Keskerakonna eelnõu tõstab keskmise pensioni nelja aastaga üle 1000 euro!

Jaak Aab

Riiklikku pensionikindlustuse seadust tuleb muuta nii, et lisaks indekseerimisele tõstetaks pensioni baasosa ja rahvapensionimäära neljal järjestikusel aastal 50 euro võrra. Selle tulemusel suureneb keskmine vanaduspension vähemalt 1000 euroni, ütleb täna vastavasisulise eelnõu üle andnud Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Jaak Aab.

“Muudatuse eesmärk on tõsta vanemaealiste inimeste majanduslikku heaolu. Kõrge inflatsioon ning tarbekaupade, ravimite ja energiahindade hüppeline tõus on pannud Eestis elavad pensionärid olukorda, kus praeguse pensioni eest ei ole võimalik inimväärselt ära elada. Senised pensionitõusud leevendavad küll inflatsiooni mõju, kuid pensionäride elujärge ei paranda,” nendib Jaak Aab.

Endine minister märgib, et 2020. aastal elas allpool suhtelise vaesuse piiri ligi 50 protsenti vanaduspensionäridest ning üksi elavate 65-aastaste ja vanemate inimeste sama näitaja küündib koguni 80 protsendini. “Keskerakond on ainsa poliitilise jõuna järjepidevalt erakorraliselt pensioni tõstnud. Sellegipoolest on just praegusel ajal pensionitõus elukallidusele jalgu jäänud. Kindlasti peab olema eesmärgiks, et keskmine vanaduspension moodustaks edaspidi üle 40% Eesti keskmisest palgast,” lausub Jaak Aab.

Eeldatav mõju 50-eurose pensionitõusu puhul riigieelarvele 2024. aastal on 190 miljonit eurot ning 2025. aastal 202,5 miljonit eurot.

10 kommentaari
  1. Tõnis 2 aastat ago
    Reply

    Lubadus hea – kuid meil on kogemus. <See erakond kardab pirukast ilma jäämist. Varem on ka luba nud head elu. Kuldset vananemist. Valetasid. Nüüd mingu taguotsa.
    Ärge neid enam valige. Keskerakond oli Saasvisaare ajal rahva eest seisja. Nüüd aga oleme paljad.

    • Mu on mure 2 aastat ago

      Minul mure selle eelmise suure pensitõusu pärast. 7 €urot on nii suur summa, et ei oska ära kasutada. Seisab seal Lenini pildi all.
      Kui tuleb uus pakkumine enne valimisi, lähen kohe Ekresse abi paluma. Mõistus ei pea vastu!

  2. Järelikult 2 aastat ago
    Reply

    on see ette surnud ettepanek nagu Ratta Jurka eelmisedki pinsitõstmised. ta pole oma seiniseidki võlgu hüvitanud, nüüd uus pettus. Loomulikult on valimine õhus ja lolli rahvast tulebki petta, muidu ei saa 10 keskbandiiti laua alt raasukesigi noppima.
    Jaak parem rääkigu kellega koostöös ta selle kava läbi teeb ja kas koostööleping on juba olemas? No ei ole! Puhas vaht!
    Pealegi euro odavnemise järel ei tule üldse lähtuda aurodest, avid suhtest eelarvesee. Praegu on keskmine pinss eelarvesse umbes 1/22500000. Kui 2025.a on eelarve 25 miljardit, peaks pinss samas suhtes olema 1110€.
    Just selles kuues tuleb pinssi esitada, mitte rahatähtedega liputada.

