Kiik ja Terik tahavad lõpetada üldise maskikandmise kohustuse

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles ERR-ile, et kuna nakatumise ja haiglaravi vajavate Covid-patsientide arv on viimastel nädalatel kiiresti langenud, on mõistlik 1. aprillist asendada avalikes kohtades maskikandmise kohustus soovitusega – sama meelt on ka kultuuriminister Tiit Terik. 

«Teen valitsusele ettepaneku väga selgelt läbi arutada, kas maskikandmine on tänases olukorras meditsiiniliselt põhjendatud ja kui suur on kohustuse tegelik kasutegur,» ütles kultuuriminister Tiit Terik pärast kultuurisektori esindajatega toimunud arutelu.

«Olukorras, kus koroonaviiruse näitajad näitavad selget langustrendi ja me oleme ära kaotanud suurema osa piirangutest, ei ole maskikandmise nõudest kinnipidamisel ratsionaalset põhjendust ning selle kontroll nõuab ebamõistlikke pingutusi,» lausus Tiit Terik.

Ta märkis, et teatrijuhtide tagasisidest lähtus, et majja majja sisenedes kannavad kõik külastajad viisakalt maske, kuid etenduse ajal pimedas saalis võetakse need tihti eest. «Kuidas antud olukorras maskikandmise nõuet tagada? Teine lugu on koorilauljatega – ligi 40 000 inimest peavad proovides läbi maski laulma. Paljud riigid on maskikandmise nõudest loobunud ning Eesti peaks järgima talupojatarkust ja kohustuse tühistama,» lisas Terik.

Kultuuriministri sõnul on kultuurisektor seisukohal, et kohustuslik maskikandmine tuleb asendada soovituslikuga. «Koroonaviirus on meid saatnud rohkem kui kaks aastat ning kultuuri- ja spordisektor on selle aja jooksul suurt kahju kannatanud – ära on jäänud paljud üritused ja mitmed ettevõtjad on olnud sunnitud oma tegevuse lõpetama,» loetles minister.  «Poliitikute üks ülesandeid on ühiskonda lugeda ja tajuda elanike ootusi. Riik peaks praegu tegema kõik endast oleneva, et anda kultuurisektorile vabadus tegutseda. Küsitavate kohustuste pealesundimine on tänasel päeval ebamõistlik,» rääkis Tiit Terik.

Minister lisas, et Eesti inimesed on õppinud koroonaviirusega elama ning igaühel peaks vastavalt tervislikule seisundile olema vabadus ise otsustada maskikandmise üle. «Kohustust kohustuse pärast ei ole mõtet hoida. Usaldame oma inimesi ja laseme neil ise sõltuvalt ümbritsevast keskkonnast maskikandmise üle otsustada,» märkis Tiit Terik.

Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar maskikandmise vajadus sõltub sellest kellega on tegemist. «Kui tegu on noore inimesega või terve inimesega või inimesega, kes on mõned kuud tagasi Covid-19 põdenud või viimase 3 kuu jooksul vaktsineeritud, siis sellel inimesel on väga väike tõenäosus nakatuda ja tema võib küll maski jätta ette panemata. Või kui inimene läheb kinno, kus on vaid üksikud inimesed, või pooltühja kaubanduskeskusse või istub pooltühjas ühistranspordis, siis pole maski tarvis,» kirjeldas Lutsar.

Samuti ei peaks tema sõnul maske kandma õues.

Ent kui on tegu inimesega, kes ei ole koroonaviirust põdenud ega ka vaktsineeritud, siis Lutsari märkis, kui inimene läheb rahvarohkesse ruumi, kus on ka kehv ventilatsioon, siis praegusel ajal oleks sellel inimesel maski kandmine vajalik. «Mina eelistaksin sellisel juhul FFP2 maski. Samuti peaks rahvarohkes halva ventilatsiooniga ruumis kandma maski riskigruppi kuuluvad inimesed,» lisas teadlane ja tõi näiteks ühistransport tipptunnil või kui teatrid, kontserdid toimuvad väikses ruumis ja on rahvast täis.

«Kui inimene tunneb end ise maskiga kindlamalt, siis mina mingit probleemi maski kandmises ei näe. Maski peab kandma ka, kui seda näevad ette asutused reeglid. Näiteks meditsiiniasutustes või hooldekodudes,» lisas Lutsar.

