjanõukogu aseesimehel karistada Eestit ja Lätilt sõjaliselt, tungides kusagil kas või versta võrra üle piiri ja puua seal üles 100–1000 kohalikku ametnikku ja rikkurit.

Eesti alade okupeerimine NSV Liidu poolt  toimus Teise maailmasõja käigus 17. juunil 1940 Nõukogude vägede sissetungiga Eestisse ning lavastati “rahvademokraatlik riigipööre“, seati ametisse NSV Liidu nukuvalitsus Eestis.

II Maailmasõja lõpul Krimmis,  Jalta konverentsil, panid kolm suurvõimu paika sõjajärgse maailma, mis on jäänud kõigi aegade üheks olulisemaks poliitiliseks  kokkusaamiseks. Nõukogude Liidu juht sai Jaltas peavõidu, nagu ka Teherani konverentsil; Churchill ja Roosevelt jätsid Eesti, Läti ja Leedu Nõukogude mõjusfääri.

Eesti taastas oma iseseisvuse 20. augustil 1991 Eesti Vabariigi Ülemnõukogu otsusega. Seega sai läbi Nõukogude Venemaa võim Eestis ja ka Venemaa  muutus föderatiivseks vabariigiks.

Nüüd kaine peaga seda ajaloolist jada vaadates, pole meil viha ei sakslaste, ei ameeriklaste, ei inglaste vastu. Samuti pole vene rahvus süüdi, et kannatasime nii meie kui ka nemad kommunistliku terrori all. Raul Rebane peaks aru saama, et Eesti on pisike ning Venemaal on allpool ja idapool palju suuremaid teemasid, millele keskenduda. Vähem paranoiat!

Seega on ammu aeg ka „vene kaart” seinalt maha võtta. On uus aeg poliitikas.

Kesknädal

13 kommentaari
  1. Asjalik artikkel 6 aastat ago
    Reply

    Harva tehakse puust ja punaseks kõik meile ette.
    See ajaleht nii tegi.
    Elame sõbralikult Ameeriklaste ja teiste meie vastu sõja ajal olnutega.
    Mis teha, nii see on. Milles nüüd äkki venelane süüdi on,. nagu too reaktsionäär Helme raiub?
    Peab ikka rumal olema, et seda nende jama uskuda!

  2. Kuido Säde 6 aastat ago
    Reply

    “Ütleme partei – mõtleme Lenin, ütleme Lenin – mõtleme partei!”

    “Ütleme Venemaa – mõtleme NSV Liit, ütleme NSV Liit – mõtleme Venemaa.”

    Tuleb tuttav ette? Täna, kus riigi ja propagandatüüri juures on juba uus, rikkumata põlvkond, on mõtteviis jäänud millegipärast ikka samaks. Miks me samastame 2018 aasta Venemaad NSV Liiduga? Kas teadmatusest või on sellel omaette eesmärk? Euroopa on juba suuteline tegema vahet kommunistliku NSV Liidu ja kapitalistliku Venemaa vahel aga millal jõuavad selleni Eesti poliitikud?

  3. Seltsimees 6 aastat ago
    Reply

    või seltsinaine Kesknädal söödab algul ette präänikuid, et usutaks ka varjatud eesmärki – et rahvas pole vastutav tema juhtide kuritegude eest.
    Kahjuks on see just vastupidi. Sest kuidas saavad massimõrvarotest juhid pukki? Ikka oma rahva toel. Minge kuulake Venemaal lihtsaid kodanikke, nad ihuvad paljude rahvuste peale nuga. Et Putin läheks kohe ja vallutaks selle või tolle ja paneks need raisad venemaa heaks tööle. Kui keegi venemaal Putini vastu ongi, siis siseküsimustes, välissuhetes aga hääletavad nad kõhklemata iga sellise otsuse poolt. Meenutage või Rolan Bõkovi, Aleksandr Solženitsõni ja mõne teise tuntud inimese ütlusi välisrahvuste allutamise kohta. Sest nemad olid samuti SUURvenelased.
    Seega tuleb teha selget vahet sise- ja välisküsimustesse suhtumises.
    Kuid iga riigi rahvas on ALATI vastutav oma kliki kuritegude eest. Seega ses suhtes oli Rebase Raulil vaieldamatu õigus. Muidu kukub nii välja, et teised tegid, mina ei tea midagi, sest mina ainult neid valisin.
    Oleks aeg ärgata oma propagandaunistustest, seltsimees või seltsinaine Kesknädal. Nüüd ja edaspidigi, sest kindlasti ei jää selline valetamine viimaseks. Eriti kui teenitakse tões ja usus Kremlit ja tema siinseid sabarakke.

