Toomas Lepal valmis dokumentaalfilm Edgar Savisaare elust

Kaader dokumentaalfilmist.

Toomas Lepal valminud dokumentaalfilm endisest tipp-poliitikust Edgar Savisaarest kannab pealkirja “Ülestõusmine” ja räägib peategelase võitlusest raske haigusega ning tagasitulekust ellu ja poliitikasse.

Autorite sõnul on filmil ajaloolis-hariduslik eesmärk – üksikisiku saatusehetkede kaudu harutatakse linateoses lahti põhjuslik seos mineviku ja tuleviku vahel. Veidi üle tunni vältavat filmi näeb Youtube’is lingi all https://www.youtube.com/watch?v=cFmkoFiquco&feature=youtu.be.

“Tõesti, väga paljudele ja ma arvan, et see oli niimoodi mõeldud, oli see “Ülestõusmine” poliitiline sõnum,” ütles Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. “Aga tegelikult minu jaoks see oli ühe väga konkreetse inimese ülestõus peale isiklikku tragöödiat, mida ta pidi üle elama”.

Filmis käsitletakse nii NO-teatri etendust “Savisaar”, pärast 2015. aasta valimisi tabanud rasket terviseriket, Savisaare ja temaga seotud isikute vastu algatatud kriminaalasja ning seda, kuidas nooremad keskerakondlased võimu võtavad. Filmis pihib Savisaar avameelselt, kuidas ta seda kõike üle elas ja kuidas ta kolm korda surma võitis.

Nii Savisaart kui ka ajaloolisi minevikusündmusi iseloomustavad filmis Jaan Tammsalu, Mihhail Kõlvart, Steven-Hristo-Evestus, Siret Kotka, Peep Põdder, Paavo Pettai, Margus Kiis, Heimar Lenk, Toivo Leis, Oliver Nääs, Vladimir Pool ja Valeri Lõõnik.

Stsenaariumi ja intervjuude taga on Virko Lepasalu, Peeter Ernits ja Mati Kirotar. Teksti loeb Villem Freimann, operaator on Indrek Mänd, monteerija Margus Vetik ja režissöör Toomas Lepp.

BNS

15 kommentaari
 1. Nii 1 aasta ago
  Reply

  et Vaskrissenje on valmis. Lootsin küll rohkem Main kampfi aga eks pealkiri ole teiste valida. Loodetavasti ri tule niipea Main totti.

 2. to nii 1 aasta ago
  Reply

  just sinusugused kirjutavad usinasti memuaare ja teised samasugused loevad.
  miks sa siis kade oled kui kellelgi natukenegi midagi selgitada, mis tõesti rohkemaid huvitada võils?

 3. Jane 1 aasta ago
  Reply

  Kahju et TTV kinni pandi. pole enam minu lemmiksaadet Meedia keskpunkt parimate ajakirjanikega.Mina peavoolumeedia poliitikasaateid ei vaata sest seal vaid laimatakse inimesi, ei kirjutata mis tegelikult toimub, otsitakse vaid vigu. Need on reformierakondlaste hääletorud. Arvan et see tuleb õiglane film. See mis tehti E.Savisaarelemeenutab stalinistlikke kuritegusid.Reformierakondlasi hirmutas Savisaare suur häältesaak ja Tallinn taheti üle võtta. Jube mõelda kui surmasuust paranev inimene istus ratastoolis ja vaatas pealt kuidas ta kodu rüüstati. See oli juba tapmiskatse. Väga paljud inimesd armastavad parimast parimat inimest, tarka, ausat ja hoolivat kelleks on E.Savisaar ja kurvastavad temale tehtud ülekohtu pärast. Küll ikka otsiti kaua süüdistusi aga eks ausa inimese kohta on neid raske leida. Leidus ikkagi inimesi kes andsid valetunnistusi. Jube mis toimus meie maal.

 4. vana 1 aasta ago
  Reply

  Savisaar on heas mõttes igavesti Eesti ajaloos olemas ja on üks põhitegijaid tänu oma julgusele Eesti Vabariigi taassünnile. Kuid kiibitsejad püüavad näidata samuti endid tegijatena ja rääkides saates “Üle noatera” teletorni juures tankidega võitlemisest, unustasid üldse ära, et tegelikult tankistide juhtkonnaga tegeles Savisaar ja soovitas vastavalt poliitilisele olukorrale Moskvas, neil lahkuda teletorni juurest.
  Julgus, arukus ja õige poliitiline analüüs tagasid Edgar Savisaarele Tema poliitilised võidud!
  Unustada Edgar Savisaart ei õnnestu rahval kunagi!

