Oudekki Loone: kurb, et vabariigi aastapäeval pidi vene emakeelega inimene taas kuulma, et ta pole ikka „päris“

Oudekki Loone

Ma ei kuulanud eile presidendi kõnet. Ei tahtnud vabariigi aastapäeva ära rikkuda. Täna hommikul lehti avades lootsin muidugi, et äkki ma seekord eksisin ja tasus kuulamist. Paraku mitte. See kõne oli kohutav.

Kui selle oleks pidanud Eesti 200 esimees, siis muidugi ei vääriks sõnaseadmine kommentaari. Tegevpoliitikud ikka pöörduvad oma valijate poole ja selgitavad oma päevapoliitilisi seisukohti: näiteks kuidas eelarvet paremini koostada või milline peaks nende arvates Eesti hariduspoliitika olema. Vaikimisi ja sõnaseadmisest antakse tihti ka aimu, kes on „omad“ ja kes „võõrad“. President seda teha ei tohiks. Riigipea peaks kehastama põhiseadust – õiglust ja õigust, kõnelema kõigiga ning jätma päevapoliitika rahule.

Kersti Kaljulaid otsustas pigem käituda kui mingi erakonna esimees, mitte kui Eesti president. Fraasiga „head Eesti inimesed“ pöördus ta hoolikalt ainult teatud laadi etniliste eestlaste poole ja kinnitas neile, et meie luule elab ikka parsil, et ikka ainult vommil sigib suur idee, et kõik meie kultuur on tulnud laudast ja aganikust. Linnad, see on betoon, linnad on parem ära unustada. Ah jaa, Moskvat pole vaja karta, sest liitlastel on suured relvad ja Brüssel on hea. Kõik ülejäänud on võõrad, neile ei jätku ei Eestit ega inimsust, nad on „teistsuguse kultuuri- ja keeletaustaga kaasmaalased“, kellele jäetakse õigus siin viibida siis, kui nad panevad oma lapsed eestikeelsesse kooli ning vannuvad igal hommikul, et NATO on hea.

Eesti Vabariigi presidendilt tahaks rohkem. Tahaks just seda, et pöördumine „head Eesti inimesed“ oleks tõesti pöördumine igaühe poole, igaühe, kes siin elab ja seda maad omaks peab. Seda suhtumist, mida olevat kunagi väljendanud Charles de Gaulle, kui temalt uuriti, kas ta ei karda, et suur kommunistide hulk Prantsusmaal teeb riigi ebastabiilseks: „Loomulikult mitte. Miks ma peaksin? Need on ju prantsuse kommunistid.” Eesti inimesed on samamoodi kõik lihtsalt Eesti inimesed, sõltumata sellest, mida nad arvavad NATOst või rohepöördest, kas nad räägivad kodus eesti või vene keelt või millist hariduspoliitikat õigeks peavad. Presidendi ülesandeks on leida see miski, mis seob Haapsalu pitsiseltsi liikme, Järvakandi klaasitehase töölise, Tallinna Bolti prekaarse autojuhi, Tartu ülikooliprofessori ja „Estonia“ põlevkivikaevanduse kaevuri üheks kogukonnaks.

Kuidas oleks, kui vähemalt vabariigi aastapäeval ei peaks vene emakeelega inimene taas kuulma, et ta pole ikka päris? Kuidas oleks kui ei peaks kuulma taas sotsialismi igandiks kuulutamist (vaatamata sellele, et kapitalismi tekitatud ebavõrdsuse ja ebaõigluse üle ohitakse)? Kas pidupäev võiks olla selline, kus ei loeta moraali, milline õige inimene on ega saadeta teisi nurka häbenema; selline, kus inimesed ei pea loobuma oma presidendi kõne kuulamisest sellepärast, et aimavad, et nagunii nendesugustele jälle lajatatakse?

President Kaljulaid ei ole oma ametisoleku jooksul ära õppinud, mida tähendab nõue päevapoliitikast eemal seista ning olla põhiseaduse garant. Just seesugune suhtumine oleks andnud talle võimaluse meie kultuuri sügavamalt süüvida ning vabariigi aastapäeval leida need õiged sõnad, mis sütitavad natuke patriootlikkust isegi siis, kui päevapoliitika on parasjagu – või viimase kolmekümne aasta jooksul – inimese isikliku elu väga raskeks teinud.

