Televisiooni vabalevi muutub interneti programmiks

Tallinna teletorn Foto: Scanpix

Vabalevis on tagasi erakanal Kanal 2 ja reklaamid. ERR avas internetis saadete vaatamiseks lehekülje jupite.err.ee ja televisioonist sai programm arvutis või nutiseadmes.

Televisiooni mõiste ja formaat on muutumises. Varasem saatekava järgi vaatamine asendub internetis vaatamisega. Praegu veel on lineaarne televisioon ülekaalus, kuid areng toimub voogedastuse tehnoloogiaga. Suurimad sideoperatoorid Telia ja Elisa edastavad telepilti interneti vahendusel(IPTV) ja sellel põhineb kogu saadete järelvaatamine.  Inimene vabaneb saatekavast ja valib endale ise saated.

Interneti televisioon

ERR avas oma voogedastusega televisiooni 22. aprillil 2020 internetis jupiter.err.ee aadressil. Seda kirjeldatakse järgnevalt: „Jupiter on veebikanal (mitte telekanal) ja seda saab kasutada arvutites, telefonides ning teistes levinumates internetiga ühendatud seadmetes. Nutiteleritega võib esineda sõltuvalt teleri vanusest ja konfiguratsioonist probleeme.” Televisioon muutus programmiks väiksel ekraanil, mis vajab internetti.

Vaataja näeb ERR-i toodetud programme otse ja salvestusena ning välismaiseid audio-visuaalseid teoseid, millel on Eestis näitamise litsents. ERR-i toodetud sisu näeb kogu maailmas, litsentsiga sisu ainult Euroopa Liidus ja väljaspool Eesti arvutivõrku on vaja registreerida isikustatud konto. Oma järelvaatamise platvormid ja programmid on ka erakanalitel ning seal konkurendi sisu ei näidata. Televisioon ei ole enam puldil kanali vahetamine, vaid sisu tootjate vahel valimine.

Reklaamiga vabalevi

Alates 7. aprillist on antenniga jälle nähtav tasuta erakanal Kanal 2 ja reklaamid. Eesti vabalevis olid erakanalid TV3 ja Kanal 2 kuni augustini 2017. Pärast seda olid vabalevis ainult maksumaksja poolt rahastatud ERR-i telekanalid ja Tallinna TV (kuni 1.10.2019). Praegune Kanal 2 tagasitulek vabalevisse oli Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti ajutise loaga kuni augusti lõpuni. Telekanal on nähtav ilma krüpteeringuta samadel sagedustel nagu oli 2017. aastal ja samasuguste tehniliste näitajatega. Kuigi DVB-T standard võimaldab edastada erinevate keelte subtiitreid, siis Kanal 2 seda võimalust ei kasuta ja tõlge on kleebitud videole. Samuti puudub võimalus helikanalit ja keelt valida, nagu on võimalik ERR-i toodetud telekanaliga.

Vabalevi vaadatakse

Uuringufirma Kantar Emor andmetel vaatasid Eesti elanikud aprillis televiisorit keskmiselt 4 tundi ja 22 minutit päevas. Pingerida oli ETV (15,7%), Kanal 2 (8,6%), TV3 (7,4%), ETV2 (2,4%) ja ETV+ (1,0%). Järelvaatamisele kulus aega 9,6 % ja muu vaatamine 24,1 %. Ligi 100 000 Eesti pereni jõuab telepilt ainult antenni kaudu ning digilevist sõltuvate televaatajate koguarv ulatub ligi 200 000-ni. Tõusnud on telepilti vastu võtvate televiisorite keskmine vanus ja üle poole neist on vanemad kui neli aastat. Kineskooptelerid on veel 3000 peres ja nende osakaal on 18%.

HD üleminek

Lähiajal tuleb otsustada vabalevi formaadi muutus ehk üleminek kõrgresolutsiooni standardile(DVB-T2). Vabalevi pakkuv Levira AS tegi 6. aprillil ERR-ile, kultuuriministeeriumile ja rahandusministeeriumile saadetud kirjas ettepaneku säilitada SD ehk DVB-T standardi järgi telesignaali paralleeledastust 2022. aasta lõpuni. Põhjendusena toodi, et antenniga saab telekanaleid vaadata hajaasustusega aladel, kus puudub kaabelvõrk. Sellisel moel jõuab telepilt ka vähemkindlustatud peredeni, kes vaatavad tasuta ERR-i kanaleid ja kasutavad vanemaid seadmeid. Üleminek ainult HD ehk DVB-T2 standardile tähendab vanemate digibokside ja televiisorite äraviskamist ja uute ostmist.

Praegu on HD kanalitena vabalevis ETV, ETV2, ETV+ ja Kanal 2 (H.264 kodereeringus). Lisaks edastatakse antenniga vaatamiseks Elisa HD kanaleid, kuid neid näeb seadmetega, millel on uuem H.265 kodeering. Poest on selliseid seadmeid raske leida.

Kokkuvõttes on vabalevi televisioon valmistumas telekanalite üleviimiseks HD standardile. Selle toimumise ajaks on inimeste vaatamise harjumused muutunud. Televisioon muutub voogedastuse programmiks arvutis või nutiseadmes ja sisu vaatamine ei ole enam anonüümne, vaid on piiratud litsentsi või tasuga. Kanal 2 tagasitulek vabalevisse oli nagu kaupluse sulgemise eelne lõpumüük.

Virgo Kruve

 

1 Kommentaar
  1. Kui 4 aastat ago
    Reply

    miski on veebis, siis on jube lihtne seda maksustada. piisab vaid ihast rohkem raha saada ehk rahvast lüpsta. Põhimõte on lihtne: valdavalt ollakse ikka maksujõulised aga maksujõuetud ei lähe klikile korda.
    Ise ennustan, et meie “vaba” levi läheb maksu alla juba aasta-paari pärast. Et on inimese enda valik, kas vahib ja maksab või ei vahi ega maksa. Et inimesed maksavad veebi eest niigi, klikki ei huvita.
    Virgo nii lihtsat asja muidugi kirjutada ei tohi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.