Riigikohus vabastas Edgar Savisaare kohtu alt

Edgar Savisaare raamatu esitlus Viru keskuse Rahva Raamatus. "Edgar Savisaar - Poliitik ja romantik". FOTO: EERO VABAMÄGI/SCANPIX

Riigikohus vabastas korruptsioonis süüdistatava Tallinna endise linnapea ja Keskerakonna eksjuhi Edgar Savisaare tema tervisliku seisundi tõttu kohtumenetlusest.

Riigikohus tühistas vandeadvokaatide Oliver Nääsi ja Gretta Oltjer-Timbergi määruskaebuse alusel Tallinna ringkonnakohtu määruse, milles leiti, et kohtupidamine Savisaare üle peab jätkuma. Riigikohus jõustas reedel Harju maakohtu määruse, millega Savisaar tema tervisliku seisundi tõttu kohtu alt vabastati. Eraldi küsimusena käsitles riigikohus küsimust, kas tervisliku seisundi tõttu menetlusest vabastamise kohtumäärus on vaidlustatav ning leidis, et see on vaidlustatav.

Vandeadvokaat Oliver Nääs tõdes, et ringkonnakohus jättis tähelepanuta asjaolu, et ekspertkomisjoni olid kaasatud erinevate valdkondade asjatundjad, kes kõik andsid arvamuse enda valdkonnas. Nääsi hinnangul ei lükka teiste ekspertide arvamused teistes valdkondades ümber endokrinoloogist eksperdi arvamust, mille kohaselt seab kohtupidamine Savisaare elu ohtu.

Riigikohtu kriminaalkolleegium nõustus kaitsjate väitega, mille kohaselt pole kriminaalmenetlust lõpetatud ennatlikult. Menetluse lõpetamiseks esitatud taotluse lahendamiseks koguti ja uuriti hulk tõendeid, sealhulgas on määratud ja tehtud kohtuarstlik esma- ja täiendekspertiis, maakohtus on üle kuulatud ekspertide komisjoni kaks liiget, küsitletud on raviarsti ja samuti on uuritud hulgaliselt süüdistatava terviseseisundit puudutavaid dokumentaalseid tõendeid.

Täiendekspertiisi aktis antud arvamuse põhjal ei seadnud kohtumenetluse pooled ekspertide pädevust kahtluse alla, ei taotlenud ekspertide täiendavat küsitlemist ega soovinud esitada lisatõendeid.

Riigikohus märgib, et heites maakohtule ette süüdistatava ravi järgimist puudutavate andmete arvestamata jätmist, pole ringkonnakohus nimetanud ühtegi toimingut, mille abil saanuks vaadeldavas küsimuses koguda lisatõendeid.

Ka tõi riigikohus esile, et asja edasine arutamine maakohtus Savsaare osavõtul võib osutuda raskendatuks mitme praktilise korraldusliku probleemi tõttu, on tõdenud ka ringkonnakohus. Kolleegiumi hinnangul ei esine objektiivseid asjaolusid, mis annaksid seadusliku aluse kriminaalasja arutamiseks süüdistatava osavõtuta. Ka pole võimalik maakohtule ette heita asja õigeks lahendamiseks vajalike menetlustoimingute tegemata jätmist. Seetõttu saab pidada kriminaalmenetluse lõpetamist alusel seaduslikuks.

Kokkuvõtlikult tõdeb kriminaalkolleegium, et kuigi Savisaar saaks teatud tingimuste täitmise korral kohtuistungil osaleda, on tema terviseseisundit silmas pidades suur risk, et kriminaalmenetluse jätkamisel võib selles osalemine põhjustada süüdistatava tõsise terviserikke või surma.

Kuna süüdistatav on raskelt haigestunud, ta ei parane ja kohtumenetluse senine käik võimaldab järeldada, et kriminaalasja arutamine takerdub jätkuvalt süüdistatava terviseseisundist tingitud probleemide taha, ning veel mõnda aega vältava kohtumenetluse tingimustes on tema raviks ja arsti soovituste järgimiseks vajaliku rutiini jälgimine veelgi raskem, on maakohtu otsus lõpetada Savisaare suhtes tegelikku olukorda arvestav.

Ringkonnakohus tühistas 14. augustil Harju maakohtu varasema määruse lõpetada kriminaalmenetlus korruptsiooni- ja majanduskuritegudes süüdistatud Edgar Savisaare suhtes tema halvast tervisest tulenevatel põhjustel.

Tallinna ringkonnakohus leidis seevastu, et kriminaalmenetluse lõpetamine Edgar Savisaare osas tema terviseseisundi tõttu on olnud ennatlik ja saatis kriminaalasja tagasi maakohtule kohtumenetluse jätkamiseks, kuid advokaadid vaidlustasid selle riigikohtus.

