Mihhail Kõlvart: uus valitsusliit kahjustab majanduse konkurentsivõimet ja riigi usaldusväärsust

Mihhail Kõlvart Foto: Madis Sinivee/Scanpix

Tallinna linnapea ja Keskerakonna aseesimehe Mihhail Kõlvarti hinnangul soodustab uue valitsusliidu koalitsioonileping hinnatõusu, kärbib Eesti majanduse konkurentsivõimet, kahandab riigi usaldusväärsust ja tekitab ministeeriumide tegevusvaldkondade ümberjaotamisega kaose.

“Koalitsioonileping seab kahtluse alla riigi usaldusväärsuse ja järjepidevuse. Peaminister Kaja Kallas kinnitas veel enne Riigikogu valimisi, et maksud ei tõuse, kuid vaatamata sellele tõstetakse neid ikka,” ütles Kõlvart. “Kui riik lubas alles mullu maksta suurperedele toetust ja võttis vastu seadusemuudatuse, siis ei saa seda mõni kuu hiljem muuta.”

Kõlvarti sõnul on suurperede toetuste osas heitlikku meelt väljendanud eeskätt sotsiaaldemokraadid, kes andsid ühes teiste erakondadega suurperede toetuse seaduseelnõu sisse, võtsid hiljem sellelt allkirjad tagasi, andsid eelnõu uuesti sisse ja on nüüd taaskord meelt muutnud.

“Koalitsioonilepingust kumab läbi Reformierakonna mitmeaastane tegevusplaan, kus panustatakse sellele, et tänased ebapopulaarsed otsused on nelja aasta pärast unustatud ning järgmisteks Riigikogu valimisteks on riigikassa maksutuluga kosunud nii palju, et valijatele taaskord meelehead pakkuda. “Teatavasti avalikus sektoris alampalga tõstmine 60 protsendile mediaanpalgast on Euroopa Liidu direktiivist tulenev kohustus,” märkis Kõlvart. “Iseküsimus on, kas sotsiaaldemokraadid on veel valitsuses, kui nende lubaduste täitmise aeg kätte jõuab.”

“Maksutõusud ega kahanevad taristuinvesteeringud ei toeta paraku Eesti majanduskasvu. Nii ei ole plaanis Tallinn-Tartu ega Tallinn-Pärnu maantee väljaehitamine ja seda ka vaatamata Euroopa Liidu ees võetud kohustustele,” tõdes Kõlvart. “Koalitsioonilepingust jääb ebaselgeks põlevkivisektorit puudutav osa, sest põlevkivi ei tähenda üksnes elektritootmist. Varustuskindlus energiaga on niisama oluline kui ka uued tehnoloogiad, CO2 vähendamine ja hoiustamine. Ent löögi alla satuvad teisedki sektorid – pärast rasket koroonapandeemiat hotelle eest ootav käibemaksutõus 9 protsendilt 22-le, on kahetsusväärne.”

Ühtlasi tekitab Kõlvarti sõnul arusaamatust ja küsitavust ministeeriumide segipaiskamine ja uute moodustamine. “Selgusetuks jääb nende otsuste ajend, millele toetudes need otsused tehakse. Ka ei olnud kahe ministeeriumi ehk keskkonna- ja maaeluministeeriumi senisel kujul kaotamine ning majandusministeeriumi ülesannetest ilmajätmine arutusel valimiste eel. Maaeluministeeriumi kaotamine tähendab enamat kui ühe riigiasutuse likvideerimist, andes signaali sajandite vältel meie rahvale oluliseks olnud maaelule. Eesmärk peaks olema olemasolevate ministeeriumide tõhususe tagamine, sest kuidas kujutame ette maaeluministeeriumi baasil ühistransporti, muuhulgas lennundust juhtivat ministeerimi? Loodetavasti ei lõpe see kaosega eluga maal ega õhus,” rääkis Kõlvart.

Eesti Linnade ja Valdade Liitu juhtiva Kõlvarti hinnangul ei ole ka kohalikele omavalitsustele maksutulude jaotus piisav, et tagada nende toimetulek ning siinkohal ei saa ka lähtuda nö rikkamate ja nõrgemate omavalitsuse toetuste ümberjagamisest. “Kõik maksu- ja hinnatõusud tekitavad toimetulekuprobleeme ning täiendavat koormust ka kõigile kohalikele omavalitsustele, ent paraku selleks täiendavaid vahendeid selleks ei ole. Reklaami- ja turismimaks annab omavalitsusele väikseid tulusid, samas kui täiendavaid makse tuleb küsida ikka sellesama maksumaksja käest, keda ootavad niigi riiklikud maksutõusud,” nentis Kõlvart.

3 kommentaari
  1. Oh issand 1 aasta ago
    Reply

    Anna vaid veidikenegi mõistust!

  2. Nojah 1 aasta ago
    Reply

    Kõlvart on väga tark, hooliv, õiglane ja töökas poliitik, tubli linnapea. Ainult kahju et ta riigikokku läheb kuna seal ei saa midagi kasulikku ära teha. Reformierakond ei lase. Jube et meie inimesed valisid neid kes pole suutnud meie rahvale midagi head teha. SDE oli varem normaalne erakond kui oli liidus Keskerakonnaga aga paistab et Raimond Kaljulaid ja mõned veel on selle erakonna ära rikkunud. peaasi et saab võimul olla ja raha tasku pista. Kui tahakski ei saaks midagi head teha sest peab reformierakondlaste käsku täitma.isamaa on ka vaid kohatäiteks.Taenas tule appi sest Vilja toomast on ka riigikogus. vaat mis tähendas meie riigi parima poliitiku Edgar savisaare laimamine-muudkui tänutäheks raha tuleb ehkki mitte midagi head pole ta teinud. Ma ei leidnud reformierakonna nimekirjast ühtegi kes oleks meieriigi heaks midagi teinud.

  3. Jane 1 aasta ago
    Reply

    Õudne on mõelda et Tallinn võib ka reformierakondlaste alluvusse minna. Nad on nii kavalad, loobivad lubadusi mida ei täida ja muidugi e-valimised on kontrollimatud. Aga isegi kohus ei uuri seda ehkki on kohtusse antud, ei tea kas kardavad oma töökoha pärast või on mingi muu põhjus. Peavoolumeedia on ka reformierakondlaste mõju all.vägev erakond jutumärkides. Ega reformierakonna kaaslastel pole ka sõnaõigust. kaks erakonda on lihtsalt kohatäiteks ja kuskilt tulnud uus erakond on arvatavasti võimule saanud tänu reformierakondlaste sepitsustele. Ja näe imet rahvas valib neid kes pole mitte midagi head teinud ja eks sellise valitsusega sõidame allamäge. Ansip kord lubas meid elatustaseme poolest viia esimese viie hulka aga viis viie viimase hulka.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.