300. „Meedia keskpunkt“

Ikka kolmekesi koos ja tähtede poole! Ajakirjanikud Urmi Reinde, Mart Ummelas ja Heimar Lenk. Tallinna TV foto.

Heimar Lenk, „Meedia keskpunkti” saatejuht

See Tallinna TV populaarne saade on eetris kolmapäeviti, sest samal päeval ilmub nädalaleht „Kesknädal“. Nüüd jõuab televaatajate ette juubelisaade – kolmesajas.

„Meedia keskpunkt“ sai loodud selleks, et anda ülevaadet ajalehest „Kesknädal”. Nii valitigi saatepäevaks kolmapäev ehk kesknädal, mil lehe värske number trükivalgust nägi. Raadiojaamad ja televisioon „Kesknädalat” oma pressiülevaateisse ei võtnud. Hiljem laienes „Meedia keskpunkti“ tähelepanu ka teistele ajalehtedele ning raadiole ja televisioonile. Eesmärgiks sai peavoolumeedia analüüsimine ja alternatiivsete seisukohtade tutvustamine teadlikele vaatajaile.

Paljud teemad on jäänudki endiseks

„Põllumehed küsivad võrdseid toetusi. Üliõpilased pole eluga rahul. Päästeamet nõuab paremat palka. Õpetajate streigist lubab osa võtta 10 000 pedagoogi. Ametiühingud pakuvad uusi meelevaldusi!” Selline oli esimese saate sissejuhatus 2012. aasta 13. veebruaril.

Kolmesajanda saate sisu pole vähem võitluslik: „Hüsteeria uue valitsuse ümber jätkub. Majanduse areng näitab ohumärke. Suletakse Eestile au ja uhkust toonud „Baltika“ ning „Sangar“. EKRE lubab uusi rahutusi!”

Kas mitte pole tähenduslik, et meediasaate elulised teemad pole seitsme aastaga suurt muutunud? Eesti viskleb ikka veel sünnitusvaludes. Ikka otsitakse õiget teed. Omaaegne radikaalne Keskerakond, keda aastaid valitsusse ei lubatud, on nüüd asendunud radikaalse EKRE-ga, keda ka võimu juurde lasta ei taheta.

„Meedia keskpunkt” on seda kõike aastaid tähelepanelikult jälginud ja alati öelnud toimuva kohta välja oma selge seisukoha. Enamikel juhtudel pole see peavoolumeedia vaatega kokku langenud.

Kahekümne seitsme aasta jooksul on „mainstream media” hellitanud rikaste Reformierakonda. „Meedia keskpunkt”on aga jäänud keskklassi ja Keskerakonna ilmavaate esindajaks.

Nii nagu Tallinna Televisioon ja ajaleht „Pealinn”, loodi ka meie saade Edgar Savisaare ettepanekul vastukaaluks nn suure ajakirjanduse lõpmatule kriitikale Tallinna ja Keskerakonna aadressil. Bussiradade rajamine, pensionäride toetamine hinnatõusu leevendamiseks, sundüürnikele korterite ehitamine, tasuta ühistranspordi loomine – kõik see on peavoolumeedia arvates olnud paha!

Kaamera ees on julged ja ausad

Vaid julged ajakirjanikud saavad rahvast teenida. Mis siis, et nende tööd ajakirjanduslike preemiatega alati ei pärjata. Urmi Reinde, Mart Ummelas ja mina ise loeme ennast just sellesse seltskonda kuuluvaiks. Oma vaateid elule pole me muutnud, oleme neid vaid rahvaga jaganud. Vastutasuks saanud meeldivalt arvuka vaatajaskonna ja saate populaarsuse.

Esimesest saatest peale kujunes meil välja oma fännklubi. Hulk kommentaare Facebookis ning pikad meili- ja telefonivestlused pärast saadet kinnitavad suurt huvi ekraanil toimuva vastu. Lisaks sajad vastukajad neilt huvilistelt, keda me lähemalt ei tea ega tunne.

Kõige rohkem hindavad vaatajad  ausust. Kui sa siiras pole, keeratakse televiisor teisele kanalile. Sest teleekraanil paistab väiksemgi valelik silmavaade kohe välja. Ekraan ei halasta! Sealt astud sa vaataja tuppa või tema nutitelefoni sisse just niisugusena, nagu sa tegelikult oma olemuselt ka oled. Kaasinimeste südamevalu peab olema ka sinu oma ja sinu süda peab lööma rahvaga ühes rütmis.

Saade mõtlevale inimesele

Oleme seda vana teletõde oma vaatajale ikka ja jälle meelde tuletanud. Elu on nii keeruliseks läinud ja meedia nõnda meisterlikuks saanud, et ilma järele mõtlemata asjast enam õiget sotti ei saa. Ainult siis, kui iga lause oma peast läbi lased, iga sõna üle aru pead, suudad taibata, mida sulle tegelikult öelda tahetakse. Meie kaasajal pole vist enam ühtegi uudist, mis niisama lendu lastakse. Igaühel neist on vaid üks peaeesmärk – mõjutada avalikku arvamust.