Riigiprokuratuur süüdistas Savisaart Tallinna eelarvevahendite kasutamises enda ja Keskerakonna huvides ehk omastamises suures ulatuses, samuti neljas altkäemaksu võtmises, rahapesus ning Keskerakonnale suures ulatuses keelatud annetuse vastu võtmises.

Prokuratuur rõhutab: Savisaart ei mõistetud õigeks

Kui reedel lõplikult kohtu alt vabanenud Keskeakonna eksliider Edgar Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääs rõõmustas, et “Savisaar on puhas nagu prillikivi”, siis riigiprokuratuur rõhutab, et riigikohtu reedese lahendiga ei mõistetud Savisaart õigeks.

“Kõnealune kriminaalasi on siiski lõpetatud vaid ühe süüdistatava ehk Edgar Savisaare osas. Edgar Savisaart ei mõistetud õigeks ning nende suhtes, kellele heidetakse ette Edgar Savisaarele altkäemaksu andmist, kohtupidamine jätkub,” märkis riigiprokuratuuri kõneisik.

Ta lisas, et õigusriigis langetab otsuseid kohus ning riigikohtu seisukohtadega prokuratuur ei vaidle.

BNS

25 kommentaari
  1. Maali Maalt 6 aastat ago
    Reply

    Käsi tõmbab rusikasse, see vastik korruptant peaks ammu vangis olema.

  2. Suhtun 6 aastat ago
    Reply

    sellesse teatesse kahetiselt. üllatus see polnud, sest muidu poleks sellist võimalust õhku rippuma pandudki. Kindel olin aga siis, kui proks Evestus tagasi astus. Sest ta sai juba teada, et selline otsus tuleb ja siis oleks ta ülepea poris olnud nagu mingi äpu. Nii ta otsustaski seda häbi ennetada.
    Edgari tegudest endist aga niipalju, et loomulikult oli ta kremlimeelne ja koostöölepinglane (nagu ka Jurka ja ta juhtivad kaaslased), kuid kuna meil peremehe ehk Putini Voova vastu kardetakse midagi kehtestada (nt pole Putinile peale pandud ka sissesõidukeeldu Eestisse, samal ajal nöögitakse krimlasi ja sealseid eestlasi), siis oli ka Edgar poliitiliselt prillikivi.
    majanduslikult Edgar loomulikult sahkerdas, selle kirjutasid ette juba seadused ja määrused, linna ja valda AUSALT juhtida ei saagi, siis oled juba äpu. tegemist on nagu riigikogu ja omavalitsuste omavahelise kirjutamata leppega, et kui lastakse riigikogul rahvast petta, siis sama võivad talutavates piirides teha ka omavalitsused. Kuid kuna Edgar teadis ka seda, et tal on Kapo pidevalt sabas ning tema tegevust filmitakse ja lindistatakse ja isegi koerte haukumises püütakse leida kahtlasi noote, siis kindlustas Edgar end enne juristide hinnangutega ja lasi paljudele ametlikele paberitele alla kirjutada teistel, vähetähtsatel ninadel.
    Nii puhastas Edgar oma tegevuse tagala.
    Pealegi oli lausa naeruväärne prokside süüdistused, nagu oleks Edgar kellelegi pileti välja teinud või lasknud kellelgi talle pileti osta. Või et maksis naabrumehele mingi teene eest sulas. See on üle Eesti enesestmõistetav ning eks proksidele tehtud ka sellise süüdistuse jaburus selgeks. Kas nad ka aru said, on omaette asi. Prokse oleks rahuldanud kasvõi noomitus Edgarile, et nii pole ilus, aga Edgari tervisetus hakkas oma lugu laulma ja ka prokse puhtakspeseva Edgarit karistava noomituseni ei jõutud.
    Kokkuvõttes: Edgar polnud mingi prillikivi, kuid kuna selle prillikivi hindajad ise polnud oma kohta väärt, siis prillikivina kõik avalikkusele paistiski.

  3. Britta 6 aastat ago
    Reply

    See on õudne. Tavaline inimene oleks ammu ribadeks tõmmatud vangi pandud ja trahvid jne. See on lihtsalt piinlik.