 5. Nojah 1 aasta ago
  Reply

  Paljud meie riigi inimesed kurvastasid Savisaare haiguse ajal. kirikutes paluti tema eest, oodati igat teadet tema tervenemise kohta. Ta on erakordne inimene kes väärib vaid austust ja tänulikkust. Kui kurjad pidid olema inimesed kes teda piinasi haiget inimest kes kaotas jala. Poleks ta tulnud uuesti tevenedes tipp-poliitikasse ehk siis oleks kõik teisiti olnud. Aga reformierakondlased jätkavad ka praegu oma alatut tegevust leiutades süüdistusi inimestele kes on teel ees nende võimule.Kuidas nad küll kõike seda võivad teha karistamatult. Nende süüdistused on küll alatud kuid samas ka algelised ja läbinähtavad. Korruptsioonisüüdistused on kõige kauem vastu pidanud ju on neid kõige kergem inimestele kaela määrida. Aga mitte kunagi ei ole süüdi reformierakondlased. Peavoolumeedia aitab neid ja Ilves oli vaid nende president. Aga õiglust pole ja sisevaenlane tegutseb rikkudes tublide inimeste tervist ja segades nende tööd.

 6. Sedasi 1 aasta ago
  Reply

  Muidugi on Edgar Savisaar meie ajastu suurkuju. Teist sellist pole. Ehk olen ma naiivne aga miks ei kutsutud seda alatut süüdistustekoormat lahendama maailmakuulsaid selgeltnägijaid. Üks nendest ju ütles et see on vaid poliitiline tegevus. Paistab et meie parimad selgeltnägijad ei julge sellest rääkida sest kardavad kättemaksu peaaegu mitte keegi ei kaitsnudki teda. Tore oleks küll kuulda kuidas need süüdistused täpselt tekkisid ja kes nende levitajad olid. tahaks ka teada kuidas sattus lihasüüja bakter Savisaare jalale. Et tal oli alati keegi kannul selles vist ei kahtle keegi. Savisaare piinamine, pikaajaline kohtuasi oli sadistlik. Kuulsin ühte telefonikõnelust rongis, keegi ütle peale seda kui Savisaar tkavatses tulla tagasi tippäpoliitikasse et savikas tuleb vaja kiiresti midagi ette võtta. haiget inimest kes oli invaliid veel peale selle tiriti kogu aeg kohtusaali nagu mõnda kurjategijat.

 7. Tõnis Viilol 1 aasta ago
  Reply

  ja sulid. Pahateod ei jää karistamata. Läheb aega ja need salanõude sepitsejad pannakse kinni. Savisaar oli aadetega inimene ja rahva õige juht. Aus, muretseja jne. Jah, ta oli pühak ja puhas nagu prillikivi. Meil oleks teda vaja meid juhtima. Mina olen tema eest valmis loobuma kõigest ja annan temale kõi selleks, et saaks tagasi tulla.

  Palju õnne, Häid jõule ja palju ilusat, head tervist!

 8. Tõnis Viilol 1 aasta ago
  Reply

  Minu kirjutis algas nii;
  Must, Simson Ratas, Reps haarasid sulimisega võimu. Lause ots kadus.

 9. Eve 1 aasta ago
  Reply

  Mul kogu aeg kummitab peas et kas mitte meie suurim kurikael ja endina korruptsiooni meisterklass, riigirahadega omale elamuid renoveerinud jne. ning Savisaare vihkaja E.N.Kross pole üks nendest kes organiseeris Savisaarele need valesüüdistused. Kutser kirjutas artikli Krossi kuritegudest ja sattus kohe ka kohtusse korruptsoonis süüdistustega. Savisaare süüdistajaid oli mitmeid ja süüdistusi koguti aastaid . Ainult ehk ainuke süü jutumärkides oli reformierakondlaste jaoks et ta sai palju hääli ja Tallinn taheti üle võtta. Kunagi tahtis ju linnapeaks saada ka E.N.Kross ja siis ta laimas avalikult E.Savisaart. Eks Krossil oli palju abilisi ka üks neist kindlasti Savisaare eksnaine, kes labaselt laimas ja tänutäheks sai isegi Riigikokku. Eelmine kord loovutas oma koha talle Kross arvatavasti tänutöheks abi eest . Seekord sai ta ise Riigikokku . Ei tea ehk e-häälrtus aitas. Samas meenub kui viisakalt käitus Ilvese naine peale lahkuminekut–ei ühtegi laimu mehe kohta kuigi selleks oleks palju põhjust.Eks praeguseni töötab Reformi tagatoas terve seltskond valesüüdistuste väljamõtlemisega segades tublide inimeste tööd ja rikkudes nende tervist. Aga need süüdistajad ei saa karistada. Nendel pole ka kunagi korruptsiooni kahtlustusi imelikul kombel. kuigi keskerakondlased on ka praegu parimad ei saa mööda minna sellest et mitmed neist tegid haiget Savisaarele hingeliselt ja ei kaitsnud teda. E.Savisaare pooldajad oma erakonnas on erakordselt meeldivad inimesed, patimad. Paljud inimesed austavad ja armastavad E.Savisaart ja sggvivad talle tervist ja kõike head uuel aastal, vastupidavust ka. Ka mina nende seas. Häid jõulupühi parimast parimale inimesele.