  4. to seltsimees 6 aastat ago
    Reply

    Seega olen mina, kommentaari lugeja ja eestlane vastutav sinu haukumiste eest.
    Seega hoia lõuad koomal.
    Arg koer haugub ikka kõikse rohkem.

    • Sina 6 aastat ago

      pole vastutav minu haukumise eest. Sest sina pole mind valinud, seegapole mina sinu juht ega ässita kedagi kellelegi kallale ega ka mõrva kedagi.

  5. hei seltsimehed 6 aastat ago
    Reply

    Või endised härrased. Nüüd on teised ajad ja vist valget laeva ka ei tulnud. On vaid teraslinnud meie taevas. Nemad söövad palju ja kallist toitu.
    Harjugem sellega!

    • No 6 aastat ago

      tere Lobjakas!

  6. to sina 6 aastat ago
    Reply

    Mina pole sind tõesti valinud ega valigi. Kui siin üldse on,keda valida …
    Sina kujundad ARVAMUST EESTLASTEST kui sellistest. Nagu teeb seda pensionäride kerjuslikud pensid, abitus ,loomade halb kohtlemine, haritud matslus, kõrkus ja ahnus, vastutustundetus.
    Sina pole juht ega õpetaja, vaid uneleja + alaväärsuskompleks = soov olla mõisnik ja juht.
    Sina ässitad, aga ei mõrva. Selle teevad sinu eest ära pestud , võib-olla , ükskord .Sest alateadvuse kujundamine e. ajupesu ,antud juhul =ässitamine.
    Sina ja su kamp lastakse võimule paar kuud enne sissetungi, sest siis on selleks põhjust. Sedagi juhul, kui see asi
    ära otsustatakse kusagil , et kas on vaja üldse minimadinat või pole sedagi vaja., või jääb järele puhverala,
    kelle mõjutsoonis, jäätmaa kohaliku ahnuse tulemina.
    Seepärast on meie maine oluline, ära muuda seda veel hullemaks kui see juba on.
    Kuigi, ausalt öeldes, on mul juba üsna ükskõik.

    • Ei 6 aastat ago

      saanudki aru, kas siis samuti pead rahvast vastutavaks oma kliki kuritegude eest või ausa pohhuistina (nagu oma lo lõpetasid) kused kõigele? Kui saksamaa 2. ilmasõja kaotas, siis võitja Sovetski Sojuz nõudis miljardid hüvitised sisse just rahvalt, mitte Göringilt, Schachtilt ja teistelt, kes süüdi mõisteti. Huvitav miks siis pidi rahvas vastutama?

  7. Vaagija 6 aastat ago
    Reply

    Jääb mulje, et meie parempoolsed rahva sotsiaalse turvalisuse eest valimistel ei seisa, seega valimiste võitu loodavad saavutada ikka ja jälle vaid seda kulunud vene kaarti lauale lüües, rohkem lootusi neil ju pole.

