Siret Kotka: Tõstaks pensioni kohe 1000 euroni?

Siret Kotka

Hiljuti vestlesin Rakveres vanaprouaga, kes kurtis hinnatõusude üle. Pärast ravimite ostmist ja kommunaalkulude tasumist haigutab rahakotis tühjus. Viimased kolm nädalat on ta pidanud läbi ajama vaid kuue euroga. Ja selliseid pensionäre on Eestis veel tuhandeid.

Vahe rikaste ja vaeste vahel ehk majanduslik ebavõrdsus süveneb Eestis mühinal. Eriti teravalt on see just tänavuse üüratu hinnaralli tõttu silma paistma hakanud. Suhtelises vaesuses elavate Eesti inimeste arv on aastaga kerkinud enam kui 30 000 võrra. Ühesõnaga, rohkem kui 300 000 inimest elab meie riigis vaesuses ning vaeste osakaal kasvas ja kasvab eeskätt just vanemaealiste seas. Üle 80 protsendi eakatest kogeb suhtelist vaesust ja vahet pole, kas elavad nad siis üksi või kahekesi. Probleemi põhjus pole aga üldse keeruline või müstiline – praegune keskmine vanaduspension jääb lihtsalt alla suhtelise vaesuse piiri. Väljapääs sellisest katastroofilisest seisust on erakorraline ja piisav pensionitõus, kuna pensionid on ilmselgelt ajale jalgu jäänud.

Me ju kõik näeme iga päev, mis toimub toidu- ja teiste kaupade ning teenuste hindadega. Valitsuse suutmatus ohjeldada hinnatõuse tõukab rahvast tegema ebainimlikku valikut toasooja ja kõhutäie vahel. Heast elukvaliteedist ja väärilisest äraelamisest ei sobi siinkohal rääkidagi, sest tuhanded eestlased tegelevad lihtsalt elus püsimisega. Teatris käimisest, uue raamatu ostmisest või kontserdi külastamisest võib vaid unistada.

Teatavasti tõuseb uue aasta esimesest päevast pension 20 eurot ja keskmine vanaduspension muutub tulumaksuvabaks. Koos 1. aprillil pensioni indekseerimisega tõuseb keskmine pension 704 euroni. See on tore, aga seda on arusaadavalt liiga vähe. Näen ja tunnetan, kuidas 2020. aasta jaanuaris keskerakonna ja reformierakonna kokku lepitud 20-eurone erakorraline pensionitõus ei avalda enam mingit mõju, kuna näiteks üksnes juba keskmine toidukorv on aastaga 21 eurot kallimaks läinud.

Niisiis, pelgalt toidukorvi kallinemine sööb uue aasta erakorralise pensionitõusu lihtsalt ära. Lisaks toidule on aga ju ridamisi väljaminekuid.

Keskerakonna ettepanek on juba jaanuarist suurendada pensionide baasosa ja tõsta seda 20 euro asemel hoopis 50 eurot. See seaduseelnõu läbis riigikogus novembris ka juba esimese lugemise. Nüüd jääb vaid loota, et reformierakond, sotsid ja Isamaa ei viska seda eesti rahvale hädavajalikku eelnõu parlamendist välja, kuna selle esitas nende konkurent – Eesti Keskerakond.

1000-eurost pensioni on lähiaastatel täiesti võimalik saavutada. Nimelt tõuseks praeguse prognoosi järgi aastaks 2026 keskmine vanaduspension niikuinii 836 euroni, ja seda vaid pelgalt indekseerimisega. Aga kui pensioni baasosa ka veel tõsta, siis jõuaksime 1000-eurose pensionini kordades kiiremini.

Keskerakonna plaan on hakata alates 2024. aastast tõstma pensioni baasosa 50 eurot aastas ja seda nii neli aastat järjest. Lisame siia veel indekseerimise võimenduse ja 1000-eurone pension on tehtud. See ettepanek mõjutaks juba ainuüksi järgmisel aastal rohkem kui 321 000 Eesti pensionisaajat. Selline pensionitõus leevendaks oluliselt inflatsiooni negatiivset mõju ja parandaks märgatavalt kõikide pensionäride elujärge. Igal eakal on õigus oma eluõhtut inimväärselt veeta, sest ta on selle välja teeninud.

Riigieelarve on alati prioriteetide küsimus: alati on raha, aga küsimus on selles, kuhu see suunatakse. Praegune valitsus on siiani näidanud pensionäride suhtes üles ükskõiksust. Kui reformierakonna, Isamaa ja sotside võimuliidul oleks selge tahe tõsta pension 1000 eurole juba järgmisest aastast, siis tegelikult oleks ka see täiesti tehtav. Valitsusliidul selline soov aga puudub. Ent juba märtsis valitakse Toompeale uus valitsus ja loodetavasti on see märksa pensionärisõbralikum.

