Bing Crosby ja teised jõululauljad

Bing Crosby ja tema sõprade jõululaulude vinüülplaadi ümbris.

Heimar Lenk

Igihaljaste jõululaulude puhul võibki nii öelda. Et on üks suur Bing (õieti Harry Lillis Crosby)  ja siis tulevad teised. Elvis Presley, Bill Haley, Ella Fitzgerald, Mahalia Jackson, Dorys Day, Nat King Cole, Freddy Quinn, Dean Martin. Veel sadu lauljaid võib tuua näiteks kui populaarseid jõululauljaid. Kuid saatus seadis esimeseks täheks vaid ühe.

Crosby’l vedas. Loodus oli andnud talle erakordselt sooja bassbaritoni ja helilooja Irving Berlin kinkis kordumatu laulu „Valged jõulud”. 1954. aastal „Paramounti” stuudios „Kodaki” värvifilmile jäädvustatud meeleolukas talvelugu muutis kogu maailma jõulutraditsioone. Filmi nimimeloodia ”White Christmas” sai suure püha kohustuslikuks muusikanumbriks. Ilma selle lauluta ei peetud enam ühtegi jõulupidu. Nii on kestnud tänini.

Keegi enam täpselt ei teagi mitusada miljonit valgete jõulude plaati maha on müüdud. Kuid selge on see, et Berlini talvelaul on aastakümnete kõige suurem müügihitt. Ja Crosby on korduvalt nimetatud  20. sajandi suurima müügieduga lauljaks.

Jõulude esilaulu sõnad kirjutas helilooja Berlin ise. Nad on imelihtsad ja armsad. Eestikeelsed sõnad tegi loole legendaarne laulusõnadekirjutaja Heldur Karmo.

Taas sajab valget lund väljas
ja toas on ehted haljal puul.
Kumab küünlavalgus
ja rõõmu algus
saab pea lauluks laste suul.
On pilvisse end kuu peitnud,
ei tähti puista taevakaar…

Kuid kui lapsed öös näevad und,
sajab väljas ikka valget lund… 

Värvifilm “Valged jõulud” pole küll kuigi seikluslik, kuid siin on ohtralt Irving Berlini kauneid meloodiaid. Bing Crosby ja Danny Kaye mängivad kaht sõjasemu, kes moodustavad meelelahutustandemi ning asuvad koos õdede Rosemary Clooney ja Vera-Elleniga kontserditurneele. Ühes lõbustuspaigas ootab neid ees hämmastav katsumus ja talveseiklus. Film on täis maalilisi talvestseene rohke lume ja kuusepuudega.

Bing Crosby sündis 3. mail 1903 USA  Washingtoni osariigis ja suri 14. oktoobril 1977 Hispaanias Golf La Moralejas. Oma näitlejakarjääri alustas 26-aastaselt ja see kestis kogu elu, kuni surmani.

Huvitav, et kui 1950-ndail hakkas USA-s kohutava kiirusega levima televisioon ja enamik Hollywoodi tähti endale seal mõnusa olemise leidis, siis Crosby mitte. Kuigi teda korduvalt kutsuti ja ka  prooviti telekaamerate ees, siis tema ei võtnud kaugnägemist kunagi omaks. Vaatamata  sellele, et filmikaamerate ja prožektoritega oli ta ammu harjunud – mängis ta ju kaheksakümnes filmis. Surmani jäi suur laulja truuks raadio kondensaator-mikrofonidele.

 

1 Kommentaar
  1. Oli 6 aastat ago
    Reply

    Bing, nüüd on loosipilet Bling. oskaja suudaks ka viimasest kena laulu kokku meisterdada.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.