Lasnamäe Linnaosa Valitsus kutsub Lasnamäe elanikke temaatilisele laternamatkale: “Tondiraba – turbarabast Lasnamäe keskuseks”

21. jaanuaril algusega kell 16.00 toimub Lasnamäel menukas laternamatk. Üritusest on oodatud osa võtma nii lapsed kui ka eakad ning on kõigile osalejatele tasuta.

“Lasnamäe linnaosa on tulvil põnevast ajaloost. Mul on hea meel, et saame Lasnamäe elanikele pakkuda nende kodukandis taolist üritust, kus liikudes saame jagada elanikega ka uusi teadmisi linnaosa kohta,” ütles Lasnamäe linnaosa vanem Julianna Jurtšenko. Ta lisas, et soovitab osalejatel, ürituse päeval, jälgida ilmaennustust ning valida vastavalt riietust. Üritus kestab kaks tundi ning toimub õhtusel ajal, kui võib olla väga külm.

Matka põhirõhk on Tondirabal ning selle sündmustel läbi ajaloo, samuti keskendutakse rabataimestikule. Lisaks rabale, saavad matka käigus tähelepanu kunagised Lasnamäe lennuvälja alad, millel on oma põnev lugu rääkida 1924. aasta riigipöördekatse sündmuste keerises. Vaadatakse üle ka omaaegne Katleri mõis. Lisaks eelnevalt mainitule ootab osalejaid veel palju põnevaid avastusi ees.

Matka-marsruudi pikkus on 5 km, kuid tempo on võrdlemisi aeglane, võttes arvesse erinevate osalejate vanuserühmasid. Planeeritud aeg marsruudi läbimiseks on 2 tundi. Teekond pole lapsevankriga läbitav.

Kõigile osalejatele on garanteeritud meeldiv seltskond, süvendatud teadmised Lasnamäe ajaloo kohta ning soe tee. Matka viib läbi eestikeelne giid, kuid kogu sisu on sünkroontõlkega vene keelde.

Kogunemiskoht on Tondiraba jäähalli parkla (Varraku 14a), matk lõpeb samas asukohas. Palume kõigil osalejatel riietuda vastavalt ilmastikule ning olla valmis erinevatele ilmastikutingimustele, liigeldes seejuures ettevaatlikult.

Üritusel osalemiseks on vaja ennast eelnevalt registreerida, kuna kohtade arv on piiratud. Registreerida on võimalik lingil: https://forms.gle/9JKgjVGXvD1j4yVo9 või telefoni teel numbril 645 7702.

2 kommentaari
  1. Erakondlased, tähelepanu valimistel! 2 aastat ago
    Reply

    Nagu nähtub arhiividokumentidest, on Siim Kallase ülesandeks ideoloogiline töö, propaganda ja agitatsioonitöö juhtimine. Igal juhul on Kallas üks suurima usalduse pälvinud komnoortest komsomolikomitees, keda hinnatakse ideoloogiliselt kindlaks ehk siis nõukogude süsteemile ustavaks ja karjäärivõimeliseks nooreks tegelaseks ning tulevaseks eesrindlikuks komparteilaseks. Muu hulgas on Kallas ühiskondlikult ülimalt aktiivne. Lisaks koolides loengute pidamisele ühiskondlik-poliitilistel teemadel ehk õpilaste kasvatamisele N Liidu patriootideks, on ta üks põhilisi Tartu üliõpilaspäevade korraldajaid. Üldiselt võib väita, et Kubo, Kallas, ka hilisem tuntud poliitik Igor Gräzin ning hiljem parteiaktivistist ärimeheks saanud Tõnu Laak moodustavad toonaste aktiivsete komnoorte tuumiku. Mainida tasuks veel hilisemat ülikooli haldusprorektorit Vello Peedimaad. Nii võib aru saada, et 10 miljoni kadumaminek ei pannud mõndagi neist toonastel aastatel karastunud inimestest, kes hiljem Eesti Pangas karjääri tegid, just väga palju põdema. Kiire pilguheit Kallase kui kommunisti kujunemisloosse näitab, et Eesti NSV rahandusministeeriumis arvati perspektiivikas, Tartu Riikliku Ülikooli finantsistina lõpetanud noormees parteibüroo koosseisu. Eesrindliku ENSV rahandusministeeriumi kommunistina pandi Kallase õlule ka poliitõppused. Parteikoosolek otsustas “käsitada poliitõppust ühe tähtsaima vahendina töötajate kasvatamisel marksistlik-leninliku maailmavaate, kommunistliku veendumuse, sotsialistliku patriotismi ja internatsionalismi vaimus”. Kallase kaitsmine ei lähe aga sugugi kergelt. Moskvast “külas” käinud KRU (kontrolno-revizionnoje upravlenije) revidendid koostavad kuritarvituste kohta hoiukassades akti, mille alusel Moskvast nõutakse Kallase kohtu alla andmist. Niisiis − kohtu alla antakse vaid mõned pangateenistujad, kes ei asu just olulistes ametites. SORVVO aga kahtlustab, et süsteem on palju laiem ning töötab mõnede juhtivtöötajate mahitusel, kes omakorda püüavad Moskva ülemuste eest juhtunut varjata.

  2. Peterburgi tee 200 kõrval 2 aastat ago
    Reply

    Paluge viia Julianna Jurtšenkol viia ka sinna Lasnamäe retke tegemisel : see koht on tähtis Eesti Vabariiklusel ,
    Holger Pukk on ka kirjutanud sellest , seal on maja
    – kus lasti Arnold Sommerling ahju ääres maha , kommunistile anti tuld!
    Seepärast oli ka see Tondiraba ala kunagi Rae valla(Sommerlingi k/n) maa ja oli A.Sommerlingi nimeline kolhoos, hilisemalt nime muutusega sovhoos, millist juhatas 1978.a Jan Ganzen(Pärnu EKP I sekr. alkohoolik ja hävituspataljonlane) ja kõige lõpus,1988.a Kaarel Pajumägi, IME perioodist EV üleminekul, tassis sovhoos-riigimajandi laiali, pankrotti.
    Seda kõike peaksid Lasnamäe elanikud teadma ja et väetist külvati Laagna tee asemel olnud DOSAAFI lennuväljalt, mis oli EV I ajal ka lennuväli ametlikult! Kasarm hooned on osaliselt alles.
    …………………………
    Mida peaks veel Lasnamäe LOV vanemalt küsima – miks ei saa Iru Hooldekodu tagant kergteed teed vana tsaariaegse raudtee ületuskoha korrastamisel – rajada sammastele uus sild (võib olla maksaks 50000.- eur koos kergtee osaga) ja siis saaks otse Iru ämma juurde(SEJ juurde) ja edasi Loole või Maardusse?
    Mis segab mitteeraomandis oleval maal teha hea liigutus ja midagi uut , suht odavamalt?

    Kokkuvõtlikult – see oli Rae valla maa kõik ja nüüd on linn, millise inimeste arvu keegi ei tea…..
    Ka rahvaloendus on ilmselt Andmekitsede keeluall nagu inimeste vahelised suhtlused ja teadmine- kes on varas, tapja, vägistaja …..
    Riigikogu dokumendid salastatakse ka kõik – miks teid siis üldse valida , istuge edasi seal ja lööge omale templeid peale nagu seakeredele …:) irw

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.