Ratas teeb ettepaneku kutsuda kokku Keskerakonna erakorraline kongress

Keskerakonna kongress 2020

Keskerakonna esimees Jüri Ratas sõnas teisipäeval, et kuigi erakorraline kongress raskendab sisulise tööga alustamist riigikogu fraktsioonis ja piirkondades, on erakonna edasiliikumiseks vajalik, mistõttu teeb ta ettepaneku lisada erakorralise kongressi kokkukutsumine 15. aprillil toimuva volikogu istungi päevakorda.

Ratas tõi välja, et erakonna tulemus valimistel on toonud eri hinnanguid, miks seis selliseks kujunes ning milliseid muudatusi on vaja teha. Seda juhatuses ka arutati.

“Leian, et erakond ei pea 16 mandaadi pärast oma juuri läbi lõikama ja tegema kardinaalseid muudatusi. Küll aga tuleb uuendada programmi, tõsta veelgi pädevust ja suunata fookust lisaks sotsiaalvaldkonnale ja tervishoiule ka keskkonna- ja majandusteemadele ning küsimustele, mis puudutavad haridust, noori ja nende muresid,” tõi Ratas välja.

“Loomulikult on meie peamine tugevus sotsiaalmajanduslik telg – ebavõrdsuse vähendamine, eakate toetamine ja tugev regionaalpoliitika, mis kõik peab jääma. Oluline on kogu Eesti areng.”

Ratas sõnas, et erakond on teinud kindlasti ka vigu, nendele tuleb otsa vaadata ja koos leida lahendused. Samas tuleb ka mõista, millises olukorras Keskerakond valimistel kolmanda tulemuse tegi.

“On selge, et julgeoleku foon Venemaa agressiooni taustal oli valimistel põhiline. Keskerakond kinnitas oma sõnumites, põhimõtetes ja väärtustes selgelt Eesti ja Euroopa seisukohti ning rõhutas Ukraina abistamise olulisust ja see oli ainuõige tee,” sõnas Ratas.

Küll aga jättis Ratase arvates kahe partei vastandumine Keskerakonna olukorda, kus selle sõnumid ei kõlanud “kukepoksi” kõrval piisavalt välja. Erakonna rahaline võimekus kampaaniaks oli 2-3 korda väiksem kui teistel, mis seadis samuti piirid. Ometi oli tulemuseks üks mandaat vähem kui EKRE-l ning siit on võimalik selgelt tõusta ja edasi liikuda,” leidis ta.

“Erakorraline kongress küll raskendab riigikogu fraktsioonis ja piirkondades sisulise tööga alustamist, kuid ühiselt edasiliikumiseks on vaja selget mandaati erakonna esimehele ja juhatusele,” lisas ta.

Ratas teeb erakonna volikogu juhatusele ettepaneku lisada volikogu istungi päevakavasse ka erakorraline kongress. Erakonna põhikirja järgi saab erakorralise kongressi kokku kutsuda kas erakonna volikogu või 1/3 liikmetest. Keskerakonna korraline kongress oleks pidanud toimuma järgmisel aastal. Kongressil valitakse lisaks esimehele 14-liikmeline juhatus ning aukohtu esimees ning revisjonikomisjon.

Tallinna linnapea ja Keskerakonna aseesimees Mihhail Kõlvart ütles “Vikerhommikus”, et ta kandideerib erakorralisel Keskerakonna kongressil erakonna esimeheks. Kõlvarti sõnul ei lähe kandideerimisega erakonda üle võtma.

«Ajad on alati keerulised, eriti viimaste aastate jooksul. Ja selleks, et jõuliselt edasi minna tulebki seda kongressi korraldada. Ja kui see tundub olema kellelegi, et see on selline väike kriis, siis selleks, et vältida suuremaid kriise tulevikus organisatsiooni sees, tuleb see üle elada,» märkis Kõlvart.

 

14 kommentaari
  1. Aeg astuda edesipoole 1 aasta ago
    Reply

    Partei vajab värsket juhti. Näiteks Jaan Toots! Rikas, aus ja ei varasta kunagi.

