Mihhail Kõlvart valitsusele: riigieelarvest eraldatava tulumaksumäära suurendamine ununes teil ära

Mihhail Kõlvart

Omavalitsustel on riigiga mitmeid teemasid arutada, aga alustuseks tuleks parandada nende rahalist seisu, kirjutab Tallinna linnapea ning Eesti Linnade ja Valdade Liidu esimees Mihhail Kõlvart vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.

Teadupärast ei saa kohalike omavalitsuste rahalist seisu just kiita. Koalitsioonikõnelustelt tulevad sõnumid kohalike maksude kohta on tervitatavad, aga riigieelarvest eraldatava tulumaksumäära suurendamine unustati ära. Kui kolmikliit arvab, et kohalikud maksud on võluvits, mis päästab omavalitsused rahalistest raskustest, siis nii see ei ole. Kohalike maksude nimekirja laiendamine on üks instrument, millega saab omavalituste finantsautonoomiat suurendada, aga esmatähtis on suurendada eraldatava tulumaksu määra.

Lisaks peaks vaatama üle riigi tasandus- ja toetusfondi. Pärast pandeemiat, sõda ja kõiki teisi kriise ei vasta fondid enam uuele reaalsusele. Seda eriti rohereformide kontekstis, aga mõned omavalitsused on hädas kohalike teede renoveerimise või muude üleriigilise tähtsusega unikaalsete taristu- ja kultuuriobjektide rahastamisega.

Kõik omavalitsused ei pruugi rakendada kohalikke makse, sest neile ei ole see mõistlik. Samas tundub järjest imelikum see, et Tallinnas ei ole turismimaksu. Aasta algusest kehtib Riias turismimaks üks euro öö pealt. Juba mõned aastad kogutakse maksu turistide pealt ka Vilniuses, rääkimata sellest, et turismimaks kehtib pea igas teises Euroopa pealinnas. Turistide arv ei ole seejuures vähenenud, Vilniuses on märgata hoopis turistide arvu kasvu.

Üks omavalitsuste mure on ka puudulik seadusandlus. Näiteks paneb riik jäätmeseadusega omavalitustele terve rea kohustusi, aga jäätmehoolduse korraldamiseks on jäetud väga piiratud õiguslikud võimalused. Sisuliselt saab omavalitsus kehtestada jäätmekava ja jäätmehoolduseeskirja ning korraldada veohankeid ja teostada järelevalvet hangete üle.

Sellise õigusliku regulatsiooni tulemusel on kõige suuremaks probleemiks see, et omavalitsustel puudub praegu sisuliselt võimalus ise jäätmekäitlust arendada ja rahastada, sest omavalitsusel ei ole lubatud elanikelt jäätmekäitlustasu koguda. Suurem osa Euroopa liidu liikmesriike on olmejäätmete kogumise ja ringlussevõtu süsteemi rajanud omavalitsusekesksele mudelile, sest nii saab omavalitsus elanikke motiveerida jäätmeteket vähendama, prügi sorteerima ja suunama jäätmeid taaskasutusse.

Seda on vist palju palutud

Seadusemuudatuste, õigusaktide ja eelnõude koostamisel võiks olla juures finantsmõjude analüüs. See on hetkel vist palju palutud, sest tihtilugu saadetakse seaduseelnõud omavalitsusele tutvumiseks ja seisukoha avaldamiseks lühikese tähtajaga. Näiteks saadeti ehitusseadustiku ning ehitusseadustiku ja planeerimisseaduse rakendamise seaduse muutmise seaduse eelnõu omavalitsusel tutvumiseks möödunud aasta 12. septembril, tagasisidet oodati kuni 15. septembrini. Aga see on isegi hästi, sest sotsiaalhoolekande seaduse ja tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu saadeti 22. septembril ja tagasiside esitamise tähtaeg oli juba 23. septembril. Me ei saa siin rääkida väga kvaliteetsest arutelust.

Neid näiteid on veel ja omavalitsustel on mitmeid teemasid, mis väärivad kõik eraldi pikka käsitlust. Aga alustuseks tuleks parandada omavalitsuste rahalist seisu ja anda võimalus oma sissetulekuid paremini kontrollida.