  4. prokuratuur ütleb 6 aastat ago
    Reply

    et ei mõisteta süüdi ega ka õigeks. Kuidas selline variant üldse võimalik saab olla? Las ma ennustan, Savisaar annab sisse hagi ja nõuab tagasi nii konfiskeeritud raha kui ka linnapea kohalt taandatud aja eest kompensatsiooni ja ta saab need. Keskerakond maksab siiani Savisaare ja Toobali punutud rahaskeemitamisi(viimane 220 000) ja mõlemad vennad on nagu süütud lambukesed. Sama on ka Danske panga Aivar Rehega. Mis krdi riik see selline on, kus asjad niimoodi käivad. Mis põhjus ja argument on see, et inimene pole võimeline karistust kandma??? Johhaidii! Vaevalt siin keegi nii väga ihkabki teda vangla trellide taga näha, sest ta on sisuliselt oma karistuse juba saanud, aga jätta kõik õhku rippuma……………..see on kõige nõmedam üldse, mis olla saab.

  5. Maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Õiglus võidutseb, Edgar ei ole tegelikult milleski süüdi. Nüüd on pikad pühad tulemas, Hundisilmal on uksed avatud, kõvem klunker on tulemas, prillikivi puhtakspesemise liikusid hakkame tegema, et asi oleks ikka akuraat.

    • Mis 6 aastat ago

      siis saab, kui herra Prillikivi eraviisiliselt Lasnamäel kandideerib? Võtab 5 koha väärtuses hääli ja keskbande jääb neist ilma. Viimane aeg Jurkal Hundisilmale sõita, pea norgu lasta, Edgari ees põlvitada ja paluda tal esinumbrina kandideerida, et loodetud kohad täis saaks.

    • oot 6 aastat ago

      Savisaar on ju nii haige kuidas ta kuhugi kandideerida saab?

    • Edgar 6 aastat ago

      tunnistati kohtuvõimetuks, mitte aga teovõimetuks.

  6. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Jah, prokuröril on muidugi õigus: Savisaart ei mõistetud tõesti õigeks. Nagu pole muideks õigeks mõistetud ka ühtki neist, keda pole samal ajal kohtus ka kunagi süüdi mõistetud, teiste hulgas ka muideks prokuröri ennast, kuid vaevalt keegi meist end sellepärast veel automaatselt milleski süüdlaseks peaks pidama. Ja teiste hulgas ka Savisaar, kelle puhul erinevalt ülejäänutest ei suudetud leida mingit süüd isegi peale kõiki neid aastaid pingsat uurimist, mis juba iseenesest tõestab tema süütust paremini mistahes kohtu õigeksmõistvast otsusest, sest oleks midagi leitud oleks olnud enam kui kindel, et kogu see jant oleks juba ammu süüdimõistva otsusega lõppenud. Kahjuks rõõmustada selle otsuse üle ei luba aga just sellised prokurörid, olgu nende motiivid siis parasjagu millised tahes, nagu kogu see ajupestud pööbelgi, kel siin ja mujal käed sellest rusikasse tõmbuvad, sest mistahes hetkel võib olla vaja sellistele rusikameestele koht kätte näidata, kaitsmaks meie ehk habrast, kuid siiski veel nagu näha toimivat väärtussüsteemi.

  7. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    2 eelmist Maali Maalt on mu hea sõbra poolt kirjutatud. Lugesin ka Postimehes artiklit. 8 aastat Evestus püüdis täita poliitilist tellimust ja raiskas selleks ligi miljon maksumaksja raha. Õnneks ta leidis, et parem on ise ruttu sealt jalga lasta, kui ta ise oleks Savisaare asemel puuri pandud. E. Savisaar ei tunnistanud ennast süüdi, sest ta ei ole talle ette heidetud tegusid toime pannud ning prokuratuur vastupidist ka tõestada ei suutnud. Savisaare ajud lihtsalt ei sobinud Evestusele. Savisaar sai tagasi kõik oma konfiskeeritud rahad ja advokaadid nõuavad ka kaitsele raisatud rahad tagasi. See oleks nüüd heaks õppetunniks KAPO-le ja Prokuratuurile, et ei maksa nii kergelt võtta poliitilist tellimust. Ega muidu kunagi 90-ndatel rootslased öelnud, et teil Eestis on ajudega ainult üks mees.

    • Tubli, Maali! 6 aastat ago

      Maali masohhistlikud naljad võtavad suisa silma märjaks. Ah et mingid rootslased on nüüd need ilmatargad, kes leidsid, et Eestis on ajudega ainult üks mees?
      Miks see “ajudega mees” pidi oma sahtlis hoidma ammu käibelt kadunud kroone?
      Miks see “ajudega mees” teatas, et see konfiskeeritud raha pole üldse tema oma, lihtsalt kapo sokutas need summad suurmehe sahtlisse.
      Ja miks see “ajudega mees” need summad nüüd tagasi saab?
      Eks ikka sellepärast, et on “ajudega mees”.