    • Aga 1 aasta ago

      oskab kõike tuksi keerata.

    • Vaat siiis 1 aasta ago

      Vanemad kinkisid oma 3-aastase tütrekese ususekti juhile vägistamiseks

  2. Jane 1 aasta ago
    Reply

    Ratas on teinud vigu eriti välispoliitikas. ta pole nii rumal et mitte aru saada tegelikust sõja põhjusest ja sellest kui väljaspoolt polek ässitatud ja surmariistu antud poleks ka sõda võimalik ja kõik oleks jäänud nagu varem.teiseks et ta tunnistas E-valimised õigeks oli suur viga. Välismaal oleks pidanud kokkuleppei sõlmima meie riigi heaks ja mitte õhutama vihavaenu mis võib ka meie jaoks halvasti lõppeda Seda viimast teeb nagunii välusminister. Keskerakonda on sattunud valed inimesed nagu Liimets, MIichal, mõni ajakirjanik. Nagu teada on peavoolumeedia reformierakonna valduses ja see on suur jõud. Keskerakonnal pole kellegagi ühineda peale EKRE. Mul on tunne et vene rahvusest inimesed ei käinudki valimas ja selleks on mitu põhjust.

    • Uunold Heinoülovello 1 aasta ago

      Lp. Jane, olete Te ikka nii kindel, et Ratas saab aru tegelikest sõja põhjustest? Mina selles küll kindel ei ole.
      Kogu Euroopa (väheste eranditega nagu nt Ungari) establishment ei oma enam ammu iseseisva ja analüütilise mõtlemise võimet. Ollakse samasugused USA ja Suurbritannia käpikud ja kriitikavabad klaköörid ning russofoobid -nagu ka EU, Saksa ja Prantsusmaa välispoliitilised juhid.
      Kõige hullem on muidugi see, et ei saada aru: USA tänane juhtkond on välispoliitikas ja sõjanduses täielikud reaalsusest irdunud tühmapead. Ei ole USA ladvikus enam D.Eisenhoweri, R.Nixoni või R.Reagani administratsioonidele iseloomulikku ligilähedastki analüütilist pädevust ja kogemusi.
      Biden, Blinken ja Sullivan on täielikud õnnetused ameerika ja maailma rahvastele. Neile hullustega tegelevaile suhu vahtimine on suur viga. USA juhitav nn.kollektiivne Lääs on sellise poliitika jätkumisel sarnaselt Rooma impeeriumile määratud degradatsioonile ja hukule.

  3. kummaline 1 aasta ago
    Reply

    kui mustvalgel hakatakse erakonna pesu sellisel moel pesema – kes varastab või ei varasta. See on ju kallutamine, kallutatud mõtlemisviis kõigile lugejatele ja hiljem ükskõik , kes erakonda juhatab – ühene arvamus Teie poolt kujundatud erakonnale.
    Seega- aju olgu omalkohal.
    e-valimine – selles osas pole ükski erakond öelnud, et see ei võiks toimuda aga toimetamine selle käigus on varju heitev. Jüri Ratas ei ole valimiskomisjon, kes määraks – kas e-valimine on õige või vale. Mõistus tule koju – on e-valimised kui liik valimistel ja teine variant, e-valimiste läbiviimine.
    Siin on aga tegemist üldse kogu valimiste mõttetu venitamisega- e-hääletamine saaks olla vaid 48 tundi (arvestab erinevais maailma jaos elavaid ja kui lukustub, on lõplik) ja paberhääletamine – 1 päev nö. üle Eestiline ja selle raames saab (võib saada) muuta e-häält – mis tähendab, et tegelik e-häälte arv ei tõuse aga võib langeda – kui paberkandjal muutja rikub sedeli. Tegelikkuses on kõik väga lihtne.
    Välispoliitika – täna on Eestil üks võimalus ennast kestvalt edendada ja see on Euroopa ja Nato ühisus, mitte eriarvamused ja korrata Lauristini-Alliku-Kingissepa stiili 1940 aasta valguses. Jüri Ratas on olnud Eesti kestvuse poolt.