 10. Eve 1 aasta ago
  Reply

  Viga–peab olema soovivad.

 11. Jah aga 1 aasta ago
  Reply

  Teist sellist parimat erakonda nagu oli E.Savisaare juhitu Keskerakond ja poleks olnud võimalis valitsusliitu moodustada. Praegune Keskerakond peab arvestama ka teistega eriti Jsamaa sõjalise tegevusega.

 12. Maali Maalt 1 aasta ago
  Reply

  Jube oli vaadata, kuidas Ratas, Reps ja Simson võimu saamise nimel lõid Savisaarele noa selga, ähvardades, et kui heaga ei astu esimehe kohalt tagasi, siis võtame väevõimuga. Keskerakonna lõi ju Savisaar ja pidas neid inimesi oma lasteks, õpilasteks. Sellepärast neid rahvas nimetabki ,,isatapjateks,,. Kui Simson tuli tagasi Eestisse ja tal ei olnud kuskil elada, siis Edgar võttis ta Hundisilmale, mille peale Vilja oli tige, et Edgar muudkui aitab kõiki. Aga karma seadus on õiglane. Repsil juba läks mees ära, küll ka teistel…

 13. Maali Maalt 1 aasta ago
  Reply

  Kunagi meie majas elas üks KGB ohvitser. Ta oli alalõpmata purjus ja lõpuks jõigi ennast surnuks. Vahest, kui me temaga ühte lifti sattusime, siis ta hakkas kiitma, et näe tema elab hästi, tänu juulilepetele (end. KGB kaastöötaja Lennart Meri tehtud) saab tema pensioni Eestist ja ka Moskvast. Ükskord ta ütles, et teie eestlased tänu oma IMELE lõhkusine Liidu, aga ega teil ega Savisaarel hästi ei lähe, teid hakkab valitsema meie KGB maffia. Tol korral ma ei uskunud teda, aga kui riburada mööda hakkasid tulema meile need KGB kaastöötajad Meri, Ilves, Ansip ja nüüd siis teadmata kuskohast välja ilmunud pr. Kaljurand, siis tundub. et selle mehe jutt oli õige. Peale ,,Ülestõusmine,, vaatamist sain kinnituse, et mu aimdus osutus õigeks, meid valitseb tõepoolest maffia. KAPO moodustati ju endistest KGB töötajatest, Prokuratuur teostab ebaseaduslikke jälitusi ja pealtkuulamisi ning korraldab poliitilisi protsesse. Savisaar taheti kohe peale IME ilmumist tappa, kuid kardeti rahva reaktsiooni. Siis lepiti kokku, et me hävitame ta poliitiliselt tema oma poiste kätega. Praegu toimub ju täielik totaalne sõda rahvuslikke jõudude vastu -Kes Keda. Kui võidab MAFFIA ( oravad ja sotsid), siis on täielik Lõpp Eestiga ja see riik lihtsalt lastakse WC potist alla.

 14. oleme sunnitud vabandama sic 1 aasta ago
  Reply

  Pätt tegi pätist filmi. Ja endised punased simmi Maied ja Viilupi Tõnised kukkusid kooris kaagutama, sekka ka olgino troll.
  Ei saa putinistid rahu, ei saa… Kohe nutt tuleb peale, et eesti ei ole Türkmenistani, Kõrgõstani jt arenenud ja ausate riikidega ühel pulgal ja Saviburezin Puutini paremal käel…

 15. Maali Maalt 1 aasta ago
  Reply

  Lootsingi, et endine kgbešnik kukub siin peale minu sõnavõttu jaurama ja ega ma ei eksinudki.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.