Mary Kross pääses kriminaalkaristusest

Fotol Mary Kross koos oma kaitsja Oliver Nääsiga. Foto Tairo Lutter/POSTIMEES

Valimiste eel valekaebuse politseisse viinud Mary Kross jääb kriminaalkaristuseta, sest prokurör taotles kohtus kriminaalasja lõpetamist, tuginedes avaliku menetlushuvi puudumisele. Krossil tuleb tasuda riigile 3000 eurot.

Esimene kohtuistung Mary Krossi poolt politseile valeütluste andmise kohta peeti 26. augustil ja viimane 31. oktoobril. Teda süüdistati Karistusseadustiku § 320 lg 1 järgi kannatanu poolt kriminaalmenetluses teadvalt vale ütluse andmises. See seisnes politseile esitatud avalduses, et mullu 27. novembril loopisid tundmatud mehed Stroomi ranna pargis tema ja koera pihte kive, sest ta oli telefoniga rääkinud inglise keeles. Ühe loopija jopel oli olnud EKRE rinnamärk.

Politsei uurimine tuvastas, et väidetud ajal oli Kross hoopis kodus, tõendeid ründamisest ei leitud(videovalve salvestistelt). Kriminaaluurimises koguti tõendid, et Mary Kross pani toime kuriteo. Valeütluse andmist karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega. Prokuratuur pidas võimalikuks menetluse lõpetamist oportuniteedi kaalutlusel, lähtudes ennekõike kuriteo asjaoludest ja süüdlase isikust. Kross pöördus avaldusega politseisse pärast seda kui väljamõeldise oli Facebookis avaldanud Karoli Hindriks ja see pälvis tähelepanu. Lisaks ei süüdistanud Kross konkreetset inimest, kelle huvid oleksid kriminaalmenetluses saanud riivatud. Prokuratuuri jaoks oli kergendav asjaolu, et Kross oli varem kriminaalkorras karistamata.

Prokurör Ülle Jaanholdi väitel on Kross juhtunut kahetsenud ja nõustudes 3000 eurose maksega riigi tuludesse, ka nõustunud talle etteheidetava teoga.

Puudus menetlushuvi

Krossi juhtumi vastu oli suur avalik huvi, mida kasutasid ära ka eelmise valitsuse ministrid. Siseminister Katri Raik (SDE) rääkis: “Me oleme astunud ühest piirist üle.” Kultuuriminister Indrek Saar(SDE) ütles 29. novembril valitsuse pressikonverentsil: „vägivallal ja rusikapoliitikal ei ole Eestis kohta.” Facebooki vale levis ministrite ütlusteks, mis tõestab Eesti vastase infooperatsiooni ohtlikkust.

Prokuratuuri otsus avaliku menetlushuvi puudumisel kriminaalkaristusest loobuda jäi inimestele arusaamatuks. 31. oktoobril ei olnud sellega nõus 93% TV3 saate „Seitsmesed. Uudised” küsitlusele vastajatest ja 82% Kanal 2 „Reporteri” vaatajatest.

Prokuratuuri käitumist ei mõistetud ka sama päeva valitsuse pressikonvrentsil. Siseminister Mart Helme: „Ei saa olla niimoodi, et poliitikute puhul on valetamine just nagu rohkem taunitav kui lihtsalt avaliku elu tegelaste puhul või lihtsalt kodanike puhul. Seaduse ees on kõik kodanikud võrdsed. Minu meelest see on lihtsalt piinlik lugu ja see ei näita heast küljest seda, mida me nimetame õigusriigiks.” Varasem justiitsminister ja praegune välisminister Urmas Reinsalu lisas omalt poolt kriitikat prokurörile. „Ta jättis selle motiivi, miks siis vande all valeütlus anti, välja selgitamata.”

Advokaat Carri Ginter avaldas meedias seisukoha, et avaliku menetlushuvi puudumiseks peab teo toimepanija olema kahju heastanud. Antud juhul selle kohta mingisugust informatsiooni ei ole. Veel 6. novembril 2019 väitis Mary Kross Eesti Päevalehe arvamusloos jätkuvalt, et teda tõepoolest rünnati aga politsei tegeles hoopis tema uurimisega.

Virgo Kruve

3 kommentaari
  1. Taas 5 aastat ago
    Reply

    üks näide süvariigi mõjust ja kohtu kalluattusest ehk äraostetavusest. Tähtsam oli vorm, mitte sisu.
    Oleks minu teha, ma kaotaks kohe kõik kokkuleppelised karistused, tingimisi karistused ja ennetähtaegsed vabastamised. Ning samaväärne karistus peab toimima kõigi suhtes võrdselt.
    Mis tahes vale peaks olema samuti tingimatult karistatav. 3 kuud aresti ja teine kord enam ei valeta. Ja kui ikka valetab, siis 3+3 kuud jne. Varsti tuleb mõistuseraasuke persest pähe.

  2. Muidugi 5 aastat ago
    Reply

    Reformierakondlased ja nende poolehoidjad pääsevad alati karistusest.Tema abikaasal on palju patte südamel aga ta on alati pääsenud karistusest ja on spets teistele süüdistusi leiutama. Proua Kross pole nii osav ja jäi vahele ehkki tahtis abikaasat aidata.

  3. joe 3 aastat ago
    Reply

    mary the life long pathological liar married to a money laundering thief – a match made in heaven –

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.