Andrei Korobeinik: karusnahk on minetanud staatuse sümboli rolli ühiskonnas

Foto allikas: nähtamatud loomad.ee

Riigikogus läbis teise lugemise loomakaitseseaduse ja looduskaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärgiks on keelustada Eestis loomade aretamine ja pidamine üksnes või peamiselt karusnaha saamise eesmärgil.

Andrei Korobeiniku sõnul on karusnahk minetanud staatuse sümboli rolli ühiskonnas. “Langenud on müüginumbrid ja ka tänavapildis jääb karusnahast kasukaid järjest vähemaks. Alternatiivsed materjalid on soodsamad, keskkonnasõbralikumad, vastupidavamad, sobivad paremini meie kliimale. Langenud nõudluse tõttu pannakse ärid kinni isegi nendes riikides, mis on ajalooliselt olnud selle valdkonna turuliidrid. Mõned nendest riikidest keelavad karusloomafarmide pidamise,” lausub Riigikogu saadik.

Karusnahatööstuse tegevusega kaasneb oluline negatiivne mõju ümbritsevale keskkonnale, mõjutades negatiivselt kohalikke metsi ja vesikondi. “Näiteks Soomes eraldub karusnahatööstuse süül iga-aastaselt keskkonda 430 tonni lämmastikku ja 45 tonni fosforit loomade väljaheidetest. Lisaks otsesele kahjulikule keskkonnamõjule on karusloomakasvandusel keskkonnale kaudsed tagajärjed karusnahatootmise kõrge energiatarbimise tõttu,” loetleb Keskerakonda kuuluv Andrei Korobeinik.

Karusloomafarmide sulgemine näitab, et Eesti jaoks on kliimaküsimused ja loomade heaolu tähtis, märgib Riigikogu saadik. “Soovitan vaadata videosid sellest, kuidas loomad elavad karusloomafarmide puurides. Tihtipeale on tegemist kiskjatega, kes looduses elavad väga suurel territooriumil, farmis aga on nad kinni pisikeses puuris, kus nad ei saa korralikult liikuda, vigastavad end ja peavad piinlema sedasi aastaid,” lisab Andrei Korobeinik.

Karusloomafarmide pidajad saavad sulgemise üleminekuajaks 1. jaanuar 2026. a. Erinevate erakondade saadikute algatatud eelnõu kolmas lugemine toimub 1. juunil.

7 kommentaari
  1. Olen 3 aastat ago
    Reply

    selle loomadepinamise lõpetamisega samuti päri. Karusloomade laipade kasutamine on puhas eputamine.
    Need tuleks puuri pista, kes seda kasvatust edasi toetavad.

  2. mentaliteet 3 aastat ago
    Reply

    JUMALA ÕIGET JUTTU RÄÄGID hr.KOROBEINIK !!! NÜÜD MA TUNNEN, ET KESKERAKOND KA MIDAGI VÄÄRT ON.
    KUI TÜÜP RIPUTAB ENDALE KÜLGE SURNUTE KEHAOSI VÕI SEINTELE EI SOBI TA TÄNAPÄEVA ,VAID K IVIAEGA. SEDA NIMETAKSIN MA HINGEIDIOTISMIKS. TÄNAPÄEVASES VAATES.
    HINGELINE IDIOODISTUMINE ON VÄGA OHTLIK ÜHSKONDLIK HAIGUS , SEST LOOB HOOLIMATUSE, PRAGMATISMI, AHNUSE, VALE MENTALITEETI, MIS KÕIK TÕMBAVAD ENESELE KÕLGE LEGALISEERITUD SADISMI. IGAL ALAL !
    SEESAMA MENTALITEET PÕÕRAB END INIMESE VASTU JA NUHTLEB TEDA, KUNI SEE PARASIITLIIK KAOB.. ILMA ET ÜLDSE TAIBATAKSE MILLES ASI, NII KAUDSEID TEID PIDI TULEB NUHTLUS VARSTI VÕI LAPSELAPSELAPSELASTELE…
    KAS PRAEGUSTEST EPIDEEMITEST VEEL VÄHE ON??? NEED TULID KÜLL KIIRESTI KÄTTE, KUID ALGUST OLI TEHTUD AMMUGI.
    KOROONA ON L O O M A P I I M A M I S E ! HAIGUS. SEST WUHAN JA SELLE ELUSLOOMATURG ON JÕLE KOHT, KA ASUB SES LINNAS LABOR. MAA SÖÖGIKOMBED ON PALJUSKI ÕÕVASTAVAD.