4 kommentaari
  1. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Need suurepärased poliitikud hoolivad meie rahva heaolust ja ei õhuta vihavaenu. Ma ei teagi kas meil veel rändab koroonaviirus või on juba läbi see haigus. Ega paljusid see ei huvitagi sest kogu aja võtab ära ässitamine ja sanktsioonide väljamõtlemine mis puudutavad peamiselt Venemaal elavaid rahvaid kelle seas on ka palju ukrainlasi. aga kui ikka koroona levib siis peaksid inimesed kandma maski.

    • okku kaks lolli. 2 aastat ago

      võta üks ja viska< teist.

  2. rumalad käsud=hoolimatus 2 aastat ago
    Reply

    Nõukaajal tegi ka alati mõni brigadirsa “vajaliku” ettep. ja siis rahva õnne nimel võttis koosolek vastu.
    Koroonaviirus näitavat langustrendi – hakkas õige ukrainlasi kartma või ravisid suurmiitingud ta välja?
    Ainus ratsionaalne põhjendus on, et ega teie isegi osanud ega viitsinud paremat soovitada, veel vähem organiseerida- uued ventilats. ühistranspordis,kliinikute ooteruumides.FFP3 respir.jms.siis nüüd pole see äkki ratsionaalne? KASUM ON. Kui kaks inimest kannavad MÕLEMAD maski, siis paarkümmend % langeb nakatumisvõimalus.Loeb ka viiiruste hulk. Kui üks kannab ja teised mitte, siis EI AUSTA NAD SELLE ÜHE ELUÕIGUST !!!Ebamõistlikke pingutusi pole aga te kunagi teinud maskide kandmise kontrollimisel.
    Inimeste USALDAMINE on nonsens, sest NAD MÕTLEVAD AINULT ENESE HEAOLULE.
    Kui inimene on vaktsin., põdenud või noor ja terve, siis tal väike võimalus nakatuda, AGA TEISI NAKATADA ON TAL KÜLL. Ja nüüd ei aita seegi kui põdur eakas maski kannab,et ennast kaitsta ja tal on VÄGA,VÄGA VAJA näit.arsti juurde minna. Istub siis RONGIS,BUSSIS,OOTERUUMIS TUNDE ja HINGAB SISSE TEISTE VÄLJAHINGATUD ÕHUGA KOOS KA NENDE PIISKU TÄIS VIIRUSI. KUidas on RIIK KORRALDANUD FFP 2 /tegelikult peab olema FFP3/ respiraatorite kättesaadavuse ja maksmise /pensionäri rahaline võimekus on ikka väga närune/ EAKATELE ??? Kas need on desinfitseeritavad ENNE KASUTAMIST?
    Muidugi tuleb meeldida eelkõige tugevamatele ja noortele,elujõulistele ja orienteeruda RAHALE. Sest sul ei tohi olla teisi jumalaid minu kõrval – ütles RAHA. EHK ON SEE KÕIK EKSITUS, HALB UNENÄGU…

  3. järg 2 aastat ago
    Reply

    Tõesti jääb mulje, nagu eakate aega Elada ,lükataks viisakalt kiiremale käigule.Tegematajätmiste ja hoolimatusega, orienteerumisega MAJANDUSLIKULE KASUMILE ja NOORTE LÄBUTAJATE VAJADUSTELE.Sest neid peab ehk veidi pelgamagi, igatahes mitte eakaid.
    Tõesti, teid tuleb PIIBLIKOOLI saata, sest muidu te ei mõtle ega loe või siis ei oska sellest õigeid järeldusi teha.Kuigi ma ise otseselt ühtegi kontsessiooni ei kuulu, mingi arusaam religiooni EETILISEST MÕJUST on mulle arusaadav. Ministrite tegevust nähes seda küll ei ütleks.
    Kui mingi majandusharu nõuab püsimiseks ebaeetilisi otsuseid, tuleb leida uus selle asemele. Kultuuri puhul tuleb teda elus hoida toetamisega ja püüda ELUS hoida KÕIK meie ühiskonna liikmed. Ja paljudes riikides see nii ka toimub. Kurb, et pean Hiinat esile tõstma, lõunamere saari jm,Austraaliat.kes lausa karantiinidega välja tulid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.