President Kaljulaid valis paraku teise tee, nii nagu ka eilses kõnes, on ta püüdnud õpetada kõigile, kuidas tegelikult tuleks riiki juhtida või tegelikult selle riigi kodanik olla. Võib-olla on meie presidendiks valimise vanusepiir liiga madal? Neljakümnendates eluaastates inimesel on ikka täitmata (poliitilisi) ambitsioone ning nagu viimastel aastatel näha, murendab see presidendi institutsiooni, on heal juhul tüütult kasutu ja halval juhul ohtlik. Võib-olla peaks vanusepiiri tõstma vähemalt viiekümnendale eluaastale?

16 kommentaari
  1. Paksu habetmega 3 aastat ago
    Reply

    Ka mina ei kuula seda pead pidevalt loopivat ja Botoxit süstinud tegelast.
    Mis asja oli aga tollel habemesse kasvanud vanuril? Rääkis võõras keeles ja tolking textist ka aru ei saanud.
    Kas se eon uus valitsuse habemesoeng?
    On see kohustusline?

  2. Jane 3 aastat ago
    Reply

    Lõpuks ometi üks meeldiv nägu ja õiglane jutt.

    • Almar Glustsenko 3 aastat ago

      Mis on päris?

      Loodus on päris. Tuhandite jooksul selle looduse endaga toimetulemist kõige paremini tagama õppinud kohalik põlishõim on päris.

      LGBT, mis selle loodusiibelist parimat demograafiat segab ja ADL Foxmani sionistide pandeemia, mis LGBT´d rahastab, et pärismaiste hõimude peremehesus igal maanukal hävitada, need ei ole päris.

      Riigikogu püha tooli toetusgrupp, koos Lotmani, Vassiljevi, Sibula ja Loonega, pole päris, sest Jesuiidid ehk juudistajad on Katoliikliku kristluse oma maffia kontrolli alla saanud.

      Sellest tulenevalt ei ole ka päris Objektiivne Marcus Järvi,

      kes on oma juudistus-pandeem-religioosse ajakirjanduse hariduse Rooma(jate) pealinnas saanud.

      Kuigi sellisena esitleb teda Kanal 2, 2.03.2021, kl 20 Esse, kelle honorar tilgub põhimõtteliselt pandeemvabamüürilaste Eesti mõjuisiku ja RSR-üleriigilise “tasuta” bussinduse juut-oligarhi, Tiit Pruuli ja tolle armust teeniva Teet Margna ideoloogilise kuritegevuse ühiskassast.

      Venelane Lasnamäel on päris. Isegi NL ajal impeeriumi poolt Eestisse orjana rahvust tapma kupatatud vanake, ta laps ja lapselaps ja loodetavasti nii edasi, kes saab aru, et ta ise pole kunagi tahtnud siinset pärisrahvust tappa, kuid on Lennujaama Pilpakülas elatud loodushoidlikul eluviisil ning püüdnud siinse põlislooduse vastu lugupidavalt suhtuda. Tema on olnud ja tahaks olla ka edaspidi päris, kui äraostetud rahvusvaenlastest rahvuskaaslased tal seda teha lubaksid.

      Võibolla ei suuda see venelane ise aru saada, et tal on partem või pärisem Ida-Ugrilas ehk Moskoovias, ammugi siis mitte, et ehk Dnepri või veel ammugimalt, et Volga alamjooksul. Aga võibolla ta ei suuda sellest aru saada, sest ta on muretsenud endale Ida-Ugrilas liiga palju ugri verd. Kes ta siis olla saab, kas kehast või peast venelane, russ, u-kraiina ehk ääre ligi “äärmuslane”, Eu-ropu Jevroopa pandeemjuutimise sini-kollase lipu sees?

      Niikaua kui mittepäris Surzhikova on võtnud mittepäris Euroopa Liidu sionistidelt raha ja teinud filmi ning andnud Pilpakülas taaspäristunud vene vanakestele preemiaks altkäemaksu, et nad oma looduseluviisilise küla sionistidele jätaksid, et nood saaksid Tallinna Lennujaama maandumisraja 3,2 kilomeetri pikkuseks ehitada ja “covid”-meedialavastuse ajaks oma BLM ja tulnukaid meie pisikesi rahvushõime hetkega välja suretama tuua.

      See Surzhikova pole päris. Ta saab ise ka aru, et tema kodu on Magadanis, Hodorkovski kongis.

      Venelane Kadrioru Roosaias 20 08 2020, kes,

      7 600 000 tulnukat siia sisseosta, 900 000 ugri peremehe looduskultuuri tapma, tahtva (sygiskool.ee/2014 ja juudistus 3- ja 6-nurkadega studios yegutsev Plekktrumm) Teaduste Akadeemia juhi, Tarmo Soomere heakskiidul,

      õhutab rahvusriigivaenlasena LGBT-BLM´i, sest sionistlikud rahvusriikidevastased maksavad tallle haledat honorari, meilt seni poliitiliselt ESM´i röövitud 15 000 000 000 eurost.