  8. Triin 6 aastat ago
    Reply

    USA–9.11—-Maailma Kaubanduskeskustesse lendavad sisse kaaperdatud lennukid—hukkub üle 3000 mitte milleski süüdi oleva inimese. Ameerika on tunnistanud erinevate ametite nõrka koostööd, kordineerimatust, isegi naiivsust. Kas miljonid moslemid on süüdi—muidugi mitte,aga tuhanded on,kes tapavad Pariisis, Londonis, Malmõs ja omaenda islamimaades. Mitte kellelegi pole otsaette kirjutatud—olen terrorist, impeeriumimeelne ja vihkan. Tolereerimistuhinas oleme kuritahtlikult “unustanud” kõik selle, mille tõi kaasa Stalini etniline puhastus ja vasallriikide elanike ümberrahvastamine, vedades ja soodustades venelaste ümberasumist anastatud territoorumitele. Kõik pole süüdi—muidugi mitte, kuid valusad näited Osseetias, Abhaasias, Dnestri ääres, muidugi Krimmis ja nüüd Ukrainas peaks tekitama valsust. “Pronksiöö” mõjus äratuskellana, igaaastased jõudemonstratsioonid Filtri teel peaks samuti mõtlema panema—-kui palju on seal neid,kes tõesti tulid mälestama, aga enamus oma ühtsust Venemaaga demonstreerima. Vangidest on enamus venekeelsed, riigireeturitest samuti. Ukrainas “unustasid” etnilised venelased kiiresti, et olid truudust vandunud Ukrainale—mäletate neid haledaid pilte Krimmi sõjaväeosade juures, kui “rohelised mehikesed” tulid neid üle võtma. Rahvuselt ukrainlane riskis seal kuuli selga saada, kui oleks vastu hakanud. EKRE hoiatab ja palub kontrolli tõhustada, kas see on siis tõesti üleliigne nõue antud ebastabiilses olukorras. Kohe tembeldavad tolerastid ja vene häältest sõltuvad võimul olijad räigest rassismist. Võiksite veidigi tutvuda vene saitide kommentaariumitega , ka meie oma vene DELFI oma—ainult pime ja rumal inimene ei näe ohtusid. Blintsova kulutab kingad läbi igasuguste maailma organisatsioonide uste taga, et säilitada “väikerahva” venelaste “kadumisohus” keel nii koolis kui olmes. Toom Keskerakonna liikmena ei häbene selle maa rahvast maha matta —kaob keel,kaob kultuur, kaob ajapikku rahvaski—-nii on ju kümned väikerahvad Venemaal kadunud igavikku. Kas tõesti on hoiatajad räigemad rassistid kui omaenda rahvasse kuritegelikult ja ükskõikselt suhtujad ja koguni hurjutajad, et keegi julgeb ilmsele ohule tähelepanu pöörata. “Vene kaart” ei kao mitte kuhugi niikaua, kui meie hulgas on rusikat taskus kandvaid impeeriumiihalejaid ja selle õigustajaid. Tean, et on rühm vene inimesi, kes hakkasid korjama endi hulgast allkirju, et teatada Venemaale, et ei soovita enda “kaitsmist”—-palju nad on allkirju saanud? Tundke veidigi huvi, (paljud ei julge anda, sest siis tembeldatakse nad kohe integrastideks) kui palju neid allkirju on kogunenud—vähe, hirmutavalt vähe.

    • Ja 6 aastat ago

      nende eestluse kaitsjate vaenlane nr 1 ongi keskbande. See on niivõrd selge, et pole vaja hakata tõestamagi.
      Pole ka raske ennustada, kelle paneks kohalikeks tallalakkujateks “võimule” vankad, kui nad Eesti vallutaks.

  9. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    To Triin. Maailma Kaubanduskeskusesse ei lennanud ükski lennuk sisse, vaid need olid kõik droonid. Olen ehitusinsener ja tean, kuidas oli see ehitatud. See hoone oli maailma kõige tugevam hoone ja ükski lennuk poleks suutnud seda lõhkuda. Kui te olete koolis käinud ja Newtoni seadust õppinud, siis teate, et selleks, et midagi väga tugevat lõhkuda, peab lõhkuja olema sellest tugevam. Kujutage nüüd ette, et kergmaterjalidest lennuk tiibade laiusega 40m. läheb kõrgtugevast terasest hoonest läbi nagu sulavõi. Need 3 kõrghoonet lihtsalt lõhati klassikaliselt. Kui te mind ei usu, siis isegi president Trump lubas uue uurimise teha ja pista puuri need, kes need hooned lõhkasid, mille tagajärjel sai surma 3000 inimest. Kunagi mu vennatütar töötas seal majas 80-ndatel aastatel ja tean nendest tornidest kõik, miks nad lõhati.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.