  4. See 1 aasta ago
    Reply

    kõlas Ratta Jurka suust nii et kongress peab tema asemele valima Kõlvarti. Selline mulje jäi.
    Kuid Kõlvart vaevalt et tühistab koostöölepingu keskbandega. Jurkagi väitis vaid et leping on maha käinud aga ta ei tühistanud seda. Saame näha.

  5. Aja Lugu 1 aasta ago
    Reply

    Mina küll sellise erakonnaga kaasa ei lähe, kes e-valimistel võrdsustab luust ja lihast valija mingi plastmassist lipakaga. Keegi ei tea ega saa kuidagi kontrollida kes seda lipakat üldse liputas. Mida ühist on e-valimistel Eesti vabariigi Põhiseadusega?
    Kas Keskerakond ei austagi Põhiseadust?

    • to Aja lugu 1 aasta ago

      soe oled ?
      siis pead tegema isikliku erakonna, ainult teadmiseks – 1 erakond ei saa muuta ei Põhiseadust ega e-valimisi.

      Ääretult kahju on, et sa pead mujale minema ja määgima samal moel. Ei enamat.

  6. Soo 1 aasta ago
    Reply

    See et E-valimised pole õiglased on mujal maailmas juba tõestatud. Miks muidu neid mujal ei kasutata. Aga ratas on palju head teinud sisepoliitikas ja Keslerakonnas on palju tublisid inimesi. Paremat erakonda Eestuspole . mulle on hakanud meeldima ka EKRE sest ekrelastelt võib kuulda julgeid ja õiglasi arvamusi.Reformierakonnast ei meeldi mulle keegi ja ma sellelt valitsuselt ei looda midagi head meie riigile ja rahvale.

  7. Sergei. 1 aasta ago
    Reply

    USA ütles väga karmid sõnad Uganda vastu- väidetavalt Ugandas rikutakse inimõigusi. Nimelt Uganda võtab vastu karmid seadused pederastide vastu.- iseasi kas seal neid üldse on.
    Küll aga USA vaikis maha kuriteo, kui Eesti maamees juhtis juhtunule ( kelle elu oli Eesti fašistide poolt kinni keeratud) piketeerimisega USA saatkonna ees tähelepanu- sellest te teate kõik.
    Mõtlemiseks siinsele Maarjamaa rahvale – milliseid sõpru, väärtusi endale valida.

  8. Sergei. 1 aasta ago
    Reply

    Lisan VEEL Võite ajada oma jura Venemaa agressioon Ukraina vastu.
    Peale teist Maailmasõda Võttis USA Pentagoni ka NATO kontorisse palgale natsi kurjategijaid .
    Paljud kurjategijad sh. banderalased ( viimased tapsid eriti jõhkraalt Poolakaid, Juute, kommuniste( õpetajaid)) said peavarju USA-s , Kanadas. Ka Hruštsovi amnestia !!!.
    Natsi ideoloogia võttis eriliselt võimu peale NSVL lagundamist. Õiget riiki ei ehitatudki- vaid süstiti rahvuslikku vihkamist ja russofoobiat. Jõuliselt-peale sunnituid kolmanda vooru kordusvalimisi nn. Ameerikameelne Justsenko
    Majandus läks alla. Uuesti sai pukki Janukovitš- polnud ta vene meelne midagi- Aga tänu ka Eesti ametnike kargamistele korraldati USA rahastusel verine riigipööre. Massikargamised : kes ei karga see Moskall-, Moskalid nugadele. USA riigisekretär Viktoria Nouland isiklikult jagas ju mässulitele präänikuid. NATO bloki toetusel kestsid 8 a. tapatalgud Ida Ukraina töölisklassi vastu. Tänaseks on Nii NATO peasekretär , Euroopa käemehed ja ka Ukraina presidendid tunnistanud- et polnudki kavaski Minski leppeid järgida. Stanmaieri lepe ( kuis täpselt) Venemaa sekkus
    kestvasse ja kavandatavasse gennotsiidi. Korrale kutsumise asemel veeti igapäevaliselt ja lennukite kaupa relvastust . Kurjategijad on kõik kes andnud Ukraina uusnatsidele nii moraalset kui ka materiaalset toetust- toetavad sõda Olete teinud Ukrainast põgenike maa -kust inimesed põgenevad juba vähemalt 10 a. töö otsingutele, põgenevad sund värbamiste eest !!!
    Paljud Eestlased ei toeta Ukrainas toimuvat.
    Maailmas 8 miljardit inimest ja mingi seniilse vanamehe poolt nn. juhitav riik korraldab järjepidevalt sõdu.
    Otse KAAMERASSE .Minu käsul ( või ettepanekul ) Jugoslaaviat !!!!!!!
    Nüüd ta külvab oma lakeidega oma nn. demokraatiat Ukrainas sh. Venemaa vastu.
    Tolvanitelt läks ( võeti) Venemaa ära . ÜRO peakorter peab Nju Jorgist ära koristama- sealne pind on Indiaanlaste verega läbi immutatud ja sealsete uusperemeeste käed on õlgadeni verised .