17 kommentaari
  1. mina 2 aastat ago
    Reply

    Keskerakond on pidevalt rääkinud, et >Eesti on maitsev ja magus. Siret ei taha ka sellest
    suutäiest loobuda.

    • no tydric 2 aastat ago

      Miks mitte? Lubasite 100 ja petsite! Paneme nüüd tonniga?
      Oh sind etsi devuška.

    • Hurraa 2 aastat ago

      kes pakub rohkem?

    • Kannäe 2 aastat ago

      Ka Siretist on luuletaja saanud. Mõtleb ja pakub arve välja aga kustkohast, selle jätab saladusse.

  2. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Eks ikka läheb meie elu alati halvemaks kui valitsuses on reformierakondlased. Siis peavad keskerakondlased tükk aega nende vigu parandama kui saavad võimule ja siis hakkavad hoogsalt edasi minema paremuse poole. kui kogu aeg oleksid olnud keskerakondlased võimul oleksime elatustaseme poolest palju kõrgemal.

  3. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Parimast parim poliitik on olnud Edgar Savisaar kellele tehti tohutut ülekohut. ta oli aus, tark, suure töövõimega, hooliv. No eks temaaegsed erakonna liikmed saidpalju head temalt õppida. Tore on siin näha imearlast , õiglast, hoolivat ja tarka naist.

  4. Nii 2 aastat ago
    Reply

    kui võrrelda teda Kaja Kallasega siis on nagu öö ja päev K.Kallas ei hooli meie rahva heaolust, tal on muud huvid. Ja meie elu läheb allamäde nagu see oli Ansipi ajal ka.Peame ootama et tuleb uus valitsus Keskerakonnaga eesotsas.

  5. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    Nagunii tekib siia keegi, kes nutab, et raha ei ole! (Nagu kajaKatkKallas Riigikogu ees korduvalt on nutnud)
    Krt! Raha on meil nagu ratsahobuse …… .
    Osteti 5,4 milj doosi mõttetut ja tapvat mRNA vaktsiini, kuigi Eestis elab ainult 1,3 milj inimest.
    Lapsed-vastalised maha arvata, ja igaühele tuleb 7-10 sutsu!
    Tappev kogus! Nii eesti rahvale kui riigi rahakotile!
    Lisaks suur kogus teste, mis näitavad aiateibaid, mis ei tee vahet koroonal ja gripil! (Seetõttu meil eelmisel aastal grippi ei olnudki!)
    jne.

  6. Inimene 2 aastat ago
    Reply

    Mind on alati vihastanud pensionäride orjameelsus ja väärikuse puudus. Kui telekas või raadios reporter küsib vanema inimese käest,et inflatsioon on suur ja hinnad on tõusnud, kuidas te hakkama ka saate siis vastus on tavaliselt orjameelne halin a la ” küll me saame hakkama”. Viimane taoline artikkel ja vastus oli tänases Postimehes. Ja pildil olnud naisterahvas oli veel uhke kui väärikuseta biomass ta on Seda on nii jälk ja alandav vaadata ja taluda,et olen hakkanud vanemaid inimesi lausa vihkama. Kas Teil pole tõesti julgust ja väärikust öelda tõtt? Mis Teil viga on? Mida Te kardate? Ja pealegi enamus pensionäre saab keskmisest väiksemat pensioni. Ja veel; eestis on olemas kümmneid pensionäride ühendusi ja muid organisatsioone kes peaksid muret tundma vanemate inimeste elu- olu üle, aga ei midagi. Vaikus. Miks ei küsita nende käest,et mida paganat te istute ja molutate?