      Tema pole siin päris. Ja ta ei saa olla mittekuskil päris,

      vaid hale hologramm, mõnikord, kuni kallerdise sulamiseni, Toompea ehk Domini Canus, omaarust dominantsete koerte Süldikogu sült

      (vaata Vene 12 hoovis kiriku peaukse raidvöölt, kuiis nad üritavad omaarust lammastatud pärismaalasi oma pandeem-religiooni vangi ajada ja vaata paremalt, selle kiriku välisseinalt, mis nende “viimses reliikvias” kontidest on saanud, või mine proovi, kui hea on hüpata nende kiviplaatide alla surutud põrmude peal Toomkirikus),

      aga mitte Lindanisa suvise kalapüügi rahvuskindluse uhke pärismaalane.


      Õnneks ma tunnen end metsa-ugrina ja saan selle olemise tunde õigsusele kinnitust, kuna ma ei saa aru, misasi on

      Bolti p r e k a a r n e autojuht. Kas see on see autojuht, kellel on mustas, valgete ustega autos soolarium kuguaeg sisselülitatud, et mitte esimese poole aastaga põhjamaisesse päikesevaegusesse ära kooleda, kuna ta naha tume pigment ei võimalda tal siinsest päikesest, tema nahale vajalikus koguse,s eluliselt vajalikku D-vitamiini kätte saada?

      Ja Loone ning ADL Abraham Foxmani sugused sionistlikud vargad on nous, meilt varastatud rahast, ükskõik kuipalju talle selle solaariumi kulu maksma, peaasi et neeger siin ise teadmatusest lõpuks omaiibetult kooleks, jättes Ahvla metsad

      (Kongodes, ESPLA kõrilõikajad omale külla saanud Kesk-Aafrika Vabariigis ja Gabonis jms oli elaniku kohta ca 5-20 korda rohkem metsa, kui Eestis; Aastaraamat Mets 2010),

      põllud, kulla, kalliskivid ja nafta Loonet ja Kaljulaidi nukujuhtivatele Rockefeller/Rottsilt/Hodorkovski juutlale.

      Ja enne jõuaks meie rahvushõimud välja ajada ja ära hävitada.

  3. Ele 3 aastat ago
    Reply

    Olen olnud eesti keele õpetaja vene koolis ja tean kuidas vene keelt emakeelena kõnelevad õpilased armastavad Eestit sest see on nende kodumaa kus nad elavad. Paljud on siin sündinud ja kasvanud. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi ja Venemaa intelligents on kõrgel tasemel ning teiste riikide poliitikuid ei halvustata. Vene õppekeelega koolides õpetatakse mitmeid aineid eesti keeles ja eesti keele õpetajad teevad palju tööd selleks et tunnid oleks huvitavad, et oleks palju näitlikke materjale. Ja siis tuleb keegi ja segab nende tööd oma halvustavate märkustega. Meil on olnud kohtumisi eesti koolide õpilastega, tähistasime kõiki Eestimaale kalleid tähtpäevi kus tantsiti eesti rahvatantse, lauldi laule eesti keeles ja loeti isamaalisi luuletusi. Vene lapsed mõistavad isegi seda et iga riik peab olema vaba. Aga siis tulevad halvustajad oma jutuga olles väga ebaõiglase.d.

    • elele 3 aastat ago

      Kommunistlikku jama ajad.
      Rahvas ne durak!

    • Estooniat 3 aastat ago

      peavad roodinaks lapsed ja ka algklasside õpilased. Siis panevad nende vanemad ja vanemad õpilased mõistuse pähe, et nende kõigi roodina on ikkagi Venemaa ning Estoonia on vaid ajutine nähe.
      Kahjuk spole pädevat küsitlust eri earühmade häälestatuse kohta, kuid kindel, et 20ndates muukad peavad roodinaks Rassijat, väiksed lapsed Estooniat.

  4. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Loonet siin näha on nagu värske ruulepuhang. Tuletab meelde parimaid keskerakondlasi keda siin vähe näeb. Tahaks rohkem näha armsaid nägusid ja nende arvamust kuulda. Eriti ei meeldi mulle kui võtab sõna meie meie õel ja ebaõiglane välisminister kes topib oma nina teiste riikide siseasjadesse ja tunneb kaasa neile kes lõhestavad riike ja tekitavad mässe. Presidendi kõne oli jube ,aga eelmisel aastal oli see meeldiv.Mis küll on juhtunud. Ta poolvend on hakanud ka jama ajama.

