Lauri Laats: valitsus pidurdab ettevõtte tulumaksuga majanduse arengut

Lauri Laats

Ettevõtte tulumaks on maksupoliitikas mõistlik tööriist, mida ei tohi karta ega ka demoniseerida, kuid sellega seonduvad otsused peavad arvestama ümbritseva muu majanduskeskkonnaga.

Michali valitsus tuli selle ideega välja hetkel vaid eelarveaugu katmiseks, mitte aga Eesti majanduse tõusule pööramiseks või konkurentsivõime tõstmiseks. Praegu on üsna selge, et see 2% lisatakse lihtsalt teenuste ja toodete hinnale ning väiksema sissetulekuga inimeste igapäevane toimetulek muutub veelgi keerulisemaks.

Juhul, kui soovime, et ettevõtete tulumaks oleks reaalne majanduspoliitiline meede, mis annab riigile lisatulu, kuid ei kahjusta ettevõtete konkurentsivõimet, tuleb üle vaadata ka rehkenduse teine pool ehk näiteks sotsiaalmaksule lae kehtestamine või dividendide maksustamisega seonduv. Praegu tundub, et selle otsusega on mitu head aastat hiljaks jäädud.

Keskerakond on korduvalt nn klassikalise ettevõtete tulumaksu välja pakkunud, kuid sealjuures ei saa tegemist olla lihtsalt kümnise kogumisega, vaid kokkuleppeline osa sellest tuleb suunata ettevõtluskeskkonna parendamisse ja arendamisse ning ülejäänu mõnda eluliselt olulisse valdkonda, näiteks tervishoiu- ja sotsiaalsüsteemi, mis vajavad juba lähitulevikus tuntavat lisarahastust, et tagada nende toimimine vähemalt samal tasemel.

Mina ei kahtle Eesti ettevõtjate valmisolekus riigi arengusse läbi maksude panustada, kuid otsustajad peavad jääma ausaks. Milleks raha küsitakse, kuhu seda kulutatakse ja kui palju sellest kulub ettevõtluse edendamisele – need on igati legitiimsed küsimused, millele ei tohiks IT-ajastul olla keeruline ka operatiivselt vastata.

2 kommentaari
  1. Nojah 2 kuud ago
    Reply

    Lauri Laatsil on õigus nagu alati. Kujutan ette kui hea oleks meie elu Eestimaal kui selised poliitikud oleksid valitsuses nagu tema ja teusrd keskerakondlased. Aga praeguses valitsuskoalisatsioonis pole mitte ühtegi poliitikut kes sobiks sinna sest selle valitsuse ajal veereb meie elu kiires korras allamäge. Siiski üks poliitik on olnud tasemel ja see on Siim Kallas kes peale meie rahva jaoks rasket Laari valitsemisaega tuli võimule ja kutsus valitsusse Edgar Savusaare ja kõik läks kohe ülesmäge. Kaks tarka inimest suudavad palju. Aga siis omade laimu tõttu pidi ta lahkuma ja ta koha sai endale Ansip ja siis läks kõik jälle allamäge aga mitte nii hullusti kio praegu läheb. Aga oma tütrele S.Kallas millegi pärast pole õpetanud kuidas riiki peab juhtima aga paistab et Michal ka seda ei tea. Elu meie maal paremaks ei lähe vaid veeteb endiselt allamäge.aga näe imet rahvas valis nad ja eks e-valimised aitasid ka kaasa.

  2. […] palju tähtsama keskerakondlase – riigikogu keskfraktsiooni juhi Lauri Laatsi – artikleid. Nimelt pahandab Laats, et ettevõtete tulumaksu kehtestamise kõrval pole muid makse ettevõtetele ja rikastele […]

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.