  9. Madal valimisaktiivsus 1 aasta ago
    Reply

    Mitte Ratta maha võtmist ei tule arutada, pole sel Rattal häda midagi.
    Arutada tuleb Keskerakonna peaküsimust- miks on Keskerakonda toetavates piirkondades nii madal valimisaktiivsus!

    • Uunold Heinoülovello 1 aasta ago

      Ma soovitaksin üll Ratta Jürka maha võtta. Mees ei ole suutnud siiani n.ö. saapaid maapinnale maha panna. Täiesti irdunud reaalsusest. Räägib Ukraina sõjalisest toetamisest kui Ukraina koos NATO-ga on selle sõja kaotanud. Meie antav relvaabi üksnes pikendab agooniat ning suurendab hukkunute arvu e. ukraina rahva hävingut. Sõda tuleb lõpetada kohe sest selle pikendamine 6 kuu võrra(sest sügiseks on see läbi) nõuab vähemalt 200 000 inimelu ja teist samapalju haavatasaanuid. Jutt sellest, et peale Ukraina tungib venemaa Poolasse ja Balti riikidesse on vale. See on USA ülesköetud ja Ukraina vahendatud-võimendatud hüsteeria. Sellele ei ole esiteks mitte mingit tõendusmaterjali ja teiseks- kui ee oleks tõsi-siis ei oleks Venelased aasta tagasi istanbulis Ukrainaga läbirääkimisi alustanud, ei oleks Hiina tulnud välja oma rahuplaaniga ja vene pool ei oleks ka selle rahuplaaniga olnud nõus.
      Sõda käib Venemaa a ka Hiina sõjalis-majandusliku julgeoleku ja nende majandus huvide realiseerimise jätkusuutlikkuse nimel. USA Euraasiast väljatõrjumise nimel. (vt. ka Lähis-Idas toimuvat kus USA on ellimineeritud juba)
      Baltikumi riike hüütakse Venemaal irooniliselt Balti Võmiraatideks-see iseloomustab hästi nende suhtumist: Vene bisnise jaoks mõttetud riigid mis surevad millalgi ise välja, järelikult ei ole vaja nendega sõdidagi. Pole mille nimel. Ust Luuga sadam on olemas ja eks kaugemas tulevikus näe…
      Vene-Hiina tandemil ja nende satelliitidel ei ole vaja Baltikumi neil on vaja turvalist Siiditeed Euroopaga kaubitsemiseks läbi Ukraina(see on USA-le vastuvõetamatu sest Euraasiale kasulik). Ukraina “vargavabariiki” ei ole sinna vahele vaja, tuleb võimule panna venesõbralik nukuvalitsus. Zelenski on kaputt. See on tänane reaalsus. kes sellest aru ei saa…kas selline üldse millestki aru saab?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.