  5. Soo 3 aastat ago
    Reply

    EL-us olles pole meie elu paremaks läinud. Ansipi valitsemise ajal vaesus aina kasvas. Ma tahaks teada mida NATO on head teinud. isegi siis kui isislased ründasid eurooplasi polnud ta platsis.Venemaa aiitas Süürial vabatada territoorium isislastest ja sealt ei tulnud enam põgenikke. Brüsselis tegeleti põgenike jaotamisega ja Venemaa-vastaste sanktsioonidega aga kuidas meil sellest kasu oli. Meie riigis toimisid valesüüdistused parimate inimeste suhtes et reformistid võikule saaks. Ja siis toimuski see mida lubas Ansip et teeb kõik mis võimalik et valitsus laiali ajada.See mis toimub mitmetes riikides on kohutav, inimesed mässavad tänavatel, seni rahulikkudele riikidele saadetakse riigi lõhestajaid. Venemaa energiar, kaupu ega seerumit koroona vastu ei saa osta sest EL.ei luba. USA-s tiomusid rahutused aga leiti et see on normaalne ja surnutele kaasa ei tuntud aga tunti kaasa Navalnõile kellele korraldati etendus ja saadeti Venemaad rüüstama, tuntakse kaasa Valgevene mässajatele ehkki parem osa valgevenelasi ei mädda, sinna ju ka saadetipresidendikandidaat ainult mis õigusega. Näiteid võib tuua mitmeid kus põhjustati meelega rahutusi. USA pommitab jälle Süüriat, iraaki ja Iraani aga ssealsetele inimestele kaasa ei tunta . USA president on nagu õeluse kehastus. Jube mis toimub.

  6. autorile 3 aastat ago
    Reply

    Huvitav, kas Loonele makstakse Kesknädala artikli eest?
    Loone vanuses ambitsioone ju veelgi rohkem.
    Kui mitte, siis misasja sa kuulas pealikute kõnesid? Ma pole oma elua jooksul veel ühtegi kuulanud.

  7. Triin 3 aastat ago
    Reply

    President on alati vastandanud, ka eestlasi. Nii, et see pole mingi erand, et venelased on pidevalt solvunud, sest solvunud on nad ju kogu aeg. Mida nad eestlastelt ootavad—seda et neid ikka “vabastamise” eest täname???? Väiksed lapsed tiritakse 9,mail Filtri teele “Pronkssõduri” juurde, “maatähis” Tallinna purukspommitamisele, kus tuhanded kaotasid kodud ja elud. Sammas küüditamistele, tapmistele, genofondi teadlikule ja sihitud hävitamisele—rahvuspõhisele genotsiidile. Kui neile on Eesti “Rodina”, siis miks ei näe neid hoopis 24 veebruaril “Vabadussamba” juures? Lapsed käekõrval ja eesti lipud käes?? Ele siin kirjutab, et Venemaal suhtutakse hästi kõigisse, miks need venelased siis ometi siit hädaorust minema ei lähe ja muudkui kangelaslikult kannatavad siin. Täiesti mõistmatu fenomen. See kuidas tegelikult suhtuvad venelased kõikidesse rahvastesse on näha kasvõi selle järgi, et isegi suurrahvad, kasahhid, usbekid, ukrainlased ÕPIVAD OMA EMAKEELES UUESTI RÄÄKIMA, väikerahvaste keeled on ammu alla neelatud, nende maad anastatud, nende maavarad röövitud, nende kultuur lavalaudadele surutud ja seda mentaliteeti surutakse jätkuvalt väikerahvastele peale, meid on üle 100 korra neist vähem. Inimene pole suutnud (õigemini tahtnudki ) 50 , 70 jne. aasta jooksul omandada riigi keelt, mida pr. Loone sõnul armastatakse. Eks hunt armasta ka tallekest.

  8. Feja Räim 3 aastat ago
    Reply

    Jahh, Oudekki Loone, mina ka ei kuulanud. Uskumatu muidugi, et nii halb kõne oli. Varem olid ka mitmesugused ebanormaalsused normaalsusteks tunnistatud, nüüd siis üks normaalne ebanormaalsus veel juures.Paljud inimesed tunnevad end nüüd halvasti. Õige eestlane on meil saksa perekonnanimega, mingi mõisniku järeltulija või eestiaegse välismaalasest töösturi võsuke. Teised on sildistamiseks.