  8. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Savisaare ainus viga jutumärkides oli see, et ta sai väga palju hääli ja Tallinn taheti üle võtta. Tõeline korruptsioonimeister ja mitmetes kuridegudes osalenud E.N.Kross on kõige suurem Savisaare vihkaja. Küll ikka läks palju aega, et leida süüdistusi. Muidugi ega ausa inimes suhte pole kerge neid leida. Need, ks keeldusid Savisaare vastu tunnistamast söödi pliitikast välja. Üks inimene kuulis telefonikõnet, kus öeldi, et savikas tuleb tagasi, vaja midagi ette võtta. See oli kui ta tuli tagasi poliitikasse pärast rasket haigust. Eks küsige maailmakuulsatelt selgeltnägijatelt, kuidas sattus lihasööja bakter Savisaare jalale. Tõelised rahadega manipuleeriad istuvad karistamatult Reformi tagatoas ja mõtlevad välja süüdistusi ausatele inimestele ja seda karistamatult. Kapo pole külastanud tõeliste korrupsioonitegelaste kodusid, vaid ta saadeti rüüstama surmavast haigusest paraneva inimese kodu ja see inimene istus ratastoolis ja vaatas pealt. See oli selge tapmiskatse, mitte iga inimene ei kannataks seda välja. Savisaar on aus, tark, hooliv ja tubli inimene, meie ajastu suurkuju ja need, kes tema surma soovisid on alatud. Ega keegi poliitikutest pole julgenud tema kaitseks välja astuda, sest kardab ise sattuda löögi alla. Vaid Reformi tagatoas ollakse kaitstud ja saadakse rahulikult sepitseda valestsenaariume ausate inimeste kohta. Peavoolumeedia toetab neid ja tekib tunne, et osaliselt ka õigusmõistmine. Ausad ajalehe Postimees ajakirjanikud ju kirjutasid, et neile öeldakse ette mida nad peavad kirjutama ja keda laimama, eriti Savisaart.

  9. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Edgari põhiline omadus on tema häädus.
    Sellest alustamegi.
    Lihasööja bakteri istutas Edgari jala sisse Ansip, selles pole kahtlust. Andrus ei saanud muidu oma põlisest konkurendist jagu, seda ma tean täpselt.
    Aga edgarlusele põhimõtteliselt alternatiivi ei olegi, sest Edgari õpetus on kõikvõimas, sest see on võitmatu, nii sulnis ja armas on see.

  10. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Seltsimehed, kohe oleme tunnistajaks ülemaailmsele imele-imelisele tervenemisele! Arvatavasti kasvab koheselt ka uus jalg ja Edgar sööstab eestimaad vabastama. kuulduste järgi on Vene saatkonnas juba järjegordne “Eesti töörahva vabastamise”kondikava kokku kirjutatud.

  11. n.78 6 aastat ago
    Reply

    Tugev Vanamees,isegi kokkuleppele ei läinud aga vihalased jäid oma “toidupalast” ilma.

    • Shampus 6 aastat ago

      Panin juba shampuse külma! Saab lähiajal avada.

  12. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Viha pritsimisega näitavad meie inimesed enda madalalaubalisust ja ärge imestage siis kui karma pistab Teile ja Teie lastele tulevikus kaktuse urruauku !

  13. inimene 6 aastat ago
    Reply

    Savisaar tagasi Linnapeaks.

  14. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    To Tubli Maali. Huvitav on see, et minu eelaimdus täitus, et selle viimase lause peale minu kommentaaris Savisaare ajude kohta, hakkab nii mõnigi mees kohe protesteerima, kes samuti ihkab ajusid. Kui te neid süüdistusakte lehtedes ja Nääsi jutte kroonide leidmise kohta lugesite, siis neid ei leitud köögist laua sahtlist, vaid trepi all olevast kastist pakitud olekus, millelt ei leitud Savisaare näpujälgi. Kes need sinna sokutas ja miks KAPO mehed otsejoones trepi alla pugesid, on ka küsimus. Et Savisaar ka need omale sai on nagu kingitus kellegi poolt. Siiani saab ju kroone vahetada eurodeks vana vahetuskursi järgi, mis on väga kasulik tehing.

    • Justament, Maali! 6 aastat ago

      Sinu meeletu ja mõõdutundetu edgarlus lõhnab juba diagnoosi järele. Artist savikas on muidugi puhas kui prillikivi, kaval nagu soorebane. Paraku peetakse altkäemaksu andjate üle kohut edasi. Häid jõule kõigile Simmidele, ka riigireeturitele tara taha!

