Lõppeval aastal tõstsime esikohale inimese

Kersti Sarapuu

Kersti Sarapuu, Riigikogu Keskfraktsiooni esimees

Eesti Vabariigi juubeliaasta on lõppemas, ja niisamuti tõmmatakse otsi kokku ka Riigikogus. Tänane valitsus on Keskerakonna juhtimisel hoidnud läbi aasta endale omast töist õhkkonda. Alates 2016. aasta novembrist valitsusse pääsedes võeti eesmärgiks teha Eesti inimeste elu paremaks. Erandiks ei olnud ka tänavune aasta, mil jätkati inimnäolist poliitikat nii sissetulekute kasvu kui ka teenuste parandamise kaudu.

Inimeste elujärje parandamisega tehti algust juba jaanuaris, kui läbi viidi Eesti ajaloo olulisim maksumuudatus. Selle tulemusel tõusis tulumaksuvaba miinimum hüppeliselt 180 eurolt 500 euroni ning tõi sissetulekute kasvu 80 protsendile Eesti inimestele. Maksumuudatustega muutis riik hoiakut rahva suhtes ning parandas ennekõike madalapalgaliste tööinimeste elujärge. Kuni 1200-eurost sissetulekut saanud töötajale lisandus palgapäevadel 64 eurot, mis teeb aasta lõikes 768 eurot. Vaatamata sellele ei ole õiglane maksusüsteem veel sugugi valmis. Keskerakonna järgmine eesmärk on kehtestada lihtne ja kõigile arusaadav astmeline tulumaks, mis teeb meie riigi sidusamaks ja suurendab sotsiaalset õiglustunnet.

Tänavu juulis tehti algust Keskerakonna 2015. aasta Riigikogu valimiste ühe peamise lubadusega – maakonnasisese tasuta ühistranspordiga. Üheteistkümnes Eesti maakonnas alustanud meede pani kriitikuid juba esimesel kuul kukalt kratsima, sest tasuta bussisõitjaid lisandus rohkem kui keegi eal oleks arvanud. Näiteks juba esimesel kuul oli Järvamaal üle 9000 bussisõitja enam kui möödunud aastal samal ajal. Tasuta bussisõidu tulek innustas inimesi bussi kasutama ka nendes maakondades, kus meede esialgu täielikult ei rakendunud. Olen üsna veendunud, et peagi vaadatakse neljas maakonnas samuti otsus ümber ning minnakse teiste maakondade eeskujul üle ühtsele süsteemile. Keskerakond näeb vajadust parandada maapiirkondades elavate inimeste liikumisvõimalusi veelgi, mistõttu peame tähtsaks liinivõrgu korrastamist ning nõudetranspordi suurendamist.

Keskmõte: Eriti suurt heameelt teeb päästjate enam kui 20-protsendine palgatõus, millega klaarime eelmiste valitsuste ammused võlad.

Nädal tagasi võtsime Riigikogus vastu 2019. aasta riigieelarve, mis on ajaloo suurim, ulatudes esmakordselt üle 11 miljardi euro piiri. Riigieelarve märksõnaks on mõistagi Eesti inimene, sest juba teist aastat järjest on riik pööranud oma näo just inimese poole. Leevendust saavad mitmed probleemkohad, millest Reformierakond varasemalt kahetsusväärselt mööda vaatas.

Peame oluliseks vähendada palgavaesust, mistõttu suurenevad hariduse, kultuuri, sotsiaalhoolekande ja siseturvalisuse ametikohtadel töötavate inimeste sissetulekud. Eriti suurt heameelt teeb päästjate enam kui 20-protsendine palgatõus, millega klaarime eelmiste valitsuste ammused võlad. Samuti viime heaolu Eestimaa peredesse ning tõstame esimese ja teise lapse toetust uuel aastal seniselt 55 eurolt 60 eurole. Ravijärjekordade lühendamise ja teenuste parema kättesaadavuse huvides suureneb haigekassa eelarve 180 miljoni euro jagu.

Kahtlemata võiks seda loetelu veel pikalt jätkata, kuid kõige olulisem on, et teist aastat järjest teenib riigieelarve meie inimeste heaolu huve.

Keskerakonna kõrge ning stabiilne toetus on loonud hea eelduse, et saavutada 3. märtsi õhtul võiduvääriline tulemus. Sellise toetuse ja usalduse on toonud see, et viimasel kahel aastal on lubadustest saanud reaalsed teod. Need aastad on valijate silmi avardanud ning tõstnud ootusi nii erakorralise pensionitõusu kui ka neljarealiste maanteede suhtes.

