Ratas: uus valitsuskoalitsioon jätab päranduseks sajad miljonid aastas

Jüri Ratas

Keskerakonna esimehe Jüri Ratase sõnul tegi Reformierakond eelarvepoliitikas kannapöörde ja uus valitsuskoalitsioon jätab järgmistele valitsustele päranduseks sajad miljonid eurosid püsikulusid aastas.

“Väide, et Keskerakond oleks veelgi rohkem kulutanud, on lihtsalt kehv vabandus olukorras, kus uus valitsuskoalitsioon kulutab märksa enam kui Keskerakonna küsitud laste- ja peretoetuste tõstmine. Järgmistele valitsustele jäetakse päranduseks sajad miljonid püsikulu aastas, kuid katteallikatest isegi ei räägita,” kirjutas Ratas sotsiaalmeedias.

Ta meenutas üht Kaja Kallase väidet veel mõned nädalad tagasi. “Peaminister ütles, et peretoetuste tõus tähendaks seda, et selle jaoks peaks tõstma käibemaksu praeguselt 20 protsendilt 23-le. Või kui maksustada sissetulekut, siis tulumaksu 20 protsendilt 24-le. Täna teame, et Keskerakonna initsiatiivi tulemusena esimese ja teise lapse toetused ning peretoetus tõusevad. See on väga hea uudis,” märkis Ratas.

Ta pidas oluliseks ka toetusi ka energeetikas, tulumaksuvaba miinimumi tõusu, lisarahastust pikaajalises hoolduses ja üksikvanemate toetuse tõstmist. “Kõrgharidusele 10 miljonit on selgelt vähe ja meie ülikoole see palju ei aita. Keskmaa õhutõrjest riigikaitsesse pole vahevalitsuse poolt küll midagi kuulnud,” nentis Keskerakonna juht.

Juhul, kui eestikeelsele haridusele üleminek püütakse ära teha 10-15 miljoniga, siis selle raha eest Ratase hinnangul puuduolevaid sadu õpetajaid ei leia. “Ehk sellegi lubaduse hind ja teostus on praegu suuresti selgusetu, kuid kindlasti vajab see lisaraha ja kulukaid programme,” leidis Keskerakonna esimees.

Samas märkis Ratas, et maksutõusudest pole Reformierakonna juhtide poolt seekord kuulda mitte sõnakestki. “Sündiv vahevalitsus ei räägi ausalt sellest, kuidas paljuski õigete mõtete kulud kaetakse! Selge on see, et ilma maksupoliitiliste otsuste või laenuta seda teha ei saa,” toonitas Ratas. “Keskerakonna seisukoht on, et läbi tarbimismaksude tõusu me kindlasti kulude katmist ei toeta. See lööks just kõige valusamalt keskklassi ja väikese sissetulekuga inimesi,” lisas ta.

7 kommentaari
  1. Kui 2 aastat ago
    Reply

    1-le õpsile maksta kuus 1500€ kättä, teeb 10 miljonit 10000000/1500 = 6666€ õpsikuud. Aastas on 12 kuud, 6666/12 = 555 õpsi. Kui 1 õps õpetaks 10 last, saaks keelt õppida 5555 last aastas.
    Muidugi lisanduvad ootamatud lisakulud õpikute, elamispinna jm näol. Võtan kolmandiku maha, saan 3703 last.
    Päevas sünnib 45 last, aastas 45×365 = 16425. Venekeelseid on kolmandik, seega 5475 last. Katta suudab 10 miljonit seega neist 67,6%. Mis ütleb, et raha oleks vaja 1,478× enam ehk ligi 15 miljonit. Mis on ka kavandatud.

    • Ons sellel mõtet? 2 aastat ago

      Las vene laps õpib vene keeles. Niikuinii läheb siit minema.

    • Uue juhi tulek 2 aastat ago

      Kireva armueluga Ivan Gerhardi poeg Toots on olnud enne praegust kaasat Eve Tootsi korduvalt abielus. Vaatame lähemalt, kes on need naised, kes on taas poliitikamaailmas esile kerkinud Jaan Tootsiga leivad ühte kappi pannud ning oma elu tuntud ettevõtjaga jaganud.

      Jaan Toots on ettevõtja, endine politseitöötaja ja poliitik. Lisaks on mees tuntud oma kireva armuelu poolest. Ta on abielus olnud Kersti Tootsi ja Kati Tootsiga, kes kannavad siiani oma eksmehe perekonnanime, ning on hetkel õnnelikus abielus Eve Tootsiga. Kes on need kolm naist, kelle teed on ristunud tuntud ärimehe Jaan Tootsiga? Loe lehest ja sa saad teada tõde. https://kroonika.delfi.ee/artikkel/120035222/kolm-naist-kolm-abielu-keskpartei-juhiks-purgiva-jaan-tootsi-kirev-armuelu

    • Ukrainlased mingu koju. Saadame neile sinna nänni. 2 aastat ago

      Meie inimesed elavad puuduses. Miks peame toitma võõra riigi inimesi? Ukrainlased ise kerjasid põrgu kohale.
      aaaaaaaaaaameerika on sõja õhutajad ja meie inimesed ei vaja seda sõda.

  2. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Palugem siis Jumalat et Reformierakond kaoks valitsusesr ja siis meie elu läheb paremaks. See oleks nii olnudki kui poleka olnud Ansipi valitsust kus meie elatustase läks kolinal allamäge. Ega Rõivas ja Kaja Kallas paremad pole.

  3. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Kas meil on nüüd uus valitsus. Midagi nii vastikut poleks oodanud. Isamaa on nagu kohatäiteks käib edasi ja tagasi peaasi et võimule saab aga tolku temast pole. Peaministrile ei meeldi et Keskerakond teeb kõik mis võimalik meie inimeste heaks ja nüüd on Reformierakonnal võim käes sest ega tema kaaslased ei julge piiksatadagi.Eesti on vaene ja ebaõiglane riik tänu reformistlikule valitsusele. Kus on nüüd Isamaa tubli esimees kes ühines KeskerakonnagaTuleks ometi järgmine valitsus Keskerakond koos EKRE-ga sest siis oleks jälle lootus paremale elule aga nüüd vaömistume vaesusesse ja ebaõiglusesse jääma.

  4. Feja Räim 2 aastat ago
    Reply

    Isamaaga on jätkuvalt probleem, Reinsalu juba kolistab ämbreid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.