Aas: Rail Balticuks on Eestil puudu 400 miljonit eurot

Rail Baltic

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas kinnitas ERR-ile antud intervjuus, et Rail Balticu projekt lükkub neli aastat edasi ning Eesti osas on ehitamiseks tema sõnul praegu puudu 400 miljonit eurot. 

Aasa sõnul on üks põhjus projekti lõpetamise edasilükkamiseks, et ei osatud täpselt ette ennustada kogu projekti lõplikku maksumust. “Täna me näeme, et meil on tarvis kasutada ka järgmise Euroopa Liidu perioodi vahendeid. Kuna tegemist on TNT võrgustiku projektiga, siis Euroopa jaoks ongi lõpptähtaeg 2030. See 2026 oli meie enda seatud tähtaeg,” rääkis Aas ERR-ile.

Eesti osas on ministri sõnul täna arvestatud, et see puudujääk võib olla suurusjärgus 400 miljonit eurot. Seda numbrit ei saa aga võtta veel absoluutsena, märkis ta, kuna ühelt poolt ei ole veel kindlust ehitushindade osas, teisalt tehakse tööd ka selle kallal, kuidas teha kõiki asju optimaalsemalt, et püüda kuskilt ka raha kokku hoida.

Lisavajadus lisavahendite järele on Eestil kuni aastani 2030, lisas Aas.

Samas ei lükku ministri sõnul edasi kogu projekt. “Me püüame ikkagi ühendused saada võimalikult kiiresti valmis. Väga tahaks, et nad oleks valmis aastal 2026 või 2027. Võimalik, et see tähendab, et ei ole kaks rööpapaari kõrvuti ja tulevad lihtsalt möödasõidukohad. Ja siis tulevikus ehitatakse ta lõpuni,” kirjeldas ta.

7 kommentaari
  1. Lausa 3 aastat ago
    Reply

    naerma ajab. Algul pakuti üliodavat ehitaushinda, et aju ära loputada ning ehitus käima läheks. Et saaks võimalikult palju rahva raha kantida. Võõrad kavandajad ja ehitajad saaks siis siin tööd.
    Kui midagi kavandama hakati, oli hind juba mitu korda kallimaks läinud. Aga seda lolli kava ära ei visatud. Rahval raha küll, muudkui ehitame. Kuigi oli selge, et mingi Hiina kaup siin liikuma ei hakka ja reisijaidki tuleb päevcas ehk vaid rongitäis. Ja sõidedakse Ülemiste-Pärnu, vaid vähesed edasi Riiga. Ei mingit 8 reisirongi päevas.
    Üldse ei arvestatud raudtee ülalpidamisega pärast. Sest see läheb aina kallimaks.
    Nüüd on paljud asjad juba kärbitud. Pole enam 2. rööpmepaari, varsti jääb ainult 1 rööbas järele.
    Meie jahupead pole ikka veel aru saanud, et litakate maksuosa moodustab 60%, lätakatel 30% ja meil 10%. Hea kui litakadki mingit kasu saavad, meie peame selle aga pidevalt kinni maksma.
    Ja Jaak valetab et suu tossab, sest seisus kohustab.

  2. Tehtud! 3 aastat ago
    Reply

    Jälle üks peesse läinud ettevõtmine mida KE heaks kiitis . Kuidas Te ikka oskate nii rumalad olla?

    • Petmine jätkub 3 aastat ago

      Pidi ikka läbi Poola Burselli minema? Nüüd siis vaid Leetu???

  3. Jah 3 aastat ago
    Reply

    Aga ehk oleks see raha vähemalt osaliselt olemas kui ei saadetaks raha teistele riikidele.Aga ehk Brüsseli tegelased korjavad raha kokku neil ju seal istumise eest antakse suuri palku,

  4. Almar Glustsenko 3 aastat ago
    Reply

    Ja 1 manager Taavi on üle?

  5. Almar Glustsenko 3 aastat ago
    Reply

    Täpsemalt Tiit Pruuli Taavi, kelle autosse Tiit lipsas, kui ta hotellipidajate pundi eestkostjana oli Stenbockis just lubaduse 5,5 millisele riigiabile saanud.

    Lipsasid kähku, sest tuletasin neile meelde, et Riigikogu poolt nüüdseks ESM-i varastet 16,5 miljardit eurot tuleb erakonnaladnikutel ja pandeem-siioni-riigi oligarhidel töötavale rahvale tagasi maksta.

    Kui küsisin talt, et mida ta teeb siin ja kas poliitlobistab enda poliitoligarhia kasumisse juurde Keski “tasuta” maakonnaliinide kasumit või oma Grand Order of Dominance Rail Balticu kasumit, siis , nii eelmisel nädala linnapeade debati kohviku ees Vabaduse väljakul kui täna Toomkiriku ees, oli peamassoonike Pruuli nagu niuhti kohe läind.

    Toomkirikus õnnestus Vaba Eesti Huuset karjataval Viilma pundi vabamüürlal moosida Edgar vabamüüriristi vastu võtma, sest Huuse tuli mulle ukse ees kallale ja sundis mind seepärast vapsilippugi maha viskama. Kui ütlesin Edgarile, et ta on patriootide silmis seni vaps olnud, Leegioni Sõprade Klubi on peagi nõus tallegi viinatalongide, kartulikoorte ja küttepuude eest Eesti rahva tänumedali andma ja, et ma ei lase tal enda ja rahvuslaste au massoonikirikust saadava risti ja viletsusega teaotada.

    Aga Edgar on ju umbes 1/4 seto jurakas. Ju siis risti läheb vaja tal.

    Eks homne päev on targem. Paistab, kas Edgar saab aru, on ta siis masooniks saanud või mitte. Millal ja kus ta end hanitas, kui ütles 20.08.2021 Riigikogu ees, et ta pole massoon, mida ma siis uskusin (youtube: Ülo kohtumine Savisaarega).

  6. Almar Glustsenko 3 aastat ago
    Reply

    PARANDUS: mõisted EILE ja TÄNA käivad selle seisuga, et kommnetaari kirjutasin 10.10.2021.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.