Nõmme põlistab kuulsate nõmmelaste mälestust nimeliste pinkidega

Linnaosa parki Ravila tn 13, kus suveti on hakatud kontserte korraldama, pandi mullu nimeline pink Eesti ühe kuulsama laulumeistri helilooja Arne Oidi mälestuseks. Äsja juulikuus avati samas pidulikult mälestuspink Nõmmel elanud mitmekülgsele teenekale muusikule ja kultuuritegelasele Uno Veenrele, kelle sünnist järgmisel kevadel möödub 100 aastat. Peagi lisandub sinna mälestuspink helilooja Alo Mattiisenile.

Nimelise pingi avamisel meenutati Uno Veenre (24. III 1920 – 12. IX 2016) laiahaardelist ja sügavaid jälgi jätnud panust kultuuriellu nii Nõmmel kui ka kogu Eestis. Olles olnud Nõmme kultuurimaja kunstiline juht, jätkas ta tegutsemist Rahvaloomingu Majas ja Noorsoo Kultuuripalees. Eesti Raadio toimetajana asutas ta menuka rahvamuusikaorkestri.

Uno Veenre oli Eesti Orkestrijuhtide Rahvamuusikaorkestri asutajaid (1964) ja algatas ka vabariiklike rahvamuusikapäevade pidamise. 1960–2000 oli ta üldlaulupidudel ja -tantsupidudel kuulajaid  rõõmustanud rahvamuusikaorkestrite üldjuht, äratades avalikkuses elavat huvi rahvapillidel tehtava helikunsti vastu. Veenre asutatud ansamblid „Vikerlased“ ja „Põhjapiigad“ aastaist 1965–2000 hiilgasid eesti laulukultuuri ka välismaal esitades.

Kn

PILDIL:

Avamistseremoonial astus üles ansambel „Kolm musketäri“, kuhu kuuluvad Nõmmel asuva Tallinna Muusikakeskkooli õpilased, kelle lauluõpetajaks Triin Ella „Estonia“ teatrist. Uno Veenre ühe populaarseima laulu „Kui on saabunud laupäevaõhtu“ ettekandmisel liitus noormeestega Nõmmel elav tuntud lauluveteran Maie Parrik.

Karmo Kuri foto

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.