  7. to inimene 2 aastat ago
    Reply

    Sest nendes penskarite ühendustes on pealikuteks näit. omavalitsusliidu endised tegelased vms. =harjunud nn.”saunaeidele” st. pensionärile, kellelt väärikust ootad, kohta kätte näitama. Ja seotud titvustega pisikestes nn.”võimukoridorides”.
    Minule on see just EESTLASTE puhul silma hakanud, see alandlikkus, loll orjalikkus, samuti VASTIK.
    Nad nagu tahaks saada kompostiks järeltulijate jalge all, et vaid oma seemet idanemas hoida, isegi kui seeme kõlbmatu.
    “Kultuuriline” taust tagas selle, et taluperemees ja ta naine kolisid sauna kui vanim poeg majapidamise üle võttis ja olid sesllest hetkest täiesti tema nn.armu all. Sellel oli ka naine, kes sugugi ämma-äia peale ehk kulutada ei tahtnud.
    Vanu inimesi ei ole meil kunagi austatud ega kuulatud. Neilt on tuldud SAAMA ja kardetud TÜLI, kuigi saadi pärand. Sõnaga- Eesti kultuuris EI OLE LUGUPIDAMIST JA HOOLIVUST VANEMATE INIMESTE VASTU. Sestap
    ongi ehk hea väike sisseränne maadest, kus PAREM SUHTUMINE OLEMAS ON.
    Samas – vanem inimene on sageli vanadusdepressioonis, ta näeb oma välinuse ja võimete langemist, kardab tüliks jääda ja kaotab JULGUSE ja ENESEST LUGUPIDAMISE. Seejuures aitavad teda laisad ja lollid ametnikud ja poliitikud.
    Rootsis tehti uuring /seal on koduteenused väga heal järjel ja enesestmõistetavad ja pensionid ,ka väikesedm sellised, et enese eest hoolitsemine, välisreisid, eluase jne on tõeliselt inimväärsed ja kannavad hoolitsust ja tähelepanu/ selle kohta, kas vanainimesed tahavad vanadekodusse minna. Ja kõik vastasid, et JAH! Asi tundus uurijatele imelikuna, sest eelnevalt oli teada, et EI TAHA, rahvasuust oli kuulda. Asja uuriti edasi süvitsi, kaasati
    spets. psõhholooge ja readlasi mno kas meil Eestis oleks nii tehtud ?! Ei iialgi!!!/ JA SELGUS, ET EI TAHA !
    TEGELIKULT EI TAHA. ÜTLESID AGA, ET ON NÕUS MINEMA, SEST NAD EELDASID, ET ÜHISKOND OOTAB NEILT SEDA !!! Vaat mis välja tuli. Aga ühiskond, vähemalt Rootsis, mitte nagu meil, ei eeldanud seda, vaid tegi uuringu just selleks, et neid AIDATA ÕIGESTI.

  8. Signe 2 aastat ago
    Reply

    Nii-et, suhtelises vaesuses elavate inimeste arv on tõusnud siis 330000 inimeseni?Vaadake seda numbrit ja mõelge,et kas see on ikka see riik mille eest meie esivanemad Vabadussõjas surid? Lugesin viimaseid kommentaare ja olen igati nõus,et eesti inimese suurim soov on vist tõesti kompostiks saada? Käisin paar kuud tagasi Vabaduse väljakul kus toimus miiting elektri hinna alandamiseks mis aitaks eluga paremini toime tulla. Aga kus siis olid need 330000 inimest ? Miks ei seista õiglasema ühiskonna eest? Kurb on tõesti näha eestlase tuimust,rumalust,argust, orjameelsust, kaastunde puudumist jne. Olen 100% kindel,et taoline empaatiavõimetu ja orjameelne rahvus kaob .

  9. seda on ka võimalik teha 2 aastaga 2 aastat ago
    Reply

    tuleb paika panna, kes on töötanud 45 aastat ja rohkem , on pension 1000.- , mida indekseeritakse aprillis.
    Selle võrra vähenevad teatud toetused ja jagajate hulk. Üksikpensionäri summat neile enam ei tõsta – ka sealt vabaneb osa.
    Esmasele toitainetele vähendada KM vähemalt 10% kõigile kodanikele, see tõstab käivet. Elamute kütteks – aktsiisi osa küttel vähendada. Taastuva energiatootjatele mitte lubada rohkem kui max. 5% kasumit hinnas.
    Nagunii, need pensionärid käivad tööl, kel rammu on ja toovad tulu ning sotsiaalmaksu aga on valik, kui ei jõua vahepeal tööd teha -saab mingi aja puhata ja jälle töötada. Seega on ikkagi vähemasti 8 kuud aastas sellisel juhul maksumaksja.
    …………….
    See pensioniga kauplemine on samasugune nõmedus nagu praegu elektrikatkestused – mis ajast on elektritootmine ja valgustus ? Enne EV(praegust) olid samuti tormid, lumi, jäätumine – nüüd räägitakse saates liinide mitteilmastiku kindlusest ja 30 aastat on see tants käinud. Tegelikkuses – ei ole liinide alad puhastatud puudest antud alas, sellest on vaikus. Tehke siis kohustuslikult mõned aastad raiemahu vingumise asemel hakkepuitu. Pidevalt on 1 stiil – räägitakse üht ja vastus on midagi muud ning raha pole.