7 kommentaari
  1. Kas 6 aastat ago
    Reply

    Kerstike on ka selle välja arvutanud, palju moodustavad keskbande altkäemaksud eelarvest? Kas nende kasv ületab ikka eearve kasvu? Ja kui, siis kust see raha tuleb?

  2. tõstsite esile INIMESE! 6 aastat ago
    Reply

    Oi, me täname teid põlvili, paneme küünla kirikusse ja läheme tõstame, teie auks, toobi Läti alkopoes. Sumpame kaelani poris ja lumes “tasuta bussini” ,et saada kätte “tõmbekeskustes” —maapoed aitasite hävitada, — päts leiba ja ootame siis bussi 4-5 tundi kössitades pingil. Ah, et tõstsite päästjate palka, inimesed, kes riskivad päevast-päeva oma eluga saavad siis teie isiklikust rahakotist (oh milline ohvrimeelsus) palka juurde. Kas on ikka eetiline uhkustada ja enda teeneks seda pidada? Samas jagate miljoneid “katuserahasid” kui lapsed surevad haigustesse, mille ravi Haigekassa ei rahasta. “Inglite aeg”, “Jõulutunnel”, “Kodutunne” jne. kerjavad raha, näidates tõesti väga hirmsaid olusid ja vanemate meeleheidet, nähes oma lapse hääbumist. Rahvas on vaene, teie suplete rahas ja siis julgete tulla välja “hoolimisega” Häbi võiks kasvõi natukene olla, jagate ju kõigi poolt teenitut mitte isiklikku raha.

  3. Maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Esikohale tuleks tõsta Inimene suure algustähega, Edgar Savisaar! Edgar on ju teinud kõik ja andnud endast kõik, et meil elu oleks. Kui Edgarit poleks, siis poleks meil ju midagi. Õnneks on meil Edgar, kelle panus inimkonna käekäiku on enneolematu.

    • Tuleb 6 aastat ago

      kirjutada ikka EDGAR, Edgar on juba mõnitamine.

  4. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Ei väsi me ennast kiitmast ! 1/3 eestimaalasi elab ikka vaesuse piiril ja natuke allpool,kas nii on kõik inimese heaks ? Kahe aastaga muidugi palju ei suuda aga töötavate pensinäride maksustamine küll ei näita erilist hoolitsust.Pension peaks üldse maksuvaba olema jne.

  5. Isamaalane 6 aastat ago
    Reply

    See , et EV eelarve oli 2016.a. 7,5 miljardit, aga 2019 üle 11 miljardi, see on ikka uskumatu tulemus. Selle eest saab ära teha ikka väga märkimisväärseid asju.Isiklikult arvan, et see penskarite hala nende röövimisest on üle pakutud. Miks peaks töötaval pensionäril olem pension tulumaksuvaba? Mina sellest aru ei saa, kõiki tuleb kohelda võrdselt. Olin ka kuni 31.05.2018 töötav pensionär,aga ei halanud . Olen küll selle valitsusega nõus, loodan et ka uuel aastal tõuseb pension, kuigi sellest veel kuulda pole olnud. Aga see ca 5 % tõus on vist seaduses olemas, nii et väike tõus saab ikka olema. Alkoholi aktsiis ei tõstnud nii palju alkoholi hinda, põhilise osa keevitasid hinnale otsa meie kasuahned tootjad ja edasimüüjad. Kui praegu alkoholi aktsiise alandada, arvan, et hind ei lange. Tootjad ja poeketid ei langeta hinda. Mis mulle selle valitsuse juures ei meeldi, on see, et rändepaketile ei jäi ütlemata. Veda massilisest mustast Aafrikast siia elanikke, no ma ei saa sellest aru. Mis mõte sellel küll on? Tööle 90 % nendest ei hakka, hakkame neid ülal pidama . Milleks? Pealegi, see on liiga erinev rahvas nii usuliselt, hariduselt, kommedelt, tavadest jne. Meie oleme nende silmis uskumatud, aga uskumatu kõri läbilõikamine on nende silmis kiitust väärt, jumalale meelepärane tegu. Kui paljud Euroopa perekonnad on juba kannatanud selle Merkeli idiootsuse tõttu, kes seda teab . Statistika on kindlasti olemas, aga meile ei räägita. Kindlasti on neid sadu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.