  9. Jah 3 aastat ago
    Reply

    Vene rahvas on enamuses sõbralik ja õiglane. Nende vihkajad pakatavad õelusestja alaväärsustundest. Venemaal on kommunistlik partei kuid ta ei tegutse. See on tõsi et Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi. Mul on mitu tuttavat eestlast kes elavad Peterburis ja nad on väga rahul . Peterburis on ka kirik kus teenistus toimub eesti keeles ja pastor on eestlane. Olen seal kord käinud ja seal oli umbes 200 eestlast. Paar aastat tagasi olin külas Peterburis olles ühel eestlasest arstil ja ta kutsus mind arstide peole. Seal poliitikast ei räägitud, teemad olid huvitavad ja arukad, kedagi ei kirutud. Mulle öeldi et te olete Tallinnast see on kaunis linn. Käisin ka kontserdil ja teatris . Telerist vaatan sageli vene huumorisaateid ja näen et mitte kunagi ei halvustata teiste riikide inimesi, rahvas saalis on tore. Venemaal on palju rahvusi eriti hiinlasi ja ukrainlasi. Kõikidesse rahvustesse suhtutakse hästi.

  10. Mai 3 aastat ago
    Reply

    Iga rahvuse seas on igasuguseid inimesi. Praegused vene rahvusest inimesed ei vastuta selle eest mis toimus carem. Mis puutub pronksõdurisse siis oleks pidanud selgitama miks see ära viidi sest vene rahva jaoks oli see monument vabastajale. Eesti keele õpetajad vene koolides selgitasid et hea et sai vabastatud aga siis oleksid pidanud vene väed Eestist välja viidama ja Eesti oleks vabaks jäänud ja lapsed mõistsid seda. Vaid ühe kooli õpilased olid seal ja kui hiljem selgus siis uudishimust. Märatsemise tänaval korraldas paar inimest makstes pättidele raha ja kihtades neid tänavale.Õigustust pole aga enne äraviimist oleks pidanud selgitama sest paljud arvasid et see viidi lammutamisele. Mingit tänu ei vaja vene rahvas vaid head suhtunist nagu kõigisse eestimaalastesse. Õelust täis eestlased on väga ebameeldivad ja keegi ei täna neid kes vaid laimates ja valesüüdistusi leiutades võimule saavad. Pole meil elavad venelased mitte kellelegi halba teinud meie riigis kellelegi halba teinud. Ega nemad ei saatnud kapo parima ja ausama inimese E.Savisaare kodu rüüstama kui peremees istus ratastoolis olles paranemas raskest surmavast haigusest ja vaatas pealt. See oli ju tapmiskatse. Kui palju ebaõiglust on pidanud kannatama õiglased ajakirjanikud ja peavoolumeedia mitmed ajakirjanikud valetavad ja vassivad. Oh kui paljuebaõiglust on meie maal kahjuks ja sellest võiks pikalt kirjutada. Aga oma silmas palki ei näe seda otsitakse mujalt.Kiidetakse heaks sekkumist teiste riikide siseasjadesse, tuntakse kaasa neole kes tänavarahutusi korraldavad.

  11. Noo 3 aastat ago
    Reply

    see oli nii ammu ja ma võin eksida aga kas mitte endine nõuka aegne tige kommunist ja hiljutise valitsemise aegu meie elatustaeme alla viinud Ansip polnud mitte pronksmehe äraviimise käskija. Kas ma mäletan õigesti et pärast ta viis lilli mälestussamba jalamile.Kui ma eksin siis vabandan-

  12. Karl Saare 3 aastat ago
    Reply

    Aastatel 1940 – 1991 sooritas kommunistlik režiim teadliku poliitikaga Eestis kodanikuühiskonna purustamise, massimõrvad, poliitilistel põhjustel vangistamised, küüditamised, tagakiusamised ja diskrimineerimise, varade võõrandamise ja pagulusse sundimise, sõna ja südametunnistuse vabaduse süsteemse mahasurumise, inimväärikuse mõnitamise jm – see kõik tekitas eestlastes sügava trauma. Selle trauma mõjud ulatuvad kaugele eestlaste alateadvusse.
    Leo Õispuu (Momento)

  13. robert 3 aastat ago
    Reply

    Seda pronksijama oli vaja ühele endisele tippkommunistile häälte saamiseks Nüüd istub Brüsselis ja ehitab meile raudteed et eliit saaks kiiresti Riias käidud Meie president ei tea isegi mida ta järjekordselt tuututab Mis teab tema venelastest Seda vene küsimuse kilbile tõstmist on vaja vaid armetutele poliitikutele Minu naabrid on bandeeralane ja venelane Ei kumbki räägi eesti keelt aga lapsed ja lapselapsed lasevad puhtalt Nii et natuke kannatust ja omavahelist viisakust on vaja

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.