  3. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Kui tahetaks vähegi pensionäre aidata siis kehtestataks pensioni miinimum 700 € ja riigi huvides lagi ca 1200 € kusjuures 1000 € oleks maksuvaba !
    Kuid meie reformid on nagu ikka läbi teatud musta augu st.alates erastamisest ärastamisest siis astmeline tulumaks ja kui pensioni ka suurendatakse siis välja kukub nagu alati ! Lubame maa ja taeva kokku aga siis tuleb välja,et raha ei jätku.Vaja osaleda sõjakolletes,võtta vastu piiramatult kostile sõjapõgenikke,aruandmata kui palju neid on,kes nad tegelikult ja kust nad tegelikult tulevad.
    Kui keegi avaldab mõtet,et Ukraina on suur maa ja võiksime rahaliselt toetada nende põgenike ümberasumist nende endi kodumaal siis lüüakse sulle kohe tempel otsaette “Kremli toetaja Putinist” !

    • Jurakas 2 aastat ago

      Kui tahetaks vähegi pensionäre aidata siis ratifitseeritaks EL Sotsiaalharta!
      Üks väheseid EL dokumente, mis Eestil ratifitseerimata on!
      .
      Ja ärgu ütelgu, et raha ei ole!
      Mõttetut ja tapvat mRNA vaktsiini osteti 6,4 milj doosi, kuigi Eestis on ainult 1,3 milj. inimest!
      Kui lapsed-vastalised maha arvata, siis saaks igale soovijale KÜMME sutsu!
      Tappev kogus! Nii rahva tervisele kui ka riigi rahakotile!
      Samuti osteti hiigelkogustes kalleid teste, mis näitavad aiateibaid – mis ei tee vahet koroonal ja gripil!
      (Seetõttu meil eelmisel talvel grippi ei olnudki!)

  4. tegelikkus 2 aastat ago
    Reply

    Keskerakond on oma valitsemise ajal täitnud lubadused, seda ei maksa siin halvustada. Kahjuks on aga mõned erakonnad , kes hääletasid poolt ja teise valitsusse minnes , lasid eelneva põhja ja siis hakkasid näitama kuidas nad samade mõtetega hoolivad aga tase jäi alla.
    Halvustage neid. Miks nad on 2 peaga nagu Vene vapil.
    Jüri Ratas on väga hästi valitsenud ja ta pole ka kellelegi häbematusi öelnud, võrreldes teiste erakondadega.

    Jurakas – toob hea näite, seda aga ei tellinud lisaks ja ei ostnud Keskerakond. Meedias kirjutatu järgi oli suur osa selles , Kersnal. Ja Terviseametit juhendava komisjoni lõi laiali Reform, Keskerakond ei kiitnud seda heaks. Eks ikka oli põhjusi, miks Reformiga ei saanud koalitsioonis olla.
    Lugege parem siin kommentaariumis keegi üles: kuipalju vajalikke asju algatada püüdis Keskerakond ja kuipalju lammutas(nii võib seda nimetada) Reform ja koos praegustega- olgu see …..(jätan kordamata , meediast teame ainult püramiidi tipu osa…..)

  5. Tõnis 2 aastat ago
    Reply

    Kui kesk koos Järkaga nii hea on olnud, miks siis nii vaesed oleme. Pideevalt Ratas petab. EI VALI KESKERAKONDA:

    • Tõnis , miks sa valetad 2 aastat ago

      Keskerakonna plaanid on ju vastuvõetult järgmine valitsus eiranud , või kuidas nedi peaks elluviima?

    • Kui 2 aastat ago

      on ette teada, et järgmine valitsus lulud tühistab, pole vaja tühjalt lubadagi. Lubada võib siis, kui on juba ette kellegagi kokkulepe olemas.

    • kui- kui soe oled? 2 aastat ago

      sa oled lapsik – sinusuguste arusaamaga ei tohiks kedagi riigiametitesse lasta.
      Sa oled nii rumal – ei saa isegi aru , et valimistel ongi toodud platvormid ja mine kohtu enne .
      Milleks sa sellist plära ajad ?
      Valitsuse moodustamisel tehaksegi platvormidest konsensuslik , mis aga järgneb kui valitsused muutuvad valimistevahelisel ajal – on ebaaus, et alustatud tööd , nullitakse.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.