    MIKS NII KAUA SELLE SEADUSE TÄITMISEGA VENITATAKSE ???? TULEB LÕPETADA OTSEKOHE, PÄEVAPEALT
    TEAN VÄGA HÄSTI NENDEGI RIIGIKOGULASTE NIMESID, KES EELMISEL HÄÄLETUSEL FARMIDE SULGEMISE VASTU OLID! KA KESKERAKONDLASTE JA SEETÕTTU KADUS MUL LUGUPIDAMINE JA HUVI ÜLDSE TEIEGA VÕI TEISTE PARTEIDEGA TEGELEDA – KADUS USALDUS.

  3. Ajab naerma 3 aastat ago
    Reply

    Korobka ei tunnegi seda seltskonda kes karusnahka hindab.Tema seltskond kannab dressi ja tossu.

  4. to ajab naerma 3 aastat ago
    Reply

    SEE SELTSKOND KES KARUSNAHKA KANNAB ON HAIGE VAIMULT KUI HINGELT TÄNAPÄEVASELT TASANDILT VAADATES. TA TEOSTAB LEGALISEERITUD SADISMI. TULEB SULGEDA KINNIMAJADESSE , SEST ET ELUSOLENDI PIIN TEDA NAERMA AJAB. TA ON OHTLIK.
    Olgu dressid või tossud või mistahes, inimest hinnatakse tema hinge ja vaimu järgi-sest nii on õige ja ohutu.
    mitte matsi rahakoti järgi, kes ei tea mida enda tühjusele külge riputada, et välja paista., mis teistele keelatud,see mulle lubatud. TÜHINE JA KURI , TEOSTAB ENDA KESKKONNAS KURJUST = LOLLUSE MATRIX.
    KAS SINA MÕTLESID DRESSIDE JA TOSSUDE MAINIMISEGA ÄRATADA KOROBEINIKUS jt. SUURNIKU IHA SAMADE JÕLEDUSTE JÄRELE, MIDA SA ENESE “VÄÄRTUSEKS” “ÄRAVALITUSEKS “P EAD? EU SIIS TULEB SINUSUGUSTE POOLELE ÜLE ? SINA MINEVIK KOOS OMA KAMBAGA.

  5. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Keskerakond on olnud läbi aegade parim erakond aga kahjuks parim partner tema jaoks Rahvaliit aeti laiali. Reformierakondlased on teinud ühe vea teise järele ja alatult määrinud parimatele inimestele valesüüdistusi kaela et segaaid teel võimule kõrvaldada.

  6. häbiga saab läbi? 3 aastat ago
    Reply

    6 aastat “armuaega” tähendab praktiliselt seda, et karusnahafarmide likvideerimist ei tulegi…?
    Sest kes teab, kes siis valitsuses on jne.jne. See tÄHENDAB VEEL 6 AASTAT LOOMADE PIINU !!!
    KUi loodate meid ,lollikarja, petta ja ennast 6 a pärast valima panna LUBADUSTEGA =TÜHJADE, siis eksite
    rängalt.
    TEHKE ÜKSKORD OMETI KA MIDAGI HEAD, TÕELISELT,ARVESTATAVALT, TUNTAVALT – KAS LOOJAUHKUST TEIS SIIS ÜLDSE EI OLE ? ENESEUHKUST? SÜDAMETUNNET???

  7. põrgus ikka aega küll 3 aastat ago
    Reply

    10 aasta pürast tõoseb kõige suurema tavapensioni /ei räägi eripensionitest/ 580 euroni -oh seda õnne.Neile, kes praegi 530 saavad? Mitte teistele. Aga 10 aasta pärast pole meid paljusid enam olemas. Ja mis kõik head asjad veel… Naerukoht.
    6 aasta pärast lõietatakse ?! naerukoht, nahafarmide tegevus – aga selle 6 aasta jooksul KUI PALJUDE MILJONITE LOOMADE PIIN JA AHASTUS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Aga ametnikel pole asjagi- neil aega küll. ,mõnus istumine ja raha jalaga segada.Paistab, et LOOMAKAITSJATEL ka -aega küll. Nemad esitavad korrapäraselt eelnõusid ja elavad mõnusasri oma nahas edasi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.