8 kommentaari
  1. mikimouse 1 aasta ago
    Reply

    KUULE MEES,,, OMAVALITSUSTE KÄES ON KA HOOLDEKODUD JA LOOMADE VARJUPAIGAD.
    MISPÄRAST ON HOOLDEKODUD , NIIPALJU KUI INFOT VÄLKA TILGUB, PÜSIVALT, TAVAPÄRASELT NAGU NÕUKAAJAL TÕELISED PÕRGUD ??! KA KUI NAD OMAV. EI KUULU, MIKS NAD ERAKÄTESSE ANTI, KES ÜHTVIISI PÕRGUT TEEVAD?! SUHTUMINE!!!
    LOOMADE VARJUPAIGAD, EGA EI TEA JU, MIS KULISSIDE TAGA SÜNNIB, TOETUVAD ANNETUSTELE / teie finantseerite 14 p/JA PÜÜAVAD ISE RAHA TEHA JA PÜÜAVAD LOOMI, KELLEL KODU OLEMAS JA NÜÜD TULGU OMANIK VARJUPAIKA RAHA EEST LOOMA VÄLJA OSTMA, MILLEKS TAL VAHENDID JA OSKUSED, RAHA /vaata pensionite suurust!!!/ /arvuti/JA TEADMISED /et arvutist saab ehk teada/PUUDUVAD. /on veel jubedamaid teenimisvahendeid. Milleks rikkuda looma elu ja ka omaniku! Inimesed elavad oma loomade saatust väga üle/
    MIKS EI OLE KORRALIKKU PAINDLIKKU KODUTEENINDUST /miks mitte ka põetusteenust kodus/KA NEED KES SEDA JÜSIVAD, SATUVAD ÜSNA VARSTI VANADEKODUSSE? VARA AGA KOV-le KUI AHNEID PÜRIJAID POLE? EESKUJU ON ROOTSIS, INGLISMAAL. SEST OMAV. AMETNIK EI VIITSI EGA TAHA VASTUTUST, TALLE TULE PÄHEGI MIDAGI PAREMAKS MUUTA MAAILMAS =VASTUTUS, ÜLEMUSTELE EHK EI MEELDI jms. TA TULEB KESKKONNAST KUS TAVAD ON SELLISED JA TA PALJUNDAB SEDA TAVA, MITTE EI MUUDA = SELLEKS PEAB MÕISTUST, SÜDAMETUNNISTUST JA LOOJAUHKUST OLEMA, MIS ANNAB JULGUSE JA JÕU.
    MEIE SÜSTEEM ja nn. TAVAD, “TERVE” TALUPOJAMÕISTUS, KIIBITSEMINE, AHNUS, TÖLPLUS., PARTEIHUVID JA TÜHI SEHJENDAMINE ANNAVAD VAID ………
    JA MA EI RÄÄGI PRAEGU AINULT TALLINNAST, VAID TERVEST EESTIST. !
    JA NÜÜD MÖTLED, ET HAKKAN SULLE PRÜGI SORTEERIMA! TEA KES KASUMI SELLEST TASKU PISTAVAD?
    JA PRUSSAKAID SAAB VEEL ROHKEM OLEMA !

    • Eelkirjutaja on tõsisel eksiteel 1 aasta ago

      Piinlik on lugeda sellist juttu, seda enam et arvamuse esitaja kirjutab suurte tähtedega. Internetimaailmas loetakse seda äärmiseks ebaviisakuseks teiste inimeste suhtes.
      Aga tuleme tagasi selle kurja inimese väidete juurde. Erinevalt tema soovunelmatest ei ole riikliku koduhooldust ei Inglismaal või Rootsis. Seda luksust saavad endale lubada vaid inimesed, kes maksavad ise selle eest või nende lapsed. See teenus ei ole odav…
      Ei jäeta ka vaesemaid inimesi hooleta, aga neile ei pakuta personaalset teenijat. Nii nagu Eestis suunatakse ka Inglismaal ja Rootsis abivajajad hooldekodusse.
      See lemmikloomade jutt kisub lausa imelikuks, UK-s on enamikes kortermajades kasside ja koerte pidamine keelatud. Selline seadus peaks ka meil siin Eestis kehtima hakkama..
      Ei pea inimesed kannatama kellegi kassi ja koera pärast oma elukohas, veel enam – nende pidamine ei tohi olla tlereeritav ja kaaskodanike arvelt.

  2. Eve 1 aasta ago
    Reply

    Keskerakondlased teevad alati kõik mis võimalik meie inimeste heaks ja kõik pretensioonid tuleb esitada reformierakondlastele.

  3. Keskerakond Võiks ALDEst lahkuda 1 aasta ago
    Reply

    Keskerakond on teinud võimaluste piires palju vaesemate ja lihtsamate inimeste heaks, sest Keskerakond on vasaktsentristlik erakond. See võiks aga ka ametlikult paremini väljenduda. Keskerakond võiks ALDEst ära minna ja liituda Euroopa sotsialistidega. Selle üle võiks mõelda nüüd, kus on aega atra sättida.

