Taavi Aasa kommentaar Reformierakonna maksuettepanekute kohta

Taavi Aas

Taavi Aas, Eesti Keskerakonna juhatuse liige

Esmalt on mul hea meel, et Reformierakond on võtnud julguse kokku ja tulnud lõpuks kaasa Keskerakonna poolt algatatud maksudebatiga. Maailm meie ümber muutub ja kaasajastamist vajab ka maksusüsteem. Sellega aga antud juhul positiivne osa piirdub.

Samal ajal, kui Reformierakond ei täi tõsta pensione täiendavalt 30 euro võrra, on nad valmis toetama kõige jõukamaid tuhandete eurodega. Peaminister ja Reformierakonna juht Kaja Kallas on kogu aeg rääkinud sihitud toetustest. Ettepanek maksuküüru kaotamise kohta ongi hästi sihitud toetusmeede kõige jõukamatele. Aga arusaadav – kõrgenenud energiahindade juures tahavad mõisad ja basseinid kütmist.

Reformierakond ei ole valmis toetama mõne miljoni euro suuruseid muudatusettepanekuid riigieelarves, mis aitaksid parandada vähemkindlustatud inimeste toimetulekut, tuues põhjenduseks, et riigi rahandus tuleb korras hoida. Kuid samal ajal tulid nad lagedale plaaniga, mis läheb aastas maksma 340 miljonit eurot. Mõttekoht. Vähemalt väärib Reformierakond tunnustust aususe eest – nüüd on teada, millise ühiskonnagrupi eest nad seisavad. Võidumeesteks on 2100 ja enam teenivad inimesed, kes saavad rõõmustada 140 lisaeuroga kuus ja 1680 euroga aastas. Siinkohal tuleb märkida, et keskmisest väiksemat palka teenib Eestis kaks kolmandikku inimestest.

Keskerakond peab ühiskonna suurema sidususe tagamiseks õigeks hoopis vastupidist suunda. Ka meie toetame tulumaksuvaba miinimumi tõstmist, aga samas näeme, et suurema panuse peaksid andma just suurema sissetulekuga inimesed. Seega peame meie õigeks klassikalise astmelise tulumaksu kehtestamist, tuleme täpse kavaga välja lähiajal.

3 kommentaari
  1. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Reformierakond pole kunagi toetanud neid kes vajavad kõige rohkem toetust. Eks rikaste ja ükskõiksete inimeste toetamine toob neile hääki. Ma ei tea ühtegi asja mida Reformierakond oleks õigesti teinud.Alati peab nende vigu parandama ja seda on teinud keskerakondlik valitsus. Keskerakondlased on sisepoliitikas õiglased ja hoolivad. Reformierakond on tilnud alati võimule toetades rikkaid ehkki need ei vaja abi ja leiutades valesüüdistusi neile kes segavad nende võimuletulekut ilma töötulemusteta. Peavoolumeedia on ka nende hääletoru. Jube mis toimub aga hääli nad saavad. Arvan et inimesed peaksid ikka valima neid kes teevad tööd meie rahva heaolu nimel ja need on keskerakondlased.

  2. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    Kuidas saada paljulapseliseks pereks ja pääseda ooravate loodava meepoti juurde?
    Tuleb hakata liberastiks!
    Kaks normaalset peret peavad lahku minema ja naised lesbiperekonna looma! Kohe on topeltkogus lapsi olemas. Koos toetustega.
    Samas ei keela mitte keegi “truudust murda” ja tasakesi kodus teki all vanaviisi, mees-naine, koos olla.

  3. see laste toetus peaks olema teistpidi käiguga 2 aastat ago
    Reply

    Arvestusega, et lapsele on märgitud isa dokumentides ja ainult siis saab täiemahulist toetust 100% , muidu saab osalise. Näites on 100% / osaline

    1 laps – miinimumpalk/pool miinimumpalka
    2 last – lisandub 1/3 miinimumpalga suurusele/pool määratust
    3 last – lisandub veel 1/3 miinimumpalgast/pool määratust
    4 laps – 60% keskmisest palgast/pool määratust
    5 laps – 70% keskmisest palgast/pool määratust
    jne.
    See on praeguste palgatasemete alusel näitena.
    Lapsel peab olema isa ja mitte lustilisi isasi, tekitades üksikvanemaid ja tegelikult sugutatakse ringi ning musta raha eest tööl või üldse eemal.
    Erijuhused nähakse ette eraldi muude vajaduste jaoks ja seadus kehtiks 19 aastane kaasaarvatud või bakalaureus õpingu ajaks, ilma akadeemilise vaheajata.
    Antud näites tulebki see praegune 700 või 800 kokku , vahe on selles – et nii saavad ka 1 lapsest alates võrdselt koheldud, võtavad riski(mõnel ka tervisest). Toetus on meede, milline kehtiks kindla sissekirjutusega EV KOV registris ja kodakondsuse põhine. Mitte Riiklik! , toetus. Meede tähendab- et raha makstakse välja KOV kaudu, millise saab KOV Sotsiaalkindlustusametilt.
    Mida see annab – KOV ei saa teha tühjasid-mängimiseks sissekirjutusi mingitele pindadele, sest sellega peab ta tagama sotsiaalkorteri hiljem sellele perele! Ja see punkt tuleks sissekirjutada sellesse seadusesse samuti – nt. 1 lapse olemasolul , tema 3 aastaseks saamisel – tuleb tagada KOV sotsiaalpind 18+15 m2(2 tuba)+köök
    Siis me saame EV kodanike juurdekasvu meelitada uuesti vähemasti 25000-30000 sünniga aastas, hoida ära igasuguste toslemite sigimist ja eesti keele ning kombestiku säilitada. Kui aga arvatakse, et praeguses olukorras vajavad lapsed rohkem meedet peale 3 sündinuna, eksite. Suure pere puhul peale 4 last , on 2 võimalust – kas sünnitada edasi või mitte , sest tegelikult ollakse juba kaudselt majapidamistöödega nii hõivatud – peab jääma koju. Kui naine ei hakka sünnitama õigel ajal ja kavatsetakse isa nimi mahavaikida, kahjuks on neid hälvikuid juba liialt – küll on laps kiusatav , ise kiusab teisi, nartsissism jmt., psüühika- suitsiidsus, järelevalveta töllerdamine, paljud neist lähevad labidameheks – õppimata või õppides aga tegelikult oleks kuldsemad – arstina jms. aladel kuid võimalused puuduvad. Tõusikute küüneviilijad aga õpivad kõik juristideks ja sekretärideks jne. säutsujateks, kes tarbivad riigi rahakotist kuid enam eriti ei sigigi hea elu joonel, laristajad.
    Lisaks, riigil on maad piisavalt igas KOV , mida saaks eraldada noortele peredele nö. asundustalundi tegemiseks, elukohaks – maal elu säiliks. Maa väljaostuõigus tuleks anda 25 aastat hiljem ja algselt kehtinud hinnas, edasimüük +5 aastat ja sel momendil kehtivas hinnas. Nii saaks rajada noor pere omale maalähedase aseme ainult hoonele kulutusega ja saaks jalad alla.
    Praegune erakondade väljakäidud toetusvärk on lihtsalt poliitiline ja taunitav.
    Mis laheneks veel selle eelneva käigus – osa vanavanemaid läheksid oma laste ja lastelaste juurde siis – seda ilmselt kardetakse , Hooldekodudes kaob siis rahapesu võimalus ära ja toetuste jagajate arv kahaneks – tõusikute küüneviilijad peaksid hakkama ka kapsast kõplama, irw:)

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.