Ainult mõtlev inimene oskab ennast selle mõju eest hoida. Ainult vaataja ise suudab otsustada, mis on tõde ja mis mitte. Meie „Meedia keskpunkt“ ongi just sellisele mõtlevale inimesele. Vaata ja mõtle! Siis saad teada, mis Eestimaal tegelikult toimub!

 

11 kommentaari
  1. Kui 5 aastat ago
    Reply

    kogu aeg on problad samad, siis miks keskbande pole neid viimase 2 aastaga püüdnudki kõrvaldada? Ja kus on nüüd täpne tegevuskava, millal keegi mingi eelnõu esitab ja kuidas vastutab? Mitte …gi!
    Vean kihla, et ka 333. saade on samas toonis.

  2. Et 5 aastat ago
    Reply

    ka midagi asjalikku oleks, siis laske kena lauluke Orietta Bertilt või Rita Pavonelt.

  3. Mart 5 aastat ago
    Reply

    toogu siis lauale talle Sarkozy kingitud Napoléoni konn. Heimar vana asjatundja ja ega Urmigi pitsi sülita. Kui iga asja kohta teha ka klõmakas, siis saab neid käsiteldavaid asju parajalt palju ega järata ainult üht-kaht. RAHVAS JÄLGIB TEID!

  4. Lihtsalt 5 aastat ago
    Reply

    koomiline ja samas jube on lugeda lengi üllitist, mis nõretab eneseimetlusest ning burešini loodud stampideoloogiast. Meenutuseks võiks olla lengi pisaratest nõretav puujalga ülistav kõne kesikute kongressil(normaalne inimene leiab selle netist). Samas võiks kolmele klounile igati soovida edu oma vastu tuult “pissimise” saates nalja tegemistele – eks see “peavool”(mis on tõesti ju “kallutatud” lengi mõistes, polegi vast eriti “paha”) on klounidele vesi nende veskile. Edulist lengidele ja nende paadunud ja südamlikele fännidele.

    • Vaatan 5 aastat ago

      Lenk+Reinde+Ummelas kolmikut hea meelega. Selle omapära on, et naljatades osuttaakse meie puudustele, siit ka naljatoon. Kuid tunnistan ka, et viimased 2aastat on saade läinud vaoshoitumaks ehk enesetsenseeritumaks. On ju need 2 aastat võimutsenud nn omad poisid ja neid ehk nende tegevusetust pole kena sarjata, võid kinga saada.
      Selgesti on tunda, et kolmikule ei meeldi omade poiste tegevusetuses paljugi, kuid otse ka öelda ei saa, nii mõjutataksegi vaatajate alateadvust. Saab ju omasid pilgata nii, et midagi rõhutad ja samas ka teed nägusid. Seda kolmik (eriti Lenk) oskab.

  5. Millal peatatakse Venemaa nuumamine Eestimaa pinnal asuvate tanklate ja gaasitorude kaudu ? 2009 aastal Jarmo Tuisk kirjutas sedasi :”
    Eestis kulub igal aastal autokütusele umbes 10 miljardit krooni, mis teeb 7500 krooni iga inimese kohta (rinnalapsest raugani). „See raha läheb naftašeikide taskusse. Milleks me neile seda kümnist maksame, kui nutika planeerimise abil saaksime kõik oma sõidud tehtud kodumaal toodetud energiaga?” püstitab Tuisk küsimuse.”

    Ricardo Azevedo ja Stan Meyersi eeskujul paigalda oma auto mootorile vesiniku genekas ja siis tanklasse pole asja sest paaki valad vett.

  6. n.79 5 aastat ago
    Reply

    JÕUDU! 300.puhul.(“mida keegi ei vaata”)

  7. Mitte 5 aastat ago
    Reply

    pole rahul, et peoõhtul pokaale ei kõlistatud. Kas sellist meediapunkti me tahtsimegi!

  8. Ott 5 aastat ago
    Reply

    Väga õiglased, targad ja sümpaatsed ajakirjanikud. kõik on õige mida seal räägitakse vastupidiselt peavoolumeedia ajakirjanikele kes valetavad ja vassivad ning täidavad reformierakondlaste alatuid tellimusi.

  9. Ele 5 aastat ago
    Reply

    Vaatan hea meelega seda saadet ja olen rõõmus et meil on ka ausaid ja õiglasi ajakirjanikke.Sealt saab mingiülevaate poliitilisest elust meie maal. Peavoolumeedia valelikke artikleid ei taha lugeda.

  10. uustulnuk 5 aastat ago
    Reply

    üllatavalt asjalik saade, eriti huvitav oli saade e-valimistest,
    nüüdsest vaatame kõiki saateid
    Jõudu tegijatele!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.