  4. to eelkirjutaja eksiteel kuhu ma siis eksinud olen??? 1 aasta ago
    Reply

    KURI OLED SIIN SINA , ET PROBLEEMIDELT KÕRVALE PÜÜAD JUHTIDA. ISEGI KUI INGLISMAAL J ROOTSIS
    KODUABI KALLIS OLEKS VÕI MAKSI ALL, SIIS EI TULE EESKUJU VÕTTA MITTE SELLEST, VAID TEHA PAREMINI.
    ROOTSIS TEAN TÄPSELT, ET SEE TASULINE EI OLE JA SEAL KOHE KINDLASTI EI SAADETA INIMESI KERGELÄELISELT HOOLDUSASUTUSTESSE NING NEIL POLE MURET SEEPÄRAST KA SOTS. KORTERIS ELADES.
    MINU TÄDI SAI VÄIKEST PENSIONI /Rootsi kohta/ JA SAADETI HOOLDEKODUSSE ALLES 100 või 101 a. KUI HAKKAS LANGEMA MARASMI. KINDLASTI EI KÄITUTA SEAL KA HOOLDEKODUDES VANAKESTEGA NAGU MEIL.
    TA VEETIS MURETU VANADUSE RAHULIKU JA KERGE SÜDAMEGA, ELADES KENAS 2 t. SOTS.KORTERIS. PENSIONIGA TULI LÄBI VÄGA HÄSTI, KÄIS ISEGI REISIMAS VÄLISMAADEL. OLI HOOLITSETUD JA RÕIVASTATUD, OSTIS RAAMATUID JA MUUSIKAT.KODUABI EEST EI MAKSNUD. REMONDITI TA KORT. KUI VAJA ILMA ET OLEKS PIDANUD SELLE EEST MAKSMA. NAGU MEIL: JA OMANIKUTULU NAGU MEIL.
    ABI EEST EI MAKSNUD JA SEE OLI KORRALIK. HILJEM KÄISID TAL ISEGI 2 ABISTAJAT, KUIGI VAJA POLEKS OLNUD.
    INGLISMAAL ON ABISTATUD ELU TEENUSED JM. KAS JA KUI PALJU MAKSAVAD EI TEA. ENDA PENSIONITEST NAD ILMSELT JAKSAVAD SEDA SEST NEED 2-3 x SUUREMAD.HOOLDEKODUSSE PANNAKSE
    RASKELT HAIGED SURIJAD NAGU HOSPIITSI JA TÄIESTI EBAADEKVAATSED.
    SINU RUMAL VIHA NELJAJALGSETE JA TIIVULISTE VASTU ON VASTIK. ENNEM ELAN KOOS LOOMAGA KUI TAOLISTE KURJADE_HULLUDE INIMESTEGA. SEEPÄRAST PEABKI LOOMI AUSTAMA JA HOIDMA, SEST SEDA
    EELISTUST TUNNEVAD ENAMIK KODANIKKE.

  5. loomade varjupaigad tuleks likvideerida 1 aasta ago
    Reply

    kui pole omanikku , kes soovib loobuda ja maksab , tuleb ülejäänud jamps lõpetada – kõik saata kremeerimisele mis kinnipüütakse ja koheselt. küll siis lõpevad need vabrikud tootmise ja saavad loomad kiibitud ning kord majja.

  6. eelmisele 1 aasta ago
    Reply

    KUI TIGEDAD EMOTSIONAALSELT DEBIILSED = INIMESED KAOKSID, MUUTUKS MAAILM PEA PARADIISIKS !
    Kremeerimisi on juba toimetatud inimeste peal ja selliste suhtumiste juures kui sinul kordub see jälle ja jälle.
    Kui inimestele kuulutatakse, et Jumal on armastus, lähevad ja köidavad nad pühakirja loomanahka.
    Alles siis kui need on köidetud inimnahka /on juba/, alles siis sünnivad hirm, õud,vastikus. MIKS ALLES SIIS?!
    Sa ei andesta teistele nende eksimusi, sa ei saa, sest oled ise üks SUUR VIGA.

  7. kuklunks 1 aasta ago
    Reply

    Neid vigu otsides, teisi karistades ,olgu inimesi või loomi, naudid sa nende ahastust ja tehtud tüli, ainult siis tunned sa, et oled ka midagi “väärt”. Aga tugevamaid sa ei ründa vaid roomad nende ees. Ja demokraatiaga manipuleerid, püüdes peita end mõne ühenduse varju, Demagoog, libedik, kes oskas ka nõukaajal selle, mis head oli, inetuks muuta. Õigel ajal, tugevama varjus tema demagoogiat kandes, hukatuslikke dogmasid luues.
    Kui loen “Kääbikut” ja sellest maaalusest veeelukast Kuklunks oli ta nimi, kalbete põlevate silmadega pimeduse vetel sõudes, oma sõrmust imetledes, tulevad mulle meelde sedatüüpi inimesed maa peal, meie keskel.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.