  15. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    To Justament, Maali. Isegi Perling raputas endale tuhka pähe. ,,Kui keegi ei ole kohtu poolt süüdi mõistetud, ei ole ta süüdi mõistetud.,, Ainult, et ajakirjanikku Jaagantit jäid kummitama 4 küsimust, mida uuriti 8 aastat ja millele rahvas vastust ei saa ka 16 aasta jooksul. 1) Kas Kofkin maksis Savisaare Hispaania sõidu välja või ei? 2)Kas Ülemaailmsete Linnade Kongressi korraldades Kofkinile kuuluvas hotellis oli altkäemaks Kofkinile? 3)Kas Savisaar sai Kunmanilt maja ehitamise eest altkäemaksu sel ajal, kui Savisaar oli Tartu haiglas koomas? 4) Kas Tallinna Linnavalitsus ja Savisaar said A.Tuulbergilt altkäemaksu Kultuurikatla ehitamise eest? Jah, nende küsimuste järgi määrata Prokuratuuri IQ küll ei saa.

  16. Tõnis Viilol SAVISAARELE 6 aastat ago
    Reply

    Prokuratuuril jätkub on veel jultumust. Teame, et oled alati olnud aus, otsekohene ja rahva poolt lugupeetud. Tean, et väga valus on kui sõbrad osutuvad sõnnikuks ja kaovad. Neile tähtis ju paluke oma hammaste vahel. See, mis Sinuga juhtus, on võimalik meie väikeses Eestis. Meie erakonna kaaslaseed, praegused valitsejad, endised Sinu kaaslased, osutusid kaabakateks, kellele tähtis ebaõiglane võimu haaramine. See on meie väikese Eesti häbiks. Ära kuhugile kao. Kui tervis lubab ja jõudu jätkub, tule tagasi. Eesti ei koosne ainult alatutest vaid on palu rohkem ausaid, Eestist hoolivaid, Sinust hoolivaid inimesi. Jõudu Sulle. Palju õnne ja jaksu Jõuludeks, Vana Aasta saatmiseks ja uue vastuvõtuks.
    Alati Sind toetav Tõnis Viilol

  17. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Maali Maalt on tark ja õiglane inimene. Loen meeleldi tema kommentaare ja eristan liba-Maalit. Tegelikud kurjategijad istuvad ja egutsevad alatult Reformi tagatoas. Kindel see, et E.Savisaarel pole mingit süüd ja ta on hooliv, tark ja aus inimene. Alatud võimule pürgijad ja nende käsilased, muidugi raha eest, otsisid aastaid süütõendeid ja need kes ei tahtnud Savisaare vastu valetunnistusi anda söödi poliitikast välja. Neid Savisaare tervise rikkujaid häiris Savisaare suur häältesaak. Peavoolumeedia oma peremeeste käsul laimas alatult Savisaart. Nendes lehtedes on palju vassimist. Aga tõelised kurjategiad istuvad rahulikult Reformi tagatoa kaitsva tiiva alla ja teevad, mida tahavad. Kui küsida, miks omad Savisaart ei kaitsnud, siis arvan ma, et kartsid ise löögi alla sattuda. küll süüdistusi leitakse.

  18. Eve 6 aastat ago
    Reply

    Tuleks kutsuda maailmakuulsad selgeltnägijad olukorda lahendama. Saaks teada kes sokutas lihasööja bakteri Savisaare jalale. arvan, et see oli kellegi käsutäitja suure raha eest. ei tea, mida lubati valetunnistuste andjatele. Kes keeldus tunnistamast pidi lahkuma poliitikast. Kui alatud peavad olema need inimesed, kes Savisaare surma tahtsid, rikkudes pidevalt ta tervist. Kui alatu oli KAPO saatmine inimese kodu rüüstama, kes paranedes raskest haigusest istus ratastoolis ja vaatas pealt. See on ehtne sadism. Millegi pärast KAPO-t ei saadetud miljoniliste tehingutega vahele jäänud reformistide juurde. Ei käidud ka E.N krossi juures, kes riigirahadega renoveeris omale kortereid. alatult on käitunud ka Savisaare eksnaine, aga tänutäheks Savisaare laimamise eest sai ta Riigikokku. Loen praegu raamatut Savisaarest, kus räägitakse ausalt sellest suurepärasest inimesest meie aja suurkujust. Palju tänu ausatele ajakirjanikele, tublidele poliitikutele ja Savisaare sõpradele selle raamatu eest. Teist sellist tarka poliitikut pole ja ka inimesena on ta südamlik ja lahke.

  19. n.79 6 aastat ago
    Reply

    Tuli meelde veel 1kohtulugu,juut ja mulk kohtus ning kohtunik läks vangi?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.