  10. to signe 2 aastat ago
    Reply

    Sellest 330 000 elab 200 000 LAUSVAESUSES ja na on VANAD INIMESED oma VÄHESE ELUJÕUGA, HAPRUSEGA, NÕRGA TERVISEGA. Nad on SUNNITUD kulutama seda vähest jõudu, mis alles centide lugemisele, närveerimisele, et kuidas saada ots 0tsaga kokku,nende tunded ja vaimsus upuvad ses hädaorus viletsuse solgi sise. Vana inimene võib tühise asja pärast närveerida ja kaotada tasakaalu. Sellest kukkumised toas. Ja nende arv suurenenud.Tähendab ärevuse tase suurenenud. Pole koduteenuseid, pole raha, toetavat suhtumist. Nad on üksi ja nad teavad seda ,
    Osad neist võiksid midaggi luua, kirjutada, leiutada, toetada. Minu elu raskeimal ajal toetas mind
    minu raskes depress. võõras taat. Tegeles, oli, jutustas ja leidis lõpuks selle näiliselt tähtsusetu hirmu-mure
    kõige ahastuse alt mis kogunud aastakümneid ja üks traumeeriv sõndmus alateadvusest laiali ja välja paiskas.
    Ta tegi ära parima isikliku psühhoanalüütiku töö. oma 7 kl haridusega ja suure lugemusega, Mitte, et kõik vanad seda oskaksid, oleksid targad, aga ka neil on elukogemused, tohutud tedmiste varud minevikust.
    Keegi kirjutab hea raamatu, selles viletsuses, milles elab. Trükib oma kuludega. Aga inglise keelde tõlkida pole tal raha. Seega on ta töö mõistetud riiulitele mumifitseeruma..Ta teab seda. Mis tunne tal on.? Tõlge maksab 3000 eur aga tal pole isegi pesumasinat ostmiseks jaksu 300,.eur.
    Keegi leiutab midagi, teeb ratsionaliseerimise, aga patent maksab ja asjaajamised käivad üle jõu. Isegi linna sõita on raske.
    Kui palju väärtusi lastakse hävida, kui palju on vanadel anda-aga seda ei osata näha, toetada, vastu võtta ja
    hävitatakse koos nendega VILETSUSES, MIS HÄBIVÄÄRNE EUROOPAS !

    • ... raamatutest ja ahnusest 2 aastat ago

      Kui Eestis on selline ahnus ja Leedus või Lätis müüakse sama raamatut 2,5* odavamalt , on ka eestikeelsete raamatute tõlkimine mõtetu , peab olema tarbija – selleks on kindlasti siis toda keelt valdav kodanik ja raamat peab jõudma eelkõige Välissuhete kaudu kasvõi Brüsselis Europarlamendi raamatukauplusesse ning samuti sealsesse levisse. Kui tõlkida niisama ja oiata, on vale arusaam kapitalismist.

      Nt. salaami vorsti müügu poes kasvõi 100.- eur kilo või 0.05 eursenti kg, ma ei osta ja minu jaoks on see “solk” .

      nt.Heljo Männi ilmutatud memuaarid ja suur preemia hiljem – olid memuaarid sellised, irvitati inimeste üle ja see hilisem kära preemia saamisel – ülearu. Samuti üksosa vingujaid on saanud oma raamatutele rahastuse KULKA kaudu ja siis muudavad raamatu lugemise ,tasuliseks. Tegelikkuses on nad saanud oma honorari.
      nt. KULKA raha tuuri panija – miks temast ei räägita , miks ta pole juba ülespoodud- tagasi ta ka ei ole midagi maksnud(näpuotsa täie) – http://www.err.ee/1027799/kultuurkapitalil-pole-haid-voimalusi-viiolilt-vola-tagasi-noudmiseks.
      Häid võimalusi pole , aga kirjutage temast pidevalt – et ei ununeks ja just loominguline seltskond tuletage meelde – see on teie ca 600000.- EUR
      Tegelikkuses olete vait kui pugejad süsteemile

  11. siretikene 2 aastat ago
    Reply

    kus see siret siis oli kui keskid võimul olid?nüüd siristab pensitõusust.tema oli broiler nagunii, nüüd ei ole või on ei sõltu temast midagi. küll on lihtne näljast koera narrida ja pihku itsitada. eks seda teevad nad kõik hädavajadusel. koera on vaja valimistel, pärast enam mitte.

  12. Lontu 2 aastat ago
    Reply

    KOERANARRIJAD !!!

  13. to raamatutest ja ahnusest 2 aastat ago
    Reply

    Kuule totu, mis sa targutad. Raamatut on vaja tõlkida selleks, et esitleda teda väliskirjastajatele.Kuna tegemist pole juturaamatuga, naistekaga, esoteerikaga ega kriminulliga, ka mitte romaaniga võib neile tunduda ,et väike niss.
    Tegelikult ei ole väike niss kui hakata arutlema, milliseid gruppe ta võib puudutada ja kes teda vajavad.
    Mis välissuhted ja Brüsseli pood ? Purjus oled?
    Mis puutub KULKAsse siis too teenindab vaid oma teat. ringi. Vastati, et noh , siis on ju juba kuulsust küllalt
    kui trõkitud /oma rahadega/ ja kogudes sees on. KULKA ei jagagi rohkem kui ilukirjandust ilmselt.
    Ja tõlkima peab teda seda keelt emakeelena kasutav inimene, millisesse ta tõlgitakse.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.