Jaak Aab: Leevendame elektri hinnatõusu

Foto allikas: Jaak Aabi Facebooki leht

Oleme viimase nädala jooksul aktiivselt toimetanud energia hinnatõusu vastaste meetmetega. Teen meetmete hetkeseisust lühiülevaate.

Planeerime kahte meedet. Esimeseks on elektri võrguteenuse tasu osaline hüvitamine kõigile kodu- ja äritarbijatele ning teiseks meetmeks energiahinna tõusu leevendusmeede vähemkindlustatud leibkondadele.

1. Võrguteenuse tasust 50 protsenti plaanime riigi poolt kõigile kodu- ja äritarbijatele kinni maksta. Soodustus kehtiks perioodil oktoober-märts. Soodustuse saamiseks tarbijad omalt poolt täiendavalt midagi ette võtma ei pea. Kui kõik plaanikohaselt läheb, näevad tarbijad soodustust juba novembris laekunud elektriarvel. Meede maksab ca 88 mln eurot.

2. Energiatõusu leevendusmeede vähemkindlustatud leibkondadele puudutab neid peresid, kelle sissetulek jääb alla suhtelise vaesuse piiri. Vähemkindlustatud leibkondadele hüvitame elektri ja gaasi hinnatõusust 70-80 protsenti. Lävend (hinnatase), millest alates hüvitist arvestama hakatakse, on elektri puhul esialgse plaani kohaselt ca 60 €/MWh (6 s/kWh) ning gaasi puhul ca 30 €/MWh (3 s/kWh). Sarnasel põhimõttel on plaanis hüvitada ka kaugkütte hinnatõus, mille täpsemad tingimused on veel töös. Loodetavasti saame meetmega alustada tagantjärele septembrist või oktoobrist. Täpsed detailid ja meetme kestvuse aeg on veel läbirääkimisel ning peaksime selles osas saama targemaks ca nädala jooksul.

Vähemkindlustatud leibkonna puhul on üksi elava täiskasvanu netosisstuleku piiriks 673 eurot kuus (brutosissetulek 743 eur), kahekesi elavate täiskasvanute puhul kokku 1009 eurot kuus (brutosissetulek ca 1179 eur) ning kahe lapsega pere korral kokku 1413 eurot kuus (brutosissetulek ca 1788 eur). NB! Suhtelise vaesuse piiri arvutamisel peaks kindlasti lähtuma netosissetulekust.

Toetuse saamiseks tuleb toetusele kvalifitseerunud isikutel toetust taotleda läbi elukohajärgse kohaliku omavalitsuse. Meede maksab ca 37 mln eurot.

3 kommentaari
  1. Hinnašokk Soomes: 3 aastat ago
    Reply

    Hinnašokk Soomes: elektriauto laadimine maksis 33 eurot minut
    Autor eestinen

    Müüt elektriauto kasutamise odavusest hakkab vaikselt murenema. Soome ajakirjanik laadis oma autot McDonaldsi parklas ja see maksis 33 eurot minut.

    Kauppalehti ajakirjanik laadis autot Audi e-tron GT kiirlaadimispunktis. Kui ta vaatas mobiilis laadimise hinda, näitas see 32 eurot 98 senti minuti eest.

    Ajakirjanik katkestas laadimise pärast kaheksandat minutit ja 70-80 kilomeetri pikkuse vahemaa läbimiseks vajaliku laadimise hinnaks kujunes 272 eurot.

    • Soome nahahaiguste arst ei istuks kunagi avalikule WC-potile, sealt võib saada ka koroona 3 aastat ago

      oome bakterioloogia professori Pentti Huovineni väitel võib avalikus tualetis istudes saada kõige tõenäolisemalt mõne kõhuhaiguse.

      Neid haiguseid põhjustavad näiteks rotaviirus ja noroviirus. Ka koroona võib levida väljaheidete kaudu, vahendab Iltalehti.

      Kõhulahtisust põhjustavad haigused levivad aerosoolidena õhus. Seetõttu tasub WC-poti kaas enne vee peale laskmist kinni panna.

      Mikroobid levivad aerosoolidena WC-poti ümbrusse, samuti WC-poti kaanele, kus need puutuvad kokku nahaga. Kõhulahtisuse põhjustajad aga ei tekita naha-probleeme. Korralik kätehügieen pärast tualetis käimist välistab mikroobide jõudmise suhu.

  2. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Hinnatõusu ei peaks olemagi. hea et keegi leevendabki.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.